Kodin Kuvalehden lukijat kertovat, missä ja miten he tapasivat ensi kertaa puolisonsa ja miten suhde eteni. Lue ihanat rakkaustarinat!

”Hain nuorta miestä tanssiin, mutta sain rukkaset. ’En osaa tanssia’, mies selitti. En osannut minäkään, mutta odotin hitaan kappaleen ja hain uudelleen. ’Nyt minulla oli selite valmiina: Naistentanssit! Joko lähdet lattialle tai lähdet ulos’, sanoin.
Lähti mukaan. Siinä me heiluimme, lähes paikoillaan musiikin tahdissa, kaksi tanssitaidotonta. Jotain tangon tapaista taisi olla.
Sitä yhteistä heilumista kesti sitten siitä hetkestä mieheni kuolemaan saakka.
Tanssimaan emme opetelleet, se vain ei ollut meidän juttumme. En saanut miestäni sen koommin edes yrittämään.” – Sirkka

”Kirjoittelimme netin deittipalvelussa pari päivää ja tapasimme sitten siiderin äärellä. Ensitreffit kestivät yli seitsemän tuntia. Parin kuukauden päästä tiesin, että hän on se oikea. Nyt reilut puoli vuotta myöhemmin suunnittelemme kesähäitämme ensi vuodeksi. Näin koiraihminen ja kissaihminen yhdistivät taloutensa. Myös eläimet löysivät toisensa ja ovat toistensa parhaat ystävät.” – Tanjuli

”Tapasimme linja-autossa. Hän ajoi sitä. Nyt olemme olleet naimisissa kohta 36 vuotta. Lapsia on viisi ja lastenlapsia kuusi.” – Mommeli

”Tapasin puolisoni lukioikäisenä kerhonohjaajakurssilla 1980-luvun alkupuolella. Olimme kirjeenvaihtoystäviä useamman vuoden ja jonkin kerran tapasimmekin, mutta olin luultavasti liian arka kertomaan tunteistani.
Melkein neljännesvuosisadan elimme tahoillamme, kunnes sitten yhtenä kevätiltana tunnistin hänen autonsa. Minulle tuli merkillinen varmuus siitä, että nyt on aika. Seuraavana aamuna töihin lähtiessäni vein pienen kirjelappusen auton tuulilasille. Loppu onkin ollut pieniä tapahtumia ja suuria tunteita.
Nyt olemme keski-ikäisinä olleet pian kaksi ja puoli vuotta naimisissa. Olen saanut rakastaa ja tulla rakastetuksi. Vaimoni hyväksyy minut ja kunnioittaa minua. Hän on antanut minulle uuden elämän ja siihen kaikki kauniit värit.”– Masa

”Olimme koulussa samalla luokalla 13-vuotiaina. Seurustelimme, mutta välillä oli pari kokeilua muiden kanssa. Nyt olemme olleet naimisissa 30 vuotta. Lapsille olen sanonut, että ensimmäisen kanssa ei saa mennä, ettei tunnu, että jotain on jäänyt kokematta.” – Isoäidiksi kohta

”Tapasimme töissä, kun hän tuli osastollemme. Puolen vuoden piirityksen ja puhemiehenä toimineen työkaverin avustuksella päätin antaa suhteelle mahdollisuuden. Nyt on oltu yhdessä 20 vuotta ja olen ollut hänen esimiehensäkin.” –  Pioni

”Lahden rautatieasemalla seisoi kolme miestä matkalaukkuineen. Arvasin, että he ovat tulossa samalle reissulle kuin minä. Kun matka Pietariin alkoi, Jari tuli istumaan viereeni vähän rajan ylityksen jälkeen. Meni kuitenkin kolme vuotta, ennen kuin todella molemmilla tuli oikea aika eteen ja löysimme toisemme. Olen vieläkin äärettömän rakastunut.” – Iipa

”Tapasimme Kauhajoen Kasinolla, joka oli nuorison suosima tanssipaikka. Olin vasta lukiolainen, ja poika oli juuri lähtenyt opiskelemaan kauas toiselle paikkakunnalle. Hän kirjoitti hauskoja kirjeitä, monta viikossa. Puhelut puhuttiin vanhempieni kuunnellessa, kun ei kännyköitä ollut, ja tapasimme harvoin. Sitten lähdin opiskelemaan samalle paikkakunnalle kuin tuo poika. Nyt 28 vuotta myöhemmin olemme edelleen onnellisesti yhdessä!” – Forever young

”Tapasimme ravintolassa. Olin sen verran pyörryksissä, että uskaltauduin pyytämään häntä tanssiin. Hän suostui. Jälkeenpäin selvisi, että herra oli absolutisti. Nyt ollaan oltu naimisissa toistakymmentä vuotta.” – Eru

”Tapasimme internetissä vuonna 1998. Olemme olleet vuodesta 2000 salaa naimisissa. Perhe ei tiedä siitä. ” – Tikeri

”Kesäisellä tanssilavalla ihastuin nykyisen mieheni ystävään. Aloimme seurustella, mutta mukana pyöri iso kaveriporukka, johon myös mieheni kuului. Parin vuoden päästä tuli ero poikaystävästä. Uusi löytyi vanhasta kaveriporukasta. Olemme olleet yksissä 40 vuotta, josta 38 naimisissa. Ei ole tarvinnut katua poikaystävän vaihtoa.” – Tuitu

”Tapasimme lentäjien juhannusjuhlissa Kauhavalla. Olimme naimisissa melkein kolmekymmentä vuotta ja saimme kolme lasta. Nyt olemme eronneet, eikä lentosotakouluakaan enää ole.” – Mansikka

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful