Biologi ja tiedetoimittaja Helena Telkänranta kertoo uusia tutkimustietoja siitä, mitä lemmikkisi todella tuntee. Hän on juuri kirjoittanut aiheesta kirjan. 

Helena Telkänranta on biologi ja tiedetoimittaja, joka on juuri kirjoittanut Millaista on olla eläin -kirjan eläinten mielenmaailmasta. Tämän hän kertoo koirasta.

1. Se pelkää, iloitsee ja suree

Eläimet kokevat voimakkaita tunteita. Muun muassa perustunteet, kuten pelko, ilo ja suru, ovat eläimillä samankaltaisia kuin ihmisillä. Ne kokevat myös ahdistusta, pelon lievempää muotoa. Eläinten kyky ajatteluun on kuitenkin hyvin erilainen kuin ihmisten.

Tärkeintä on siis muistaa, että vaikka eläimen tunteet ovat sille merkittäviä, ei se välttämättä ymmärrä, mitä ihminen halua sen tekevän.

”Eläin elää tunteiden varassa ja sen päättelykyky on suppea. Koira voi säikähtää kulman takaa äkkiä paljastuvaa tummaa hahmoa, vaikkapa kiveä, koska sillä ei ole tietoa siitä, että vaaraa ei ole”, sanoo Helena Telkänranta.

2. Se on tietoinen tunteistaan.

Lemmikkieläimistä on helppo huomata, että tunteet ovat sille tosiasioita. Se voi ahdistua ihmispaljoudessa, pelätä uudenvuoden raketteja ja iloita, kun omistaja palaa kotiin.

Myös tiede tukee arjen havaintoja. Siitä huolimatta jotkut filosofit keskustelevat siitä, ovatko eläinten tunteet sille itselleen oikeita, vai reagoiko se vain niin, että ihminen tulkitsee sen käyttäytyvän tunteiden vallassa.

”Tieteellisissä kokeissa on todettu, että monet eläimet ovat selvillä tunteistaan, eivätkä vain käyttäydy automaattisesti”, Telkänranta sanoo.

Yhdessä kokeessa kesyjä sikoja opetettiin painamaan vipua, josta ne saivat ruokapalkinnon. Sitten lisättiin toinen vipu ja sioille annettiin sydänlääkettä, joka aiheuttaa tilapäistä ahdistusta. Possuille opetettiin, että kun niitä ahdisti, vain toista vipua painamalla sai palkinnon. Ne oppivat, että vipuja piti painaa sen mukaan, mikä olo niillä oli.

Kun tutkijat sen jälkeen laskivat huoneen lämpötilaa tai sekoittivat ruokaan jotain syömäkelvotonta, siat painoivat sitä vipua, jonka ne olivat oppineet liittämään ahdistuneeseen oloon. Kun kokeeksi vaihdettiin huoneen valaistuksen väriä, siat painoivat normaaliin oloon liittyvää vipua.

3. Sinun tunteesi vaikuttavat sen tunteisiin

”Koira oppii, kun se tarkkailee ihmisen ruumiin liikkeitä ja eleitä, joita emme itse välttämättä edes huomaa”, Telkänranta kertoo.

Koirat käyttävät ihmisen tunteiden tulkinnassa apuna myös hajuaistia. Tunteisiin liittyy hormonitoiminnan muutoksia: ihohuokosistamme leijailee tuoksuja, joihin tunnetila vaikuttaa. On siis totta, että koira haistaa pelon.

Tämä tarkoittaa sitä, että kun ihminen ja koira joutuvat ahdistavaan tilanteeseen, ihmisen rauhallisuus auttaa koiraakin. Jos taas koira haukkuu pelokkaana muita koiria ja omistaja huolestuu seuraavalla lenkillä kaukana näkyvästä koirasta, hän ylläpitää huomaamattaan koiran pelkoa.

”Koirat ja kissat ovat aikuisinakin jossain määrin pentuja. Se näkyy jopa aivojen koossa. Koira on tavallaan susi, joka ei koskaan täysin aikuistu”, Telkänranta sanoo.

”Koiran suhdetta ihmiseen leimaa paljon se, että aikuinenkin koira kokee ihmisen lauman aikuiseksi sudeksi, emoksi tai isäksi. Koira katsoo ihmistä niin kuin nuori susi katsoo aikuista sutta.”

4. Se ei tunne syyllisyyttä

Moni koiranomistaja on joskus tullut kotiin ja kohdannut eteisessä koiran repimän postin. Ihminen korottaa ääntään ja toruu koiraa. Koira luimistelee, pyrkii ehkä nuolemaan tai rapsutettavaksi. Ihminen tulkitsee sen syyllisyydeksi.

”Oikeasti koira ei yleensä tiedä, miksi ihminen on vihainen. Koirat ja monet muut eläimet ovat hetken lapsia. Ne osaavat suunnitella tulevaisuutta vain lyhyen aikaa eteenpäin. Ne eivät ymmärrä, että omistajan reaktio voi liittyä johonkin, mikä tapahtui monta tuntia sitten”, Telkänranta selittää.

Koiraa ei siis nolota vaan sitä ahdistaa se, että ihminen on vihainen tai uhkaava. Koira yrittää lievittää omaa pahaa oloaan rauhoittelemalla ihmistä. Omistaja puolestaan saattaa tulkita lepyttelyn niin, että koira ymmärtää tehneensä väärin.

”Koirilla ja kissoilla ei ole kykyä ymmärtää ihmisen moraalisääntöjä tai suhtautumista tavaroihin. Mutta jos ihminen pahastuu sillä sekunnilla, kun koira puree kiellettyä asiaa, koira ymmärtää syyn ja seurauksen.”

5. Se kokee ajan kulumisen

Koiran ajantajua on tutkittu jonkin verran, mutta lopullista vastausta kysymykseen ei vielä ole tarjota tieteelläkään. Se tiedetään, että koira tajuaa aikaa eri tavalla kuin ihminen. Se myös näyttäisi erottavan lyhyen ja pitkän ajan: se saattaa reagoida ihmisen saapumiseen eri tavalla riippuen siitä, onko se ollut yksin parikymmentä minuuttia vai monta tuntia.

Joskus hyvinkin lyhyen ajan yksin ollut koira voi kuitenkin reagoida emännän paluuseen riemulla. Se johtuu siitä, että koiran tunnetiloihin vaikuttavat niin hetkessä tapahtuva asia kuin pitkäaikaisempikin mielentila.

”Jos koira on saanut rauhassa nukkua yksinolonsa ajan, voi se reagoida työpäivän ajan poissa olleeseen omistajaan hyvin rauhallisesti”, selittää Telkänranta.

”Jos koira on taas lyhyenkin yksinolon ajan kuullut rappukäytävässä ääniä tai postinjakaja on kolistellut, koiran yleismielentila voi olla levoton. Silloin se voi reagoida vain lähikaupassa piipahtaneeseen omistajaan ylitsevuotavan riemukkaasti.”

Eläinten reaktioihin vaikuttavat myös edellisten päivien ja viikkojen kokemukset.

6. Se ei yritä pomottaa

Kun koira käyttäytyy huonosti, omistaja tulkitsee usein, että koira pomottaa. Telkänrannan mukaan käsitys on väärä.

”Ihmisillä on sitkeästi juurtunut käsitys, että koira pyrkii ottamaan johtajuuden laumassa. Moni tulkitsee temppuilevan koiransa käytöstä väärin, jolloin ongelmaa on vaikea ratkaista.”

Koiran tulkitaan käyttäytyvän dominoivasti esimerkiksi silloin, kun se haukkuu toiselle koiralle hihnassa. Oikeasti koiraa yleensä pelottaa. Silloin se alkaa haukkua ja uhkailee, jotta toinen menisi pois: se yrittää helpottaa omaa oloaan räyhäämällä.

”Koiran näkökulmasta räyhääminen usein toimii, koska vastaantuleva koira omistajineen voi väistyä kauemmas, jolloin koira helpottuu hetkeksi.”

Moni omistaja tuskailee myös sitä, että koira loikkaa kiellosta huolimatta sohvalle tai hyppii ihmisiä vasten riehakkaasti. Koira ei silloinkaan yritä pomottaa. Sohva on sen mielestä vain mukava, koholla oleva pinta. Se ei tiedä, että sille meneminen on kiellettyä, ellei ihminen sitä erikseen opeta. Toista vasten hyppiminen on taas koiran tapa tervehtiä.

”Siitä pääsee eroon, kun sinnikkäästi kääntää hyppivälle koiralle selän ja huomioi sen vasta, kun kaikki tassut ovat maassa.”

Telkänrannan mukaan koiran koulutuksessa tarpeeton on myös ajatus siitä, että ihmisen pitäisi osoittaa olevansa pomo. Ajatus on tarttunut omistajiin esimerkiksi television Koirakuiskaaja-ohjelman takia.

”Koiraa ei ikinä pitäisi kouluttaa rankaisemisen kautta. Parempia tuloksia saa, kun kouluttaa palkitsemalla juuri oikealla hetkellä. Se vahvistaa hyvää käytöstä.”

”Ihmisen on hyvä ymmärtää, miten oppiminen tapahtuu koiran mielessä. Kun omistaja tietää, miten koiran saa vähitellen totutettua uusiin asioihin eikä vahingossa vahvista epätoivottua käytöstä, hän osaa kasvattaa koirasta hyvätapaisen eläinystävällisesti.

Kissakin voi kaivata ihmistä yksin ollessaan

”Yksin oleminen on kissoille usein helpompaa kuin koirille. Se johtuu siitä, että kissan ja koiran luonnossa elävät esi-isät ovat erilaisia”, Telkänranta sanoo.

Susi elää tiiviissä laumassa tai perheyhteisöissä. Kissan esi-isä villikissa puolestaan elää ison osan ajastaan yksin, vaikka ei täysin erakko olekaan.

Osassa kissoista seurallisuus on kuitenkin lisääntynyt vuosien kuluessa, kun ihmiset alkoivat ottaa kissoja sisälle lemmikeiksi ja hiirten pyydystäjiksi. Nykyisistä kesykissoista osa voi olla erittäin hellyydenkipeitä ja seurallisia.

”Kissalla on sosiaalistumisen herkkyyskausi kahden viikon iästä seitsemään viikkoon. Silloin kissa hahmottaa, mitkä eläinlajit kuuluvat sen kanssa samaan porukkaan. Jos perinnöllisesti sosiaalinen kissa on seurustellut pienenä paljon ihmisten kanssa, se kiintyy aikuisena voimakkaasti omistajaansa.”

Useimpien kissojen on melko helppo viettää aikaa välillä yksinkin, vaikka ne olisivat kiintyneitä omistajaansa. Toisten kissojen perimä on sellainen, että yksinolo on niille vaikeampaa.

Osa kissoista saattaa siis ikävöidä ihmistä koiran tavoin. Tällöin omistajan on totutettava kissa yksinoloon pikkuhiljaa. Sekä koirien että seurallisten kissojen kotiin jääminen helpottuu, jos niillä on seurana koira- tai kissakaveri.

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.