Timo ja Pia Heikkilän poika sai kavereita vasta, kun perhe muutti toiselle paikkakunnalle. Nyt he kehittävät kaveripalvelua, jotta muiden lasten ei tarvitsisi olla yksin.

Kun Timo Heikkilän poika oli viisivuotias, hänellä ei ollut yhtään kaveria. Se tuntui isästä ja Pia-äidistä kamalalta.

”Poikamme on hyvin energinen, vilkas ja keksiväinen kaveri. Hänellä on selkeitä vahvuuksia, mutta myös selkeitä heikkouksia”, Timo, 50, kertoo.

Päiväkodissa kävi ilmi, että pojan sosiaaliset taidot eivät olleet samalla tasolla muiden lasten kanssa. Hän ei osannut mennä leikkeihin sujuvasti mukaan niin kuin muut.

Heikkilät asuivat tuolloin Turun keskustassa. Pihapiirissä ei ollut muita lapsia. 

”Kun poika tuli siihen ikään, että kavereita olisi pitänyt olla, tilanne alkoi häiritä. Kävimme jopa viemässä lappuja naapuritalojen oviin, että löytyisikö viisivuotiaalle ystävää. Ei löytynyt”, Timo muistelee.

Vanhempien kurssi auttoi ymmärtämään lasta

Päiväkodissa tilanne alkoi käydä sietämättömäksi. Timo ja Pia keskustelivat henkilökunnan kanssa useaan otteeseen, mutta ratkaisua ei löytynyt.

”Ymmärsimme, että tilanne ei toiminut ja pojan käyttäytyminen oli vaikeaa kaikille.”

Pojassa yksinäisyys ilmeni alakuloisuutena. Vanhemmista lapsen ilottomuus tuntui hirveältä. Siksi he päättivät lähteä mukaan Ihmeelliset vuodet -kurssille. Se on tarkoitettu 2-8-vuotiaiden vanhemmille, joilla on normaalia suurempia haasteita lasten käyttäytymisen kanssa.

”Halusimme oppia, miten osaisimme itse toimia lapsen kanssa niin, ettei hänellä enää jatkossa olisi ongelmia ikäistensä kanssa.”

Kurssilla oli mukana kymmenkunta vanhempaa. He lukivat kurssikirjaa, tekivät kotiläksyjä ja saivat toisiltaan tukea. Vanhempia opetettiin miettimään omaa käyttäytymistään: sitä, miten he reagoivat lapsen tekemisiin. Kukaan kurssin vanhemmista ei ollut aiemmin ymmärtänyt esimerkiksi sitä, paljonko lasta pitää kehua.

”Emme olleet tajunneet, miten tärkeää on, että myös vanhemmat leikkivät lapsen kanssa. Olen itse isosta perheestä ja sisarukset riittivät leikkikavereiksi. Oma poikani oli pitkään ainoa lapsi, jolla ei ollut kavereita perheen sisällä tai sen ulkopuolella.”

Muutto ja uusi alku

Ratkaisu pojan yksinäisyyteen oli se, että Heikkilät muuttivat uudelle paikkakunnalle. He asettuivat uudelle paikkakunnalle omakotitaloon ja toivoivat, että alueella olisi paljon lapsia. Heti muuttopölyn laskeuduttua Timo meni kolkuttamaan lähitalojen ovia ja kysyi, löytyisikö heidän lapsilleen kavereita.

”Seuraavana aamuna naapuritalon poika tuli kysymään, lähtisikö poikamme ulos. Muistan vieläkin aurinkoisen ilmeen poikamme kasvoilla. Kukaan ei ollut koskaan ennen tullut pyytämään häntä kotoa leikkimään.”

Kun koulu alkoi vuonna 2012, kävi taas tuuri: uudelta luokalta löytyi muutama ystävä, joiden kanssa pojan yhteiselo sujui. Naapurinpoika muutti pois, mutta vierailee yhä Naantalissa. Silloin pojat leikkivät kuten ennenkin. Toisen ystävän kanssa poika leikkii päivittäin koulussa ja vapaa-aikana.

Nyt poika on 10-vuotias. Timo ja Pia ovat oivaltaneet vasta vuosia myöhemmin, miten vakava heidän poikansa tilanne todella oli. Heidän tyttärensä on nyt viisivuotias – saman ikäinen kuin isoveli silloin, kun kaverittomuus oli pahimmillaan.

”Katsomme, miten kuopus touhuaa naapurintytön kanssa ja tajuamme, että sellaista lapsen elämän kuuluisi olla.”

Jotta kenenkään toisen lapsi ei jäisi yksin

Oman pojan kokema yksinäisyys havahdutti Heikkilät. Miten muita yksinäisiä lapsia voisi auttaa?

Pia sen lopulta keksi: tehdään sovellus, joka helpottaa pienten lasten vanhempien arkea. Hyvä yhteistyökumppani löytyi, ja ideasta tuli totta. Syntyi Ella.fi.

”Vanhempi voi rakentaa sovellukseen profiilin ja hakea muiden profiileista lapselleen ystäviä. Itse olisimme siis kertoneet aikoinaan, että meillä on viisivuotias poika, jolle haemme samanikäistä leikkikaveria Turun keskustasta”, Timo selittää.

Kaveripalvelun lisäksi sovellukseen tulee kuvakirja, jonne voi tallentaa kuvia ja pieniä tarinoita lapsen elämästä. Teossa on myös hoitajavälitys, josta vanhemmat voivat etsiä hoitoapua lapsille. Sovellus on vielä testivaiheessa, ja sille haetaan käyttäjiä.

Sovelluksen suunnittelu on ollut Heikkilöille hyppy tuntemattomaan, sillä kumpikaan heistä ei ole digimaailman asiantuntija. Timo on ammatiltaan asianajaja ja yrittäjä. Pia työskentelee optikkona. Intoa ja tunteen paloa heiltä sen sijaan löytyy.

”Halusimme luoda avun perheille, jotta muiden ei tarvitsisi käydä läpi haasteita, joiden kanssa me painimme.”

Timoa kauhistuttaa ajatella, mikä tilanne olisi, jos perhe ei olisi muuttanut. Pienen elämä voi lähteä niin helposti väärille raiteille.

”Yksikin ystävä voi muuttaa lapsen ja koko perheen elämänlaadun aivan toisenlaiseksi.” 

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

"Voi sen niinkin nähdä", BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

"Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle."

Saa ruokkia jo

Jan Södersved on jo aloittanut lintujen talviruokinnan. Siihen kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

"Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat lähteneet", Jan Södersved kertoo.

Jos ovat lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne ovat jääneet tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne pohjolan talvessa.

"Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä."

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua: