Luontoilta kertoo, mitä tälläkin siivekkäällä on mielessään.
Luontoilta kertoo, mitä tälläkin siivekkäällä on mielessään.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful

Haaveiletko kirjan kirjoittamisesta? Yhä useampi julkaisee tekstinsä itse.

Reseptikirja, suvun tarina, esikoisromaani... Pöytälaatikossa tai tietokoneen kovalevyllä odottelevat tekstit on nykyisin yhä helpompi julkaista itse.

Vaihtoehtoja on monia, ensin pitää vain päättää, mitä tahtoo. Yhdelle riittää julkaisu verkossa, toinen haluaa painattaa oikean kirjan itselleen, kolmas koko suvulle.

"Kustantamoilla oli pitkään portinvartijan asema. Siellä päätettiin, mitkä kirjat päätyvät lukijoiden saataville. Omakustantaminen heijastaa tätä aikaa, jossa kaikilla on netin kautta vapaus ja mahdollisuus saada sisältöjään julki", sanoo Saara Golombek omakustanteita julkaisevalta Books on Demandilta.

Ei omakustantaminenkaan silti aivan vaivatonta ole. Työ pitää tehdä itse ilman kustantamon ja kustannustoimittajan apua. Jos toivoo tuttavapiiriä isompaa yleisöä, markkinointi vaatii vaivaa ja kekseliäisyyttä. Toisaalta päätösvalta kirjan sisällöstä ja tekijänoikeudet säilyvät omissa käsissä.

Maailmalla on esimerkkejä kirjoittajista, jotka ovat nousseet jättimenestykseen julkaisemalla teoksensa ensin itse. Kun lukijoita löytyy, omakustanteista kiinnostuvat yleensä myös perinteiset kustantamot.

Ruotsalaisen Carl-Johan Forssen Ehrlinin kirjoittama iltasatukirja Kani joka tahtoi nukahtaa nousi suosikiksi ensin Ruotsissa ja sitten muuallakin. Se oli kaikkien aikojen ensimmäinen omakustanne, joka pääsi verkkokirjakauppa Amazonin bestseller-listalle. Skottityttö Estelle Meskamen Did I mention I love you -trilogia sai ensin miljoonia lukijoita verkossa ja nyt painettuna ympäri maailman.

"Sitä, millainen teos lopulta nousee menestykseksi, on mahdoton ennustaa", Golombek sanoo.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2017.

Tarinat pois pöytälaatikosta

Elisa Kirja

Elisa Kirjan Kirjoita itse -palvelu tekee yhteistyötä Books On Demandin kanssa. 69 euron paketti sisältää sekä painetun kirjan että e-kirjan julkaisun. Maksusta tarjolla on muun muassa kirjan kannen suunnittelua, kustannustoimitusta ja korjauslukua.

Books On Demand

Saksasta lähtöisin oleva BoD on toiminut Suomessa pian kymmenen vuotta. Yhteensä 35 000 kirjailijaa eri maista on julkaissut BoD:n kautta 65 000 nimikettä. 69 euron paketti sisältää sekä painetun kirjan että e-kirjan julkaisun. Maksusta tarjolla on kustannuspalveluita.

Type & Tell

Valittavana erilaisia julkaisupaketteja, ja maksua vastaan on mahdollista saada vaikka kirjailijahaastattelu itsestään. 179 euron paketilla saa 5 tekijänkappaletta painetusta kirjastaan.

Wattpad

Englanninkielisissä maissa suosittu palvelu, jossa kuka tahansa voi ilmaiseksi julkaista ja kommentoida tekstejä. Ei painatusmahdollisuutta. Suosituimmat suomenkieliset tarinat ovat nuorten suosimia genrejä kuten fantasiaa. Aikuisten kirjoittajien määrä on kasvussa.

Sisko on nähnyt sinut parhaimmillasi ja kauheimmillasi. Ja siinä hän yhä on: rinnallasi, aina valmiina puolustamaan tosi paikan tullen!

  1. Siskon kanssa voi riidellä. Lapsena kaukosäätimestä, parhaasta paikasta sohvalla ja karkeista - ja aikuisena joskus yhtä tähdellisistä asioista.Se on virkistävää. Harvan kanssa voi olla hetken niin ilkeä, kiukkuinen ja epälooginen kuin siskon - ja saada sitten anteeksi, vaikkei pyytäisikään.
  2. Sisko on rehellinen. Hän täräyttää totuuden, kun muut eivät kehtaa tai uskalla. Silloinkin, kun et halua kuulla totuutta, mutta tarvitset sitä. Sisko myös huomaa, jos yrität valehdella.
  3. Sisko jakaa yhteiset muistot. Hän on se, jolta äiti aikoinaan pakotti pyytämään anteeksi - ja jota heti katseen välttäessä nipistit ja jolle vannoit kostoa. Mutta yhteisen historian ansiosta hän on myös se, joka keski-ikäisenä jakaa kanssasi huolen ikääntyvistä vanhemmista ja teiniintyvistä lapsista.
  4. Sisko ymmärtää pelkästä katseesta tai vartalon asennosta, millä mielellä olet. Hänen kanssaan voi olla hiljaa, eikä kummallekaan tule kiusaantunutta oloa.
  5. Sisko jakaa huumorintajusi. Myös sen tyhmimmän ja pimeimmän puolen.
  6. Siskolle voi kertoa ongelmista, joista ei kehtaa avautua vieraammille. Hän on seurannut elämäsi ylä- ja alamäkiä, eikä tosipaikan tullessa tuomitse ratkaisujasi, vaikka kevyemmissä kurveissa kuittailee. Sisko toivoo parastasi.
  7. Sisko on nähnyt sinut parhaimmillasi, kauheimmillasi ja oudoimmillasi. Kun olet ollut väärässä tai murtunut. Aikuisena ja lapsena. Kuinka turvallinen ajatus: siinä hän pysyy, eikä hätkähdä enää mistään.

Ja: siskon ei ole pakko olla biologinen sisko. Onneksi sielunsiskon tai -veljen voi löytää myös lapsuusperheen ulkopuolelta, missä iässä tahansa.