Työttömyys ei ole elinkautinen tuomio, vaikka ikää olisi 50 ja risat. Uudessa sarjassa KK valmentaa kolmea naista uuteen alkuun irtisanomisen jälkeen.

Numerot ovat sietämättömän isoja.

43 000. Näin monta 45–64-vuotiasta naista oli Tilastokeskuksen mukaan työttömänä huhtikuussa 2015.

10 000. Näin paljon enemmän heitä oli tänä vuonna kuin vuotta aikaisemmin.

43 000 työuraa.

43 000 tarinaa kokemuksesta, osaamisesta ja työyhteisötaidoista, joita eräänä päivänä ei enää tarvittukaan.

Päätimme Kodin Kuvalehdessä tehdä asialle jotakin.

Pyysimme viisikymppisiä naisia ottamaan yhteyttä ja kertomaan työhistoriastaan ja työttömäksi jäämisestään. Saimme sata vastausta upeilta työelämän konkareilta. Valitsimme heistä kolme edustamaan koko joukkoa juttusarjaamme, joka alkaa tästä.

Haluamme sparrata Jaanaa, Minnaa, Marjoa ja kaikkia heidän samassa tilanteessa olevia ikätovereitaan uuteen alkuun. Kannustusta ja neuvoja tarvitaan.

Kannustusta, koska julkisuudessa väitetään liian usein, ettei 50 vuotta täyttäneellä ole enää mitään mahdollisuutta työllistyä. Se on pötypuhetta. Heitä työllistyy koko ajan.

Neuvoja, koska työnhaku on täyttä työtä ja hakutaidot ovat monella ruosteessa. Se ei ole ihme, jos edellisestä kerrasta on vuosia, jopa vuosikymmeniä. Nykyisin jo ansioluettelon pitää näyttää erilaiselta kuin ennen.

”Tuntuu, että työnantajat eivät näe omaa parastaan meissä 50-vuotiaissa. Haastatteluun asti ei pääse, vaikka minullakin on yli 20 vuoden työkokemus pelkästä taloushallinnosta ja sitoutuisin mielelläni ’loppuelämäni’ työpaikkaan”, ihmettelee yksi meille kirjoittanut viisikymppinen.

”Unelmoin siitä, että vielä tuntisin itseni tarpeelliseksi ja kuuluvaksi yhteisöön, jolla on yhteinen päämäärä”, kirjoittaa toinen.

”Olen täynnä elämäniloa ja energiaa ja valmis jakamaan sitä myös muille”, kertoo kolmas.

Näitä naisia me tarvitsemme.

 

Jaana Enroos: ”Tänään lähti 779. Hakemus”

"Ensimmäisenä aamulla avaan läppärin kannen ja painan koneen avautumaan. Aamutee tuoksuu vielä keittiössä, kun istun alas ja alan etsiä töitä.

Hankin 1970-80-lukujen taitteessa koulutuksen, jolla pääsi varmasti töihin: kävin kansalaiskoulun ja sen jälkeen luin kaksi vuotta merkantiksi Suomen Liikemiesten Kauppaopistossa. Hiihtolomalla hankin rahaa siivoamalla. Valmistuttuani sain ensimmäiseksi lähetin­ paikan.

1984 aloitin toimistotyöt maatilahallituksessa. Työpaikan nimi vaihtui useampaan kertaan, mutta valtion pitkää leipää riitti 27 vuotta. Viimeksi työskentelin toimistosihteerinä maaseutuvirastossa. Leipä katkesi siihen, kun virasto vuoden 2011 lopussa siirrettiin Helsingistä Seinäjoelle.

En voinut muuttaa Pohjanmaalle. Kuka huolehtisi äidistäni, jos lähtisin? Nyt asuntojemme välillä on tasan 750 metriä, tuttava mittasi sen kerran autolla. Jos äidille tulee­ hätä, kävelen hänen luokseen kymmenessä minuutissa.­

Lukioikäinen poikani on kahden kodin lapsi. Ei hän voi käydä koulua niin, että viettää vuoroin viikon isänsä luona Helsingissä ja sitten taas Seinäjoella.

En tiedä, miksi en kelpaa.

Olen hakenut töitä kolme ja puoli vuotta. Käytän hakuvahteja, jotka lähettävät sähköpostiini tietoa avoimista paikoista. Kun vinkki tulee, kaivan näytölle hakemuspohjan ja naputan siihen tarvittavat lisäykset. Tänään lähti 779. työpaikkahakemus.

Olen hakenut isoihin ja pieniin yrityksiin, vastaanottovirkailijaksi, R-kioskin myyjäksi, kerran myös siivoojan paikkaa. Muutaman kerran olen päässyt haastatteluun. Useimmiten hakemukseeni ei ole tullut edes kuittausta, että se on saapunut perille. En tiedä, miksi en kelpaa.

Oikeastaan ainoa vaatimukseni on, että työ on rehellistä ja siitä saa palkkaa. Toimeentulotuella on vaikea järjestää pojalle lakkiaisia.

Jos saan töitä, uskallan kenties toteuttaa unelmani. 1970-luvulla tuli Skotlannista viisi upeaa poikaa, jotka soittivat hyvää musiikkia: Bay City Rollers. Ihastuin yhtyeeseen niin, että­ opiskelin itsekseni englannin kielen. Laulusolisti esiintyy edelleen. Jos pääsen töihin, ostan lipun hänen konserttiinsa."

 

Marjo Vallimies-Honkanen: ”Päätyöni on hakea töitä”

"Taustani kertoo minusta paljon. Isä on yrittäjäperheestä Lieksasta ja äiti­ kuusamolaiselta maatilalta, jota­ äidinäiti pyöritti leskenä seitsemän lapsen kanssa. Minäkin olen aina tehnyt työtä.­ En ole liian tärkeä mihinkään tehtävään: jos on tartuttava harjan varteen, minä tartun.

Perheelläni oli kello- ja kulta-alan yritys. Aloin esitellä koruja heti, kun nenä ylsi tiskin yli. Vaihdoin paristoja, tutustuin kirjan­pitoon.

Sitten päätin kokeilla mitä tahansa muuta.

Olen ollut matkaoppaana, kehittänyt perhekotiverkostoa ja mielenterveyskuntou­tujien asumista, opettanut liikuntaa ja rakentanut taidepolkua. Muun muassa. Välillä olen palannut huolehtimaan perheyrityksestä.

Opiskellutkin olen, kaikkiaan viisi ammattia. Ajattelin, että sillä paletilla saan työtä, joka­ kiinnostaa ja mahtuu uusperheen arkeen.­ Viimeisten opintojen jälkeen koitti yllätys. Ensimmäistä kertaa elämässäni huomasin, ettei työtä ollutkaan tarjolla.

Haluan uskoa, että onnistun.

Vuoden 2014 alusta päätyöni on ollut hakea töitä. Olen asettanut useita työvahteja ja lähettänyt joka viikko vähintään yhden hakemuksen. Olen soitellut ja käynyt paikan päällä. Haastatteluun olen päässyt tasan kerran. Usein minulle ei edes vaivauduta kertomaan, mikä hakemuksessani on vikana. En enää tiedä, mitä tehdä ja miten­ muuttua.

Tiedän, että Joensuussa on paljon työttömiä, joilla on minua korkeampi koulutus. Viime syksynä ajattelin kouluttautua vielä lisää, mutta sitten päätin, että ei enää. Jos vielä lähden opiskelemaan, olen sen jälkeen aivan out työmarkkinoilta. Joensuusta en muuta, koska elämäni on täällä, mutta olen kyllä valmis liikkuvaan työhön.

Olen joustava mutta en jeesjees-nainen. Innostun­ ja innostan muita enkä katso kelloa, kun uppoan työhön. Siksi tämä tilanne tuntuu niin hämmentävältä. Onko Suomessa tosiaan­ varaa olla hyödyntämättä kokeneiden ihmisten ammattitaitoa?

Joulukuussa tulevat ansiosidonnaisen päivät täyteen. Sitä ennen on saatava töitä. Haluan­ tehdä työtä. Haluan uskoa, että vielä minä onnistun."

 

Minna Huuhtanen: ”Olen saanut aikaan isoja asioita”

"Nyt on jo paljon päiviä, jolloin tunnen olevani vahva ja pystyväni mihin tahansa.­ ­Sitten tulee taas epäuskon hetkiä. Miten minä voin olla tässä tilanteessa?

Olin saman työnantajan palveluksessa 14 vuotta. Markkinoin, suunnittelin ja koordinoin koulutusprojekteja ympäri Suomea, uudistin sidosryhmälehteä. Ideoin, rakensin ja johdin Suomen ensimmäiset­ suklaafestivaalit, jonne tuli tuhansia kävijöitä. En minä lapanen ole. Olen saanut aikaan isoja asioita.

Viime syksynä alkoi tulla viestiä, että edessä saattavat olla yt-neuvottelut. Maaliskuussa meidän 18:sta työntekijästäme irtisanottiin viisi. Minä olin yksi heistä.

Kyllähän tämä nakertaa itsetuntoa.

Olin vielä alkusokissa, kun aloin viritellä verkostojani. Päätin, etten salaile tapahtunutta. Kuulutin Facebookissa, että jos ikinä joku tietää jonkun, joka­ tarvitsee hyvää työntekijää, täällä on sellainen. Olen hakenut avoimia työpaikkoja, tavannut kontaktejani, lähettänyt CV:täni sinne ja tänne. Kaksi kertaa olen päässyt haastatteluun asti, mutta ne eivät ole johtaneet työhön.

Kyllähän tämä nakertaa itsetuntoa. Juuri eilen näytin avomiehelleni läppäriltä avointa työpaikkaa ja totesin, että tähänkin vaaditaan maisterin paperit. Mies vastasi, että sinä se olet tyypillinen nainen: näet vain tutkinnon, joka sinulta puuttuu, kun mies näkisi mielenkiintoisen työn, jota kannattaa tavoitella.

Ehkä niin. Kun nyt asiaa ajattelen, olen opiskellut ja tehnyt paljon. Osaan paljon. Kasvoin turvallisessa pienessä Ruotsinpyhtään kylässä ja kävin ensin ammattikoulun keittäjälinjan. Sitten luin ravitsemusteknikoksi­ ja merkonomiksi. Työn ohessa kasvatin osaamistani ja suoritin lisää tutkintoja. En osaa jymähtää paikoilleni.

Katselin äsken metrossa kauniita, nuoria, työikäisiä naisia, samanlaisia kuin omat tyttäreni. Minulle­ tuli heistä huoli. He uskovat tulevaisuuteen eivätkä arvaa, mitä saattaa olla edessä, kun mittari kääntyy viidenkympin paremmalle puolelle.

Voiko tosiaan olla niin, että 50 täytettyään nainen saa töitä enää kaupan kassalta tai opiskelemalla lähihoitajaksi? Arvostan molempia paljon, mutta minun osaamiseni on muualla."

 

Lue koko juttu Kodin Kuvalehden numerosta 14/2015. 

3 faktaa
  • Myös 50+-ikäisiä työllistyy koko ajan.
  • 85 prosenttia työpaikoista on piilotyöpaikkoja, jotka eivät ole auki missään.
  • Kokenut löytää parhaiten työtä yhteysverkostonsa kautta.

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.