Labradorinnoutaja Elli valittiin kymmenien hakijoiden joukosta KK:n Koiran vuosi -nettisarjaan. Sarja alkaa tänään, joten tervetuloa seuraamaan Ellin elämää!

Mikä kasa mustia kuonoja ja lumpallaan olevia silmiä! Onko se tuo? Miten pieni, ja mikä tuoksu.

Viisiviikkoinen Elli ei jaksa olla kauaa hereillä.
Viisiviikkoinen Elli ei jaksa olla kauaa hereillä.

Yksi pennuista on Elli. Se on musta labradorinnoutaja, syntynyt 27. helmikuuta, ja siitä saattaa tulla puolentoista vuoden päästä sokeiden opaskoira. Sitä ennen Elli elää kotikoiran elämää helsinkiläisessä hoitoperheessä, johon kuuluvat aikuiset Mirjami ja Antti sekä heidän lapsensa Linnea, 14, Iiris, 12, ja Otso, 8.

Ennen Elliä oli Laika

Tulevina viikkoina ja kuukausina Ellin kanssa leikitään ja ulkoillaan, sitä ruokitaan ja hellitään. Opiskellaan yhdessä koiralle kuuluvia taitoja ja käyttäytymistä. Mutta Ellille ei heitetä palloa eikä sen kanssa leikitä vetoleikkejä. Sen sijaan Ellille puetaan säännöllisesti opaskoirapennun liivi ja lähdetään kylille. Elli myös käy Vantaalla Opaskoirakoulussa, jotta sen kehitystä voidaan seurata.

Mirjami tietää jo, mihin he ovat ryhtymässä, sillä hoitokoira on perheelle toinen. Ensimmäinen, Laika, muuttaa kesän korvalla uuteen kotiin opaskoiraksi. Sitä ennen perheessä vipeltää hetken kaksi mustaa labradorinnoutajaa.

Laikasta luopuminen itkettää Mirjamia jo nyt.

"Mieli on haikea, kun rakkaasta koirasta täytyy luopua. Mutta tiesimme sen etukäteen, ja on mahtavaa, että koirasta tulee olemaan jollekulle valtavan suuri apu."

Hyvä tapa auttaa

Auttaminen onkin yksi syy, miksi Elli on tulossa perheeseen.

"Tämä on meille sopiva tapa tehdä vapaaehtoistyötä. On hienoa nähdä, kuinka pienestä pennusta kasvaa vastuuntuntoinen työkoira. Ja eihän niitä pusujakaan voi vastustaa", Mirjami sanoo.

Mirjami (vas.) ja Linnea tapasivat Ellin ensimmäistä kertaa Vantaalla Opaskoirakoulussa.
Mirjami (vas.) ja Linnea tapasivat Ellin ensimmäistä kertaa Vantaalla Opaskoirakoulussa.

Toinen syy on koira itse.

"Koira tuo tasapainoa teiniperheeseen, jossa on hulinaa ja vauhtia."

Seuraa kanssamme Ellin kasvua opaskoiraksi! Vuoden kuluttua selviää, onko Ellistä tehtävään.

Toimittaja Anna Sillanpää ihmettelee, miksi Kansallismuseon upeissa renessanssimaalauksissa malleja ei hymyilytä yhtään. 

Tekisi mieli kutittaa näitä 1500-luvun tyyppejä. Haluaisin kiskoa heidät ulos maalauksistaan, pärisyttää heidän mahaansa, saada heidät nauramaan.

Niin vakavia he nimittäin ovat. Jokaisella on poseeratessaan sama ilme: hapan tuijotus. Ilmeensä perusteella he vaikuttavat ihmisiltä, joiden mielestä kaikki elämässä on hirveän rasittavaa paitsi he itse.

Kyse on Kansallismuseon uudesta taidenäyttelystä, jossa on esillä 45 mestariteosta italialaisilta renessanssitaiteilijoilta. Ensimmäistä kertaa suomalaisten nähtävissä on muun muassa Rafaelin maalauksia.

Maalaukset ovat vuosilta 1500–1600. Niiden malleina mököttävät lähinnä aatelisnaiset, rikkaat herrasmiehet ja Jeesus. Miksi ketään heistä ei naurata, näyttelypäällikkö Minerva Keltanen?

”Tuohon aikaan nauraminen liitettiin itsehillinnän puutteeseen ja syntiin. Keskiajan kuvataiteessa vain paholainen nauraa niin, että hampaat näkyvät. Renessanssimaalauksissa nauravat vain maalaiset ja alempisäätyiset.”

Yksi poikkeus näyttelyssä on: Rafaelin Neilikkamadonna. Jos katsoo maalausta oikein tarkkaan, huomaa kasvoilta hymyntapaisen.

”Totta. Madonna ja enkelit saivat hymyillä vienosti. Nauraa hekään eivät saaneet”, Minerva Keltanen sanoo.

Voi totisuuteen olla toinenkin selitys: ehkä malleja ei naurata, koska heidän hampaansa ovat pudonneet. Hammasharjojen teollinen valmistus alkoi vasta vuonna 1780.

Nyt! – Rafaelista Tizianiin -näyttely Kansallismuseossa Helsingissä 15.1.2017 asti.

 

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

"Voi sen niinkin nähdä", BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

"Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle."

Saa ruokkia jo

Jan Södersved on jo aloittanut lintujen talviruokinnan. Siihen kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

"Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat lähteneet", Jan Södersved kertoo.

Jos ovat lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne ovat jääneet tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne pohjolan talvessa.

"Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä."

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.