Pyysimme lukijoilta kuvia sormuksesta, jota he kantavat vasemmassa nimettömässään. Lue 20 tarinaa rakkaudesta ja ihastu!

"Siinä ovat kihlasormus, vihkisormus ja 10-vuotissormus, kaikki omalta rakkaalta mieheltäni. Kihlaus tapahtui vasta toisella yrittämällä. Naimisiin mentiin nuorena, ja 10-vuotissormuksen sain vaikean ajan keskellä kaikesta huolimatta. Vaikka sormukset merkitsevät raskaita muistoja masennuskausista, avioliiton kyseenalaistamisesta sekä vaativista lapsista, ne tuovat enimmäkseen ihania onnentunteita tarkoituksesta, omasta paikasta, muistoja lapsista ja yhteisistä hölmöttelyn hetkistä. Sormukset eivät mahtuneet minulle pitkään aikaan. On ihanaa, kun ne nyt saa olla sormessa joka päivä. Huomaan katselevani niitä aina silloin tällöin hymyssä suin."

"Nämä viisi timanttia ovat minulle merkki siitä, että sydämeni kuuluu, rakkaani, vain sinulle. Toisinaan mietin edelleen, voiko tämä olla totta, vaikka tämän unelmani joskus toteutuvan tiesin. Häiden suunnittelu kanssasi on yhtä satua, päivääkään kanssasi en ole joutunut katua. Joka hetki tämä sormus nimettömässäni rakkaudestamme muistuttaa minua, erityisesti niinä hetkinä, kun palavasti kaipaan sinua."

"Sulhaseni pujotti tämän sormuksen nimettömääni 20-vuotiaana. Kahdeksan vuoden avioliiton jälkeen sekä mies että sormus ovat aarteitani, joita en lakkaa ihailemasta."

"Olen suunnitellut vihkisormuksen itse. Pidän hopeasta, siispä päätin käyttää sormukseen sekä valko- että keltakultaa. Kihlasormuskin on saanut valkokultaraidan 10-vuotishääpäivän kunniaksi."

"Sain elämäni ensimmäisen timanttisormuksen 44-vuotiaana. Olin eronnut aiemmasta avioliitostani ja tavannut nykyisen mieheni. Olimme seurustelleet vain viikon, kun hän osti minulle viikkosormuksen, jossa oli 11 pientä timanttia. Tiesin heti seurustelun alussa, että tässä olisi uusi mieheni. Kolme viikkoa seurusteltuamme muutimme yhteen. Kolmen kuukauden kuluttua, uudenvuoden aattona 2008, tästä timanttisormuksesta tuli virallinen kihlasormukseni. Heinäkuussa 2009 sain toisen sormukseni, jossa oli lisää timantteja. Häät vietimme kotona, ja vieraita oli viitisenkymmentä. Tein itse kaiken tarjottavan. Vieraat ovat kehuneet häitämme ihaniksi. Kuvasin sormuksen rakkaani rinnalla."

"Äitien ja tyttärien onnea: 6.6.2012 tuli täyteen 25 vuotta vanhempien avioliittoa. 16.7.2012 tyttärelläni oli takana ensimmäinen vuosi. 29.2.2012 tapahtui karkauspäivän yllätys, kun morsian kosi."

"Kaikilla sormuksillani on oma tarkoituksensa: kihla- ja vihkisormukset saivat seurakseen sydänsormuksen muistuttamaan elämän varjoista ja valoista erään perhettämme kohdanneen vastoinkäymisen jälkeen."

"Sormukseni ovat käytännöllisiä ja arkisia, koska ajattelen rakkaudesta samoin. Rakkaus ja avioliitto ovat jokapäiväisiä, eikä niitä tarvitse korostaa timantein. Näitä sormuksia ei tarvitse ottaa pois sormesta, vaikka tekisi likaisia hommia. Sydämen muotoinen peruna huvitti minua, kun löysin sen muiden perunoiden joukosta pussista. Se laittoi ajattelemaan arjen pienten töiden turvallista toistumista. Läheisilleen voi osoittaa rakkautta pienillä arjen asioilla."

"Oma kultani ja kultaseppäni suunnitteli ja työsti sormukseni vuonna 1971. Alun alkaen siinä oli vain kolme pientä timanttia. Vuosien vieriessä timantteja tuli kaksi lisää, yksi hieman suurempi ja yksi tosi suuri. Sormukseen hän kaiversi: Omalle kullalleni 6.12.1971."

"For an angel. Tämä sormus on ex-mieheltäni. Kirjoitus oli mielestäni kaunis, ja sormus kantaa paljon muistoja vuosien takaa."

"Häistämme tuli 30 vuotta täyteen vuonna 2005. Silloin sain sormeeni Ounasjokisormuksen. Ounasjoki virtaa valkokultaisena ympäri sormuksen pujotellen kultaisten tuntureiden ja saarien välistä. Pari vuotta myöhemmin täytettyäni 50 vuotta sain sormukseen timantin, joka istutettiin kultaisen tunturin laelle. Näiden merkkipäivien vuoksi sormus sisältää paljon hyviä muistoja."

"Aviomieheni suunnitteli vihkisormukseni. Toivoin uniikkia sormusta, jota muilla ei varmastikaan ole. Menimme naimisiin 14.5.2011."

"Tämä sormus toimittaa vihkisormuksen virkaa, vaikka ei oikea vihkisormukseni olekaan! Kun häitä järjestimme, jouduin tyytymään kompromissiin, koska budjetti tuli vastaan. Vuosi sitten mieheni osti tämän unelmasormukseni minulle. Se on valkokultaa ja siinä on viisi timanttia."

"Kymmenen vuotta sitten sormeeni pujotettu vihkisormus on kallein ja rakkain koruni, jota kävin vuosia aikaisemmin ihailemassa erään ateljeen ikkunassa. Sormus symbolisoi minulle kaikkea hyvää elämässäni etenkin, kun sairautta ja muutakin vaikeaa on osunut kohdalle."

"Mieheni sormus oli 36 vuotta poissa käytöstä, ensin työn vuoksi ja sitten se oli käynyt aivan liian pieneksi. Omasta halustaan mies isonnutti sen tyttäremme häiden kunniaksi ja pitää sitä nyt sormessaan koko ajan. Tuntuu kuin olisimme menneet uudestaan naimisiin!"

"Poikaystäväni kosi syksyllä Uudessa-Seelannissa ollessamme maailmanympärimatkalla. Sormukset valittiin nopeasti Aucklandin lentokentältä, kun täydelliset löytyi. Uudessa-Seelannissa kihlasormus tulee vain naiselle, joten ostoksilla oli selittämistä, että sormus tarvitaan molemmille. Seuraava kohde oli Fidzi, missä kuva on otettu."

"Jo pikkutyttönä unelmoin sormuksesta, jossa olisi suuri timantti. SIksi oli selvääkin selvempä, minkälaisen sormuksen nimettömääni hääpäivänäni halusin. Sormusta katsoessani tunnen suurta rakkautta ja onnea elämästäni. Vietämme tänä kesänä 5-vuotishääpäivää, vaikka tuntuu, että häistä on vain hetkinen."

"Tämä paksumpi sormus ei ole vain vihkisormukseni, vaan se on ollut myös mummoni kihlasormus. Hän ehti pitää sitä sormessaan yli 60 vuotta. Sormus on valmistettu vuonna 1917, joten se on samanikäinen kuin itsenäinen Suomi."

"Meidän kihlasormuksemme ovat myös vihkisormuksemme, sillä ne ovat niin leveät, ettei toinen sormus enää sovi sormeen! Sormuksessa on ikuisuuden symbolina kahdeksikon muotoista piikkilankaa... ja rakkautemme on ikuista. Just tuli kaksi vuotta naimisissa."

"Nimettömässäni on seitsemän vuotta vanhat sormukset, rakkauden sinetit. Seitsemän yhteisen vuoden aikana olemme saaneet neljä lasta ja rakentaneet talon, ja sormukset ovat kulkeneet mukana kaikessa kokemassamme. Kihlasormus ostettiin kultaliikkeestä, mutta vihkisormus teetettiin kultasepällä, jotta saimme samantyyliset. Ilman sormuksia en lähde edes kauppaan, ne ovat osa minua."

Lue myös:

Tästä rakkaus alkoi

"Vaimoni maistuu mansikalta"

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful

KK:n lukijat kertovat, mitä he ovat seksistä oivaltaneet.

"Parempi rehti kumppani ja pliisu seksielämä kuin hurja seksielämä ja hulttiomies."

"Sen, että antaa palaa vaan. Ei ole väliä, miltä näytän tai miten liikun. Palaset loksahtelevat itsestään paikoilleen, kunhan heittäydyn täysillä."

"Luin joskus ajatelman: Sex is a lot like pizza. When it's good, it's really good. When it's bad, it's still pretty good. Näin se menee pikkulapsiperheessä."

"Kannattaa sekstata, vaikkei aluksi huvittaisikaan. Jälkeenpäin on aina hyvä fiilis."

"Hyvä seksi voi olla tavallista. Ei tarvita kummallisia asentoja eikä outoja vempaimia."

"Seksille pitää voida nauraa. Se ei ole urheilusuoritus."

"Vatsamakkarasi eivät oikeasti kiinnosta kumppaniasi."

"Mikään fantasia ei ole liian rivo ja kaikesta voi puhua."

"Seksi on erilaista joka miehen kanssa."

"En koskaan tiennyt, miten tajunnanräjäyttävää seksi voi olla, ennen kuin harrastin sitä ihmisen kanssa, jota todella rakastan."

"Orgasmia ei ole aina pakko saada."

"Ilman seksiäkin voi elää."

"Seksiin on aina aikaa."

"Vanhetessa seksi vain paranee. Kun lapset ovat muuttaneet pois, voi rakastella esimerkiksi aamuisin, jolloin on oikeasti virkeä ja levännyt."

Kommentit on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016 osana suurta seksikyselyä.