Pyysimme suomalaisia kertomaan hetkistä, jolloin he tunsivat itsensä onnellisiksi. Näin meille vastattiin.

"Olin onnellinen viikonvaihteessa sisaren mökillä yksin luonnon helmassa. Ilma oli kaunis ja lämmin. Oli mukavaa kävellä metsässä ja haeksia sieniä. Ei kiirettä,vaan omaan tahtiin kaikkea touhuten. Illan kruunasi sauna ja uiminen." Nainen, 63, kodinhoitaja, Lammi

"Aamulla kömmin vielä hetkeksi mieheni kainaloon, unenlämpöistä pussailua." Nainen, 51, tarjoilija, Oulu

"Onnen hetki oli, kun päätimme, että pidämme yllätysesikoisemme ja kun näimme hänet ultrassa." Nainen, 30, Nilsiä

"Onnellinen olin noin tunti sitten, kun pääsin töistä kotiin! Pienet on ilot! Mieheni tekee minut onnelliseksi, vaikken olekaan helppo miellytettävä." Mies, 33, Turku

"Löylyt oman saunan lauteilla ja pulahdus jo syksyn viilentämään järviveteen." Nainen, 41, henkilökohtainen avustaja, Virrat

"Pari viikkoa sitten olimme perheen voimin pikkumökissä, yksi huone ja neljä henkeä; kolme ihmistä + koira. Kerrankin vain olimme ja teimme kaiken siis kaiken yhdessä." Nainen, 49, työtön, Helsinki

"Tunsin onnea viime perjantaina, kun silitin pussilakanat ja tyynyliinat. Lisäksi makuuhuone on siivottu ja tuuletettu." Nainen, 65, eläkeläinen, Joensuu

"Olin onnellinen eilen, kun halasin." Nainen, 16, Pirkkala

"Onnea on lasten menestyminen, oma tervehtyminen, puutarhan tuottama sato, töihin paluu, vaimon rohkeus kokeilla uutta, lämpöinen syksyilta… Jokaisessa elämänvaiheessa ollut onnellisuushetkiä, ja peilistä katsoo suurin tekijä. Itseni olen tähän päivään omin toimin tuonut. Hyvä minä." Mies, 48, tekninen asiantuntija, Kokemäki

"Tein lapseni onnelliseksi, kun hieroin hänen kipeää jalkaansa." Nainen, 49, laborantti, Lahti

"Onnellista oli aamulla, kun lähdin töihin ja mies pussasi ja toimitti hyvää työpäivää." Nainen, 45, luokanopettaja, Mikkeli

"Lenkki koiran kanssa oli onnellinen hetki." Nainen, 51, sairaanhoitaja, Pori

"Oli onnellista, kun lapsi suukotteli aamulla." Nainen, 37, Kirkkonummi

"Olin onnellinen viikko sitten viikonloppuna, kun koko perhe oli hyvällä tuulella, vietimme aikaa yhdessä ja saimme rentouduttua kunnolla." Nainen, 45, assistentti, Vehmaa

"Olin onnellinen, kun kuulin veljeni saavan lapsen." Nainen, 25, Porvoo

"Yleensä olen ollut onnellinen aina, kun olen ollut työelämässä, jos työpaikalla on ollut hyvä ilmapiiri. Se tunne, kun saat tehdä jotain mielekästä hyvien tyyppien seurassa, on palkitsevaa, samoin kuin se,että pärjäät taloudellisesti omillasi." Nainen, 42, työtön, Kurikka

"Ympärillä on ihania joukkuekavereita ja yhdessä treenataan niin että hiki tulee. Voi unohtaa kaikki muut ja keskittyä vain siihen hetkeen." Nainen, 18, opiskelija, Ilmajoki

"Onnea on juuri päättyneen zumba-tunnin tuoma hyvä fiilis." Nainen, 40, opiskelija, Tuusula

"llalla, kun lapset tulivat kainalooni iltahalille. Myöhemmin illalla, kun sain käpertyä puolison kylkeen nukkumaan. Yöllä kun heräsin ja tunsin toisen nukkuvan lähelläni." Nainen, 50, Helsinki

"Kun astun makuuhuoneesta olohuoneeseen aamulla ja näen taas ihanan näkymän ikkunasta." Nainen, 61, yrittäjä, Helsinki

"Teen onnellisia hetkiä melkein päivittäin jollekulle. Viimeksi tänään autoin huonokuntoisen henkilön kotiin, hänen voimansa olivat loppuneet ja hän oli jäänyt tien reunaan." Nainen, 66, eläkeläinen, Pudasjärvi

"Eilisiltana nukahdimme tiukasti toisiimme kietoutuneina." Nainen, 46, sairaanhoitaja, Vantaa

"Onnellinen olin tänä aamuna hyvin nukutun yön jälkeen." Nainen, 62, eläkeläinen, Loimaa

"Koko elämäni ajan minut on tehnyt onnelliseksi äitini, joka on paras ystäväni. Onni on omistaa sellainen äiti, joka ei tuomitse, kuka saa aina näkemään valoisat puolet elämästä, elää murheet mukana ja antaa kaikkensa sen eteen, että oma lapsi on onnellinen." Nainen, 22, lähihoitaja, Joensuu

Lähde: Kodin Kuvalehden onnikysely. Suomalaisesta onnesta on tulossa juttua 29.9.2016 ilmestyvään Kodin Kuvalehteen.

Tästä on kyse: katso toimittajien videotervehdys!

Mikä sinut tekee onnelliseksi? Kerro kommenttikentässä oma onnenlähteesi.

Taitoluistelun MM-kisojen katsomossa mietitään taas: miten luistelija kestää kameroiden ristitulessa, kun suoritus on mennyt ihan pieleen. Entinen taitoluistelija Mila Kajas-Virtanen tietää.

Taas vääntyy tv-katsojan sydän solmuun: Taitoluistelija on satsannut kaikkensa juuri tähän suoritukseen MM-jäällä, mutta hyppy jääkin vajaaksi tai luistelija kaatuu pyllylleen. Ohjelman päätyttyä hän jää kaikkien katsottavaksi odottamaan murskaavia pisteitä. Televisiokamerat tähtäävät kasvoihin.

Miltä luistelijasta sellaisella hetkellä tuntuu, MM-kisojen viestintäpäällikkö ja entinen taitoluistelija Mila Kajas-Virtanen?

"Kyllähän siinä monesti ovat sanat vähissä. Luistelija ja valmentaja istuvat vierekkäin ja tuijottavat kaukaisuuteen", Mila kertoo ja naurahtaa.

Toisaalta kaikki luistelijat oppivat jo nuoresta, mikä on pelin henki. Kameran eteen pitää jäädä. Siitäkin huolimatta, että harmittaa vietävästi.

"Olisi hyvin epäurheilijamaista, jos vain häipyisi eikä jäisi kuuntelemaan pisteitä. Joskus niinkin on tapahtunut, mutta ei enää nykypäivänä."

Erityisen karvaalta tuntuu, jos luistelija on jo ehtinyt riemuita hyvästä suorituksesta, mutta pisteet jäävätkin vaisuiksi.

Häipyminen olisi tyhmää myös taloudelliselta kannalta. Hetket suorituksen jälkeen ovat monesti ainoita, jolloin urheilija pääsee näyttämään henkilökohtaisten sponsoreittensa logoja. Kilpailupuvussa niitä ei saa olla, mutta suorituksen jälkeen luistelija vetää päälleen edustushupparin tai -fleecen.

"Monen urheilijan sopimuksessa lukee, että yhteistyökumppaneiden logojen pitää näkyä aina, kun he esiintyvät kuvissa. Jos urheilija haluaa, että sponsori on mukana jatkossakin, sopimuksesta kannattaa pitää kiinni", Mila muistuttaa.

Erityisen karvaalta tuntuu, jos luistelija on jo ehtinyt riemuita hyvästä suorituksesta, mutta pisteet jäävätkin vaisuiksi.

"Sekin kuuluu lajiin. Arvioijat voivat tarkistaa suorituksen hidastuksena videolta, ja pisteet laskevat, jos piruettiin ei tullut tarpeeksi kierroksia tai ilmalento jäi hitusen vajaaksi."

"Jäätanssiparit osaavat vetää roolinsa hymyillen loppuun asti."

Luistelijaa ei erikseen valmenneta siihen, että hänen pitäisi näyttää iloista ilmettä myös ohjelman jälkeen. Silti moni jatkaa hymyilemistä, vaikka sitten kyynelten läpi. Yleisölle tulee parempi mieli, kun pettynyt luistelija jaksaa vilkutella ja heittää lentosuukkoja.

"Olen huomannut, että etenkin jäätanssiparit osaavat vetää roolinsa hymyillen loppuun asti: jäätanssi on teatraalisempi laji kuin taitoluistelu. Yksinluistelijat näyttävät herkemmin ilmeellään, että pieleen meni", Mila kertoo.

Pistelaskunurkkauksen nimi on suomalainen keksintö.

Vaan mikä onkaan sen nurkkauksen nimi, jonne taitoluistelija istahtaa odottamaan pisteitä? Se on kiss and cry, suomeksi suukota ja itke. Nimi on kansainvälisessä käytössä, mutta sen juuret ovat supisuomalaiset.

"Nimen keksi suomalaisen taitoluistelun grand old lady Jane Erkko 1970-80-lukujen taitteessa, kun Suomessa järjestettiin arvokisat. Ennen sitä puhuttiin vain nurkkauksesta, jossa pisteet annetaan."

Taitoluistelun MM-kisat Helsingissä 29.3.–2.4.2017.
 

Villasukkien tekeminen on rentouttavaa – mutta onko se kutomista vai neulomista? Kysyimme Kielitoimistosta. Kerro sinäkin!

Tämä on tullut selväksi: villasukkien tekemistä kuvaava sana jakaa suomalaiset.

Kun Kodin Kuvalehti teki nettiin villasukkakyselyn, vastaajia oli liki 1800. Heistä kaksi kolmesta oli ehdottomasti sitä mieltä, että kutoo villasukkia. Joka kolmas oli yhtä ehdottomasti sitä mieltä, että neuloo villasukkia.

Neuloa vai kutoa -pohdinta on ikivanha. Jo 1800-luvun lopulla laadittiin ohjelma käsityönopetuksen järjestämisestä kansakouluissa ja neuvottiin käyttämään sanaa ”neuloa” silloin, kun vaate valmistetaan puikoilla. Käytäntö on jatkunut opettajien koulutuksessa siitä asti.

Ammattikäytössä villasukkia neulotaan, ja esimerkiksi Suuri Käsityö -lehden ohjeissa puikoilla varmasti neulotaan. Kutominen liittyy ammattilaisten mielestä kangaspuihin, ja sanojen käyttäminen sekaisin aiheuttaisi vain sekaannusta.

Murre ratkaisee

Mutta mutta. On myös Kielitoimisto ja suomen kielen lautakunta. Niissä ollaan sitä mieltä, että villasukkaa voi sekä neuloa että kutoa.

Kutoa-sanan ensimmäisenä selityksenä on Kielitoimiston sanakirjassakin selitys kankaan valmistamisesta kangaspuissa tai koneella. Silti kutoa-sanaa voi Kielitoimiston mukaan käyttää yleiskielessä myös samoin kuin neuloa-sanaa: voi kutoa oikeaa ja nurjaa ja tehdä kutomalla villasukan tai villapuseron.

Kansa voi siis edelleen sekä kutoa että neuloa villasukkia. Ja niin se tekee. Ratkaisevin asia on lopulta se, miltä murrealueelta on kotoisin. Länsisuomalaiset kutovat sukkaa silloin, kun itäsuomalaiset neulovat. Etelä- ja Pohjois-Suomessa valtaosa kutoo.

Kuulostaa jotenkin tutulta, eikö? Aivan niin, vihta ja vasta. Niissäkin on keskellä Suomea murreraja, ja hyvin samankaltainen kuin kutomisessa ja neulomisessa. Ne, jotka neulovat villasukkia, tekevät saunaan vastan. Ne, jotka kutovat, myös vihtovat.

(vasta ja vihta -tieto päivitetty 27.3. klo 19.40)

Kerro alla kommenttikentässä, mitä sanaa sinä villasukkien tekemisestä käytät ja teetkö vihdan vai vastan. Kerro myös, mistä päin Suomea olet. Katsotaan, pätevätkö murrerajat vai ovatko käytännöt sekoittuneet. Kiitos!

 

 

Kun ruotsalaisdekkaristi Emelie Schepp sai hylkäyskirjeen kustantajalta, hän sisuuntui ja tilasi 4999 omakustannekirjaa.

Emelie Schepp, irtisanouduit työstäsi mainostoimistossa kirjoittaaksesi kirjan. Hui!

Todellakin hui. Minulla ei ollut mitään tietoa, miten kirjan voisi kirjoittaa. Yritin päätellä lukemistani kirjoista, kuinka tarinan voi rakentaa. Menin joka ilta kellariin kello 20, kun olin lähettänyt lapseni Filippan ja Philipin nukkumaan. Suljin puhelimen ja istuin pimeässä. Asetin tavoitteekseni kirjoittaa viisi sivua yössä.

Käsikirjoitus syntyi, mutta ei kelvannut kustantajille.

Niin siinä kävi. Ajattelin, että onneksi en ollut kertonut kirjoittamisesta kuin miehelleni. Olin suunnitellut, että on hauskempaa julistaa: ”minä olen kirjoittanut kirjan” kuin ”minä aion kirjoittaa kirjan.”

Surtuani sisuunnuin ja tilasin käsikirjoituksestani 4999 omakustannekirjaa. Muutamaa viikkoa myöhemmin kuorma-auto ajoi pihatiellemme ja kannoin miehen kanssa kaikki kirjat kellariin.

Omakustanteet eivät ole kellarissa.

Eivät, hommasin niistä jokaisen maailmalle itse. Matkustin ympäri Ruotsia marketteihin, toreille ja jälleenmyyjien toimistoihin. Annoin lukijoiden tuntea kirjan hyppysissään samalla kun kerroin siitä. He alkoivat suositella kirjaani muille.

Kuukauden kuluttua kellari oli tyhjä.

Sain kustannussopimuksen, ja nyt kirjaa on myyty yli puoli miljoonaa kappaletta 29 maassa. Aika hyvä osoitus siitä, että unelmiin kannattaa uskoa, eikö?

Emelie Scheppin esikoisteos Ikuisesti merkitty (HarperCollins Nordic 2017) kertoo häikäilemättömästä syyttäjästä Jana Berzeliuksesta, joka tutkii maahanmuuttoviraston toiminnanjohtajan murhaa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 6/2017.

 

 

40 vuotta sitten Kodin Kuvalehdessä kysyttiin: Tuhoavatko sarjakuvat suomalaislasten lukutaidon?

Elettiinpä mitä vuosikymmentä tahansa, aikuisten mielestä lapset lukevat aina liian vähän - tai ainakin vääriä kirjoja.

Myös vuonna 1976 Kodin Kuvalehdessä oltiin huolissaan lasten heikentyneestä lukutaidosta.

"Oppilaat eivät ymmärrä pitkiä lauseita, eivät puhuttuna eivätkä kirjoitettuina. He eivät myöskään pysty käyttämään aineissa kielikuvia. Aineitten taso on heikko", kommentoi juttuun haastateltu opettaja.

Jutussa oltiin erityisen huolissaan siitä, että nykylapset lukivat niin innokkaasti sarjakuvia. Huolestuttavimpina pidettiin vampyyrisarjakuvia, joissa seikkailivat "ihmisen ja eläimen sekasikiöt julma ilme kasvoillaan".

Turmelukseksi julistettiin myös Viisikko-kirjat.

"Kotimainen kirjallisuus ei näytä juuri kiinnostavan lapsia. Sen sijaan esimerkiksi englantilaisen Enid Blytonin kirjoittamat Viisikko-kirjat kulkevat kädestä käteen kuin kulkutauti", toimittaja paheksui.

"Näissä sarjakirjoissa seikkailevat aina samat päähenkilöt, jotka tulevat siis tutuiksi lukijalle. Seuraa toistoa, joka turruttaa oman mielikuvituksen."

Sen sijaan jutussa ylistettiin Seitsemää veljestä ja Tuntematonta sotilasta.

Lopuksi annettiin vinkki vanhemmille:

"Kannattaa sijoittaa ennen kirjaan se kolme markkaa, koska sarjakuvalehdet, jotka eivät lasta kehitä, maksavat enemmänkin."