Yksinäisyys on Suomessa yleisintä varhaisnuoruudessa ja vanhana. Etenkin eronneet miehet jäävät helposti yksin. 

Kasvatuspsykologian dosentti Niina Junttila on tutkinut yksinäisyyttä vuodesta 1999. Hän kertoo, että suomalaisista joka viides kokee jossain vaiheessa elämäänsä yksinäisyyttä. Joka kymmenes on jatkuvasti yksinäinen.

Yksinäisyys on yleisintä varhaisnuoruudessa ja uudestaan vanhusten keskuudessa. Keski-ikä on monille helpointa aikaa.

”Siksi ne aikuiset, jotka ovat jatkuvasti yksinäisiä, tuntevat olonsa vielä kurjemmaksi. Kun ikätovereilla menee hyvin, oma onnettomuus korostuu”, Junttila kertoo.

Miesten ja naisten yksinäisyydessä ei tutkimusten mukaan ole juuri eroa. Naiset ovat kuitenkin miehiä useammin sosiaalisesti yksinäisiä: heiltä puuttuu verkostoja. Miehillä emotionaalinen yksinäisyys on sen sijaan paljon naisia yleisempää. Heiltä puuttuu läheinen ihminen, johon voi luottaa.

”Kaikkein raadollisinta henkinen yksinäisyys on eronneilla miehillä. Mies luottaa suhteessa puolisoon, naisella on yleensä myös läheinen ystävä, jonka kanssa hän voi puhua kaikesta. Eron tullen mies jää useammin yksin.”

Muihin eurooppalaisiin verrattuna suomalaiset eivät itse arvioi olevansa kovinkaan yksinäisiä. Suomalaisten yksinäisyyteen liittyy kuitenkin muita tavallisemmin köyhyyttä, alkoholismia ja masennusta.

”Esimerkiksi Espanjassa ja Italiassa sukulaiset ovat läheisiä keskenään. Suomessa sukusuhteet ovat heikkoja ja apua haetaan ensimmäisenä kaverilta. Jos sellaista ei ole, on ulkopuolinen.”

Yksinäisyys voi jatkua koko elämän

Mitä pidempään yksinäisyys jatkuu, sitä useammin ihminen arvioi tutkimuksissa olevansa yksinäinen koko loppuelämänsä. Pitkäaikainen yksinäisyys voi pahimmillaan johtaa luovuttamiseen. Periksi antaneiden keino selvitä on usein kotisohvalle jääminen tai alkoholiin turvautuminen.

”Vähemmän aikaa yksinäisinä olleet käyvät enemmän harrastuksissa ja ulkoilemassa. He yrittävät muuttaa tilannetta, ja silloin se todennäköisesti muuttuu”, Junttila sanoo.

"Aktiivinen yrittäminen ja juttuseuran etsiminen on tärkeintä."

Vaarallisinta on, kun yksinäiset asuvat omissa oloissaan, eivät pidä ääntä itsestään eikä heillä ole ulospäin näkyviä ongelmia.

”He ovat huomaamattomia, joihin monikaan ei kiinnitä huomiota. Toisaalta aina on toivoa. Ystävä tai parisuhde voi löytyä sattumalta.”

Junttila kertoo tarinan eronneesta miehestä, joka muutti uudelle paikkakunnalle. Mies meni joka päivä Prismaan, osti pullon vissyä ja istui kaupan aulaan odottamaan. Joskus joku pysähtyi vaihtamaan pari sanaa, toinen istui viereen.

”Se oli hienoa, aktiivista yrittämistä ja lähti ihan perusasioista. Juttuseuran etsiminen on tärkeintä.”

Suomalaisten kokema yksinäisyys on pahentunut

Yksinäisyyden oireet ovat lisääntyneet ja pahentuneet viime vuosina. Pahimmillaan yksinäisyys rampauttaa täysin. Se heikentää psyykkistä ja fyysistä terveyttä. Yksinäiset jäävät muita useammin pois töistä ja koulutuksesta ja heillä on taloudellisia ongelmia.

Yksi syy yksinäisyyden lisääntymiselle on työn pätkittyneisyys ja työn perässä muuttaminen. Samalla ihmisten eriarvoisuus lisääntyy. Työttömien lapset pääsevät hallituksen uudistuksen vuoksi enää puolipäivähoitoon. Jos vanhemmilla menee huonosti, lapsilla on usein heikommat lähtökohdat pienestä saakka.

”Lapsille tulee elämän alusta asti saakka tunne, että he ovat huonompia: he eivät pääse sinne, minne paremmin elävien perheiden lapset pääsevät”, Junttila pohtii.

"Luokkakoot eivät saa nousta, päivähoidosta ei voida tinkiä. Aikuisille pitää antaa tukea tarpeeksi varhain."

Toisaalta yksinäisyyttä voi nykyään helpottaa sosiaalisen median avulla. Jos yksinäinen ei uskalla lähteä ulos, hän voi etsiä seuraa netistä. Facebook voi silti pahentaa yksinäisyyden kokemusta. Kun kaveri kertoo olevansa jatkuvasti menossa ja hänellä on 500 kaveria, yksinäinen saa vääristyneen vertailukohdan siitä, millaista hänen elämänsä pitäisi olla.

Asenteiden pitää muuttua

Junttilan mukaan suomalaisten yksinäisyyttä voisi parantaa yksinkertaisilla asioilla.

”Luokkakoot eivät saa nousta, päivähoidosta ei voida tinkiä ja iltapäiväkerhoja pitää olla. Aikuisille pitää antaa tukea tarpeeksi aikaisin. Vanhempien yksinäisyyteen pitää puuttua esimerkiksi neuvolassa.”

Myös asenteiden on muututtava. Yksinäisiä pidetään helposti huonoina ja heikkoina.

”Yksinäinen on tavallinen ihminen, joka on jostain syystä joutunut yksinäisyyden kierteeseen. Kuka tahansa voisi jutella hänen kanssaan, tervehtiä tai ottaa mukaan”, Junttila sanoo.

”Niin kauan kuin ajatellaan, että yksinäisyys on kamala ja ruma ongelma, se jatkuu. Yksinäisyydestä pitää puhua ja siitä pitää tehdä hyväksyttävä asia.”

 

Toimittaja Anna Sillanpää ihmettelee, miksi Kansallismuseon upeissa renessanssimaalauksissa malleja ei hymyilytä yhtään. 

Tekisi mieli kutittaa näitä 1500-luvun tyyppejä. Haluaisin kiskoa heidät ulos maalauksistaan, pärisyttää heidän mahaansa, saada heidät nauramaan.

Niin vakavia he nimittäin ovat. Jokaisella on poseeratessaan sama ilme: hapan tuijotus. Ilmeensä perusteella he vaikuttavat ihmisiltä, joiden mielestä kaikki elämässä on hirveän rasittavaa paitsi he itse.

Kyse on Kansallismuseon uudesta taidenäyttelystä, jossa on esillä 45 mestariteosta italialaisilta renessanssitaiteilijoilta. Ensimmäistä kertaa suomalaisten nähtävissä on muun muassa Rafaelin maalauksia.

Maalaukset ovat vuosilta 1500–1600. Niiden malleina mököttävät lähinnä aatelisnaiset, rikkaat herrasmiehet ja Jeesus. Miksi ketään heistä ei naurata, näyttelypäällikkö Minerva Keltanen?

”Tuohon aikaan nauraminen liitettiin itsehillinnän puutteeseen ja syntiin. Keskiajan kuvataiteessa vain paholainen nauraa niin, että hampaat näkyvät. Renessanssimaalauksissa nauravat vain maalaiset ja alempisäätyiset.”

Yksi poikkeus näyttelyssä on: Rafaelin Neilikkamadonna. Jos katsoo maalausta oikein tarkkaan, huomaa kasvoilta hymyntapaisen.

”Totta. Madonna ja enkelit saivat hymyillä vienosti. Nauraa hekään eivät saaneet”, Minerva Keltanen sanoo.

Voi totisuuteen olla toinenkin selitys: ehkä malleja ei naurata, koska heidän hampaansa ovat pudonneet. Hammasharjojen teollinen valmistus alkoi vasta vuonna 1780.

Nyt! – Rafaelista Tizianiin -näyttely Kansallismuseossa Helsingissä 15.1.2017 asti.

 

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

"Voi sen niinkin nähdä", BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

"Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle."

Saa ruokkia jo

Jan Södersved on jo aloittanut lintujen talviruokinnan. Siihen kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

"Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat lähteneet", Jan Södersved kertoo.

Jos ovat lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne ovat jääneet tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne pohjolan talvessa.

"Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä."

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.