Suosituimmat bloggaukset KK:n netissä maistuivat toukokuussa raparperilta!

Kekkereiden kahvipöytään Ruususuu ja Huvikumpu -blogin Annilla on kauniin ruusupullan resepti sekä ohje maailman parhaan raparperipiirakan ja kesäjuoman tekemiseen.

Toinen KK:n suosikkibloggaaja Nelliina jakoi hänkin toukokuussa monia hyviä raparperireseptejä: tästä löydät helpon raparperipiirakan ja raparperimehun ohjeet.

Anni ilahdutti jälleen myös kivoilla lahjaideoilla äideille, opettajille ja kaikille muillekin!

Perhe kyräili kulmien alta, kun Kai Lehtinen raahasi matkalaukun esiin.

ON PALJON, MITÄ en tähän ikään mennessä ole tehnyt. Olen esimerkiksi elänyt yli viisikymppiseksi ilman, että olisin kertaakaan käynyt Kanariansaarilla tai juuri missään turistikohteissa. Lomamatkani suuntautuvat mieluiten pohjoiseen omalle mökille.

Tähän oli tulossa muutos marraskuussa.

Olin sopinut näyttelijäkollegan kanssa viikon työkeikasta Kanariansaaria kiertävällä laivalla. Tarkoitus oli esiintyä viikon aikana muutaman kerran, joten vapaa-aikaakin olisi jäänyt kohtuullisesti.

Päätin suostua keikkaan, kun kerran työn ohessa pääsisi täysihoidolla katsastamaan hienoja maisemia eikä ilmoissakaan kaiketi olisi valittamista. Tulisi valoisa piristys kaamosajan keskelle.

Nainen, joka meillä asuu, sanoi heti, että samaan hintaan kuuluisi kyllä vaimonkin päästä mukaan. Sanoin, että se olisi mukavaa, jos vain olisi mahdollista.

Harmittelin tilannetta ja pidin muutenkin matalaa profiilia.

Esitin, että lähestyvä lähtö tuntui lähes rasitteelta: olla nyt viikko erossa perheestä, polttamassa nahkaa kansituolissa hienoissa maisemissa. Kyllähän sitä mieluummin kotona remontoisi pannuhuonetta tai uusisi hevosaitausta.

Paljon muitakin rästihommia oli mielessä, mutta kummasti ne jäivät taka-alalle lähtöpäivän lähestyessä.

Illalla lähdin pojan kanssa pelaamaan lentopalloa ja huomasin hyräileväni oolaspalmasia.

PÄIVÄÄ ENNEN LÄHTÖÄ matkafiilikset olivat jo korkealla ja innostusta vaikea pidätellä. Perhe kyräili kulmien alta, kun raahasin matkalaukun esiin.

Mietin, mistä tähän hätään saisin uimahousut, kun en sellaisia omista. Kotona ja mökillä uin omassa rannassa, ei siellä uimahousuja tarvita.

Mietin ääneen, että kyllähän sieltä periltä uimahousuja löytyy, ja pamautin matkalaukun kiinni.

Illalla lähdin vielä pojan kanssa pelaamaan lentopalloa ja huomasin hyräileväni oolaspalmasia. Pojan kanssa olin sopinut, että hän veisi minut aamuyöllä lentokentälle.

Vaimo näytti lähes vahingoniloiselta sanoessaan, että ei sinun tarvitsekaan huolestua niistä uimahousuista.

YRITYSSANEERAUS TARKOITTAA, että velallinen ei pysty suoriutumaan veloistaan. Sen avulla ylivelkaantuneen toimintaa yritetään tervehdyttää. Yrityssaneeraus voi pelastaa taloudellisiin vaikeuksiin joutuneen yrityksen ja estää sen päätymästä konkurssiin.

Miten tämä sitten liittyy ensimmäiseen Kanarian-matkaani? Se selvisi, kun palasin illalla lentopallo-ottelusta.

Nainen, joka meillä asuu, oli vastassa eteisessä. Ihmettelin hänen kummallisen näköistä virnistystään.

Vaimo näytti lähes vahingoniloiselta sanoessaan, että ei sinun tarvitsekaan huolestua niistä uimahousuista.

Kysyin, että miten niin.

Vaimo nauroi ja ilmoitti, etten ole lähdössä mihinkään. 

Naureskelin takaisin ja sanoin, että tietenkin mieluummin jäisin kotiin, mutta äkkiä se viikko menee ja kyllä te täällä pärjäätte.

Vaimoa nauratti entistä enemmän. Hän sai tuskin sanottua, että ihan oikeasti et ole lähdössä mihinkään: laivayhtiö on joutunut yrityssaneeraukseen ja matka on peruttu.

Kauhea ikävä, mutta älä huolehdi kotiasioista.

KESTI VIELÄ TOVIN, ennen kuin uskoin. Parilla puhelinsoitolla asia varmistui.

Minua harmitti eniten niiden tilanne, jotka olivat ehkä pitkään säästäneet lomaa varten ja ottaneet töistä vapaata. Itselleni ei varsinaisesti tullut tappioita, vaikka palkka keikasta jäi tietysti saamatta.

Viikko kului rattoisasti pannuhuoneessa pannua korjatessa. Tukalan kuuma sielläkin tuli. Ja kotona riitti pitkäksi aikaa riemua aiheesta "kun isä etelään lähti".

Nainen, joka meillä asuu, lähetti tekstiviestejä. Ensimmäinen tuli heti ensimmäisenä aamuna, kun olin nokisena pannua puhdistamassa:

"Joko laiva on liikkeellä? Aurinko tietysti paistaa ja on hiki. Kauhea ikävä, mutta älä huolehdi kotiasioista. Kyllä me pärjätään. Pidä hauskaa, ota rennosti ja nauti!"

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2014. 

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään.
Kuvaaja työssään.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Toimittaja Anna Sillanpää ihmettelee, miksi Kansallismuseon upeissa renessanssimaalauksissa malleja ei hymyilytä yhtään. 

Tekisi mieli kutittaa näitä 1500-luvun tyyppejä. Haluaisin kiskoa heidät ulos maalauksistaan, pärisyttää heidän mahaansa, saada heidät nauramaan.

Niin vakavia he nimittäin ovat. Jokaisella on poseeratessaan sama ilme: hapan tuijotus. Ilmeensä perusteella he vaikuttavat ihmisiltä, joiden mielestä kaikki elämässä on hirveän rasittavaa paitsi he itse.

Kyse on Kansallismuseon uudesta taidenäyttelystä, jossa on esillä 45 mestariteosta italialaisilta renessanssitaiteilijoilta. Ensimmäistä kertaa suomalaisten nähtävissä on muun muassa Rafaelin maalauksia.

Maalaukset ovat vuosilta 1500–1600. Niiden malleina mököttävät lähinnä aatelisnaiset, rikkaat herrasmiehet ja Jeesus. Miksi ketään heistä ei naurata, näyttelypäällikkö Minerva Keltanen?

”Tuohon aikaan nauraminen liitettiin itsehillinnän puutteeseen ja syntiin. Keskiajan kuvataiteessa vain paholainen nauraa niin, että hampaat näkyvät. Renessanssimaalauksissa nauravat vain maalaiset ja alempisäätyiset.”

Yksi poikkeus näyttelyssä on: Rafaelin Neilikkamadonna. Jos katsoo maalausta oikein tarkkaan, huomaa kasvoilta hymyntapaisen.

”Totta. Madonna ja enkelit saivat hymyillä vienosti. Nauraa hekään eivät saaneet”, Minerva Keltanen sanoo.

Voi totisuuteen olla toinenkin selitys: ehkä malleja ei naurata, koska heidän hampaansa ovat pudonneet. Hammasharjojen teollinen valmistus alkoi vasta vuonna 1780.

Nyt! – Rafaelista Tizianiin -näyttely Kansallismuseossa Helsingissä 15.1.2017 asti.