KK:n lukijat ovat löytäneet ystävän työpaikalta tai yhteisen tutun kautta. Joskus sielunkumppani voi löytyä ihan sattumalta. 

Ystävystyminen aikuisena voi olla hankalaa. Aikuiset eivät ole niin välittömiä kuin lapset: monesta voi tuntua vaikealta lähestyä tuntematonta tai puolituttua, vaikka ajatteleekin, että häneen olisi mukava tutustua lähemmin. Siksi käännyimme lukijoiden puoleen: mistä löytyy ystävä?

Kyselyyn vastanneista yli puolet kertoo, että on saanut aikuisiällä uuden ystävän työpaikaltaan. Hieman harvempi on löytänyt kaverin harrastuksen kautta.

”Työpaikaltani olen löytänyt samanhenkisiä ihmisiä. Yhteiset illanvietot ja muu tekeminen työajan ulkopuolella ovat auttaneet ystävystymistä.”

"Löysin mahtavan kaverin työpaikalta. Olin hotellissa aamiaishoitajana ja hän siivosi kerroksia. Lähdimme yhdessä esimerkiksi salille. Hänen häissäänkin olin, ja hän on tyttäreni kummitäti nykyään."

”Kävimme aamujumpissa samalla kuntosalilla. Satuimme usein vierekkäisille pukukaapeille ja juttelimme. Huumorintaju yhdisti, vaikka toinen oli ruotsinkielinen. Olemme juhlineet perheiden kanssa viisikymppisiä ja yo-juhlia. Hän on paras ystäväni.”

”Meitä on neljä ystävystä joita yhdistää sama työpaikka. Enää kaksi meistä on siellä töissä, mutta ystävyys pysyy. Tapaamme kerran kuussa ja sovimme jo silloin seuraavan tapaamisen ajankohdan. Heidän kanssaan voin todella olla oma itseni. Teemme milloin mitäkin: katsomme leffoja, mökkeilemme, olemme käyneet risteilyllä ja Iskelmä-festareillakin.”

Lapsi tai puoliso yhdisti

Joka kolmas taas kertoo ystävystyneensä lapsensa kautta tämän kaverin vanhempaan. Kun jakaa saman elämäntilanteen, jutustelu on helppoa. Lukijoista joka viides on saanut kaverin yhteisen tutun kautta ja yhtä moni puolisonsa kautta. Yhdistäjänä voi toimia myös nelijalkainen kaveri.

 

”Lasten harrastuksen kautta. Pari vuotta oltiin hyviä tuttuja, nyt häntä voi kutsua jo hyväksi ystäväksi. Näemme vähintään kerran viikossa, käymme kävelyllä ja kahvittelemme.”´

”Lapsen päiväkotikaverin vanhempi kysäisi kerran, että lähdettäisiinkö lasten kanssa pulkkamäkeen, kun tenavat viihtyivät niin hyvin yhdessä. Olemme sittemmin viettäneet yhdessä syntymäpäiviä ja uusia vuosia, käyneet tapahtumissa. Miehetkin tutustuivat toisiinsa.”

"Tapasimme keskellä metsää, kun molemmat olimme ulkoiluttamassa koiria."

”Löysin ystävän mieheni työkaverin vaimosta. Kuuleman mukaan hänen piti olla ujo ja hiljainen – no eipä ollut, vaan mukava, hauska ja puhelias.”

”Tapasimme keskellä metsää, kun molemmat olimme ulkoiluttamassa koiria.”

Kohtalo puuttui peliin

Ystävä voi löytyä myös yllättäen ja odottamattomistakin paikoista. Eräs lukija kertoo löytäneensä ystävän autokoulusta:

”Autokoulussa kurssillani oli samanikäinen nainen. Olimme selvästi muita vanhempia, mutta meitä yhdisti myös raskaus: odotimme molemmat esikoisiamme ja lasketut ajat olivat lähekkäin. Juttu lähti luistamaan heti ja pian sovimme yhteiset ajotunnitkin. Vietimme useita tunteja viikossa samassa autossa ajaen ja hölisten. Tunnit loppuivat aikanaan, mutta ystävyys säilyi.

Tapaamme edelleen, vaikka molempiin perheisiin on syntynyt pikkusisarukset ja elämä on melko kiireistä. Vaikka tapaamme harvemmin, juttu jatkuu aina niin kuin aikaa ei olisi kulunut lainkaan.”

Toisen vastaajan ja hänen ystävänsä ajoi yhteen äidin sairastuminen.

”Äitini sairastui rintasyöpään ja kävi hoidoissa sen tiimoilta. Siellä hän tutustui rouvaan, joka oli samassa tilanteessa. Selvisi, että rouvan tyttärellä ja minulla oli yhteinen tuttava. Tämän tuttavan kautta tapasimme, ja heti ensi hetkestä meillä oli yhteys ja nauroimme vedet silmissä. Molempien äidit ovat jo nukkuneet pois, mutta he jättivät jälkeensä jotain korvaamatonta. Olemme kuin siskokset, ja olen hänen poikansa kummi.”

”Laitoin vahingossa onnitteluviestin väärään numeroon. Siitä alkoi tekstailu ja soittelu. Hän on ollut minulle jo seitsemän vuotta tärkeä tuki ja ystävä.”

Ystävään voi törmätä myös lomareissulla.

”Satuimme yhtä aikaa samaan matkakohteeseen. Heidän seurueensa oli paikkakunnalta, jossa olen viettänyt lapsuuteni. Olimme tiiviisti yhdessä kaksi viikkoa, ja ystävyys on jatkunut tiiviinä Facebookissa. Suunnittelemme lomat niin, että satumme taas samaan paikkaan samaan aikaan.”

Apua järjestetystä toiminnasta

Aina ystävä ei löydy yllättäen eikä edes yhteisten tuttujen kautta. Silloin kannattaa lähteä mukaan kerho- tai vapaaehtoistoimintaan, kuten muutama lukija kertoo.

”Muutimme 12 vuotta sitten pikkupaikkakunnalle, josta en tuntenut ketään. Aloin käydä 1-vuotiaan esikoisen kanssa ahkerasti Mannerheimin Lastensuojeluliiton kerhoissa. Pitkään tuntui siltä, että kaikilla oli jo tarpeeksi ystäviä ja ne, jotka kaipasivat ystävää, tuntuivat erilaisilta ihmisiltä. Päätin, etten ole valikoiva. Puolen vuoden päästä kerhoon tuli nainen, josta tuli hyvä ystäväni.”

”Olen saanut useita ystäviä seurakunnasta kaikilta paikkakunnilta, joissa olen asunut. Seurakunnan nuorten aikuisten toiminnassa on yleensä avoin ilmapiiri ja ihmisillä on luontainen into tutustua uusiin ihmisiin.”

”Työväenopiston grafiikkakurssilla luonnostelimme vierekkäin ja aloimme jutella. Sitten sovittiin kahvittelut ja museovierailu. Siitä se lähti.”

Netti yhdistää ystävät

Kun ystäviä etsittiin ennen sanoma- ja aikakauslehtien kirjeenvaihtopalstoilta, on sosiaalinen media tehnyt kavereiden löytämisestä helpompaa ja nopeampaa. Muutama lukija kertoo, miten netti on auttanut löytämään uuden hengenheimolaisen:

”Löysin hänen bloginsa ja kirjoituksen ,jossa hän kaipasi ystäviä. Olin juuri muuttamassa samaan kaupunkiin, joten laitoin viestiä ja kysyin, esittelisikö hän minulle kaupunkia. Päädyimme muutaman tapaamisen jälkeen kämppiksiksi. Vaikka nykyään välillämme on 300 kilometriä, hän on yhä parhaita ystäviäni.”

"Liityin Facebookissa amerikkalaiseen eläinryhmään. Silmääni osui nainen, jolla oli suomalainen sukunimi. Pyysin häntä fb-kaverikseni. Olemme viestitelleet sekä skypettäneet nyt jo neljän vuoden ajan.”

”Pari vuotta sitten olin ystäväporukan ainoa sinkku. Menojalkaa vipatti, mutta ei ollut mukaanlähtijää. Istuin pitkään kotona harmittelemassa, kunnes keksin mennä nettiin. Löysin monta sivustoa, joissa etsittiin ystävää. Vastailin ilmoituksiin ja tein omani – ja sain kolme uutta ystävää.”

 

Kyselyyn vastasi 69 lukijaa. 

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

"Voi sen niinkin nähdä", BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

"Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle."

Saa ruokkia jo

Jan Södersved on jo aloittanut lintujen talviruokinnan. Siihen kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

"Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat lähteneet", Jan Södersved kertoo.

Jos ovat lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne ovat jääneet tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne pohjolan talvessa.

"Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä."

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua: