KK kysyi lukijoilta, mitä hauskaa lapsi on sanonut. Välillä ei ole vanhempia naurattanut.

KK pyysi lukijoita kertomaan, mitä hauskaa he ovat kuulleet lapsen suusta. Saimme lukea ison kasan mitä hauskimpia tarinoita! Tässä niistä parhaat.

 

Mahassa on pierujen koti, tuumasi 5-vuotias pikkufilosofi.
– Sari

Kun tyttäreni oli neljävuotias, kävimme katsomassa kouluratsastuskilpailuita. Tapahtuman jälkeen hän sanoi haluavansa oman hevosen. Kun kysyin, missä hevosta pidettäisiin, tyttö sanoi että ”autokatoksessa”. Ihmettelin, miten hevonen tarkenisi siellä talvella. Tyttö ehdotti, että ”laitetaan se johdon päähän!” Oli nähnyt, miten autoon kiinnitettiin lämmitysjohto talvisin.
– Erja

Tyttöseni oli mökillä puskapissalla ja ihmetteli: ”Milloin tää loppuu?” Oli ilmeisesti pidätellyt hetken.
– Tiina

Pikku-Eero kimpaantui äidilleen ja tokaisi: ”Senkin TYTTÖ!”
– Aira

Viisivuotias Vilma sanoi kesää odotellessaan: ”Kun tulee kesä, voin mennä ulos pelkillä ihokarvoillani.”
– Jussi

Kolmevuotias Topias ja mummo keskustelivat aamupuurolla:
”Laitetaankos sinun puuron päälle hillosilmä?”
”Ei! Muuten minun silmäni menevät likaisiksi!”
– Rippostiina

Olimme kirkossa konfirmaatiotilaisuudessa.  Viisivuotias tyttäreni kuunteli papin puheita. Yhtäkkiä hän kääntyi minuun päin ja kysyi: ”Missäs se Jumala muuten on?”
– Sari

Päiväkodissa tuotiin punaista mehua kärryillä. Neljävuotias Jalmari totesi: ”Taitaa tulla punaviiniä.”
– Tiina

Kaksivuotias poikani istui puistonpenkillä jäätelöä syöden. Pulu lähestyi penkkiä. Poika nosti jalat penkille ja tokaisi: ”Pivun kotka!”
– Annariina

Nelivuotias tyttäreni totesi vaivaiskoivuista kuultuaan, että hänen isänsä on vaivais-isi.
– Tapani

Kolmevuotias tyttäreni oli lähdössä mummolaan yökylään. Lähtiessään hän uteli minulta, että mitä äiti tekee sillä aikaa, kun hän on mummolassa. Vastasin, että siivoan ja teen kotitöitä. Tyttö kurtisti kulmiaan ja sanoi: ”Äiti, älä ole tylsä.”
– Aino

Poikani 1 v 7 kk on oppinut nopeasti uusia sanoja ja lauseitakin.  Ruokakaupan vihannesosastolla hän istui ostoskärryissä ja moikkasi iloisesti keski-ikäistä rouvaa: ”Moii! Hei beibi!” Kyllä rouvaa nauratti ja poikaakin, kun sai huomiota.
– Laura

Nyt jo aikuinen poikani totesi muinoin äidilleni katsellessaan säätiedotusta, että: ”Katso mummi, huomenna on tosi kaunis päivä, viisi aurinkoa!”
– Jaana

Kaksivuotias Oona sanoi pippuria tippuriksi. Tämä paljastui ruokapöydässä soppaa syödessä, kun tyttö kajautti: ”Äitillä on tippuri!” Tätähän tyttö hoki sitten päiväkodissa ja kaupassakin.
– Jenni

Olin pohojalaasen kummityttöni kuusivuotiaan tyttären kanssa Thaimaassa. Hotellin uima-altaan nähdessään hän kysyi: ”Ai tossa lavuaarisko me uiraan?”
– Merja

Aikoinaan linja-autossa vieressämme istui kalju mies. Pojanpoikani kysyi kirkkaalla ja kuuluvalla äänellä: ”Onko tuo Kekkonen?”
– Ghita

Neljävuotias tyttöni oli ihastunut kuningatarjäätelöön. Hän ei muistanut sen nimeä, ja pyysi kaupassa sitten Jeesus-tuuttia.
– Sanna

Viisivuotias poika osoitti kääpää metsässä ja sanoi: ”Äiti kato, tossa on puun känsä!”
– Kahden pojan äiti

Kummityttöni meni äitinsä kanssa todella arvostettuun naisten vaatekauppaan ja kuulutti heti etuovelta: ”Äiti, täällä haisee ihan kirpputorilta.”
– Sirkka

Isoveli ei ymmärtänyt juuri puhumaan opettelevaa pikkusiskoaan ja kysyi äidiltä huolestuneena: ”Äiti, onko meille tullut vahingossa englantilainen vauva?”
– Tiiataneli

Poikani leikkivät piilosta keskenään. Oli kuopuksen vuoro mennä piiloon. Esikoinen huusi, että joko hän voisi tulla etsimään. Kuopus siihen: ”En ole vielä päässyt tänne sängyn alle.”
– Sissi

Tea

"Taitaa tulla punaviiniä", totesi nelivuotias Jalmari, kun mehua tuotiin

Lähipiiriimme oli syntymässä paljon vauvoja. Tuolloin nelivuotias poikani mietti, milloin hänen mahastaan mahtaakaan vauva tulla. Kerroin, että miehet eivät voi synnyttää vauvoja, eikä heillä ollut kohtua, jossa vauva äidin sisällä kasvaa. Poikani totesi tähän itsevarmasti: - Joo, kyllä mä tiedän tän jutun, mutta voitko kertoa, mikä sen kohdun sukunimi on?
Lue kommentti

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful