Sovittelija Sanna Leino kehitti neljän H:n neuvon, kun hän oli saanut rattiraivoajan silmilleen kolmannen kerran vuoden sisällä.

Tapahtuu liikenteessä: asiallisesti pukeutunut mies pysäyttää autonsa naisen auton eteen, tulee ulos ja alkaa sättiä.

Sama tapahtuu toisen kerran, sitten kolmannen, ja kaikki yhden ainoan vuoden sisällä.

Tapauksia yhdistää se, että raivoava mies on selvästi isompi kuin 160-senttinen, hento nainen. Ja se, että joka kerta mies on aiheuttanut vaaratilanteen ajamalla ylinopeutta ja nainen on reagoinut siihen nostamalla käsiään.

"Ensimmäisellä kerralla näytin keskisormea. Se hävettää, mutta säikähdin niin kauheasti", tunnustaa Sanna Leino, rattiraivon kohteeksi joutunut nainen.

"Pitäkää kädet ratissa"

Sanna Leino on ammatiltaan sovittelija ja oppinut työssään kohtaamaan vihaisia ihmisiä. Silti kohtaukset ovat pelästyttäneet.

"Olen sanonut tyttärilleni, että pitäkää ajaessanne kädet ratissa ja olkaa iisisti, vaikka mitä tapahtuisi. Tiellä liikkuu nykyisin ihmisiä, jotka eivät osaa hillitä raivoaan", Sanna Leino kertoo.

Kolmannen kokemuksensa jälkeen Sanna Leino kehitti neljän hoon selviytymismenetelmän tyttärilleen ja kaikille liikenteessä liikuville.

Tämän avulla ei-ammattilainenkin pystyy pysymään rauhallisena ja suojelemaan itseään pelottavassa tilanteessa.

4 H:ta rattiraivoajan kohtaamiseen

1 Hengitä. Kun uhkaava tilanne tai henkilö lähestyy, pahinta on panikointi. Hengitä syvään ja pysy rauhallisena.

2 Huolehdi turvallisuudestasi. Laita auton ovi lukkoon ja raota ikkunaa vain sen verran, että kykenet puhumaan. Pidä kännykkä lähellä.

3 Hallitse itsesi. Kun et menetä malttiasi, toinen ei jaksa raivota kauan. Älä sano vastaan äläkä kerro hänen törttöilleen, vaan tarvittaessa pahoittele tilannetta. Voit sanoa, että hänen räyhäämisensä pelottaa sinua ja pyytää häntä poistumaan.

4 Helli itseäsi. Usein suurin pelko iskee vasta sitten, kun tilanne on ohi. Sen takia pura tapahtunutta jonkun kanssa. Pyydä halauksia ja ota vaikka lasi viiniä. Ole armollinen itsellesi.

Keppihevostelu ei ole pelkkää leikkiä vaan kuntoa vaativa liikuntalaji.

Keppihevonen ei ole leikin asia. Vaikka se näyttää täytetyltä kankaanpalalta, josta sojottaa keppi, se on enemmän.

Omistajansa silmissä se on ihan oikea hevonen.

Keppihevoset eli kepparit ovat niin oikeita, että Suomeen on perustettu Suomen Keppihevosyhdistys. Se pitää näyttelyitä ja järjestää jokakeväiset Keppihevosten SM-kisat, joissa kisataan muun muassa esteratsastuksessa.

”Kepparikisat ovat fyysisesti rankka liikuntalaji. Nuoret ratsastajat hyppivät taitavasti ja tosissaan”, ompelija Eija Nordström kertoo.

Kisat pisteytetään samoin kriteerein kuin elävien hevosten kisat.

"Tärkeintä on aitous"

Pietarsaarelainen Eija alkoi valmistaa keppihevosia työkseen kolme vuotta sitten. Ensimmäistä kepparia kehitellessä vaikeuksia tuotti turpa. Se piti jättää avonaiseksi, jotta sisään saisi ujutettua kuolaimet, mutta alaleuka ei saanut repsottaa. Löysäleukainen hevonen ei nimittäin näytä oikealta, ja lelulla taas ei halua ratsastaa kukaan.

”Tein toistakymmentä versiota ennen kuin onnistuin”, Eija sanoo.

”Tärkeintä kepparissa on aitous. Siksi sen sieraimien on kiillettävä ja väriyhdistelmien oltava virallisten värimääritelmien mukaiset.”

Yksi keppihevonen maksaa noin sata euroa. Eija tunnustaa koeratsastaneensa muutaman hevosistaan, tosin muiden katseilta salaa.

Useimmat harrastajat ovat nuoria tyttöjä, monet teini-ikäisiäkin. Eivät mitä tahansa tyttöjä, vaan tyttöjä, joilla on mahtava mielikuvitus ja kyky eläytyä. 

Suomen Keppihevosyhdistys: viuhku.net/sky
 

Luulitko, että kasvis- ja lähiruoka olisivat vain 2010-luvun buumeja? Hui hai, ei mitään uutta auringon alla.

Mitä muistat 1980-luvun ruokapöydästä? Meillä ainakin syötiin karjalanpaistia ihan arkiruokana. Välillä perheen nuoriso ryhtyi ultranykyaikaiseksi ja työnsi uuniin tahkojuustolla somistetun uunilenkin.

Sekä karjalanpaistin että uunilenkin reseptit löytyvät Kodin Kuvalehden ruokasivuilta tammikuussa 1980, mutta löytyy sieltä sellaistakin, mitä en osannut odottaa: kasvisruokakilpailun parhaat.

80-luvun kasvisruokaohjeissa eivät juhlineet munakoisot, avokadot eivätkä goji-marjat vaan peruna, lanttu ja lavakurkku. Elettiin aikaa kauan ennen EU:ta, joten raaka-aineet olivat taatusti lähiruokaa. Eksoottisin aines ruokasivuilla oli kiinankaali. Siitä muistutettiin erikseen, että se sopii salaattien lisäksi myös lämpimiin ruokiin.

Ja entäs Ahkeran aamujuoma: se sisälsi 1 dl maustamatonta jogurttia, 2 dl appelsiinimehua, 2 dl vehnänalkioita tai leseitä tai muita hiutaleita sekä ruokalusikallisen rusinoita.

"Sekoita kaikki juoman aineet ja aloita päiväsi oikealla voimalatauksella", kehotti ruokatoimittaja Anja Sirkiä.

Nykyisin ahkeran aamujuomaa kutsuttaisiin smoothieksi.

Tulppaanikimppu on suloinen arjen ylellisyys. Pienellä vaivalla saat tulppaanit kukoistamaan pitkään.

  • Osta tulppaanit kun ne ovat vielä nupullaan.
  • Katkaise varsista 1-2 cm:n vino pala terävällä veitsellä. Älä käytä saksia, etteivät varsien imupinnat kärsi.
  • Laita tulppaanit kylmään veteen. Matala, noin 10 cm:n korkeudelle ulottuva vesi riittää.
  • Jos haluat, että tulppaanisi ovat ryhdikkäitä, anna kimpun olla vedessä aluksi suojamuovissa tai -paperissa 1-2 tuntia. Kun varret ovat imeneet itseensä riittävästi vettä, poista kääre ja asettele kukat lopullisesti maljakkoon. 
  • Toinen koulukunta nauttii rennomman näköisistä tulppaaneista. Siinä tapauksessa poista kääre heti kun asetat kukat maljakkoon: näin saat tulppaanit kaartumaan ja taipuilemaan.
  • Tulppaanit kasvattavat vartta vielä maljakossakin, joten niitä on leikattava muutaman päivän välein.
  • Matalassa vedessä pitäminen hillitsee varren venymistä.
  • Huolehdi, että vesi ei pääse loppumaan. 
  • Tulppaanit kestävät pidempään, jos siirrät ne yön ajaksi viileään. 
  • Leikkokukkavirkiste ravitsee kukkia ja auttaa pitämään veden puhtaana ja bakteerittomana. Sokeripalaakin voit kokeilla virkisteenä, mutta vaihda silloin vesi päivittäin ja tarkista samalla imupinnat.

Kodin Kuvalehden lukijat rakastavat kahvihetkiään. Näin ihania ne ovat.

Äitin kanssa kahvittelua

- Satu Strand

Kahvihetki rahka-mustikkapiirakan kera.

- Eva Rinne

Kahvihetki on yhtä juhlaa!

- Anna-Kaarina Kantanen

Kahvi- ja teehetki! Miksi ottaa vain toinen kun voi ottaa molemmat.

- Anna Rusanen

Nam!
Missä joit kahvit?
Kotona

- Maria Laitinen

Tällainen kahvilassa koettu kahvihetki.

- Sirkku Brummer

Nams!

- Kati Ruotsalainen

Maidoton ja luontaisesti gluteeniton elämä on ihanaa ja herkullista!

- Raija Hietaniemi

KAFFILA,Tampereella...kuvassa iso cappuccino.

- Hannele Kalliomäki

Olin kahvilla Cafe Picnicissä. Heillä on nyt syksyn aikana ollut 3,5 euron hintaan myynnissä ihania tomaatti-kinkkukierteitä ja samanlaisia kierteitä dijon-juustolla. Kannattaa käydä maistamassa!

- Tuula Vuorinen

Mieheni kanssa Madeiralla

- Tanja Ravantti

Kotona täällä Sloveniassa otettu kuva, cappucinoa ja itseleivottua puolukkapiirakkaa muruseoksella.

- Leena Tuulikki Jeroncic

Se on otettu mun keittiössä. Se on aika vakio iltapäivän herkku.

- Visa Alanko