Miten labardorinnoutajan pentu Elli pärjää hälyisellä metroasemalla? Katso video!

Elli on musta labradorinnoutaja, syntynyt 27. helmikuuta 2016. Ellistä saattaa tulla puolentoista vuoden päästä sokeiden opaskoira. Sitä ennen se elää kotikoiran elämää helsinkiläisessä hoitoperheessä. Tervetuloa seuraamaan Ellin elämää!

Katso kaikki Elli-videot.

Jos Juha Laitisen, 37, lapset pyytävät euron karkkirahaa, hänellä ei ole varaa antaa. Se hävettää, harmittaa ja nostaa joskus vedet silmiin. "Onneksi rakkautta riittää, eikä se maksa mitään", Juha sanoo.

"Ei ollut helppoa pyytää Facebookin Avustuksia vähävaraisille -ryhmässä lapsilleen koulureppuja. Omalla nimellään ja kuvallaan, aikuinen mies. Hävetti ja kiusaannutti, mutten keksinyt muutakaan keinoa. Koulut alkoivat, lasten piti saada reput, tilillä oli rahaa 19 euroa.

Meillä on vaimon kanssa kolme mahtavaa poikaa: 12-vuotiaat seiskaluokkalaiset ja eskaria käyvä kuusivuotias.

Vaimo on ollut kuntoutustuella vuodesta 2004 vaikean epilepsian takia. Minä sairastuin myöhemmin kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön ja jouduin sairauslomalle, aikaisemmin työskentelin kirkon nuorisotyönohjaajana.

Syön lääkkeitä loppuelämäni. Sairastuessani tein tyhmiä asioita, joista maksan velkaa vieläkin. Eniten kaduttaa vaimon ja lasten puolesta, että he joutuvat kärsimään siitä, mitä tein. Onneksi pahasta vaiheesta on jo vuosia.

Ei elämän näin pitänyt mennä. Eihän kukaan toivo sairauksia itselleen.

Voiko köyhä olla kunnon isä?

Kun saamme vuokran maksettua, käytössä on 27 euroa päivässä kaikkeen muuhun. Olemme laskeneet sen tarkasti, mutta koulujen alkaminen pistää talouden sekaisin.

Kontaktimuovia kirjoihin, uudet lenkkarit pienten tilalle, sisätossut, puheaikaa kännykkään, viisi euroa luokkaretkikassaan. Parturikin maksaa. Yritimme leikata poikien hiukset itse, mutta ei siitä tullut mitään.

Tällaiset eivät ole pieniä menoja, kun kaiken ynnää yhteen.

Joskus mielessä vilisee ennen unen tuloa kaikenlaisia asioita. Kääntelehdin sängyssä ja kävelen keittiöön. Uni ei tule, kun mietin:

Eikö kunnon isä voisi tarjota lapsilleen edes yhden Linnanmäen-reissun kesäloman aikana, nyt pojat olivat koko kesäloman kotona? Mitä jos pesukone hajoaa, uutta ei ole varaa hankkia? Entä jos lapsilisää leikataan taas? Ostetaanko loppukuusta lääkkeet itselle vai lapselle? Millaista olisi, jos joskus raaskisi tilata kotiin pitsaa?

Siitä emme ole vaimon kanssa tinkineet, että lapsille on aina ruokaa. Varsinkin isommat pojat tuntuvat syövän kamalia määriä, he ovat nyt kasvuiässä. Kokkaan heille makaroni- tai tonnikalalaatikkoa.

On tämäkin, että joutuu miettimään, miten paljon lapset syövät!

Vaadinko lapsilta liikaa ymmärrystä?

Se syö miestä ehkä eniten, että joutuu aina vastaamaan lasten pyyntöihin 'ei'. Viimeksi yksi heistä pyysi euroa tai kahta, karkkiin kai, mutta en voinut antaa. Kahta euroa!

Köyhyys on sitä, ettei voi antaa lapselleen pieniä asioita, vaikkei tahtoisi mitään enempää kuin suostua johonkin mitättömään toiveeseen.

Kyllä lapset ymmärtävät huushollin taloustilanteen jo aika hyvin. Isommat pojat saattavat sanoa, ettei kukaan käytä tuollaisia, kun vaimo tuo kierrätyskeskuksesta heille housut ja läjäyttää esille olohuoneen sohvalle. Mutta käyttäväthän he sitten, kun ei muuta vaihtoehtoa ole - tai kun emme kerro, mistä vaatteet ovat peräisin.

Saa kai sen verran huijata?

Itsellemme emme ole ostaneet vaatteita yli kahteen vuoteen. Joskus haaveilen uusista kalsareista.

Lasten ymmärtäväisyys tekee iloiseksi ja joskus melkein ylpeäksi, mutta samalla se saa mietteliääksi. Vaadinko lapselta liikaa, jos hänen on pakko ymmärtää jo alakouluikäisenä, että meidän perheemme ei koskaan lähde Ruotsin-risteilylle, vaikka se on kavereille normijuttu?

Vakavimmat asiat puhumme vaimon kanssa silloin, kun lapset eivät ole kuulemassa. Kertaakaan ei ole tullut mieleen, että eroaisimme. Yhdessä on luvattu selvitä myötä- ja vastoinkäymisissä. Olen sanani mittainen mies.

Köyhyys ei läheskään aina ole oma syy

En koskaan saanut lapsille reppuja Facebook-viestini kautta. Ehkä kellään ei ollut ylimääräisiä, vaikken mitään merkki- tai väritoiveita asettanutkaan.

Ostin reput lapsille itse. Niitä käytetään monta vuotta. Loppukuusta kiristettiin aikuisten vyötä.

En oikein usko, että meikäläisen perheen tilanne tästä muuttuu. Yhteiskunta tuntuu unohtaneen köyhät. Kun lapset saisi aikuiseksi, hyvä olisi. Ja miksei saisi, he lukevat läksynsä kunnolla.

Ehkä he ovat myös oppineet monia muita paremmin, ettei mikään kasva puissa ilmaiseksi, paitsi ehkä hedelmät.

Joskus kun ihan vedet tulevat silmiin, lohduttaudun sillä, että meillä on mahdottoman hyvä perhehenki. Meillä on paljon rakkautta, pienin poika kömpii öisin kainaloon nukkumaan ja isommatkin antavat pörröttää tukkaa ja suostuvat katsomaan kanssani Star Warsia telkkarista.

Eivät kaikki köyhät perheet ole huonoja perheitä, ei joka perheessä ryypätä ja rällätä. Suuri osa vähävaraisista ei ole köyhiä omasta syystään.

Viikon onnellisin hetki taitaa olla lauantaisauna. Silloin lapset saavat pienet limut ja grillaamme makkaraa. Kun istumme yhdessä lauteilla, minusta tuntuu hetken kuin olisimme ihan tavallinen perhe."

On olemassa pieniä omituisia asioita, joita tapahtuu vain kodeissa, joissa asuu teini-ikäisiä. 

1. Jääkaapista löytyy tyhjiä maitotölkkejä.

Teini-ikäinen on sekoitus hyperaktiivista energiaa ja ainutlaatuista löysyyttä.

Sen huomaa esimerkiksi avatessaan jääkaapin. Jos teini juo maidon loppuun, hän työntää tyhjän tölkin takaisin jääkaappiin, koska se on jotenkin vähemmän rasittavaa kuin tölkin siirtäminen pahvijätteisiin. 

2. Kaappi on täynnä keksipaketteja, joissa on yksi keksi.

Teini säästää energiaansa myös jättämällä joka ruokapakkaukseen jämät. 

Vaikka hän söisi kahdeksan keksiä, hän jättää pakkauksen viimeisen keksin aina syömättä. Se on kätevää, sillä silloin hänen ei tarvitse viedä tyhjää pakkausta roskikseen.

3. Teinisi väsyy kesken lauseen.

Jos teini on hyvällä tuulella, hän saattaa alkaa kertoa sinulle innokkaasti, mitä kivaa koulussa tapahtui. Muutamassa sekunnissa, kesken lauseen, hän saattaa myös kyllästyä omaan tarinaansa, lopettaa puhumisen ja lähteä pois.

Häntä ei vaan huvita enää puhua vaikka kaksi sekuntia sitten huvitti, etkä saa koskaan tietää, miten tarina päättyi. 

4. Et voi enää liikkua etkä puhua.

Jos teinisi kutsuu kavereita kotiinne, on parasta, että olet töissä tai nukut. Teit mitä tahansa muuta, olet ärsyttävä. Nolointa on, jos kysyt kavereilta jotain tai jos liikut tai elehdit jotenkin. Älä siis puhu äläkä liiku.

Äläkä koskaan, missään olosuhteissa, yritä olla hauska.

5. Vuosi 2016 on esihistoriaa.

Teini elää tässä hetkessä. Kirjaimellisesti.

Hänen mielestään hyvä musiikki on samaa kuin uusin musiikki eli Spotifyn Kovimmat hitit -lista. Jos muistelet lempikappalettasi viime vuodelta, teini puuskahtaa: "Surkee biisi, niin kakstuhattakuuttatoista."

Vuosi 2016 on jo nyt noloa esihistoriaa. Kaikki, mikä oli silloin hienoa ja suosittua, on teinin mielestä huonompaa kuin nyt.

6. Välipalakeksi on ruoka.

Teinit on tehty välipalakekseistä. Ne ovat teinin mielestä ruoka.

7. Keittiösi räjähtää.

Teinillä on myös ihailtava kyky innostua. Sekin näkyy keittiössä.

Kun hän innostuu kokkailemaan, hän tekee sen eläimellisellä voimalla. Jostain syystä hän tykkää eniten ruuista, joiden valmistamisesta seuraa eniten sotkua ja vaikeasti pestäviä astioita (esim. smoothiet ja epämääräiset makeat leipomukset, joihin sekoitetaan kaikkea kaapista löytyvää).

Useimmiten kokkausfiilis lopahtaa juuri ennen kuin pitäisi alkaa tiskata.

8. Ihan just. Viis minuuttia. 

Sanoit teinille mitä tahansa (kuten "Nyt se kännykkä pois" tai "Iltapalalle!"), hän vastaa: "Viis minuuttia. Viis minuuttia."

Toinen vastausvaihtoehto on: "Ihan just."