Raggarimorsian on toimittaja ja kirjailija Minna Duftonin luoma räväkkä hahmo, joka puolustaa kaikkia, jotka uskaltavat astella toistamiseen alttarille.  

Kun toimittaja ja kirjailija Minna Dufton suunnitteli toisia häitään, hän kimpaantui kohtaamaansa kritiikkiin.

–Aloitin häiden suunnittelun varovasti. Kun vihdoin uskalsin ostaa ensimmäisen häälehden ja epäröin kassalla, myyjä sanoi: ”Osta kerralla kolme, kerranhan sitä vain naimisiin mennään!” Samanlaisia kommentteja kuulin myös häämessuilla. Tuli olo, että pitäisi jotenkin pyydellä anteeksi sitä, että on tokakertalainen.

Kimpaannuksesta syntyi Raggarimorsian, pinkkitukkainen räväkkä hahmo, joka kirjoittaa blogia ja puolustaa kaikkia, jotka uskaltavat uudelleen alttarille.

–Raggarimorsian on raivopäinen hahmo, ei hillitty eikä hallittu. Hän on epätäydellinen nainen, joka uskaltaa sanoa asioita, joita en itse välttämättä uskaltaisi.

”Tokakertalainen ei ole kakkosluokan morsian”

Dufton juhli toisia häitään vuoden 2014 elokuussa. Yksinkertaista niiden suunnittelu ei ollut, sillä hän oli vannonut, ettei menisi enää ikinä naimisiin. Ensimmäisen kerran hän asteli alttarille 13 vuotta aiemmin. Myös Duftonin mies on ollut aiemmin avioliitossa.

–Kun päätimme mennä naimisiin, minut valtasi kauhu. Olin ajatellut, että avioliitto on niin järkälemäinen asia, etten koe sitä enää uudelleen. Lopulta päätin vain olla rehellinen ja antaa mennä.

Dufton puri ahdistuksensa blogin kirjoittamiseen. Raggarimorsian auttoi häntä revittelemään ja purkamaan tunteita sanomalla ne ääneen.

Hääparit eroavat nykyään Suomessa yhtä paljon kuin 20 vuotta sitten. Siksi toista tai kolmatta kertaa naimisiin menemisessä ei pitäisi Duftonin mielestä olla enää ihmeellistä. Häiden ja niiden juhlimisen kuuluisi elää ajan mukana.

–On jo aika, että uudelleen naimisiin menevät uskaltavat mennä rohkeasti pukuliikkeisiin ja häämessuille siinä missä ensikertalaisetkin.

Dufton on huomannut, että etenkin kirkon asenne ”käytettyjä” pareja kohtaan on ollut ajoittain julma, mikä vaikuttaa myös ihmisten asenteisiin. Kun Dufton itse oli sulhasensa kanssa tapaamassa vihkipappia ennen häitä, tämä tokaisi: ”Eihän teidän tarvitse harjoitella, kyllä te tämän jo tiedätte.”

–Se tuntui pahalta, koska toista kertaa kaiken tekeminen jännitti minua valtavasti. Juuri silloin olisin kaivannut harjoitusta! Tuli olo, että meidät halutaan saada ulos mahdollisimman nopeasti. Otimme tilanteen kuitenkin huumorilla.

Raggarimorsiamen kautta Dufton haluaa kannustaa kierrätysmorsiamia, kuten hän uudelleen naimisiin meneviä kutsuu.

–Toisella kerralla ihminen on vanhempi ja viisaampi. Itsevarmuus on lisääntynyt, ja sitä osaa jo nauraa itselleen. Eväät  ovat paljon paremmat kuin ensimmäisellä kerralla, jolloin morsian oli ehkä niin nuori, ettei tiennyt kuka itse on tai kuka kumppani on.

Encore-häissä ei olla täydellisiä

Duftonin kirjoittama Raggarimorsiamen hääopas ilmestyy heinäkuun 30. päivä. Siinä hän puhuu encore-morsiamista ja -sulhasista – siis heistä, jotka menevät naimisiin uudelleen. Miten encore-häät eroavat ensimmäisistä?

– Tokat häät ovat ehkä elämänmakuisemmat. Ensimmäiset häät voivat olla joskus melko teatterimaiset ja jopa teennäiset. Toiset häät ovat helposti myös ensimmäisiä isommat, sillä perheet ovat laajentuneet ja ystäviä on tullut lisää matkan varrella.

Tärkeintä Duftonin mielestä on se, että toista kertaa naimisiin menevien morsianten ja sulhasten ei tarvitse olla täydellisiä. He ovat kokeneet epäonnistumisia ja käyneet läpi kriisejä tahoillaan. He tietävät, että voivat olla omia itsejään ja että kumppani rakastaa heitä juuri sellaisena.

–Kun sen ymmärtää, myös juhlista tulee parin näköiset. Tokalla kerralla kaikki käy! Tee niistä bileet, mene naimisiin karusellissa jos haluat. Häävalssiakaan ei ole pakko tanssia.

Liika stressi ja hääjärjestelyihin keskittyminen ei kuitenkaan kannata. Juhlavalmisteluista ei saa tulla elämän ainoa sisältö, koska silloin juhlien jälkeen voi iskeä tyhjyys. Duftonin palautti maan pinnalle kaksi viikkoa ennen häitä perheeseen iskenyt täitartunta.

–On ihan hyvä, että elämässä on asioita muistuttamassa siitä, että yhdestä päivästä ei kannata tehdä liian isoa juttua.

Toisia häitään tanssivia Dufton vinkkaa myös pysähtymään ja miettimään, millainen onni on sattunut kohdalle. Uuden ihmisen löytäminen rinnalle on niin iso asia, että sitä saa ja kannattaa juhlia kunnolla.

–Uskaltakaa juhlia älkääkä liikaa ajatelko, mitä muut miettivät. Rohkeasti vain ja kovaan ääneen. Raggarimorsian sanoisi: Tanssikaa pöydillä ja roikkukaa kattokruunuista!

Raggarimorsiamen vinkit rentoihin encore-häihin

1. Älä takerru menneeseen

Mieti, mitä haluat tehdä toisin kuin ensimmäisissä häissäsi. Älä toista samoja kaavoja ja virheitä. Toisaalta on hyvä ymmärtää, että tilanteille ja paikoille ei saa antaa liikaa merkitystä. Jos haluat mennä naimisiin samassa paikassa tai samanlaisessa mekossa kuin ensimmäisellä kerralla, mene.

2. Tee häistä teidän näköisenne

On tärkeää, että morsian ja sulhanen tuovat oman persoonansa esiin heti suunnittelun alusta saakka. Olkaa niitä persoonia, joihin toisissanne rakastuitte. Täydellisyyden tavoittelu ei kannata. Älä piilota hauskinta osaa itsestäsi valkean hääunelman taakse.

3. Menikö jotain pieleen? Hyvä!

Jos asiat menevät pieleen, se on mahdottoman hyvä asia. Häistä tehdään usein vaikeat luomalla liian tiukat aikataulut. Suunnittelu on tärkeää, mutta jos asiat eivät mene kuten ajattelitte, maailma ei lopu siihen. Kun osaat nauraa itsellesi, myös vierailla on hauskaa.

4. Älä mökötä pikkuasioiden vuoksi

Vaarallisinta on se, että antaa pienten seikkojen pilata kaiken. Naimisiin menoon liittyvän onnen pitäisi kantaa pikkujuttujen yli. Jos koira pissaa laahukselle tai kakku kaatuu, kuittaa se hymyllä. Tärkeä päivää ei saa tuhlata kiukutteluun.

5. Suhtaudu haukkujiin olankohautuksella

Uudelleen naimisiin menevien lähipiiristä voi löytyä ihmisiä, jotka supisevat selän takana. Jätä heidät omaan arvoonsa. Jos läheinen ei näe teidän olevan onnellisia, se on häneltä pois. Yksi ikävä ihminen sadan mukavan joukossa ei saa pilata päiväänne.

6. Älä stressaa, se on vain yksi päivä

Häät ovat äkkiä ohi. Siksi niiden suunnittelusta ei saisi tehdä elämän sisältöä, vaan puuhastelun tulisi tapahtua tavallisen arjen keskellä. Liika stressi aiheuttaa vain riitoja. Jos päätä kiristää, hengitä paperipussiin ja soita vaikka kaasolle.

7. Juhlikaa rennosti

Encore-hääjuhlissa parasta on se, että niissä sekä hääpari että vieraat voivat olla juuri sellaisia kuin ovat. Liian pönötyksen voi unohtaa ja tunnelma on usein rennompi ja vapautuneempi.

 

 

Toimittaja Anna Sillanpää ihmettelee, miksi Kansallismuseon upeissa renessanssimaalauksissa malleja ei hymyilytä yhtään. 

Tekisi mieli kutittaa näitä 1500-luvun tyyppejä. Haluaisin kiskoa heidät ulos maalauksistaan, pärisyttää heidän mahaansa, saada heidät nauramaan.

Niin vakavia he nimittäin ovat. Jokaisella on poseeratessaan sama ilme: hapan tuijotus. Ilmeensä perusteella he vaikuttavat ihmisiltä, joiden mielestä kaikki elämässä on hirveän rasittavaa paitsi he itse.

Kyse on Kansallismuseon uudesta taidenäyttelystä, jossa on esillä 45 mestariteosta italialaisilta renessanssitaiteilijoilta. Ensimmäistä kertaa suomalaisten nähtävissä on muun muassa Rafaelin maalauksia.

Maalaukset ovat vuosilta 1500–1600. Niiden malleina mököttävät lähinnä aatelisnaiset, rikkaat herrasmiehet ja Jeesus. Miksi ketään heistä ei naurata, näyttelypäällikkö Minerva Keltanen?

”Tuohon aikaan nauraminen liitettiin itsehillinnän puutteeseen ja syntiin. Keskiajan kuvataiteessa vain paholainen nauraa niin, että hampaat näkyvät. Renessanssimaalauksissa nauravat vain maalaiset ja alempisäätyiset.”

Yksi poikkeus näyttelyssä on: Rafaelin Neilikkamadonna. Jos katsoo maalausta oikein tarkkaan, huomaa kasvoilta hymyntapaisen.

”Totta. Madonna ja enkelit saivat hymyillä vienosti. Nauraa hekään eivät saaneet”, Minerva Keltanen sanoo.

Voi totisuuteen olla toinenkin selitys: ehkä malleja ei naurata, koska heidän hampaansa ovat pudonneet. Hammasharjojen teollinen valmistus alkoi vasta vuonna 1780.

Nyt! – Rafaelista Tizianiin -näyttely Kansallismuseossa Helsingissä 15.1.2017 asti.

 

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

"Voi sen niinkin nähdä", BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

"Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle."

Saa ruokkia jo

Jan Södersved on jo aloittanut lintujen talviruokinnan. Siihen kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

"Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat lähteneet", Jan Södersved kertoo.

Jos ovat lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne ovat jääneet tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne pohjolan talvessa.

"Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä."

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.