Trenditutkija Susanna Björklundin mukaan suomalaisten olohuoneet muuttuvat. 

Sohva ja telkkari, yhdellä seinällä kirjahylly ja toisella mäntyinen pöytäryhmä. Kuulostaako teidän olohuoneelta? 

Kohta ei enää kuulosta! Trenditutkija Susanna Björklund kertoo, että suomalaisten olohuoneet ovat muuttumassa. Huonetta käytetään eri lailla kuin ennen.

”Jotkut saattavat luopua telkkarista, koska perheenjäsenet katsovat sitä läppäriltä ja eri ohjelmia vaikka sängyssä.”

Toinen uhanalainen laji olohuoneessa alkaa olla kirjahylly.

”Nuoret, jotka ovat aina eläneet verkossa, eivät ehkä rakenna kirjoihin samaa tunnesidettä kuin vanhemmat. Kirjasta saattaa tulla luksusta, taiteeseen verrattava asia.”

Muhkeat divaanisohvat alkavat korvautua sirommilla, koska muodissa on nyt 1950–60-lukujen tyyli. Samaan suuntaan vaikuttavat kaupungistuminen ja kovat ajat: asunnot pienenevät, eikä kaikkea haluta enää omaan kotiin. Ei välttämättä edes koko olohuonetta.

”Taloyhtiöihin rakennetaan jo nyt isompia yhteisiä tiloja. Niistä voi tulla kaikille avoimia, yhteisiä olohuoneita”, Björklund ennustaa.

Hän toivoisi, että meillä olisi enemmän rohkeutta luottaa omiin mieltymyksiimme. Maalata seinä värikkääksi, jos mieli tekee, eikä ajatella asunnon myyntiarvoa.

Mitä olohuoneessa pitäisi nyt tehdä, jos haluaisi olla erityisen trendikäs?

”Luopua turhasta tavarasta. Kotona pitäisi olla levollinen olo.”

 

Susanna Björklund luennoi 9., 12. ja 13.9. kello 16 Habitare-messuilla Helsingin Messukeskuksessa sisustuksen trendeistä. Niitä esittelee messuilla myös hänen Signals-vainunäyttelynsä.

Vierailija

Trenditutkija: "Suomalaisten olohuoneissa ei enää kohta ole telkkaria eikä kirjahyllyä"

Avioeron jälkeen telkkari jäi exälle, enkä kaipaa kumpaakaan. Seinän kokoisen Lundia oli täynnä kirjoja. Ovat nyt kellarissa, ja arvelen että menevät kohta kierrätykseen. Minä ja tyttäret katsotaan harvemmin ohjelmia, jokainen katsoo omalta laitteeltaan mitä ja milloin haluaa. Kuulokkeet varmistavat kotirauhan säilymisen. Olohuone on ilmava ja valoisa. Meillä on koirankestävä nahkainen modulilöhösohva ja iso ruokapöytä jonka ympärille mahtuu oma väki, sukulaisia ja ystäviä . Taulut ja...
Lue kommentti

Toimittaja Anna Sillanpää ihmettelee, miksi Kansallismuseon upeissa renessanssimaalauksissa malleja ei hymyilytä yhtään. 

Tekisi mieli kutittaa näitä 1500-luvun tyyppejä. Haluaisin kiskoa heidät ulos maalauksistaan, pärisyttää heidän mahaansa, saada heidät nauramaan.

Niin vakavia he nimittäin ovat. Jokaisella on poseeratessaan sama ilme: hapan tuijotus. Ilmeensä perusteella he vaikuttavat ihmisiltä, joiden mielestä kaikki elämässä on hirveän rasittavaa paitsi he itse.

Kyse on Kansallismuseon uudesta taidenäyttelystä, jossa on esillä 45 mestariteosta italialaisilta renessanssitaiteilijoilta. Ensimmäistä kertaa suomalaisten nähtävissä on muun muassa Rafaelin maalauksia.

Maalaukset ovat vuosilta 1500–1600. Niiden malleina mököttävät lähinnä aatelisnaiset, rikkaat herrasmiehet ja Jeesus. Miksi ketään heistä ei naurata, näyttelypäällikkö Minerva Keltanen?

”Tuohon aikaan nauraminen liitettiin itsehillinnän puutteeseen ja syntiin. Keskiajan kuvataiteessa vain paholainen nauraa niin, että hampaat näkyvät. Renessanssimaalauksissa nauravat vain maalaiset ja alempisäätyiset.”

Yksi poikkeus näyttelyssä on: Rafaelin Neilikkamadonna. Jos katsoo maalausta oikein tarkkaan, huomaa kasvoilta hymyntapaisen.

”Totta. Madonna ja enkelit saivat hymyillä vienosti. Nauraa hekään eivät saaneet”, Minerva Keltanen sanoo.

Voi totisuuteen olla toinenkin selitys: ehkä malleja ei naurata, koska heidän hampaansa ovat pudonneet. Hammasharjojen teollinen valmistus alkoi vasta vuonna 1780.

Nyt! – Rafaelista Tizianiin -näyttely Kansallismuseossa Helsingissä 15.1.2017 asti.

 

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

"Voi sen niinkin nähdä", BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

"Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle."

Saa ruokkia jo

Jan Södersved on jo aloittanut lintujen talviruokinnan. Siihen kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

"Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat lähteneet", Jan Södersved kertoo.

Jos ovat lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne ovat jääneet tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne pohjolan talvessa.

"Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä."

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.