Ota Fotografiskassa ikkunapöytä.

Ruokatoimittaja Outi Väisänen vinkkaa, mikä on Tukholmassa parasta juuri nyt.

Ykkösnähtävyys:

Östermalmin vanha kauppahalli siirtyi remonttievakkoon naapuriin rakennettuun väliaikaiseen halliin. Mikä luomus! Östermalstorg

Museo:

Valokuvataiteen museossa Fotografiskassa on paitsi upeita näyttelyitä, myös hyvää ruokaa ja maisema. Stadsgårdshamnen 22

Paras buffa:

Lounaalle kannattaa suunnata ravintola Motheriin, jonka kasvisbuffet tarjoaa yli 40 sorttia. Mäster Samuelsgatan 19

Kahville ja pullalle:

Jos pyörit trendikkäällä Södermalmin alueella, poikkea herkkupullalle Bageri Petrus -kahvilaan. Swedenborgsgatan 4

Illalliselle mummolaan:

Ravintola Agrikultur on huikean kodikas ruokaelämys. Avokeittiössä on puu-uuni, ja pöydissä palavat öljylamput. Roslagsgatan 43

Kun hulautat inkiväärishotin kurkusta, pääset flunssasta.

+ Kokeile vielä

Tukholmalaiset fanittavat inkiväärijuomaa, jonka sanotaan poistavan pöpöt ja kolotukset. Kokeile itse! Shotti 2,5 e, Jungle Juice Bar.

Sarjassa esitellään parhaat ja hauskimmat älypuhelinsovellukset. 

Nyt riitti Hama-helmien värikasoihin lajittelu ja imurista pelastaminen! Hama Universe on mainio sovellus perheen pienimmille.

Sen avulla helmitöitä voi tehdä puhelimella. Tarjolla on valmiita kuvioita ja väriehdotuksia, mutta myös täysin tyhjiä rakentelupohjia. 

Mikä parasta, valmiin kuvioan saa "silittää" itse, ilman aikuista, ja lopuksi sijoittaa maapallon muotoiseen arkistoon.

Hama Universe -sovellus on saatavana Android ja iOs-laitteille, ilmainen.

Pienpanimolaiset paljastavat, miksi oluen nimellä on merkitystä.

Jöröjukka, laiskajaakko, Kyyttö, Metsän Henki… Arvaatko, mikä näitä yhdistää? Kaikki ovat suomalaisten pienpanimoiden oluiden nimiä. Pieniä panimoita on viime aikoina perustettu yhä enemmän – pian niitä on Suomessa jo kahdeksankymmentä. Nimillä on merkitystä.

"Mietimme ensin oluen visuaalisen ilmeen ja markkinoinnillisen jipon, sitten alamme tehdä koekeittoja reseptiä varten", kertoo Laura Weckström kolmen tamperelaisnaisen Brewcats-panimosta.

"Nimi ei saa olla pitkä, jotta se mahtuu etikettiin, ei liian hankala, jotta sen pystyy lausumaan baaritiskillä, ja sen täytyy olla samastuttava”, toteaa Antti Hasanen Ruosniemen Panimosta.

Ammattiin ja etunimeen on helppo samaistua.

Samastua voi vaikka ammattiin tai etunimeen.

"Itseironinen Pikkupomo oli alkusysäys ammatteja hyödyntävälle nimistöllemme. Nyt meillä on myös muun muassa Insinööri, Diplomi-insinööri, Koodari ja Piirimyyjä", Hasanen kertoo.

"Laiskajaakko on osa perinnettämme antaa oluille miehen nimiä. Siitä on hyötyä, kun ihmiset ostavat oluita lahjaksi", kertoo Jari Mämmi Teerenpeli Panimo & Tislaamosta.

Suomalaisia houkuttaa mytologia.

Suomalaisia houkuttaa myös mytologia. Keito on kalevalaisesta tarustosta ja tarkoittaa yllättäen kurjaa ja kehnoa.

"Keito on tarustossa vaatimaton ja urhea hahmo. Koska keito tarkoittaa myös heikkoa ja kehnoa, se sopii nimeksi lager-oluelle, jonka maine on ollut kehno. Nimellä on myös kaksoismerkitys: tätä juodessaan voi sanoa lähtevänsä keitolle", kertoo Hiisi-panimon Mikko Mäkelä.

Toisinaan parasta piristystä arkeen on oikein synkkä tv-sarja.

Marseille

Jos pidit House of cards -sarjasta, pidät luultavasti Marseillestakin. 8-osaisessa sarjassa Marseillen pormestari valmistautuu siirtämään vallan suojatilleen, kun kaupungin johtopaikoista alkaa kiivas taistelu. Juonittelussa riittää koukuttavia käänteitä ja hahmoissa yllätyksiä. Ranskankielisen draamasarjan pääosaa esittää Gérard Depardieu. Harmittavaa Marseillessa on vain loppu, joka jättää odottamaan toista kautta. Onneksi sellainen on kuulemma jo tilattu. 

Tauko

Belgialainen Tauko sopii synkeiden poliisisarjojen ystävälle. Kiinnostavia hahmoja riittää, ja yhteistä niille on vain se, ettei kenelläkään tunnu menevän hyvin. Murhamysteerin ratkominen vie mennessään, sillä kaikilla pikkukaupungin tyypeillä tuntuu olevan motiivi tai ainakin liikaa outoja sattumia tilillään. Tapahtumat käynnistyvät, kun tuskallista menetystä sureva poliisi muuttaa takaisin näennäisen rauhalliseen kotikaupunkiinsa. Sarjan jännitys säilyy loppuun asti, ja tarina saa onneksi myös päätöksensä, eikä katsojan tarvitse jäädä odottelemaan toista tuotantokautta.

American Crime Story: The People v. O.J. Simpson 

Jos seurasit 1990-luvulla amerikkalaisen jalkapalloilijan ja näyttelijän O. J. Simpsonin murhaoikeudenkäyntiä, kannattaa katsoa myös tämä sarja. Siinä koko uskomaton tarina on dramatisoitu sekä syyttäjän että puolustuksen näkökulmasta. Sarja on kerännyt kehuja näyttelijäntyöstään ja käsikirjoituksestaan, eikä suotta. Yhden jakson jälkeen on pakko ahmia toinen ja ehkä vielä pätkä kolmattakin.

Villi jouluvegaani -kirjan kirjoittanut Sami Tallberg suosii villivihanneksia myös talvella.

Mitä Villi jouluvegaani -kirjallasi voi tehdä vuoden alussa, kokki Sami Tallberg?

"Vuoden alussa moni tekee elämänmuutoksia ja on hyvä aika kokeilla vegaanisia safkoja. Kirjassa kokataan talvisista raaka-aineista. Ei ole tarkoitus matkia lihankaltaisia tuotteita vaan laittaa maistuvaa kasvisruokaa."

Minkä vinkin annat aloittelevalle vegaanille?

"Kasvisruokaa syödessä tärkeintä on pitää huolta proteiinin saannista, jotta ei tule energiavajetta. Proteiinia on helppo ujuttaa kasvisten joukkoon, kun käyttää lisänä tofua, härkistä ja nyhtökauraa."

Puhut paljon villivihannesten puolesta. Miten villiruokaa voi hyödyntää talvella?

"Männyn, kuusen ja katajan havuja voi käyttää mausteina rosmariinin tapaan. Katajasta voi käyttää myös marjat. Tuijat ovat hyvin aromaattisia, koska niiden maku on sitruksinen. Kallioimarteen juuri taas maistuu lakritsille ja sopii pataruokiin. Kallioimarre säilyy vihreänä lumen alla. Sen löytämistä helpottaa, kun merkitsee paikan ennen lumia."

Mitä kannattaa etsiä, kun kevät koittaa?

"Paina mieleen ahosuolaheinä, isomaksaruoho, nokkonen, keto-orvokki ja voikukka. Huhtikuussa luonto räjähtää ja sekoamme valosta. Kasvit voivat unohtua, jos et hyvissä ajoin muistuttele itseäsi niiden keräämisestä ja pakastamisesta talven varalle."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 1/2017.