Kodin Kuvalehden 15-vuotias tet-harjoittelija Eetu suosittelee konsolipelejä, jotka sopivat joululahjaksi 3–12-vuotiaille. Näissä peleissä rakennetaan, urheillaan ja ratkotaan ongelmia.

Joulu on jo ovella, lahjat eivät! Siksi on aika mennä kauppaan ja ostaa niitä. Tässä viisi vinkkiä peleistä, jotka ovat hyviä joululahjoiksi.

1. Minecraft

"Minecraftissa voit rakentaa lähes mitä tahansa palikoista. Vain mielikuvitus on rajana. Minecraftin parissa viihtyy kauan. Peliä voi jatkaa seuraavalla pelikerralla siitä, mihin jäi. Minecraftia on hauska pelata yksin, mutta se on tuplasti hauskempaa kavereiden kanssa."

Pelin hinta on 20–30 euroa ja ikäraja 7+.

2. Lego Batman 3: Beyond Gotham

"Lego Batman 3 on lego-pelisarjan uutuus. Siinä pelataan Batmanilla ja muilla Batman-elokuvasarjasta tutuilla hahmoilla, jotka ovat pelissä lego-hahmoja. Siinä seikkaillaan ja ratkotaan pulmia, joka on tässä pelissä kaikkein parasta. Kavereita on kiva kutsua pelaamaan tätä peliä. Sopii hyvin legoista pitävälle tai niillä joskus leikkineelle."

Pelin hinta on 20–60 euroa ja ikäraja 7+.

3. LittleBigPlanet 3

"LittleBigPlanet 3 on hauska ja koukuttava konsolipeli. Siinä kuuluu läpäistä monenlaisia tasoja ja pelata monenlaisia minipelejä. Niitä pelaamalla avautuu uusia tasoja, joissa on lisää pelattavaa. LittleBigPlanetin parissa viihtyy pitkään. Erilaisissa peleissä pitää osata edetä, ratkoa pulmia, olla nopea ja tarkka. LittleBigPlanetissa on paljon erilaisia ääniä. Sitä voi pelata neljä henkilöä samaan aikaan."

Hinta 60 euroa ja ikäraja 7+.

4. Fifa 15

"Fifa 15 on suositun jalkapallopelisarjan uusin peli. Siinä pelataan oikeilla jalkapallojoukkueilla ja oikeilla pelaajilla, jotka näyttävät todellisilta ja pelaavat samaan tapaan kuin todelliset pelaajat. Fifaa voi pelata kaksi pelaajaa kerrallaan, mutta sitä voi pelata myös yksin. Pelissä on hienoa grafiikkaa ja musiikkia. Fifassa tarvitsee nopeutta ja pitää osata taktikoida. Valitse tämä lahjaksi sille, joka tykkää jalkapallosta ja pelaamisesta."

Pelin hinta on 40–70 euroa ja ikäraja 3+.

5. Rayman legends

"Rayman on hauska, suosittu ja koukuttava tasohyppelypeli, jossa pelataan erilaisia tasoja ja läpäistään haasteita. Pelin parissa voi kulua montakin tuntia, ja sitä voi jatkaa seuraavalla kerralla, kun pelaamisen lopettaa. Peliä on kivempaa pelata kavereiden kanssa. Raymanissa on hauskinta tutkia sen maailmaa ja pelata erilaisia tasoja. Peli on hienon näköinen ja siinä on hyviä äänitehosteita."

Pelin hinta on 30–50 euroa ja ikäraja 7+.

Kaikkia mainittuja pelejä myydään GameStopissa, Gigantissa ja Prismassa.

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

"Voi sen niinkin nähdä", BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

"Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle."

Saa ruokkia jo

Jan Södersved on jo aloittanut lintujen talviruokinnan. Siihen kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

"Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat lähteneet", Jan Södersved kertoo.

Jos ovat lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne ovat jääneet tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne pohjolan talvessa.

"Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä."

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua: