Moni lukija saa siivoukseen lisäpuhtia musiikista, toiset lykkäävät kurjien kotitöiden tekemistä viimeiseen saakka.

Ihailtavan monella KK:n lukijalla on hieno asenne siivoamiseen: töitä on turha lykätä, koska ne on lopulta kuitenkin pakko tehdä. Kun uupumus iskee, mielikuvaharjoittelusta on apua. Jos kuvittelee kodin siistiksi, se on kohta sitä myös oikeasti.

”Kirjoitan listan, jolloin kaikki tuntuu konkreettisemmalta. On ihana fiilis, kun saa vetää viivan jo tehdyn työn yli.”

”En anna kotitöiden kasaantua. Pidän järjestystä yllä ja pesen vaikka pyykit heti, kun niitä on koneellinen. Tiskikoneen tyhjennän heti, kun se on mahdollista.”

”Pidän tasot tyhjinä, joten minulla on vain muutamia asioita, joista pitää pyyhkiä pölyt.”

”Yritän miettiä sitä ihanaa tunnetta, kun työt on hoidettu.”

”Muistutan itseäni siitä, että koti on minulle niin arvokas, että haluan nähdä sen eteen vähän vaivaa. Kaikilla ei ole edes kattoa pään päällä.”

”Yritän ottaa siivoamisen liikunnan kannalta.”

Pikkuhiljaa ja vähän väkisin

Moni KK:n kyselyyn vastanneista tunnustaa kuitenkin olevansa mestari välttelemään inhoamiaan kotitöitä. Vain yksi tarttuu mieluummin siivousvälineisiin kuin oikeisiin töihin. Siivoamisessa pätee monen mielestä sääntö: hiljaa hyvä tulee.

”Työskentelen kotona, ja siivousinto iskee usein silloin, kun työn alla olisi joku hankalampi tehtävä. Opiskeluaikana siivosin aina, kun olisi pitänyt lukea tentteihin.”

”Teen pitkin viikkoa niitä inhottavimpia, jotta ne eivät kasautuisi yhdelle päivälle.”

”Siivoan kurjimmat asiat vapaapäivinä, en koskaan väsyneenä töiden jälkeen.”

”Tiskaan isosta tiskivuoresta ensin osan ja sitten katson telkkaria, kunnes taas innostun.”

”Laitan kellon hälyttämään hetken päästä ja siivoan reippaasti siihen asti.”

Lopulta niitä ikävimpiäkään kotitöitä ei voi vältellä loputtomiin.

”Runttaan väkisin ja nopeasti.”

”Teen ikävimmät työt vasta aivan pakosta ja silloinkin raivopäänä.”

Muutamalla lukijalla on kadehdittavan rento asenne siivoamiseen: ei se ole niin justiinsa. Tärkeintä on, että kodissa on edes suurin piirtein siistiä.

”Jätän tekemättä kokonaan.”

”Joskus pistän matot rullalle, jotta minun ei tarvitse kantaa niitä mattotelineelle. Pesen vain lattiat.”

”Ikkunoista pyyhin vain pahimmat liat. Pesen ne kunnolla äärimmäisen harvoin.”

”Odotan inspiraatiota sellaisten kotitöiden kanssa, jotka eivät ole niin päivän päälle. Aina ei jaksa, ja se on ok. Toisina päivinä ikävinkään työ ei tunnu ylitsepääsemättömältä.”

Muiden kanssa tai ihan omassa rauhassa

Lukijat kertovat, että välttävät inhoamiensa kotitöiden tekemisen teettämällä ne muilla. Aika moni on palkannut siivoojan, mutta yhtä moni harrastaa vaihtokauppaa.

”Delegoin inhoamani kotityöt miehelle.”

”Palkkaan lapset tekemään.”

”Vanhempi tyttäreni käy meillä pesemässä ovet, minä silitän hänen verhonsa.”

”Leikimme lasten kanssa robottia, kun siivoamme. Kisaamme siitä, kuka saa ensimmäiseksi lakanat pois sängystä ja katsomme, kuka saa pölyhuiskaansa eniten pölyä.”

”Kotitöiden tekeminen kahdestaan miehen kanssa on hauskaa yhteistä aikaa.”

Toiset lukijat siivoavat mieluummin yksin. Omassa rauhassa voi keskittyä olennaiseen.

”Siivoaminen on joskus haasteellista lapsen kanssa, joten hän menee välillä mummolleen suursiivouksen ajaksi.”

”Lähetän koko muun perheen pihalle tai yläkertaan evakkoon ja käännän musiikin täysille.”

Hyvä tuoksu pelastaa päivän

Muutaman lukijan arjen on pelastanut siivouksessa auttava laite. Maininnan saavat tiskikone, ikkunapesuri ja robotti-imuri. Vaatimattomammatkin apuvälineet kuitenkin riittävät.

”Saan voimaa hyväntuoksuisista pesuaineista.”

”Hankin kivan värisiä siivousvälineitä.”

”Siivoushanskoilla. Ne kädessä on helpompi siivota ällöjä, basillisia paikkoja.”

Voimaa viinistä ja karkista

Ylivoimaisesti suurin osa lukijoista kertoo, että tärkein kotitöiden helpottaja on musiikki. Musiikin avulla työn ikävyys unohtuu, ja homma sujuu kuin tanssi (joskus ihan kirjaimellisesti). Taustaääniksi kelpaavat myös äänikirjat ja puheradio.

”Kuuntelen musiikkia ja tanssin samalla kun imuroin.”

”Silittämiseen kuluu tuhottomasti aikaa ja se on tylsää. Kuuntelen lohdutukseksi nettiradiota ja opin uutta mielenkiintoisista haastatteluista.”

Moni lukija tunnustaa herkuttelevansa kesken siivouksen. Kun suu jauhaa karkkia, sujuu pölyjen pyyhkiminen nopeammin. Yksi rohkea lukija tekee näin: ”Otan lasin punaviiniä silityskasan viereen.”

”Palkitsen itseni kesken siivoamisen vaikka suklaapalalla tai limsalasillisella.”

”Imuroiminen on leppoisampaa viinilasi kädessä.”

Yksi lukija pyytää ystävän seuraksi, kun iso silitysurakka odottaa. Toinen reipas vastaaja liikkuu samalla, kun seisoo hellan ääressä.

Kun siivous ei kiinnosta, ratkaisu voi löytyä myös mielikuvaleikistä:

”Jos olen yksin kotona, otan kuohuviiniä ja puen siistit vaatteet ylleni. Siivous sujuu paljon mukavammin, kun leikkii kotirouvaa.”

Siivoussiideri palkitsee 

Yli puolet vastaajista kertoi palkitsevansa itsensä ison siivousurakan päätteeksi. Palkinnoksi kelpaa melkein mikä tahansa pieni asia: makea herkku, päiväunet tai kukkakimppu. Useat lukijat lanseerasivat toisistaan tietämättä termin siivoussiideri.

”Palkitsen itseni aina siivouksen jälkeen. Käyn suihkussa ja asetun puhtaalle sohvalle viinilasi kädessä ja katson hömppää telkkarista.”

”Palkitsen itseni kukkakimpulla siivouspäivän jälkeen.”

”Aina nurmikon leikkuun jälkeen saa juoda siiderin.”

”Palkinto voi olla vaikka päiväunet tai muu rentoutumishetki, säästämäni kirja tai tv-sarjan jakso.”

”Lataan kahvinkeittimen valmiiksi. On ihana napsauttaa keitin päälle, kun siivousvälineet ovat taas kaapissa omilla paikoillaan.”

”Palkitsen itseni siivouspullalla tai -siiderillä.”

 

Kyselyyn vastasi 666 Kodin Kuvalehden lukijaa.

Ria Hafren
Seuraa 
Liittynyt17.8.2015

Voimamusiikki ja siivoussiideri: Näin KK:n lukijat helpottavat ikävien kotitöiden tekemistä

Ihania ja hauskoja juttuja :0)! Hmm... Asun 37 neliön yksiössä. En ole siivonnut olohuone/makuuhuonettani yli kuukauteen (harvat pölytollot nurkista olen plokannut pois käsin). Olisikohan aika tehdä kunnon Syyssiivous? - Keittiössä ja kylppärissä tein Suursiivouksen 2 viikkoa sitten... Kotini näyttää Ihan Siistiltä! :0)
Lue kommentti

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful

KK:n lukijat kertovat, mitä he ovat seksistä oivaltaneet.

"Parempi rehti kumppani ja pliisu seksielämä kuin hurja seksielämä ja hulttiomies."

"Sen, että antaa palaa vaan. Ei ole väliä, miltä näytän tai miten liikun. Palaset loksahtelevat itsestään paikoilleen, kunhan heittäydyn täysillä."

"Luin joskus ajatelman: Sex is a lot like pizza. When it's good, it's really good. When it's bad, it's still pretty good. Näin se menee pikkulapsiperheessä."

"Kannattaa sekstata, vaikkei aluksi huvittaisikaan. Jälkeenpäin on aina hyvä fiilis."

"Hyvä seksi voi olla tavallista. Ei tarvita kummallisia asentoja eikä outoja vempaimia."

"Seksille pitää voida nauraa. Se ei ole urheilusuoritus."

"Vatsamakkarasi eivät oikeasti kiinnosta kumppaniasi."

"Mikään fantasia ei ole liian rivo ja kaikesta voi puhua."

"Seksi on erilaista joka miehen kanssa."

"En koskaan tiennyt, miten tajunnanräjäyttävää seksi voi olla, ennen kuin harrastin sitä ihmisen kanssa, jota todella rakastan."

"Orgasmia ei ole aina pakko saada."

"Ilman seksiäkin voi elää."

"Seksiin on aina aikaa."

"Vanhetessa seksi vain paranee. Kun lapset ovat muuttaneet pois, voi rakastella esimerkiksi aamuisin, jolloin on oikeasti virkeä ja levännyt."

Kommentit on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016 osana suurta seksikyselyä.