Toni Mäkelän prätkäharrastus alkoi veljen kanssa lapsena. Kun rakas veli menehtyi tulipalossa, menetys jätti syvän jäljen. Nuorimman lapsen sydänleikkauksestakin selvittiin.

Tien vieressä oli mainos: Polkupyöräkorjamo, yhdellä aalla. Kyltin vieressä oli hinnasto: pyörän huolto 8 mk, kumin paikkaus 4 mk.

Rakensimme pyöriä, paikkasimme renkaita ja rasvasimme ketjuja. Se oli minulle, isoveljelleni Jani-Petterille ja naapurin Tuomakselle hyvä bisnes. Olin ekaluokkalainen, Jani ja Tuomas pari vuotta vanhempia.

Verstaamme oli vanhassa ladossa. Kerran kulotimme omin päin ojanvartta ladon vierestä, ja tuli levisi latoon. Palokunta ja poliisit tulivat paikalle, mutta verstas ja pyörät paloivat poroksi. Parivuotinen bisnesura loppui siihen.

Mutta yrittäjäperheen vesoina meillä oli yrittäjyys verissä, emmekä lannistuneet tapahtuneesta. Janilta eivät ideat loppuneet, ja minä ja Tuomas teimme apureina mitä käskettiin. Polkupyöriemme tangossa roikkui usein pussikaupalla keräyspulloja.

Viljelimme myös vihanneksia ja myimme niitä silakkamarkkinoilla Kälviällä. Osa myytävästä tosin tuli mummon tai naapurin kasvimailta – eikä aina ihan luvallisesti – kun oman penkan sato näytti vähäiseltä.

Pienenä pyhäkouluun

Kun olin viiden vanha, vanhempani aikoivat erota. Isäni oli yrittäjänä paljon poissa, äidillä oli omat menonsa ja vuorotyö. Aviokriisi sai äidin ajattelemaan hengellisiä asioita. Ensin äitini tuli uskoon, isä teki saman päätöksen äidin perään.

Vanhemmat saivat suhteensa kuntoon ja perhe eheytyi. Pian syntyi pikkuveljeni Samu.

Rupesin käymään pyhäkoulussa, ja hengellisistä asioista tuli luonteva osa elämäämme. Usko on kantanut läpi elämäni, vaikka on ollut jaksoja, jolloin olen kyseenalaistanut  sen tai muiden uskovien käytöksen.

Vanhempien kriisistä huolimatta lapsuuteni Kälviällä Keski-Pohjanmaalla oli hyvä ja turvallinen. Isovanhempani asuivat viereisessä talossa, ja viihdyin paljon mummolassa. Mummo opetti vuolemaan puukolla ja monia muita taitoja. Mummolassa rajoituksia oli vähemmän kuin kotona.

Jani oli minua kaksi ja puoli vuotta vanhempi. Olimme parhaat kaverukset, mutta usein nyrkit ja joskus hampaatkin heiluivat. Välillä mummo tuli nujakan välituomariksi, mutta sai tiimellyksessä itsekin selkäänsä. Riidoista huolimatta olimme läheinen parivaljakko. Samu oli meitä paljon nuorempi ja sotki vilkkaana luonteena pakkaa. Emme huolineet häntä hankkeisiimme.

Isä osti Janille ensimmäisen mopon, kun hän oli 6-vuotias. Se oli hieno pikkumopo, jolla rälläsimme päivät pitkät hiekkateillä. Perin menopelin Janilta, kun hän siirtyi isompaan pyörään. Äiti työskenteli sairaanhoitajana ensiavussa ja näki työssään kolaripotilaita. Hän piti jöötä siitä, että käytimme mopoillessa kypärää.

Opimme maatalon töille pienestä pitäen: ajoimme lehmiä laitumelta, autoimme lannanajossa, teimme puuhommia ja osallistuimme kylvö- ja heinätöihin. Isälläni oli rakennusalan yritys, jossa myös olimme apureina. Palkallamme ostimme mopoja ja mopon osia.

18-kesäisenä Jani alkoi seurustella ikäisensä Johannan kanssa, ja parikymppisinä he menivät naimisiin. Sitten he innostuivat ajatuksesta muuttaa Johannan lapsuudenkotiin, joka sijaitsi naapurikylässä Lohtajalla.

Salakavala sähkövika

Jani ja Johanna olivat ehtineet asua uudessa kodissaan vasta viikon, kun eräänä aamuna Jania ei kuulunut töihin isämme firmaan. Isä ajatteli pariskunnan olevan vielä muuttohommissa.

Talon toisesta päästä oli alkanut kytöpalo, joka oli edennyt yön aikana pikkuhiljaa. Talossa ei ollut palovaroittimia: edelliset vuokralaiset olivat vieneet ne mukanaan. Jani oli ilmeisesti herännyt paloon ja yrittänyt avata tuvan oven, mutta hän oli tuupertunut maahan. Palo oli luultavasti saanut alkunsa sähköviasta.

Kellot olivat pysähtyneet aamukuuteen. Kun apua saatiin iltapäivällä paikalle, mitään ei ollut tehtävissä. Talo ei palanut poroksi, mutta Jani ja Johanna löydettiin kuolleina. Uutinen järkytti ja tuntui epätodelliselta.

Onnettomuuspäivään liittyy erikoinen tarina. Pieni serkkutyttöni oli samana päivänä piirtänyt samanlaisen talon, jossa Jani ja Johanna asuivat. Tuolloin kukaan ei vielä tiennyt onnettomuudesta. Talon oveen oli piirretty risti, ikkuna oli musta, ja siitä tuli savua. Tyttö kertoi, että möröt tulivat siitä ulos.

Sama ikkuna oli talossa rikki, ja savu oli tullut siitä ulos.

Saman perheen pikkutyttö kertoi myöhemmin unestaan. Siinä hän oli hautausmaalla ja näki Janin ja Johannan edessään. He olivat hääpuvussa ja nousivat taivaaseen. Viesti tuntui lohduttavalta.

Yhteydenpito lohdutti

Luoja on viisaudessaan luonut ihmisestä sellaisen, ettei se ymmärrä rankkoja asioita kerralla. Kun myöhemmin kuulin auton äänen, saatoin ajatella, että Jani tuli kotiin. Vasta vähitellen tajusin, ettei veli tulisi enää koskaan takaisin.

Ystävien yhteydenpito helpotti surussa. Sanoilla ei ollut merkitystä, mutta minulle merkitsi paljon se, että he tulivat käymään. Jotkut taas eivät reagoineet Janin kuolemaan mitenkään. Se tuntui loukkaavalta.

Kotona oli ahdistava ilmapiiri. Vanhemmat ja mummo ottivat Janin kuoleman hyvin raskaasti.

Myös Samu reagoi Janin kuolemaan pelonsekaisin tuntein – Jani oli ollut tärkeä malli pikkuveljelle. Surevien ihmisten kanssa oli rankka elää, ja halusin päästä pois. Hain opiskelemaan ja pääsin Ylivieskan teknilliseen oppilaitokseen. Muutto kotoa oli minulle helpotus, sillä sain muuta ajateltavaa.

Opiskelu toi uutta sisältöä elämääni, mutta varsinkin juhlapyhät tuntuivat kamalilta. Toipuminen vei vuosia, mutta pikkuhiljaa surun aallonharjat pienenivät. Istuin usein yksin Janin haudalla ja juttelin veljelleni kuin hän olisi vieressä kuuntelemassa. Veli ei koskaan unohdu.

Tapahtuneen jälkeen monet asiat tuntuivat merkityksettömältä. Tuli sellainen olo, että kenelle tahansa voi sattua mitä vain ja kuka tahansa voi palaa. Jälleennäkemisen toivo antoi kuitenkin voimaa.

Rakkaus pyöriin säilyi

Lapsuuteni kiinnostus mopoihin ja romurautaan on säilynyt tähän päivään saakka. Aluksi kulkupelit muuttuivat mopoista motocross-pyöriin.

Sitten tuli hankittua heräteostoksena Awo, vuoden 1954 maantiepyörä. Se oli varsinainen romu, jätti jo ensimmäisellä matkalla jätti. En kuitenkaan koskaan luopunut siitä.

Mottoni on, että romuraudassa eivät rahat ole hukassa. Ihailen varsinkin vanhoja pyöriä: mitä vähemmän liikkuvia osia, sitä parempi. Tällä hetkellä minulla on neljän pyörän kokoelma.

Ostin nuorena miehenä heräteostoksena Awon, maantiepyörän vuodelta 1954. Se kuuluu yhä kokoelmaani.

Liityin jo nuorena kristilliseen moottoripyöräkerhoon Gospel Ridersiin. Minulla oli kuitenkin vetoa enemmän MC-kulttuuriin, moottoripyöräklubitoimintaan, joten vuonna 2002 perustimme kavereiden kanssa Preacher MC Finlandin.

Viimeiset kahdeksan vuotta olen ollut kerhon presidentti. Se on vähän kuin miesten ompeluseura: yhteisö, jolla on yhteiset arvot ja harrastus.

Haluamme olla nimenomaan kristillinen MC-klubi. Seurakunnissa ei ole aina suvaitsevaisuutta, varsinkaan alakulttuureja kohtaan. Kerhomme on paikka, jossa jokainen on hyväksytty, eikä ketään katsota lakihenkisen kristillisyyden kautta.

Porukkamme on leppoisaa, mutta ulkonäkömme mustine jengiliiveineen saattaa johtaa harhaan. Kerrankin ajoimme porukalla kristilliseen tapahtumaan, ja heti alkajaisiksi hälytettiin virkavalta paikalle. Joskus saimme kerhon tallille poliiseja taskulamppuineen vieraaksi. Kutsuimme heidät kahville.

Olemme yhteydessä muihin MC-klubeihin ja vierailemme tapahtumissa. Jos menemme toisen jengin synttäreille, saatamme ojentaa lahjaksi Raamatun.

Opintojeni ja armeijan jälkeen muutin työni vuoksi Helsinkiin. Sieltä löytyi myös tuleva vaimoni Johanna. Mielessäni oli kuitenkin pyörinyt haave opettajan pätevyydestä, ja muutimmekin opintojeni perässä Jyväskylään. Valmistuin ammattikoulun opettajaksi ja olen toiminut kymmenen vuotta sähkötekniikan lehtorina.

Pelisilmää vaaditaan

Jotta pärjää nuorten kanssa, tarvitsee pilkettä silmäkulmassa ja pelisilmää. Oppilaat ovat melkein poikkeuksetta mukavia. Jotkut yrittävät öykkäröidä, mutta huumori ja reiluus lopettavat sen usein alkumetreille.

Nuorten kanssa toimiminen on myös elämänhallinnan opettamista. Pelkillä sähköopinnoilla ei pitkälle pötkitä, nuoret tarvitsevat neuvoa myös raha-, parisuhde- tai seksiasioissa.

Isän selkään ovat päässeet Jerome ja Mirana, Verneri seuraa vierestä. Lapset ovat myös mukana moottoripyöräharrastuksessa.

Elämäni täyttävät pitkälti työ ja rakas moottoripyöräharrastus. Niiden yläpuolella on kuitenkin perheeni: kaunis vaimoni Johanna ja kolme ihanaa lastamme: 7-vuotias Mirana, 5-vuotias Jerome ja vuoden ikäinen Verneri. Lapsetkin ovat pyörineet pyöräharrastuksen parissa pienestä pitäen.

Kun Verneri syntyi reilu vuosi sitten, menetyksen pelko nousi taas pinnalle. Kotiinlähtötarkastuksessa sairaalassa todettiin, että vauvalla on synnynnäinen aortan ahtauma. Se oli vakava paikka. Vauva siirrettiin lasten teho-osaltolta odottamaan sydänleikkausta Helsinkiin Lastenklinikalle ja leikattiin viikon vanhana.

Sairaalassa huomasi taas sen, kuinka muut asiat menettävät merkityksensä, kun on kyse elämästä ja terveydestä. Kiitollisuudella muistamme sairaaloiden henkilökuntaa. Saimme leikkauksen jälkeen kotiin hyvinvoivan vauvan.

Arvostan elämää ja sen tuomia kokemuksia, myös rankkoja. Ne kasvattavat ja opettavat nöyryyttä. Ilman niitä olisin vahvan luonteen omaavana aikamoinen kaikkitietävä molopää.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2013.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful

KK:n lukijat kertovat, mitä he ovat seksistä oivaltaneet.

"Parempi rehti kumppani ja pliisu seksielämä kuin hurja seksielämä ja hulttiomies."

"Sen, että antaa palaa vaan. Ei ole väliä, miltä näytän tai miten liikun. Palaset loksahtelevat itsestään paikoilleen, kunhan heittäydyn täysillä."

"Luin joskus ajatelman: Sex is a lot like pizza. When it's good, it's really good. When it's bad, it's still pretty good. Näin se menee pikkulapsiperheessä."

"Kannattaa sekstata, vaikkei aluksi huvittaisikaan. Jälkeenpäin on aina hyvä fiilis."

"Hyvä seksi voi olla tavallista. Ei tarvita kummallisia asentoja eikä outoja vempaimia."

"Seksille pitää voida nauraa. Se ei ole urheilusuoritus."

"Vatsamakkarasi eivät oikeasti kiinnosta kumppaniasi."

"Mikään fantasia ei ole liian rivo ja kaikesta voi puhua."

"Seksi on erilaista joka miehen kanssa."

"En koskaan tiennyt, miten tajunnanräjäyttävää seksi voi olla, ennen kuin harrastin sitä ihmisen kanssa, jota todella rakastan."

"Orgasmia ei ole aina pakko saada."

"Ilman seksiäkin voi elää."

"Seksiin on aina aikaa."

"Vanhetessa seksi vain paranee. Kun lapset ovat muuttaneet pois, voi rakastella esimerkiksi aamuisin, jolloin on oikeasti virkeä ja levännyt."

Kommentit on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016 osana suurta seksikyselyä.