Viihtyykö läheisesi metsässä? Rakastaako hän kasveja, lintuja ja retkiä? Tässä joululahjoja, joita hän myös rakastaa.

Ari-Pekka Huhta: Talventörröttäjät

(Vastapaino 2015, 24,90 e)

Jos kasviretki jäi kesällä tekemättä, vielä ehtii. Kirjan sivuilta löytyy erinomaisia kuvapareja ja -triploja samoista kasveista kesällä ja talvella. Teksti antaa lisää tunnistustietoja ja selittää, miksi kasvien kannattaa jäädä törröttämään hangen päälle. Kirjassa on vain yksi vika: se on liian tyylikäs ja painava kannettavaksi retkirepussa. – Tarja Hirvasnoro

Joel Ahola: Pallas Hetta retkeilyopas ja kartta

(Karttakeskus 2015, 29,90 e)

Jos on kerran päässyt Länsi-Lapin tuntureille, ei unohda niitä koskaan. Pallastunturin upean avarat maisemat muistuttavat jopa Skotlantia. Vaelluksista unelmoimiseen sopii pieni ja kätevä opas, joka kertoo kiitettävästi yhtä lailla vuokratuvista, historiasta kuin eri pituisista poluista. Pieniä päiväretkiä jaksavat lapsetkin. – Arja Kuittinen

Mauri Leivo: Lintulaudan elämää 

(Docendo 2015, 24, 90 e)

Varoitus: lintujen tunnistamisesta tulee helposti elämän mittainen harrastus, joka vie ihmisen aamuöisille retkille ties millaisiin pöpelikköihin. Jos silti haluaa kokeilla, helpointa on aloittaa omalta lintulaudalta. Siellä on rajallinen määrä siivekkäitä, ja tämä kirja auttaa ymmärtämään, mitä ne touhuavat. Upeat kuvat, hauska teksti! – Tarja Hirvasnoro

Markus Varesvuo, Pertti Koskimies: Metson suku – Suomen kanalinnut

(Docendo 2015, 32,90 e)

Ne pulputtavat, näppäilevät ja käkättävät. Kesällä ne kuoriutuvat munasta valmis untuvanuttu yllään, talvella kaivautuvat lumeen pakkasta pakoon. Kanalinnut ovat linnuista suomalaisimpia, ja ne vähenevät. Ne ansaitsevat tämän eloisasti ja myötätuntoisesti jutustelevan teoksen, jonka kuvatkin kertovat tarinaa. – Tarja Hirvasnoro

Helena Telkänranta: Millaista on olla eläin?

(SKS 2015, 34 e)

Tiesitkö, että kotihiiriuros visertää naaraalle kuin lintu? Että kala tuntee kipua, etenkin suullaan? Että kissa ei suinkaan osoita mieltään, kun se kääntää reissussa olleelle kotiväelle selkänsä? Jokaisen, joka hoitaa, paijaa, tapaa, pyydystää tai syö eläimiä pitäisi ensin lukea tämä tiukkaan tutkimukseen perustuva kirja. Lakisääteisesti. – Tarja Hirvasnoro

Toimittaja Anna Sillanpää ihmettelee, miksi Kansallismuseon upeissa renessanssimaalauksissa malleja ei hymyilytä yhtään. 

Tekisi mieli kutittaa näitä 1500-luvun tyyppejä. Haluaisin kiskoa heidät ulos maalauksistaan, pärisyttää heidän mahaansa, saada heidät nauramaan.

Niin vakavia he nimittäin ovat. Jokaisella on poseeratessaan sama ilme: hapan tuijotus. Ilmeensä perusteella he vaikuttavat ihmisiltä, joiden mielestä kaikki elämässä on hirveän rasittavaa paitsi he itse.

Kyse on Kansallismuseon uudesta taidenäyttelystä, jossa on esillä 45 mestariteosta italialaisilta renessanssitaiteilijoilta. Ensimmäistä kertaa suomalaisten nähtävissä on muun muassa Rafaelin maalauksia.

Maalaukset ovat vuosilta 1500–1600. Niiden malleina mököttävät lähinnä aatelisnaiset, rikkaat herrasmiehet ja Jeesus. Miksi ketään heistä ei naurata, näyttelypäällikkö Minerva Keltanen?

”Tuohon aikaan nauraminen liitettiin itsehillinnän puutteeseen ja syntiin. Keskiajan kuvataiteessa vain paholainen nauraa niin, että hampaat näkyvät. Renessanssimaalauksissa nauravat vain maalaiset ja alempisäätyiset.”

Yksi poikkeus näyttelyssä on: Rafaelin Neilikkamadonna. Jos katsoo maalausta oikein tarkkaan, huomaa kasvoilta hymyntapaisen.

”Totta. Madonna ja enkelit saivat hymyillä vienosti. Nauraa hekään eivät saaneet”, Minerva Keltanen sanoo.

Voi totisuuteen olla toinenkin selitys: ehkä malleja ei naurata, koska heidän hampaansa ovat pudonneet. Hammasharjojen teollinen valmistus alkoi vasta vuonna 1780.

Nyt! – Rafaelista Tizianiin -näyttely Kansallismuseossa Helsingissä 15.1.2017 asti.

 

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

"Voi sen niinkin nähdä", BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

"Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle."

Saa ruokkia jo

Jan Södersved on jo aloittanut lintujen talviruokinnan. Siihen kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

"Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat lähteneet", Jan Södersved kertoo.

Jos ovat lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne ovat jääneet tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne pohjolan talvessa.

"Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä."

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.