Nyt on vilskettä! KK kuvasi Ellin ensimmäisen tunnin uudessa kodissa ja kyytiä saivat lelut ja tuolinjalat. Ja mitä kummaa näkyikään peilissä?

Elli on musta labradorinnoutaja, syntynyt 27. helmikuuta 2016. Ellistä saattaa tulla puolentoista vuoden päästä sokeiden opaskoira. Sitä ennen se elää kotikoiran elämää helsinkiläisessä hoitoperheessä. Tervetuloa seuraamaan Ellin elämää!

Kolme vuotta sitten kirjailija Selja Ahava kuuli mieheltään lauseen, joka mullisti kaiken menneen ja tulevan. Siitä sai alkunsa kirja.

Selja Ahava, olet luonnehtinut Ennen kuin mieheni katoaa -romaaniasi kirjaksi, joka oli pakko kirjoittaa. Miksi?

"Aina välillä kirjailija kohtaa aiheen, josta on kirjoitettava, eikä vaihtoehtoa ole.

Tämä kirja oli sellainen. Se pohjautuu omaan elämääni ja kolmen vuoden takaiseen hetkeen, jolloin mieheni ilmoitti minulle, että haluaa elää loppuelämänsä naisena."

Aloitko kirjoittaa heti keskustelun jälkeen?

"Päivä sen jälkeen. Ensimmäiset puoli vuotta kirjoitin muistiinpanoja, sen jälkeen aloin työstää tekstiä kaunokirjalliseksi.

Kirjani kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun yksi lause räjäyttää koko elämän uusiksi: menneisyys ja tulevaisuus murenevat ja oletukset toisesta osoittautuvat vääriksi.

Pohdin myös sitä, kuinka hyvin toisen ihmisen voi oikeastaan tuntea – tai itsensä."

Kirjaan liittyy myös löytöretki, jossa seikkailee Kristoffer Kolumbus. Miksi juuri hän?

"Kolumbus purjehti neljä kertaa yli valtameren eikä silti koskaan ymmärtänyt, ettei ollut saapunut Intiaan. Minua kosketti hänen epätoivoinen vimmansa olla oikeassa.

Mielessäni samastuivat nämä huudot: Kolumbus huutamassa ”Siellä oli Intia!” ja minä itse: ”Minulla oli mies!"

KK:n lista kokoaa eri tapoja sanoa sama asia. Tällä kertaa kokosimme kuusi tapaa, joilla voi kasvattaa lasta.

1. "Kyllä minä uskon, että lapsi kiintyy pääasiassa äitiinsä: äiti on luonnonmukainen lasten hoitaja ja isä luonnonmukainen perheen elättäjä." Arkkiatri Arvo Ylppö, 1968

2. "Lapselle ei pitäisi sanoa: Sinä et koskaan korjaa vaatteitasi pois. Sen sijaan pitäisi sanoa: Minusta tuntuu kurjalta, kun joudun yksin korjaamaan toisten sotkut." Vanhempien koulu, 1978

3. "Aurinkoiselle lapselle on helppo leperrellä, mutta myös avutonta raivoaan huutavaa, itsensä tahrivaa ja haisevaa lasta on hellittävä." Psykologi Marja Wich, 1985

4. "Enkelimäinen, hiiltymätön vanhempi on lapselle taakka. Hän saa lapsen kokemaan syyllisyyttä omasta risaamisestaan." Psykologi Katja Rantala, 1991

5. "Ole lapselle sellainen pomo, jollaista itse sietäisit työpaikallasi." Kirjailija Jukka Laajarinne, 2012

6. "Lasta pitää möyhentää, rutistella, roikottaa ja pyytää kainaloon." Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, 2017

Lainaukset ovat Kodin Kuvalehden kasvatusjutuista vuosien varrelta.