Ulla-Pia kannustaa Siiriä aamun varhaisina hetkinä eteenpäin, kun jalka painaa ja unihiekkaa on vielä silmissä.

Työmatkat ovat arjen sujuvuuden kulmakiviä. Ulla-Pia Parkkosen ja Mia Mäenpään työmatkoihin kuuluu monta liikkuvaa osaa. Aina he ovat kuitenkin päässeet perille, toisinaan hikeä pyyhkien.

 

”Työ tuo suhteellisuutta murheisiin”

Ulla-Pia Parkkonen, 39
Sairaanhoitaja, Espoo

Työmatka päiväkorin kautta 6,4 km. Aikaa kuluu 1 h 10 min. 

Ulla-Pia tietää, että juna ei odota. Siksi joskus menee juoksuksi.

”Työskentelen sairaanhoitajana Terhokodissa Helsingissä. Työt alkavat työvuorolistan mukaan aamuisin seitsemältä tai puoli kahdeksalta, iltapäivisin yhdeltä ja illalla puoli yhdeksältä.

Teen lyhennettyä työaikaa, keskimäärin 30 tuntia viikossa, viisivuotiaan tyttäreni Siirin vuoksi. Olen yksinhuoltaja, ja täysiaikaisessa työssä elämä menisi liian kireäksi. Palkkaa saan luonnollisesti vähemmän, mutta yhteinen aika Siirin kanssa ja leppoisammat hermot ovat rahaa arvokkaampia.

Kello seitsemän työvuoro osuu kohdalleni korkeintaan neljä kertaa kolmen viikon listalla. Nämä aamut testaavat tehokkaasti Siirin ja minun yhteispeliä. Kännykkä herättää minut kymmentä vaille viisi. Nousen zombina ylös ja hortoilen kahvinkeittimen luo. Herään tähän maailmaan maitokahvia hörppien ja kanelikorppua mutustellen.

Hoidan aamutoimeni ripeästi, herätän Siirin ja autan hänet lähtökuntoon päiväkotia varten. Tässä kohtaa pinnani venyy joskus aika tiukille. Yritän olla hoputtamatta Siiriä koko ajan, mutta kello käy ja uninen lapsi toimii hitaasti ja haaveillen. Aamupesuun, astmalääkkeisiin ja vaatteiden pukemiseen on aikaa 25 minuuttia. Aamupalan Siiri saa onneksi päiväkodissa.

Uninen lapsi toimii hitaasti ja haaveillen.

Kymmentä vailla kuusi suljemme kerrostalokotimme ulko-oven Espoon Perkkaalla ja lähdemme kävelemään kohti päiväkotia. Kun Siiri oli nuorempi, hän istui rattaissa tai pyörän turvaistuimessa, ja matka eteni rivakasti. Nyt kuljemme usein peräkanaa, minä kymmenen metriä edellä Siiriä henkisesti perässäni vetäen. Olemme perillä vuoropäiväkodissa varttia yli kuusi. Tutut hoitajat ottavat Siirin vastaan, ja pääsen jatkamaan kiiruhtaen matkaa.

Kävely päiväkodilta Leppävaaran juna-asemalle kestää korkeintaan kymmenen minuuttia. Juosten selviydyn siitä kolmessa minuutissa. Juna Helsingin suuntaan lähtee kello 6.40, eikä siitä ole vara myöhästyä. Junassa kuuntelen klassista tai joogameditaatiomusiikkia MP3-soittimestani tai selaan Metro-lehteä. Vaihdan junaa Huopalahdessa ja jään pois Pohjois-Haagassa viittä vaille seitsemän.

Työpaikkani sijaitsee aivan aseman vieressä, ja kävelen sinne puolessa minuutissa. Kello seitsemän olen vaihtanut työvaatteet ja valmiina päästämään yöhoitajan kotiin. Kun päivävuorolaiset tulevat puolen tunnin päästä töihin, juomme yhdessä kahvit ja jaamme aamun kuulumiset.

Kuljen samaa reittiä myös ilta- ja yövuoroihin. Poikkeuksen tekevät ne iltavuorot, joista en ehdi hakemaan Siiriä päiväkodista kello 21.15 mennessä. Silloin menen suoraan kotiin, ja Siiri jää yöksi päiväkotiin.

Pidän vuorotyön vaihtelevuudesta, ja joka työvuorossa on omat hyvät puolensa. Iltavuoroissa harmillista on kuitenkin se, että Siiri joutuu useimmiten jäämään päiväkotiin yöksi.

Työmatkassani on monta osaa ja yhtä monta kohtaa, joissa voi tulla yllätyksiä. Joskus Siirin astmapiippu tai kurahousut unohtuvat kotiin, ja joudumme palaamaan hakemaan ne. Myös junat myöhästelevät välillä. Itku ei ole ollut kaukana niinä aamuina, kun olen kantanut Siirin rattaita umpihangessa tai kova pakkanen on pannut astmakeuhkoni lujille.

 

Ulla-Pia pääsee työpaikalleen Helsingissä kätevimmin junalla. Junamatkoilla aamun rumba hetkeksi rauhoittuu.

Kun vastoinkäymisistä huolimatta olen ehtinyt ajoissa töihin, olen ollut tyytyväinen itseeni. Autolla hurauttaisin työmatkan nopeammin ja helpommin, mutta tällä hetkellä minulla ei ole varaa autoon.

Arki on välillä aikamoista vääntöä, aikatauluja ja monen asian yhteensovittamista, mutta samalla täyttä ja hyvää elämää. Minulla on mukavia työkavereita, ja töihin on kiva mennä. Kuolevien potilaiden hoitaminen tuo suhteellisuutta oman elämän murheisiin. Saan kuitenkin elää. Sen kun muistaa, myöhässä tulevat junat tai aamuväsymys eivät niin pahalta enää tunnukaan.”

Ulla-Pian aamu

4.50 Sängystä ylös
5.25 Siiri-tyttären herätys
5.50 Kävellen päiväkodille
6.15 Perillä päiväkodilla
6.25 Ulla-Pia lähtee kävellen Leppävaaran juna-asemalle. Matka kestää kävellen 5–10 minuuttia tai juosten 3 minuuttia.
6.40 Junalla Leppävaarasta Pohjois-Haagaan, junan vaihto Huopalahdessa
6.55 Juna perillä
7.00 Työpäivä alkaa

 

”Parasta on olla omissa ajatuksissa”

Mia Mäenpää, 44
Edunvalvoja, Lahti

Työmatka 80 km. Aikaa kuluu 1 h 15 min. 

Mia Mäenpää järjestelee viikkonsa siten, että auto on aina oikeassa paikassa odottamassa.

”Sain muutama vuosi sitten yleisen edunvalvojan viran Tuusulasta. Silloin mietin, muuttaisinko työn perässä. Olin kuitenkin asunut Lahdessa yli kolmekymmentä vuotta, ja lukioikäinen tyttäreni asui vielä silloin kotona. Lahteen sitoivat myös ystäväni ja harrastukseni: sähly ja Filianna-kuorossa laulaminen. Päätin, että jään niille sijoilleni.

Uusi työ edellytti auton ostamista. Tarvitsen autoa, koska päämiesteni asioiden hoitaminen eri puolella Keski-Uusimaata ei sujuisi julkisilla kulkuvälineillä. Alkuun kokeilin päivittäistä ajoa Lahden ja Tuusulan välillä mutta luovutin jo viikon kuluttua. Olen aamu-uninen ihminen ja myös työpäivän jälkeen sen verran väsynyt, että ajaminen tuntui liian kuluttavalta.

Ratkaisin asian niin, että körötän maanantaiaamuisin tunnin matkan autolla töihin. Työpäivän jälkeen hurautan kuusi kilometriä Keravalle, pysäköin auton juna-aseman lähelle ja nousen Lahden-junaan. Siitä tunnin päästä, noin kuudelta, olen kotona: junamatka kestää 50 minuuttia ja kävely juna-asemalta kotiin kymmenen minuuttia. Juna- ja auto -yhdistelmällä työmatkani kestää noin tunnin ja vartin, siis viisitoista minuuttia pidempään kuin jos ajaisin koko matkan autolla.

Seuraavina aamuina, tiistaista perjantaihin, nousen kello 7.11 Helsinkiin päin vievään junaan Lahden rautatieasemalla. Istumapaikkoja on vielä hyvin jäljellä, ja valitsen tutuksi tulleen penkin junan takimmaisesta vaunusta. Istahdan ikkunapaikalle, kasvot menosuuntaan. Taivutan pääni ikkunaa vasten ja suljen silmäni. Iloitsen siitä, että neljänä aamuna viikosta minun ei tarvitse ajaa autoa.

Joka päivä pitää miettiä, mihin auto on jätettävä seuraavaksi aamuksi.

Jään Keravalla pois kyydistä, hyppään siellä odottavaan autooni ja ajan töihin, missä pitää olla viimeistään kello yhdeksän. Tarvittaessa pääsen asemalta töihin myös linja-autolla, pyöräillen tai kävellen. Työssäni istun paljon enkä pitkien työpäivien päätteeksi jaksa usein lähteä liikkumaan. Siksi hyödynnän työmatkoja myös kunnon ylläpidossa: pyörällä aikaa menee puoli tuntia, kävellen tunti. Työvaatteet kulkevat repussa, ja vaihdan ne perille päästyäni.

Perjantai-iltaisin palaan autolla Lahteen, jotta voin käyttää sitä viikonloppuna. Arkisin en tarvitse Lahdessa autoa, koska asun kaupungin keskustassa.

Tämä on työmatkani perusrunko. Jotta työmatkailu ei kävisi liian yksitoikkoiseksi, jään aamuisin välillä junasta pois jo Mäntsälässä tai vasta Tikkurilassa. Tosin syynä ovat myös työtehtävät. Pyrin keskittämään töitäni mahdollisimman paljon holhoustoimen toimistoon Hyrylään, mutta välillä on mentävä asiakkaiden luo esimerkiksi pankkiin tai hoitolaitokseen. Siksi minun pitää miettiä tarkasti, missä työviikon aikana kulloinkin liikun, jotta auto olisi siellä, missä sitä tarvitsen. Jos jään junasta pois muualla kuin Keravalla, täytyy myös auton olla usein ajettuna sinne edellisenä päivänä.

Työmatkani tuntuu välillä vähän raskaalta, mutta se toimii, koska minulla ei ole pieniä lapsia ja työssäni on liukuva työaika. Jaksan työmatkaa myös hyvien työkavereiden, osaavan esimiehen ja kunnollisten työtilojen ansiosta. Eikä pitkä työmatka ole yksistään rasite. Joudun joskus tekemään työssäni ikäviä päätöksiä, joten on hyvä, etten kohtaa päämiehiäni vapaa-ajalla.

 

Reippaina aamuina Mia kävelee juna-asemalta töihin. Samalla saa päivän annoksen happea ja llikuntaa.

Parasta työmatkassani on mahdollisuus olla omissa ajatuksissa junamatkan aikana. Luen lehtiä ja kirjoja, kirjoitan tekstiviestejä tutuille ja kuuntelen oman äänialani lauluosuuksia kuoroni äänitteiltä. Joskus syön eväitä tai hörpin asemalta ostamaani pahvimukikahvia.

Vakivuoroilla matkustamisessa hauskaa on se, että toisten matkustajien kasvot ja joskus jututkin tulevat tutuiksi. Erään toisen työmatkalaisen kanssa vaihdoimme säännöllisesti kuulumisia, kunnes hän löysi 25 vuotta Lahden ja Helsingin väliä matkustettuaan työpaikan Lahdesta. Aika näyttää, kuinka kauan minä kuljen tätä työmatkaa.”

Mian aamu

6.30 Herätys, aamupala
7.00 Kävellen Lahden juna-asemalle
7.11 Junalla Keravalle
8.00 Juna perillä, matka jatkuu autolla, pyörällä tai kävellen Tuusulan Hyrylään. Aikaa kuluu vartista tuntiin
9.00 mennessä töihin

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2013. 

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful

KK:n lukijat kertovat, mitä he ovat seksistä oivaltaneet.

"Parempi rehti kumppani ja pliisu seksielämä kuin hurja seksielämä ja hulttiomies."

"Sen, että antaa palaa vaan. Ei ole väliä, miltä näytän tai miten liikun. Palaset loksahtelevat itsestään paikoilleen, kunhan heittäydyn täysillä."

"Luin joskus ajatelman: Sex is a lot like pizza. When it's good, it's really good. When it's bad, it's still pretty good. Näin se menee pikkulapsiperheessä."

"Kannattaa sekstata, vaikkei aluksi huvittaisikaan. Jälkeenpäin on aina hyvä fiilis."

"Hyvä seksi voi olla tavallista. Ei tarvita kummallisia asentoja eikä outoja vempaimia."

"Seksille pitää voida nauraa. Se ei ole urheilusuoritus."

"Vatsamakkarasi eivät oikeasti kiinnosta kumppaniasi."

"Mikään fantasia ei ole liian rivo ja kaikesta voi puhua."

"Seksi on erilaista joka miehen kanssa."

"En koskaan tiennyt, miten tajunnanräjäyttävää seksi voi olla, ennen kuin harrastin sitä ihmisen kanssa, jota todella rakastan."

"Orgasmia ei ole aina pakko saada."

"Ilman seksiäkin voi elää."

"Seksiin on aina aikaa."

"Vanhetessa seksi vain paranee. Kun lapset ovat muuttaneet pois, voi rakastella esimerkiksi aamuisin, jolloin on oikeasti virkeä ja levännyt."

Kommentit on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016 osana suurta seksikyselyä.