Luontoilta kertoo, mitä tälläkin siivekkäällä on mielessään.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful

Oletko sinä kokeillut kaikki nämä mäenlaskuvehkeet?

Pulkat esiin, laskiaismäki kutsuu!

Mutta miten sitä tuleekin niin mukavuudenhaluiseksi? Pulkkamäessä vaanii töyssyjä, joissa saa pelätä häntäluunsa puolesta. Löytyisikö pehmeitä kulkupelejä?

Auton sisärengas on vanha juttu, mutta painava raahata. Kevyempi uutuus on tyynymäinen Wuuuuf, jota saa erilaisissa kuoseissa ja väreissä. Pulmia on siinäkin: käyttäjät kertovat, että lärpäke lähtee mihin suuntaan haluaa.

Pehmeitä laskuja saa myös uimarenkaalla ja kumipatjalla, ellei kivi puhkaise.

Työtovereitani on selvästi kiinnostanut enemmän vauhti kuin pehmeys. Mäestä on tultu elävänä alas vanerinkappaleella, suksella tai kahdella, hupputakilla ja potkukelkalla.

Eräs todistaa, että nahkapohjaiset monot ovat jäämäessä ehdottomat. Vauhtia kiittävät myös pyöreän Ufo-liukurin ystävät, vaikka sekin vyöryy minne sattuu.

Hyvää kyytiä on saatu muovipussilla, jätesäkillä ja suihkuverholla – tosin niillä sattuu kuulemma ankarasti takamukseen.

Lapsille muovikassista saa mäkeen puvun, kun leikkaa jaloille reiät.

Hitaamman elämän ystävät nauttivat pahvilaatikkoajeluista, joista eräs kertoo: "Mäenlaskua jatketaan niin kauan kuin pehvan alla on materiaalia. Ja kimppakyyti isossa laatikossa vasta onkin hauskaa!"

Moni palaa Saariselälle yhä uudestaan nauttimaan upeista maisemista ja luonnonrauhasta. Tästä löydät vinkit paikkoihin, jotka Lapin klassikokohteessa kannattaa nähdä.

1 Rumakuru

Rouhean komeat maisemat on helppo saavuttaa Saariselältä tai Kiilopäältä.

2 Kiilopään huippu

Tunturinlaen upeat maisemat ovat vain parin kilometrin päässä Kiilopään tunturikeskuksesta. Kesällä paikalle pääsee jalkaisin ja talvella vaikkapa lumikengillä.

3 Kuutamokuru

Kaksi ja puoli kilometriä pitkän jylhän kurun pohjalta kertyy korkeuseroa tunturin huipulle toistasataa metriä. Upea nähtävyys!

4 Luulampi

Kauniissa lampimaisemissa sijaitsee talvisesonkina latukahvila.

5 Kulmakuru

Jylhä geologinen erikoisuus on erinomainen päiväretkikohde Saariselältä. Talvella sinne pääsee hiihtäen.

Vinkit on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2017.

Onko sinulla jokin muu suosikkipaikka Saariselällä? Vinkkaa kivoista käyntikohteista kommenttikentässä!

Tässä sarjassa kuunnellaan sivusta kiinnostavia keskusteluja.

Keskustelijat: kaksi noin 60-vuotiasta naista, kutsutaan heitä vaikka "Irmaksi" ja "Armiksi".

Paikka: talvisena perjantaiaamuna bussissa Helsingissä.

Irma: Huomenna alkaakin meininki. Mun lapsenlapseni tulee koko viikonlopuksi yökylään.

Armi: Monenko vanha?

Irma: Seitsemän. 

Armi: Eikös se oo aika helppo ikä?

Irma: Onhan se. Mutta tarttee sen kanssa koko ajan touhuta. Niinku piirtää ja leikkiä. Tehdä jotain ihan koko ajan.

Armi: Mä en varmaan jaksaisi. Oon töiden jälkeen aina niin puhki. Semmonen lauantai on musta ihan paras, jolloin saa olla yksin kotona eikä kukaan tuu sanomaan yhtään mitään.

Irma: Joo ymmärrän. On se niin kultanen ja ihana tyttö, mutta välillä meinaa mennä hermo, kun sen kanssa tarttee koko ajan puhua. Ihan niin kuin töissäkin tarttee. Ei hetken rauhaa.

Armi: Mitä aiotte tehdä?

Irma: Mulla on hirveesti suunnitelmia. Ekana mennään elokuviin. Sitten varmaan herkkuja. Sellasia tyttöjenjuttuja. Saa nähdä, ehditäänkö kaikki. Sunnuntaiaamupäivästä sen tarttee kumminkin jo lähteä.

 

Helmikuun kirjat pitävät otteessaan niin, että yöunet ovat vaarassa.

YHDEN ELÄMÄN LOPPU – Paul Kalanithi: Henkäys on ilmaa vain

Lääkäri menehtyi syöpään kahdeksan kuukautta esikoistyttärensä syntymän jälkeen. Ennen kuolemaansa hän ehti kirjoittaa tämän kirjan. Hänen kerrontansa on korutonta, vaatimatonta, rohkeaa ja valoisaakin – ja juuri siksi niin koskettavaa. Surulla ja menetyksillä ei mässäillä, ne koetaan kohti menemällä. Anna Pihlajaniemi

PSYKOLOGISTA TAIKAA – Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä

Viisivuotias joutuu auton yliajamaksi ja kuolee. Tekijä pakenee paikalta ja jättää poliisit ilman yhtään johtolankaa. Perinteisen rikosdekkarin alkuasetelma hämää, kun tarinan kerrokset alkavat avautua täysin ennalta-arvaamattomasti. Juoni on niin vetävä, että se totisesti vie yöunet: kirjaa ei voi laskea käsistä ennen kuin henkilöiden kohtalot ovat selvillä. Kerrankin jännityskirjan jännite säilyy loppuun asti. Jenni Rinkinen