KK:n suuren saunakyselyn tulokset, osa 4:

KK selvitti lukijoiden saunatottumukset. Useimpien lukijoiden rakkaimpiin saunamuistoihin liittyy perhe tai lapsuus. Muutaman rakkain saunamuisto on hassu sattumus. 

Lähes joka toinen lukija kertoo, että saunomisessa parasta on rentoutuminen ja lämpö. Saunassa istuskelu puhdistaa niin kehon kuin mielen.

”Lauteilla lötkötellessä on niin leppoisaa. Kipristelen varpaitani kuumassa, kun makaan selälläni ja nostan jalat saunan seinälle. Silloin tulee sama tunne kuin lapsena saunoessa.”

”Saunomisessa parasta on rentoutuminen ja puhdistuminen. On aikaa vain olla.”

Sauna on paikka myös yhdessäololle. Siellä jokainen saa olla oma itsensä.

”Ihmiset alkavat usein jutella saunassa syvällisistä ja herkistäkin asioista. Sauna on keskustelupaikkana ihana.”

”Yleisessä saunassa parasta on se, ettei lauteilla ole titteleitä. Rakastan tunnelmaa, joka tulee, kun on hiljaa yhdessä tuntemattomien kanssa.”

Pelkkä löylyissä istuminen ei kuitenkaan tee saunakokemuksesta täydellistä, sillä monen lukijan mielestä parasta on se, kun välillä saa vilvoitella. Ihanaan saunakokemukseen kuuluu myös koko rituaali saunan sytytyksestä peseytymiseen.

”Uimaan ja saunaan, saunaan ja uimaan… Se on parasta.”

”Tykkään löylyjen välisestä ajasta, kun saa vilvoitella kesäillassa ja katsella suomalaista järvimaisemaa. Seurana tietysti kylmä olut.”

”Kiuas tippui seinältä kesken saunomisen”

KK kysyi lukijoilta myös heidän rakkaimmista saunamuistoistaan. Moni palaa tarinoissaan aina lapsuuteen saakka.

”Kävin lapsena mummin ja ukin kanssa ensin iltanavetalla ja sieltä mentiin pimeään saunaan. Muistan, että ikkunalla oli ukin partasuti. Peseydyin vadissa ja ukki pesi hiukseni kun pötkötin lauteilla. Talvella juoksimme pirttiin paljasjaloin lumessa, tähtien tuikkiessa taivaalla.”

”Olin siskon ja serkun kanssa kesällä isovanhempiemme mökillä saunomassa. Keksimme hauskan saunalaulun, jota laulamme vielä nykyäänkin, kun löylyttelemme yhdessä.”

”Lapsena halusin olla saunan ovella ovimikkona. Sisään tai ulos pääsi painamalla ”napanappia”.”

Osa lukijoista kertoo, että ihanimmat muistot ovat syntyneet aikuisiällä, oman perheen kesken saunoessa. Parhaimpiin saunamuistoihin liittyy monilla myös mökki.

”Veimme poikamme kolmen viikon ikäisenä hetkeksi lämpimään saunaan. Lapsi rentoutui ja nukkui yön kuin tukki.”

”Ensimmäiset löylyt rakkaan mieheni rakentamassa mökkisaunassa kaksi vuotta sitten. Neljävuotias poikamme huokasi ja sanoi: ”Hyvin rakensit!””

”Kesän ensimmäinen sauna-uimamaraton omalla mökillä.”

Saunaseuraksi tunkevat joissakin perheissä myös nelijalkaiset ystävät. Näin lukijat kertovat:

”Koiramme rakastaa saunomista ja on saunonut joskus yksinkin. Se vinkui saunan ovella, joten laitoin saunan lämpiämään. Kukaan muu ei halunnutkaan saunoa. Se istui siellä yksin.”

”Kaksi berninpaimenkoiraamme osallistuvat aina saunan lämmitykseen. Kun ne kuulevat kiukaan luukun aukeavan, ovat salamana paikalla.”

Saunominen on ihanaa myös yksin. Muutama lukija kertoo rakkaimman muiston liittyvän omassa rauhassa lauteilla vietettyyn hetkeen.

”Parhaita hetkiä ovat olleet yösaunomiset yksin lapsuudenkodissani. Vanhemmat olivat risteilyllä. Minä tein drinksuja ja pizzaa ja menin aamuyöstä pikkupäissään puusaunaan vihtomaan.”

”Vuosia sitten tulin kotiin raskaan työpäivän jälkeen. Joka paikkaa kivisti ja olo oli onneton. Löhösin saunassa ja viskoin löylyä. Silloin sauna oli pelastus ja lääke surkeaan oloon.”

”Ensimmäinen saunareissu synnytyksen jälkeen on jäänyt mieleen. Sain olla yksin kaikessa rauhassa, rentoutua pitkästä aikaa.”

Monen vastaajan ikimuistoisimpaan saunareissuun liittyi hauska tai erikoinen sattumus.

”Uimahallin saunassa pikkutyttö kysyi likinäköiseltä tädiltä eli minulta: ”Näetkös värejä ilman silmälaseja?””

”Ystävät olivat kutsuneet minut savusaunaan. Pimeässä huomasin, että lauteilla istui joku muukin, mutta en kiinnittänyt asiaan huomiota. Yhtäkkiä tuo joku tuli viereen ja suuteli minua. Miesystävä oli matkustanut salaa 20 kilometrin päästä yllättämään minut. Olin sanaton.”

”Kiuas tippui seinältä kesken saunomisen. Onneksi kukaan ei loukkaantunut.”

”Talvella kovien pakkasten aikaan mökillä teki mieli saunaan. Kaivo oli jäässä, joten keksimme sulattaa lunta. Kyllä siinä kesti, että saimme vettä tarpeeksi. Yöllä pääsimme lopulta saunomaan kynttilän valoon.”

”Olin kolmevuotiaana isäni ja setäni kanssa saunassa, alalauteilla. Yhtäkkiä vedin isääni sukukalleuksista ja kysyin: ”Mikäs tämä on?” Miehillä oli hauskaa, ja minä ihmettelin, että mikä niille tuli.”

”Hauskin oli saunakerta Yhdysvalloissa, hotellin saunassa. Me suomalaiset petyimme haaleaan saunaan, jossa ei saanut heittää löylyä ja piti istua uimapuvuissa. Kahdeksanvuotias tytär kertoi vuolaasti saunakansalle, että Suomessa heitetään vettä kiukaalle ja ollaan alasti. Teimme kai aika vaikutuksen.” 

KK:n nettikyselyyn vastasi 156 lukijaa. 

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful

KK:n lukijat kertovat, mitä he ovat seksistä oivaltaneet.

"Parempi rehti kumppani ja pliisu seksielämä kuin hurja seksielämä ja hulttiomies."

"Sen, että antaa palaa vaan. Ei ole väliä, miltä näytän tai miten liikun. Palaset loksahtelevat itsestään paikoilleen, kunhan heittäydyn täysillä."

"Luin joskus ajatelman: Sex is a lot like pizza. When it's good, it's really good. When it's bad, it's still pretty good. Näin se menee pikkulapsiperheessä."

"Kannattaa sekstata, vaikkei aluksi huvittaisikaan. Jälkeenpäin on aina hyvä fiilis."

"Hyvä seksi voi olla tavallista. Ei tarvita kummallisia asentoja eikä outoja vempaimia."

"Seksille pitää voida nauraa. Se ei ole urheilusuoritus."

"Vatsamakkarasi eivät oikeasti kiinnosta kumppaniasi."

"Mikään fantasia ei ole liian rivo ja kaikesta voi puhua."

"Seksi on erilaista joka miehen kanssa."

"En koskaan tiennyt, miten tajunnanräjäyttävää seksi voi olla, ennen kuin harrastin sitä ihmisen kanssa, jota todella rakastan."

"Orgasmia ei ole aina pakko saada."

"Ilman seksiäkin voi elää."

"Seksiin on aina aikaa."

"Vanhetessa seksi vain paranee. Kun lapset ovat muuttaneet pois, voi rakastella esimerkiksi aamuisin, jolloin on oikeasti virkeä ja levännyt."

Kommentit on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016 osana suurta seksikyselyä.