Haave punaisesta tuvasta, perunamaasta­ ja omasta rauhasta on saanut kilpailijan: unelman modernista kaupunkikodista keskellä kaikkea. 

Omakotitalon suosio on kymmenen viime vuoden aikana laskenut ja kerrostaloasumisesta tullut yhä houkuttelevampaa.

Nykyisin kerrostalo on yleisin tapa asua. Yksi sen suosion syistä on lama.

Ison omakotitalon ostaminen pelottaa, koska monella alalla yt-neuvottelut voivat iskeä milloin tahansa. Suuria asuntoja on vaikea saada kaupaksi.

”Teollisuuspaikkakunnalla, joilla työpaikat vähenevät, omakotitalo voi olla loukku. Kerrostalo on luotettava sijoitus ainakin pääkaupunkiseudulla”, sanoo asumistutkimuksen professori emerita Anneli Juntto.

Unelmaa omasta talosta ovat vuosia selittäneet oma rauha ja oma piha.

”Haaveet ja todellisuus eivät kuitenkaan aina kohtaa. Joskus kerrostaloon muutetaan, jotta kaikki rahat ja voimat eivät menisi asumiseen”, Anneli Juntto sanoo.

Etenkin nuoria ja ikääntyneitä viehättää kerrostaloasumisen helppous: palvelut ovat lähellä, asunto on helpompi remontoida ja vaihtaa kuin omakotitalo, eikä kaikesta tarvitse vastata itse.

”Ajankäyttö on muuttunut. Suomalaiset eivät ole enää niin tee se itse -ihmisiä. Asumiselta toivotaan vaivattomuutta.”

"Kerrostalossa asuminen on ihanan helppoa"

”Parasta kerrostalossa on vastuun jakautuminen. Kaikesta ei tarvitse huolehtia itse, mutta halutessaan pääsee vaikuttamaan paljonkin. Kerrostalossa on sopivasti omaa rauhaa mutta myös tunne siitä, että ympärillä on ihmisiä. Taloyhtiössämme on hyvä henki: ihmiset tervehtivät ja vaihtavat kuulumisia. Se lisää turvallisuutta. Jos olisin matkoilla ja kotini ulko-ovi repsottaisi murron jäljiltä raollaan, uskon, että naapurit puuttuisivat asiaan.”

Jenni Ala-Röyskö, Helsinki

”Yhteisöllinen kerrostalomme on kuin pieni kylä. Meillä on viherhuone, yhteisen saunan lämmitystä, bändi, yhteisruokailu kolmesti viikossa ja harrastuksia kuten pilatesta ja keppijumppaa. Järjestämme juhlia ja elokuvailtoja, ja katsomme lätkää, euroviisuja ja itsenäisyyspäivän vastaanottoa. Maakunnasta muuttaneena sain kerrostalon mukana koko sosiaalisen verkoston.”

Kristiina Tallbacka, Helsinki

”Koska mieheni työskentelee toisessa kaupungissa, omakotitalon työt jäivät paljon minun huolekseni. Kun lapset lähtivät maailmalle, tyhjiä huoneita oli talo täynnä. Muutto kerrostaloon oli onnistunut ratkaisu. Nyt meistä kummastakin on mukavaa, kun voimme töiden jälkeen tehdä, mitä huvittaa. Ei ole huolta uunin lämmityksestä tai nurmikon ajamisesta. Tämä on ihanan helppoa.”

Vuokko Kostamo, Kitee

Millainen on tulevaisuuden kerrostalo?

Oman näköinen. Taloja on isoja ja pieniä, korkeita ja matalia. Kaikkia ei tehdä samasta muotista.

Lähempänä luontoa. Asukkaat pääsevät vaikuttamaan pihaan ja voivat perustaa vaikka viljelylaatikoita.

Yhteisöllinen. Yhteiset tilat, kuten saunat, pesutuvat, kerhohuoneet ja kirjastot, yleistyvät. Kaikkea ei tarvitse enää omistaa yksin.

Monikulttuurinen. Maahanmuuttajien määrä kasvaa etenkin suurissa kaupungeissa.

Asiantuntija: Anneli Juntto

Nainen50

Suomalaiset unelmoivat nyt kerrostaloasumisesta

Viihdyn erinomaisesti omassa pikkuasunnossani. Meneminen ja oleminen niin helppoa, piha- ja lumitöitä saa tehdä jos huvittaa mutta ei ole pakko. Reissuun lähtiessä ei tarvitse huolehtia juuri muusta kuin että ovi on kiinni. Aivan mahtavaa! Naapuritkin on tosi ystävällisiä ja morjestaa eikä meidän talossa metelöidä. En todellakaan vaihtaisi omakotitaloon ja sen moniin töihin, mieluummin vapaa-aikanani teen mitä haluan enkä sitä mitä on pakko.
Lue kommentti

Toimittaja Anna Sillanpää ihmettelee, miksi Kansallismuseon upeissa renessanssimaalauksissa malleja ei hymyilytä yhtään. 

Tekisi mieli kutittaa näitä 1500-luvun tyyppejä. Haluaisin kiskoa heidät ulos maalauksistaan, pärisyttää heidän mahaansa, saada heidät nauramaan.

Niin vakavia he nimittäin ovat. Jokaisella on poseeratessaan sama ilme: hapan tuijotus. Ilmeensä perusteella he vaikuttavat ihmisiltä, joiden mielestä kaikki elämässä on hirveän rasittavaa paitsi he itse.

Kyse on Kansallismuseon uudesta taidenäyttelystä, jossa on esillä 45 mestariteosta italialaisilta renessanssitaiteilijoilta. Ensimmäistä kertaa suomalaisten nähtävissä on muun muassa Rafaelin maalauksia.

Maalaukset ovat vuosilta 1500–1600. Niiden malleina mököttävät lähinnä aatelisnaiset, rikkaat herrasmiehet ja Jeesus. Miksi ketään heistä ei naurata, näyttelypäällikkö Minerva Keltanen?

”Tuohon aikaan nauraminen liitettiin itsehillinnän puutteeseen ja syntiin. Keskiajan kuvataiteessa vain paholainen nauraa niin, että hampaat näkyvät. Renessanssimaalauksissa nauravat vain maalaiset ja alempisäätyiset.”

Yksi poikkeus näyttelyssä on: Rafaelin Neilikkamadonna. Jos katsoo maalausta oikein tarkkaan, huomaa kasvoilta hymyntapaisen.

”Totta. Madonna ja enkelit saivat hymyillä vienosti. Nauraa hekään eivät saaneet”, Minerva Keltanen sanoo.

Voi totisuuteen olla toinenkin selitys: ehkä malleja ei naurata, koska heidän hampaansa ovat pudonneet. Hammasharjojen teollinen valmistus alkoi vasta vuonna 1780.

Nyt! – Rafaelista Tizianiin -näyttely Kansallismuseossa Helsingissä 15.1.2017 asti.

 

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

"Voi sen niinkin nähdä", BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

"Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle."

Saa ruokkia jo

Jan Södersved on jo aloittanut lintujen talviruokinnan. Siihen kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

"Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat lähteneet", Jan Södersved kertoo.

Jos ovat lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne ovat jääneet tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne pohjolan talvessa.

"Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä."

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.