Nämä kappaleet eivät unohdu kymmenien vuosien jälkeenkään. Kuuntele soittolista ja lue koskettavat tarinat.

Muun muassa nämä kappaleet soivat, kun Kodin Kuvalehden lukijat tapasivat rakkaansa ensimmäisen kerran.

"The Power of Love oli ensimmäinen kappale, minkä tanssimme. Biisi on klisee, mutta toimii yhä."

"Scorpionsin Still Loving You oli se kappale, jonka aikana tanssimme ja kosketimme toisiamme ensi kertaa. Yhdessä oltu 32 vuotta, naimisissa 19 ja still loving."

"Topi Sorsakoski & Agents: On Kesäyö. Poikamme nimi on Topi."

"Olin luvannut seuraavan hitaan nykyiselle miehelleni, ja se oli Lokki-valssi."

"Tapaamisen alkuaikoihin liittyy Simon & Garfunkelin Bridge Over Troubled Water". Oli vuosi 1982, ja olimme 18-vuotiaita. Olemme edelleen yhdessä."

"Tapasimme 9.7.2004 ja 10.7. menimme Somerolle Ämyrille tanssimaan. Siellä soi Paula Koivuniemi ja Kuuleeko yö. Aina, kun sen kuulen, menee iho kananlihalle."

Mikä teidän kappaleenne on? Kerro se kommenteissa. Lisäämme kappaleita listalle.

Vuonna 1980 oli jutun arvoinen poikkeus, jos äiti sai vauvan rinnalleen heti syntymän jälkeen. 

Vuonna 1980 normisynnytystä kuvailtiin Kodin Kuvalehdessä näin:

"Tavanomainen sairaalasynnytys on lapselle stressaava. Hän tulee yhtäkkiä kirkkaisiin valoihin, silmiin tiputetaan heti kirvelevää liuosta, takapuoleen pistetään piikki, nielu imetään nopeasti."

Niin sanottua lempeää synnytystä vastustivat eniten lääkärit. "Ehkä heistä tuntuu, että kehitys kulkee taaksepäin, kun tieteen ja tekniikan käyttö vähenee", jutussa arveltiin.

Vallankumous oli kuitenkin jo käynnissä. Toimittaja Aira Väisänen tapasi Anneli ja Åke Juutilaisen, joiden lapset Erika ja Aleksi saivat syntyä lempeästi.

Lempeä syntymä tarkoitti sitä, että synnytys sai edetä luonnollisesti ilman nopeuttavia toimenpiteitä. Synnytyshuoneen valot oli himmennetty, lapsi nostettiin äidin vatsalle ennen napanuoran katkaisua, ja katkaisun jälkeen lapsi sai imeä rintaa. Koko sairaalassaolon aikana äitiä ja lasta ei erotettu toisistaan.

Anneli Juutilainen oli saanut järjestettyä lapsilleen lempeä syntymän, koska terveydenhuollontarkastaja ja luonnonmukaisen synnytyksen väsymätön puolestapuhuja Leena Valvanne oli lupautunut puhemieheksi Kätilöopiston ylilääkärin suuntaan.

"Tavallisena äitinä yksin yrittämällä minun olisi varmasti ollut vaikea ellei peräti mahdoton saada tahtoani läpi", Anneli Juutilainen arveli.

Ennen ei tosiaan ollut kaikki paremmin. Nykyisin jutussa kuvatun kaltainen synnytys on valtavirtaa.

Oletko sinä kokeillut kaikki nämä mäenlaskuvehkeet?

Pulkat esiin, laskiaismäki kutsuu!

Mutta miten sitä tuleekin niin mukavuudenhaluiseksi? Pulkkamäessä vaanii töyssyjä, joissa saa pelätä häntäluunsa puolesta. Löytyisikö pehmeitä kulkupelejä?

Auton sisärengas on vanha juttu, mutta painava raahata. Kevyempi uutuus on tyynymäinen Wuuuuf, jota saa erilaisissa kuoseissa ja väreissä. Pulmia on siinäkin: käyttäjät kertovat, että lärpäke lähtee mihin suuntaan haluaa.

Pehmeitä laskuja saa myös uimarenkaalla ja kumipatjalla, ellei kivi puhkaise.

Työtovereitani on selvästi kiinnostanut enemmän vauhti kuin pehmeys. Mäestä on tultu elävänä alas vanerinkappaleella, suksella tai kahdella, hupputakilla ja potkukelkalla.

Eräs todistaa, että nahkapohjaiset monot ovat jäämäessä ehdottomat. Vauhtia kiittävät myös pyöreän Ufo-liukurin ystävät, vaikka sekin vyöryy minne sattuu.

Hyvää kyytiä on saatu muovipussilla, jätesäkillä ja suihkuverholla – tosin niillä sattuu kuulemma ankarasti takamukseen.

Lapsille muovikassista saa mäkeen puvun, kun leikkaa jaloille reiät.

Hitaamman elämän ystävät nauttivat pahvilaatikkoajeluista, joista eräs kertoo: "Mäenlaskua jatketaan niin kauan kuin pehvan alla on materiaalia. Ja kimppakyyti isossa laatikossa vasta onkin hauskaa!"

Moni palaa Saariselälle yhä uudestaan nauttimaan upeista maisemista ja luonnonrauhasta. Tästä löydät vinkit paikkoihin, jotka Lapin klassikokohteessa kannattaa nähdä.

1 Rumakuru

Rouhean komeat maisemat on helppo saavuttaa Saariselältä tai Kiilopäältä.

2 Kiilopään huippu

Tunturinlaen upeat maisemat ovat vain parin kilometrin päässä Kiilopään tunturikeskuksesta. Kesällä paikalle pääsee jalkaisin ja talvella vaikkapa lumikengillä.

3 Kuutamokuru

Kaksi ja puoli kilometriä pitkän jylhän kurun pohjalta kertyy korkeuseroa tunturin huipulle toistasataa metriä. Upea nähtävyys!

4 Luulampi

Kauniissa lampimaisemissa sijaitsee talvisesonkina latukahvila.

5 Kulmakuru

Jylhä geologinen erikoisuus on erinomainen päiväretkikohde Saariselältä. Talvella sinne pääsee hiihtäen.

Vinkit on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2017.

Onko sinulla jokin muu suosikkipaikka Saariselällä? Vinkkaa kivoista käyntikohteista kommenttikentässä!

Tässä sarjassa kuunnellaan sivusta kiinnostavia keskusteluja.

Keskustelijat: kaksi noin 60-vuotiasta naista, kutsutaan heitä vaikka "Irmaksi" ja "Armiksi".

Paikka: talvisena perjantaiaamuna bussissa Helsingissä.

Irma: Huomenna alkaakin meininki. Mun lapsenlapseni tulee koko viikonlopuksi yökylään.

Armi: Monenko vanha?

Irma: Seitsemän. 

Armi: Eikös se oo aika helppo ikä?

Irma: Onhan se. Mutta tarttee sen kanssa koko ajan touhuta. Niinku piirtää ja leikkiä. Tehdä jotain ihan koko ajan.

Armi: Mä en varmaan jaksaisi. Oon töiden jälkeen aina niin puhki. Semmonen lauantai on musta ihan paras, jolloin saa olla yksin kotona eikä kukaan tuu sanomaan yhtään mitään.

Irma: Joo ymmärrän. On se niin kultanen ja ihana tyttö, mutta välillä meinaa mennä hermo, kun sen kanssa tarttee koko ajan puhua. Ihan niin kuin töissäkin tarttee. Ei hetken rauhaa.

Armi: Mitä aiotte tehdä?

Irma: Mulla on hirveesti suunnitelmia. Ekana mennään elokuviin. Sitten varmaan herkkuja. Sellasia tyttöjenjuttuja. Saa nähdä, ehditäänkö kaikki. Sunnuntaiaamupäivästä sen tarttee kumminkin jo lähteä.