Supersuosittu Pokémon Go -mobiilipeli on tuttu jo monissa lapsiperheissä. Puhelintaan tuijottava lapsi saattaa huolestuttaa, mutta pelistä on myös yllättävän paljon hyötyä. Asiantuntija kertoo, mitä.

Heinäkuun alussa julkaistu mobiilipeli Pokémon Go villitsee ympäri maailmaa. Suomessakin kadut ovat täyttyneet tiiviisti puhelintaan tuijottavista lapsista ja aikuisista, ja erityisesti Helsingissä samoille paikoille kokoontuvia pelaajia on ihmetelty tänä kesänä.

Lyhyesti tiivistettynä Pokémon Go:n idea on tämä: pelissä liikutaan maastossa ja kerätään vastaan tulevia Pokémoneja, pieniä otuksia. Pelin tarkoitus on pyydystää mahdollisimman monta Pokémonia, kouluttaa niitä ja taistella muita pelaajia vastaan.

Peli hyödyntää Google Maps -karttasovellusta ja puhelimen sijaintitietoja ja luo puhelimeen virtuaalisen näkymän ympäristöstä. Pelaaja liikkuu siis Pokémoneja keräillessään oikeasti ulkona. Kun kartalla tulee vastaan Pokémon, pelaaja voi yrittää napata sen pallon sisään. Tarkemmin pelin idea on selitetty esimerkiksi täällä.

Tarkkana liikenteessä

Pokémoneista innostuneen lapsen vanhempia peli saattaa mietityttää. Autoilijat ovat päivitelleet pelin perässä tielle käveleviä lapsia, jotka eivät huomaa varoa liikennettä. Vanhempien onkin syytä neuvoa lapselle, että puhelin on laitettava aina syrjään esimerkiksi tietä ylittäessä, sanoo pelikasvatusta väitöskirjassaan tutkiva Mikko Meriläinen.

"Sääntö pätee myös minkä tahansa Whatsapp-keskustelun tai netin selaamisen suhteen. Turvallisuus ensin."

Meriläinen on koulutukseltaan luokanopettaja ja elämänkatsomustieteen aineenopettaja. Hänen mielestään vanhemmat voivat suhtautua lapsen pelaamiseen joko huolella tai kiinnostuksella. Hän suosittelee jälkimmäistä.

"Pelaaminen voi tuntua vanhemmasta typerältä tai ajanhukalta. Lapsi kuitenkin elää omaa lapsuuttaan juuri nyt, ja hänellä on oikeus nauttia siitä nykypäivän resursseja ja teknologiaa hyödyntäen. Innostunut ja leikkivä lapsi on aina parempi kuin passiivinen."

Meriläinen tutkii väitöskirjassaan nuorten pelaamista. Hän haluaisi lisätä vanhempien tietoisuutta pelaamisesta, sillä vain siten vältetään pelaamisen aiheuttamat riidat ja väärinkäsitykset.

"Pokémon Go on erityisen hyvä tähän tarkoitukseen. Se on monin tavoin hyödyllinen peli lapsille."

Hyötyjä Pokémon Gossa todella on. Esimerkiksi tällaisia:

 

1. Se lisää liikuntaa ja ulkoilua

Pokémon Go on poikkeuksellinen peli, sillä sitä ei pelata sohvalla maaten vaan ulkona liikkuen. Mitä enemmän liikkuu, sitä enemmän Pokémoneja tulee vastaan. Lisäksi pelissä voi saada munia, joista kuoriutuu yllätys-Pokémon vain, jos pelaaja ensin kävelee kahden, viiden tai kymmenen kilometrin matkan.

Meriläinen: "Monet arkiliikuntaa vihaavat aikuiset ystäväni ovat kertoneet kävelleensä kymmeniä kilometrejä pelin ansiosta. Tyttöystävälläni tuli täyteen jo sata kilometriä kävelyä."

2. Se lisää sosiaalisuutta 

Pelissä näkyy kartalla pieniä maamerkkejä, pokéstoppeja, joiden kohdalla pelaaja saa kerrytettyä pallovarastoaan ja kerättyä esimerkiksi munia. Lisäksi kartalla on pokésaleja, joissa koulutetaan omia Pokémoneja ja taistellaan toisia vastaan. Tämän takia pelaajat kerääntyvät usein samoihin paikkoihin. Kokoontumispaikoilla ajautuu yllättävän helposti keskusteluun muiden pelaajien kanssa.

Pelistä voi olla apua myös niille, joille sosiaalinen vuorovaikutus on hankalaa. Autististen lasten vanhemmat kertovat Twitterissä, että Pokémon Go on parantanut heidän lastensa elämää huomattavasti, kun lapsi on innostunut keskustelemaan pelistä muiden kanssa.

Meriläinen: "Yleensä tuntemattomalle juttelua pidetään kummallisena. Pokémon Gon ansiosta eri-ikäiset juttelevat kaduilla keskenään. Nimiä ei ehkä vaihdeta, mutta kaikenlainen vuorovaikutus on arvokasta niin lapsille kuin aikuisillekin."

3. Se parantaa mielenterveyttä ja

Fyysisen kunnon lisäksi Pokémon Go voi parantaa myös mielenterveyttä. Netistä löytyy artikkeleita, joissa masentuneet tai ahdistuksesta kärsivät kertovat päässeensä pelin ansiosta ylös sängystä ja saaneensa syyn lähteä ulos. 

Meriläinen: "Moni mielenterveyden ongelmista kärsivä on sanonut, että tämä peli on pitkään aikaan ensimmäinen juttu, joka on motivoinut heitä lähtemään ulos ja jopa juttelemaan vieraiden kanssa."

4. Se voi tarjota perheelle yhteistä tekemistä

Jos lapsi joka tapauksessa pelaa Pokémon Go:ta, vanhempi voi nalkutuksen sijaan lähteä mukaan pelaamaan. Lapselle on tärkeää, että äitiä tai isää kiinnostaa sama asia kuin häntä. Lisäksi lapsi voi opettaa vanhempaa pelaamaan, mikä on itsessään arvokas kokemus lapselle, koska yleensä asetelma on päinvastainen.  

Meriläinen: "Peli luo siltoja sukupolvien välille. Pokémon Go on helppo peli lähestyä, sillä se ei vaadi monimutkaista näppäimistön tai peliohjaimen käyttöä, joita monet vanhemmat vierastavat. Kerrankin tarjolla on peli, joka on yleensä yhtä hauska sekä lapsen että vanhemman mielestä."

5. Se voi toimia apuna liikennevalistuksessa

Yhteinen pelireissu on hyvä mahdollisuus opettaa lasta liikkumaan liikenteen seassa. Lapsen voi opettaa olemaan tarkkana, nostamaan katseen pelistä tarpeeksi usein, pysähtymään suojateiden kohdalla ja tarkkailemaan pyöriä ja autoja.

Meriläinen: "Vanhemman on hyvä käydä katsomassa lapsen kanssa lähimmät pokéstopit ja -salit ja nähdä itsekin, millaisissa paikoissa ne ovat. Lapsen huomio kannattaa kiinnittää ympäristön vaaran paikkoihin, kuten vilkkaisiin risteyksiin."

6. Se on hauskaa

Pokémon Go on oikeasti hauska peli. Se on mukava tapa rentoutua ja kivaa tekemistä lasten kaveriporukoille. Lasten pelaamista pohdittaessa ohitetaan helposti hauskuus ja ajatellaan, että vain oppimispelit ovat arvokkaita.

Meriläinen: "Eihän kirjoistakaan ajatella, että vain oppimiskirjat ovat hyviä ja romaanit huonoja. Pelaamista itsessään pitäisi arvostaa enemmän. Jokainen tarvitsee asioita, jotka tekevät iloiseksi ja jotka ovat vain hauskoja, iästä riippumatta."

 

// Artikkelia on muokattu 2.8.2016 klo 15.30. Pelin hyvien puolien ryhmittelyä on muokattu. 

 

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful