Luontoilta kertoo, mitä tälläkin siivekkäällä on mielessään.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful

Heitä pois -pakkaaminen ei kuulosta järin ekologiselta, mutta sitä se juuri on. Sitä paitsi se säästää matkalaukussa tilaa tuliaisille.

Ensin katse vaatekaapin  unohdetuimpaan nurkkaan. Siellä kyyristelevät vaatteet, jotka on kerta kaikkiaan pidetty loppuun.

Tiedäthän, juuri ne nyppyyntyneet paidat ja saumoista irvistelevät housut, joita ei kehtaa viedä kirpputorille eikä UFF:n laatikkoon. Kotinurkilla niissä ei ilkeä liikkua ollenkaan, koska vastaan voi tulla tuttuja, eikä mökillekään voi varastoida loputtomasti röntöstelyvaatteita.

Sinänsä lumppukasassa ei ole mitään häpeilemistä. On erinomaisen ekologista käyttää vaatteita niin pitkään kuin ne suinkin pysyvät päällä. Ongelma niistä tulee vasta loppumetreillä.

Viime vuonna astui voimaan säädös, joka kieltää tekstiilijätteen viemisen kaatopaikalle. Lumppujen keräysastioita saa kuitenkin etsiä kissojen ja koirien kanssa.

Myös jotkut kauppaketjut (H&M, Kappahl, Lindex) ovat alkaneet kerätä vanhoja vaatteita, mutta nekään eivät aina ole kätevän matkan päässä.

Heittäisikö siis vaaterasut vanhaan tapaan sekajätteeseen poltettaviksi?

Ratkaisu: älä heitä, vaan kokoa hylkiövaatteista villi matkagarderoobi. Pakkaa matkalaukkuun kaikenlaista, yhdistele sydämesi kyllyydestä ja vasta viimeisen kerran käytettyäsi pudota roskikseen.

Ujosteluun ei ole aihetta. Kunnon ihmiset Kreikan ja Thaimaan turistirannoilla ovat jo nähneet kaiken, etkä todennäköisesti tapaa heitä koskaan uudelleen.

Mikä parasta, matkalaukkusi sen kun kevenee matkan edetessä, ja lähtöpäivänä siinä on runsaasti tilaa tuliaisille.

Tietysti kaikkein ekologisinta olisi, jos voisit heittää vaatteet matkakohteen lumppukeräykseen. Jos sellaista ei löydy, voit ainakin panostaa eettisiin tuliaisiin, vaikka paikallisten valmistamiin käsitöihin ja maataloustuotteisiin.

Tällaiselle matkakikkailulle on muuten maailmalla nimikin. Se on throw away packingia eli heitä pois -pakkaamista.

Kodin Kuvalehden juhlavuoden kunniaksi kokosimme 50 vuoden aikana julkaistuja ruoka-aiheisia kansikuvia. Ruokakuvat ovat todellisia ajan kuvia!

 

Vuonna 1971 Kodin Kuvalehden kannessa ei löpisty turhia. Otsikoksi riittivät ytimekkäästi "hyvää ruokaa" ja "perhejuhlat". Kuva sai puhua puolestaan.
Vuonna 1971 Kodin Kuvalehden kannessa ei löpisty turhia. Otsikoksi riittivät ytimekkäästi "hyvää ruokaa" ja "perhejuhlat". Kuva sai puhua puolestaan.

1970-luvulla säilöntäkansi täytettiin sumeilematta kaikella, mitä voisi säilöä. Vartaatkin olivat vähintään runsaita.
1970-luvulla säilöntäkansi täytettiin sumeilematta kaikella, mitä voisi säilöä. Vartaatkin olivat vähintään runsaita.

Vuonna 1984 vuokaruoka oli syksyn herkku ja täytetyt paprikat uutta. Lamavuonna 1992 leivottiin itse kotileipää ja säästettiin.
Vuonna 1984 vuokaruoka oli syksyn herkku ja täytetyt paprikat uutta. Lamavuonna 1992 leivottiin itse kotileipää ja säästettiin.

Vuonna 1992 Kodin Kuvalehti täytti 25 vuotta ja kannessa skoolattiin kuohuvalla. Vuonna 2000 kannen pääroolissa pötkötteli paistettu maksa.
Vuonna 1992 Kodin Kuvalehti täytti 25 vuotta ja kannessa skoolattiin kuohuvalla. Vuonna 2000 kannen pääroolissa pötkötteli paistettu maksa.

Vuonna 2004 juhlittiin kakun kanssa naistenpäivän sankareita. Vuonna 2013 herkuteltiin mustikkapannarilla ja kookosletuilla.
Vuonna 2004 juhlittiin kakun kanssa naistenpäivän sankareita. Vuonna 2013 herkuteltiin mustikkapannarilla ja kookosletuilla.

 

Juuri nyt on aika ihailla laulujoutsenparvia Etelä- ja Länsi-Suomessa. 800 joutsenen parven voi nähdä esimerkiksi Vaasassa, 200-päisen parven Vihdin Vanjärvellä.

Joko laulujoutsenet ovat alkaneet palailla talvilomiltaan Suomeen, BirdLifen tiedottaja Jan Södersved?

"Kyllä. Juuri nyt on oikea aika bongata Etelä- ja Länsi-Suomesta upeita, jopa monisatapäisiä laulujoutsenparvia. Useimmat niistä piipahtavat vain muutamaksi viikoksi ja jatkavat sitten matkaansa vanhoille pesimispaikoilleen, monet Lappiin.

Etelä-Suomeen ne pysähtyvät, koska sieltä ravintoa on helpompi löytää. Lapissa pesäpaikat ovat vielä lumen ja jään peitossa. "

Miksi joutsenet eivät jää koko kesäksi Etelä-Suomeen, jos elämä siellä on kerran helpompaa?

"Jos kaikki joutsenet jäisivät pysyvästi Etelä-Suomeen, tulisi ahdasta ja pulaa pesäpaikoista.

Laulujoutsenet ovat levittäytyneet koko maahan ja ovat hyvin uskollisia pesäpaikalleen. Kun ne kerran löytävät paikan, jossa pesiminen onnistuu, ne palaavat siihen vuodesta toiseen.

Vanhat laulujoutsenpariskunnat, jotka viettävät muutenkin koko elämänsä yhdessä, varaavat joka kevät saman pesäpaikan. Jos oma tuttu kotilampi on yhä jäässä, ne saattavat asustaa muutaman viikon muualla, mutta lennähtävät sieltäkin joka päivä tsekkaamaan, olisiko vanha pesä jo asumiskunnossa."

Missäpäin Etelä- ja Länsi-Suomea voi juuri nyt ihailla laulujoutsenparvia?

"Uudellamaalla joutsenretken voi tehdä esimerkiksi Vihdin Vanjärvelle. Sieltä nähtiin viime viikonloppuna 200 laulujoutsenen parvi.

Länsi-Suomessa majailee juuri nyt useitakin isoja parvia. Esimerkiksi Vaasassa, Söderfjärdenin peltoaukealla, asustaa parhaillaan 800 laulujoutsenen parvi. 800-päisiä parvia on nähty myös Ulvilassa ja Porissa." 

Valtaosa laulujoutsenista viettää talvensa Tanskan salmissa ja Etelä-Ruotsissa. Miksi juuri siellä?

"Joutsenet väistyvät talven tieltä vain sen verran, kun on tarpeen. Noilta korkeuksilta löytyy sulia ruokailupaikkoja talvellakin."

 

 

 

Maaliskuussa luetaan tositarinoita nykyisyydestä ja menneestä.

Oppia asenteesta – Anne Ventelä ja Kaisu Jouppi: Ammatinvalintakysymys

"Toistin samoja juttuja, eikä mulla ollut tekemiseen mitään mielenkiintoa. Siinä kohtaa päätin, että jotain muuta täytyy tehdä", sanoo parikymppinen Aleksi. Hän vuokrasi maatilan. Tuo ja muut nuorten tarinat oman koulutus- ja työpaikan löytämisestä ovat niin raikkaita, rohkeita ja lohdullisia, että monella keski-ikäisellä on niistä paljon opittavaa. Anna Pihlajaniemi

Vain pari sukupolvea sitten – Anneli Kanto: Lahtarit

Historiallinen romaani näyttää, keitä olivat he, jotka taistelivat valkoisten puolella Suomen sisällissodassa vuonna 2018. Määrätietoisia, hämmentyneitä, rohkeita, pelokkaita miehiä ja naisia, jotkut melkein lapsia vielä. Sodan jälkeen voittajienkin elämä muuttui. Kirjan teema ja mosaiikkimainen rakenne haastavat, mutta oikeastaan haasteet vain lisäävät lukemisen imua ja nautintoa. Anna Pihlajaniemi