Sovittelija Sanna Leino kehitti neljän H:n neuvon, kun hän oli saanut rattiraivoajan silmilleen kolmannen kerran vuoden sisällä.

Tapahtuu liikenteessä: asiallisesti pukeutunut mies pysäyttää autonsa naisen auton eteen, tulee ulos ja alkaa sättiä.

Sama tapahtuu toisen kerran, sitten kolmannen, ja kaikki yhden ainoan vuoden sisällä.

Tapauksia yhdistää se, että raivoava mies on selvästi isompi kuin 160-senttinen, hento nainen. Ja se, että joka kerta mies on aiheuttanut vaaratilanteen ajamalla ylinopeutta ja nainen on reagoinut siihen nostamalla käsiään.

"Ensimmäisellä kerralla näytin keskisormea. Se hävettää, mutta säikähdin niin kauheasti", tunnustaa Sanna Leino, rattiraivon kohteeksi joutunut nainen.

"Pitäkää kädet ratissa"

Sanna Leino on ammatiltaan sovittelija ja oppinut työssään kohtaamaan vihaisia ihmisiä. Silti kohtaukset ovat pelästyttäneet.

"Olen sanonut tyttärilleni, että pitäkää ajaessanne kädet ratissa ja olkaa iisisti, vaikka mitä tapahtuisi. Tiellä liikkuu nykyisin ihmisiä, jotka eivät osaa hillitä raivoaan", Sanna Leino kertoo.

Kolmannen kokemuksensa jälkeen Sanna Leino kehitti neljän hoon selviytymismenetelmän tyttärilleen ja kaikille liikenteessä liikuville.

Tämän avulla ei-ammattilainenkin pystyy pysymään rauhallisena ja suojelemaan itseään pelottavassa tilanteessa.

4 H:ta rattiraivoajan kohtaamiseen

1 Hengitä. Kun uhkaava tilanne tai henkilö lähestyy, pahinta on panikointi. Hengitä syvään ja pysy rauhallisena.

2 Huolehdi turvallisuudestasi. Laita auton ovi lukkoon ja raota ikkunaa vain sen verran, että kykenet puhumaan. Pidä kännykkä lähellä.

3 Hallitse itsesi. Kun et menetä malttiasi, toinen ei jaksa raivota kauan. Älä sano vastaan äläkä kerro hänen törttöilleen, vaan tarvittaessa pahoittele tilannetta. Voit sanoa, että hänen räyhäämisensä pelottaa sinua ja pyytää häntä poistumaan.

4 Helli itseäsi. Usein suurin pelko iskee vasta sitten, kun tilanne on ohi. Sen takia pura tapahtunutta jonkun kanssa. Pyydä halauksia ja ota vaikka lasi viiniä. Ole armollinen itsellesi.

KK:n Facebook-kavereiden ihanat kuvat näyttävät Suomen kesän kauneimmillaan. Laskeudu suven juhlaan Eino Leinon runon sanojen siivittämänä.

Kuva Anne Soikkeli
Kuva Anne Soikkeli

Ruislinnun laulu korvissani,
tähkäpäiden päällä täysi kuu;
kesä-yön on onni omanani,
kaskisavuun laaksot verhouu.

Kuva Sirpa Jasu
Kuva Sirpa Jasu

En ma iloitse, en sure, huokaa;
mutta metsän tummuus mulle tuokaa,
puunto pilven, johon päivä hukkuu,
siinto vaaran tuulisen, mi nukkuu,
tuoksut vanamon ja varjot veen;
niistä sydämeni laulun teen.

Kuva Merja Kohtala
Kuva Merja Kohtala

Sulle laulan neiti, kesäheinä,
sydämeni suuri hiljaisuus,
uskontoni, soipa säveleinä,
tammenlehvä-seppel vehryt, uus.

Kuva Katri Koivikko
Kuva Katri Koivikko

En ma enää aja virvatulta,
onpa kädessäni onnen kulta;
pienentyy mun ympär' elon piiri;
aika seisoo, nukkuu tuuliviiri;
edessäni hämäräinen tie
tuntemattomahan tupaan vie.

Runon sanat Eino Leino: Nocturne (1903)

 

Luonnonystävälle tulee lämmin olo jo näiden kirjojen näkemisestä omalla sohvapöydällä.

IHAN KUIN METSÄSSÄ - Pertti Koskimies: Linnut – Lajiopas

Jos on lintujen seurailu hauskaa, myös lintukirjojen lueskelu on kivaa puuhaa. Koskimiehen lintuoppaassa suurinta hupia tarjoavat lintujen kuvailut. Esimerkiksi pajulinnulla kerrotaan olevan ”loppua kohti laskeva surumielinen, viheltävä säe: ”tsitsitsidsidsidididididiudiudiudiudiediediedieduiduu”.

HAUSKA TUTUSTUA - Risto ja Mika Ihamuotila: Saariston kasvit Suomen luonnossa

Merenrantakasvit herättävät lämpimiä tunteita: sinäkö se siellä, hei taas! Ehkä siihen liittyy urheus, jolla ne kovia olojaan kestävät. Kalliosta puhkeaa pieniä kukkia, heinät huojuvat tuulessa kuin onnesta sekaisin. Kuvissa on toivomisen varaa, mutta kirjasta on kiva tarkistaa, minkä nimisiä tutut kasvit ovat.

 

Kännykkään valmiiksi ladattu kartta, josta näkee oman sijaintinsa, voi olla iso apu ulkomailla.

Markkinoilla on useita sovelluksia, joista voit ladata kartan ennen reissua ja käyttää sitä kohteessa ilman nettiyhteyttä.

Ilmaisista sovelluksista saat käyttöösi karttoja kaikkialta maailmasta. Maksulliset tarjoavat lisäksi paljon tietoja kohteesta ja toimivat myös matkaoppaana.

Ilmaisia sovelluksia ovat esimerkiksi Here WeGo ja Maps.me. Maksullinen Pocket earth mainostaa olevansa matkailijan paras kaveri.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 12/2017.

Onko sinulla käytössä jokin muu hyvä karttasovellus? Kerro kommenttikentässä!

Ruokatoimittaja Outi Väisänen valitsi kolme kivaa paikkaa, joissa nälkäinen tulee Tukholmassa onnelliseksi.

1. Herkkuja ostarilla

Tukholma on edelläkävijä viihtyisässä ostoskeskussyömisessä. Boqueria-tapaspaikka Mood Stockholmin kauppakeskuksessa on hyvä levähdyspaikka pitkän päivän jälkeen.

Herkullisia tapaksia saa sekä huikopalaksi että isompaan nälkään. Osoite: Regeringsgatan 48.

2. Käy kauppahalliin

Jos pidät kauppahalleista, poikkea Stockholms Matmarknadilla. Pienessä kauppahallissa voi paitsi tehdä herkkuostoksia myös syödä aamiaisen tai lounaan. Maitomyymälässä myydään ihanaa, paikallista kirnuvoita. Osoite: Sturegallerian vid Sturehof, Stureplan 2.

3. Torin laidalla

Nytorgetin ympäristössä on useita hyviä ravintoloita. Rento Urban Deli on hyvä valinta etenkin lounasaikaan ja brunssilla. Samassa tilassa toimivasta myymälästä voit napata jälkiruuat mukaan ja siirtyä viereiseen puistoon piknikille. Osoite: Nytorget 4.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2017.