Sovittelija Sanna Leino kehitti neljän H:n neuvon, kun hän oli saanut rattiraivoajan silmilleen kolmannen kerran vuoden sisällä.

Tapahtuu liikenteessä: asiallisesti pukeutunut mies pysäyttää autonsa naisen auton eteen, tulee ulos ja alkaa sättiä.

Sama tapahtuu toisen kerran, sitten kolmannen, ja kaikki yhden ainoan vuoden sisällä.

Tapauksia yhdistää se, että raivoava mies on selvästi isompi kuin 160-senttinen, hento nainen. Ja se, että joka kerta mies on aiheuttanut vaaratilanteen ajamalla ylinopeutta ja nainen on reagoinut siihen nostamalla käsiään.

"Ensimmäisellä kerralla näytin keskisormea. Se hävettää, mutta säikähdin niin kauheasti", tunnustaa Sanna Leino, rattiraivon kohteeksi joutunut nainen.

"Pitäkää kädet ratissa"

Sanna Leino on ammatiltaan sovittelija ja oppinut työssään kohtaamaan vihaisia ihmisiä. Silti kohtaukset ovat pelästyttäneet.

"Olen sanonut tyttärilleni, että pitäkää ajaessanne kädet ratissa ja olkaa iisisti, vaikka mitä tapahtuisi. Tiellä liikkuu nykyisin ihmisiä, jotka eivät osaa hillitä raivoaan", Sanna Leino kertoo.

Kolmannen kokemuksensa jälkeen Sanna Leino kehitti neljän hoon selviytymismenetelmän tyttärilleen ja kaikille liikenteessä liikuville.

Tämän avulla ei-ammattilainenkin pystyy pysymään rauhallisena ja suojelemaan itseään pelottavassa tilanteessa.

4 H:ta rattiraivoajan kohtaamiseen

1 Hengitä. Kun uhkaava tilanne tai henkilö lähestyy, pahinta on panikointi. Hengitä syvään ja pysy rauhallisena.

2 Huolehdi turvallisuudestasi. Laita auton ovi lukkoon ja raota ikkunaa vain sen verran, että kykenet puhumaan. Pidä kännykkä lähellä.

3 Hallitse itsesi. Kun et menetä malttiasi, toinen ei jaksa raivota kauan. Älä sano vastaan äläkä kerro hänen törttöilleen, vaan tarvittaessa pahoittele tilannetta. Voit sanoa, että hänen räyhäämisensä pelottaa sinua ja pyytää häntä poistumaan.

4 Helli itseäsi. Usein suurin pelko iskee vasta sitten, kun tilanne on ohi. Sen takia pura tapahtunutta jonkun kanssa. Pyydä halauksia ja ota vaikka lasi viiniä. Ole armollinen itsellesi.