Saku Tuominen: Työajat ovat turhia

Yrittäjä ja luovuusguru Saku Tuominen sanoo suorat sanat suomalaisten työajoista ja tekemisen tavoista.

Työajat pitää poistaa.

Minusta on järkevämpää, että ihmisille määritellään selkeät tehtävät ja he saavat itse päättää, koska ja missä he niitä tekevät. Jos joku on niin tehokas, että hän saa kaiken tehtyä kolmessa päivässä, se pitää sallia ja antaa loppuviikko vapaaksi. Kun sanon suomalaisille johtajille, että työajat pitäisi poistaa, he vastaavat usein, ettei se ole realismia isoissa firmoissa. Miksei? Maailma on täynnä isoja pörssiyrityksiä, joissa se toimii. Yhtenä esimerkkinä vaikkapa amerikkalainen Best Buy, jonka liikevaihto yli 15 miljardia dollaria.

Teemme töitä kuin koululaiset.

Me käyttäydymme töissä kuin pienet lapset ja olemme henkisesti kuin peruskoululaisia. Kun vastaan tulee pienikin ongelma, ensimmäinen reaktio on valittaa ja huutaa esimiestä apuun sen sijaan, että ratkaisisimme ongelmat itse. Laitamme meileihimme cc:ksi esimiehen, mikä vastaa kouluaikojen opettajalle vietyä omenaa. Haluamme, että esimies näkee kuinka ahkeria ja kilttejä me olemme olleet.

Vietämme liikaa aikaa työpaikalla.

Jos ihminen miettii asioita uupuneena ja tylsistyneenä työpöytänsä ääressä, hän on ahkera. Jos hän menee miettimään asioita jäätelötötterö kädessä torille, hän lintsaa.Työpäivässämme on paljon tehtäviä, jotka olisi järkevä tehdä muualla kuin toimistossa. Koko työkulttuurimme perustuu edelleen tehdastyön ja kellokortin logiikalle, vaikka valtaosa työstämme on tietotyötä, joka vaatii ajatusten työstämistä, ideointia ja suunnittelua. Siihen toimisto ei aina ole paras ympäristö.

Työkulttuurimme perustuu kyttäämiseen.

Emme luota aikuisiin ihmisiin. Kyttäämme ja kontrolloimme työntekijöitä, ja se tapahtuu tehokkuuden ja luovuuden kustannuksella. Järkevämmässä työviikossa asioita rytmitetään ja niputetaan. Järkevää on pitää rutiinipalaverit lyhyinä ja hoitaa keskittymistä vaativat asiat muualla kuin avokonttorissa. Poikkeuksen muodostavat tietysti paikalla olemista vaativat ammatit, kuten kirurgin, bussinkuljettajan tai vaikkapa kokin työt.
Ihmiset eivät uuvu, koska he tekevät paljon töitä.

Ihmiset uupuvat enemmän ja helpommin kuin koskaan. En usko, että suurin ongelma on se, että he tekevät liikaa töitä. Isompi ongelma on se, että työtehtävät ovat epämääräisiä. Vaikka töitä tekisi valtavasti, tuntuu että mitään ei saa aikaiseksi. Se uuvuttaa. Ihminen saa tyydytystä saadessaan jotain aikaan.

Palaverit ovat sekä liian lyhyitä että pitkiä.

Vatvomme tunnin asioita, jotka olisi mahdollista päättää kymmenessä minuutissa ja toisaalta me yritämme ratkaista haastavia asioita aivan liian lyhyessä ajassa. Päivät täyttyvät tehottomasta puuhailusta (säätämisestä), ja tästä seuraa, että ajaudumme tekemään kunnon töitä lähinnä vain iltaisin ja viikonloppuisin.

Emme keskity huolella mihinkään. Kun palaamme illalla kotiin, yritämme laskea kierroksia valkoviinillä. Sen seurauksena nukumme huonosti ja tarvitsemme kahvia saadaksemme aamulla koneemme käyntiin. Vietämme päivämme kahvin ja valkoviinin välimaastossa.

Huonosta johtamisesta puhutaan paljon, mutta ehkä kaikkein suurin johtamisongelma on jokaisen työtä tekevän korvien välissä. Harva osaa johtaa itseään.

 

Lue lisää Suoria sanoja täältä.

Kommentit (9)
Vierailija
Viesti

Pomo cc:ksi lähtee kyllä useimmiiten siitä, että työkulttuurin johdossa on määritelty että jokaiseen infoon, pyyntöön tai kommenttiin tulee liittää esimies mukaan. Hyödyt tästä ovat kyseenalaisia kun pomoilla tuppaa yleensä olemaan kaksi sataa lukematonta viestiä jo ennestään, jolloin hän kommentoi tilannetta vasta silloin kun se on jo auttamattomasti ohi tai keskusteluissa on edetty jo ihan muuhun aiheeseen.

Hyvä kirjoitus tietenkin joka ei kuitenkaan ja johtuen ylhäältä tulleista ohjeista, ole realismia monellakaan työpaikalla, riippumatta yrityksen liikevaihdosta tai koosta. Yrityskulttuuri perustuu vielä, kuten Saku tuominen mainitsee "kyttäykselle" ja luottamuspulaan. Tietenkin on vastakkaisia esimerkkejä mutta myös esimerkkejä aloista missä liika luottamus ei vaan toimi.

    

 

Vierailija
Viesti

Hyvä Saku, loistava kirjoitus. Ihmisiä pitää pystyä mittaamaan myös muuten kuin työpaikallaoloajan mukaan. Mittarit kuntoon niin peli on reilua ja työnteko on palkitsevaa sekä kannustavaa!

Kasvinjalostuksen dosentti:

"Geenimuuntelu on hyvästä"

Nykyinen geenitekniikka rikastuttaa luontoa turvallisesti.

 

Haluatko luottaa sattumaan?

Monia kasveja on jalostettu niin kauan, että lajikkeet alkavat olla kovin samanlaisia. Geenitekniikka auttaa lisäämään vaihtelua niiden perimään. Sen avulla voidaan poimia turvallisesti ominaisuuksia maatiaislajien ja villikasvien perimästä.

Ihminen on jalostanut kasveja 10 000 vuotta, eikä syyttä. Vanhat viljelylajikkeet hylättiin, koska uudet olivat ratkaisevasti parempia.

Kun perinteinen kasvijalostaja haluaa parantaa viljelykasvia, hän risteyttää sen vaikkapa lajikkeella, joka kestää paremmin tauteja. Risteyttäminen yhdistää kymmeniätuhansia geenejä, joista jälkeläisiin syntyy uusia geeniyhdistelmiä. Sitten toivotaan, että jokin jälkeläisistä tosiaan torjuisi tauteja eikä saisi liikaa ei-toivottuja ominaisuuksia. Vaatii jopa satojatuhansia taimia, usein 15 työvuotta ja paljon onnea, jotta päästäisiin suunnilleen toivottuun tulokseen.

"Geenitekniikkaa käyttävän jalostuksen tulos on puhtain mahdollinen."

Toinen perinteinen keino on antaa siemenille säteilyä tai kemikaaleja, jotta niiden geeneihin syntyisi mutaatioita. Muutokset ovat täysin sattuman kauppaa. Se on kuin korjaisi tietokonetta vasaralla.

Tämän päivän geenitekniikkaa käyttävä jalostaja leikkaa kasvin perimästä täsmälleen halutun geenin ja siirtää sen toisen kasvin perimään juuri oikealle paikalle. Muita geenejä ei siirry eikä lajikkeen hyvä perimä sotkeennu. Tulos on puhtain mahdollinen.

Kasveja pitää parannella nopeasti.

Moni liputtaa nykyisin villikasvien puolesta. Niillä ihmiset eivät pitkälle pärjää, koska ne ovat myrkkypesäkkeitä. Ei kasvi halua, että se syödään. Se puolustautuu kemikaaleilla.

Villiperuna on Andien lyhyessä päivässä viihtyvä vuoristokasvi ja hyvin myrkyllinen. Siitä jalostettu viljelyperuna on hyvää ruokaa ja kasvaa jopa Utsjoen yöttömässä yössä. Hyvä saavutus perinteiseltä jalostukselta, mutta meni siihen aikaakin 500 vuotta.

"Ruttoa sietävää geeniä yritettiin siirtää viljelyperunaan, mutta muuntelun vastustajat tuhosivat yrityksen."

Enää meillä ei ole aikaa odottaa satoja vuosia. Ilmasto muuttuu ja ruokittavien määrä kasvaa. Tarvitsemme kuivuuden-, suolan- ja taudinkestäviä lajikkeita, jotka ovat ravitsevia: köyhillä ei ole varaa moneen ateriaan päivässä.

Villiperunassa on geeni, jonka avulla se kestää perunaruttoa. Ruttoa sietävä geeni onnistuttiin geenitekniikalla siirtämään viljelyperunaan, ja kenttäkokeetkin olivat jo käynnissä. Valitettavasti geenimuuntelun vastustajat tuhosivat koealoja ja koe piti keskeyttää.

Rikkakasvi ei hyödy.

Geenimuuntelun vastustajat pelkäävät, että muunnellut kasvit leviävät luontoon ja aiheut­tavat tuhoa. Me tutkijat olemme sanoneet alusta asti, että jokainen siirrettävä ominaisuus pitää katsoa erikseen: Mitä tapahtuisi, jos kasvi karkaisi luontoon? Auttaisiko ominaisuus rikkakasveja?

Varsin epätodennäköistä se on. Jalostamamme kasvit elävät pellossa ja pysyvät sielläkin hengissä vain suurella vaivalla. Niiden ominaisuuksista on harvoin hyötyä villikasveille. Peruna ei valloita männikköä, vaikka siitä tehtäisiin rutonkestävä. Suomen luonto on sille liian ankara.

 

Juttu on julkaistu 1. lokakuuta ilmestyvässä Kodin Kuvalehden numerossa 19/2015. 

Erityisopettaja Satu Pikkarainen: ADHD on luovuutta

Aika usein elämä ADHD-diagnoosin kanssa on mielenkiintoista ja kivaa, sanoo Satu Pikkarainen.

Kaikki ei ole vanhempien vika.

Sekä minulla että tyttärelläni on ADHD. Kun ADHD-lapsi kiipeää kaupan keksihyllyyn tai heittää kännykän seinään, pätijöitä riittää: Lepsu kasvatus!

Hevonkukkua. ADHD on aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden säätelyhäiriö, joka johtuu neurobiologiasta. Oma tyttäreni ei viisivuotiaana pysynyt edes auton turvaistuimessa, eikä se johtunut sääntöjen puutteesta. Vanhempien tekemiset tai tekemättä jättämiset eivät aiheuta lapsen tarkkaavaisuushäiriötä.

Levotonkin osaa opiskella.

Terveyskeskuslääkäri totesi, että eihän sinulla voi olla ADHD:ta, koska opiskelet yliopistossa. Miksei voisi? ADHD ei tee tyhmäksi.

Monen ADHD-lapsen on vaikea keskittyä alakoulussa, kun pitäisi pysyä pulpetissa. Opiskelun ei kuitenkaan tarvitse tyssätä peruskouluun. Itse aloin menestyä lukiossa, kun sain vaikuttaa siihen, miten opiskelen.

Addilla on kyky keskittyä täysillä asioihin, jotka kiinnostavat. Yliopistoaikoina saatoin kirjoittaa esseetä venäläisestä formalismista ja havahtua vasta aamulla, että kas, kahdeksan tuntia hujahti.

Lääkkeet eivät ole myrkkyä.

Monelle ADHD-lääkkeet ovat ainoa keino saada arki rullaamaan. Itse en saisi ilman niitä edes pyykkejä koneeseen. Kyse ei ole laiskuudesta vaan neuropsykiatrisesta häiriöstä.

Jotkut mussuttavat, että terveellinen ruokavalio riittää ratkomaan kaikki ongelmat. Sokerittomuus ja terveellinen kotiruoka eivät kuitenkaan riitä rauhoittamaan addia.

Jokainen aikuinen saa puolestani tehdä lääkitykseen liittyvät päätökset itse. On kuitenkin älytöntä ja väärin, jos lapsen koulu ja tulevaisuus menevät pilalle siksi, että hysteeriset vanhemmat kieltävät lääkkeet.

Myös tytöllä voi olla ADHD.

Jos olisin saanut ADHD-diagnoosin aikaisemmin kuin 33-vuotiaana, elämä olisi ollut helpompaa. Olisin ymmärtänyt, miksi käyttäydyn kuten käyttäydyn.

Useiden tutkijoiden mukaan ADHD:ta esiintyy tytöillä yhtä paljon kuin pojillakin. Sitä ei kuitenkaan osata tunnistaa yhtä hyvin, koska tyttöjen ADHD ei välttämättä ilmene samalla tavoin kuin pojilla. Kun addipoika sotkee pulpetin ja pysyy paikallaan vain nukkuessaan, saman diagnoosin tyttö saattaa unohdella ja vaipua päiväunelmiin.

Normaalina on tylsää.

Addin on vaikea pitää arki kasassa. Saatan tuijottaa sukkaa kaksikymmentä minuuttia ennen kuin saan sen jalkaan. En kuitenkaan halua muuttua normaaliksi. Olen luova ja teeskentelemätön. Saatamme tyttären kanssa keksiä lähteä ajamaan Lappiin poroja katsomaan – ja auto starttaa saman tien. Kun asioihin­ suhtautuu impulsiivisesti, elämä on kiinnostavaa.

En voi kuvitella, että tietäisin, mitä teen ensi tiistaina kello 18. Pelkkä ajatus ahdistaa! Ilman ADHD:ta elämä olisi tylsempää.

 

Satu Pikkarainen

36-vuotias erityisopettaja asuu 11-vuotiaan tyttärensä kanssa. Molemmilla on ADHD. Heidän kotonaan vain kalenterilla on määrätty paikka. Ilman sitä mistään ei tulisi mitään.

Kommentit (2)
jfv
Viesti

Aspergerina on helppo samaistua kirjoittajan näkemyksiin. 

Joskus käy mielessä että tietävätköhän neurotypikaalit yhtään että mistä kaikesta jäävät paitsi ja miten julmalta ja ilkeältä iso osa heidän teoistaan ja sanoistaan näyttää kun niitä arvioidaan toiminnan eikä sosiaalisen viestinnän sisältöjä painottavalla tavalla.

Tiedän tunteen
Viesti

Tuttua on tuo! Tuttavat sanoivat aina, että otat vaan itseäsi niskasta kiinni ja sitten elämä alkaa sujua! Ei muuten auta niskasta kiinniotto neurologiseen vaivaan!

Iltaihmisten työtehot menevät hukkaan, jos he joutuvat aloittamaan päivän liian aikaisin, sanoo professori Mikko Härmä.

Työaikoja pitäisi muokata.

Aikaisin herääminen tekee iltaihmisen elämän raskaaksi ja heikentää työtehoa. Aamuihmisen elimistö taas herättää hänet, vaikka takana olisi iltavuoro ja kannattaisi nukkua pidempään.

Noin kolmasosa ihmisistä kärsii unettomuudesta ja väsymyksestä. Usein syynä ovat unirytmin ongelmat.

Erilaiset joustot työajoissa auttavat ihmisiä noudattamaan heille parhaiten sopivaa unirytmiä. Tämä on helppoa asiantuntijatyössä. Joissain eliittiyrityksissä, kuten Googlella, onkin luovuttu työajoista kokonaan. Monilla työpaikoilla, kuten sairaaloissa, sellainen olisi mahdotonta. Kuitenkin myös vuorotyössä voitaisiin suunnitella työajat yksilöllisen vuorokausirytmin rytmin mukaan niin, että toiset voivat tulla aikaisemmin alkavaan vuoroon ja toiset myöhempään.

Yksilöllisen rytmin huomioiminen auttaisi koululaisiakin. Aamutunnit menevät harakoille, jos oppilaat eivät kykene keskittymään, vaan sinnittelevät pysyäkseen hereillä.

Vuorokausirytmi on geeneissä.

Ihminen on päiväeläin ja aktiivisimmillaan valoisaan aikaan, mutta tahdistuksessa on eroja. Noin viidennes meistä on iltaihmisiä ja viidennes aamuihmisiä. Rytmin kääntäminen on hankalaa, koska karkeasti ottaen puolet taipumuksesta on geeneissä.

Iltaihmisen on raskasta elää aikaisen yhteiskunnan tahdissa. Erot rytmissä ovat muutaman tunnin mittaisia, mutta merkittäviä. Toiselle aamukuuden herätys on aivan normaali, toisesta tuntuu siltä, kuin olisi täysi yö.

Aamuvirkku ei ole aina ahkerin.

Kulttuurissamme istuu tiukasti käsitys, että työpaikalle ensimmäisenä saapuva on ahkerin. Stereotypiasta kärsivät eniten iltaihmiset, jotka saattavat haukotella aamun­ ensimmäisessä palaverissa.

Toki on myös ihmisiä, jotka eivät pysty hallitsemaan ajankäyttöään, vaan alkavat harrastaa erilaisia asioita iltaisin nukkumaanmenon sijaan. Siinä ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta nukkuminen vaatii rauhoittumista. Illalla ei saisi tehdä ajatuksia kiihdyttäviä asioita. Työkulttuurimme vaalii kurinalaista elämäntapaa, joka ei sovi kaikkien luonteeseen.

Aamutahti on opittavissa.

Unirytmiään on mahdollista sopeuttaa. Hyvä esimerkki on armeija, jossa kaikki heräävät aikaisin. Muutaman viikon jälkeen myös iltaihmiset ovat samassa tahdissa muiden kanssa.

Aamutahtiin pitää siirtyä lievän väkivallan kautta. Pitää vain herätä aikaisin, vaikka olisi ensimmäisinä päivinä kuinka väsynyt. Päiväunia ei saa nukkua. Muutaman päivän jälkeen univaje auttaa nukahtamaan aiemmin. Kannattaa myös mennä aamukahville ulos, sillä valolle altistuminen auttaa rytmin siirtoa.

 

Mikko Härmä on 58-vuotias Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori, joka rentoutuu kitkemällä kukkapenkkejä ja lukemalla ulkomaisia dekkareita.

Kommentit (9)
J. Miettinen
Viesti

Haluaisin mainita, että rytmiään ei voi oikein muokata vain sillä, että herää aikaisin, sillä unirytmiin ei kuulu vain heräämisen ajankohta. Paljon sitä oleellisempaa on vireystason vaihtelu päivän mittaan. Vaikka aamu-uninen heräisi samaan aikaan kuin aamuvirkkukin, hän on edelleen virkeimmillään aamuvirkkua selvästi myöhemmin.

On vanha oletus, että aamu-uninen vain nukkuu pitkään, ja siinä on koko juttu. Jutun vinkki rytmin siirtämisestä näytti perustuvan himppusen verran epäilyttävästi tähän totuuteen.

Mimmi
Viesti

Olen samaa mieltä kommentoija J. Miettisen kanssa aamu- ja iltavirkun erilaisesta virkeyden ajankohdasta. Lisäksi oma ryhmänsä olemme me pysyvästi unettomuudesta kärsivät iltavirkut. "Normaaliin" aamutahtiin totuttelu menee vielä jotenkuten, mutta on mielestäni aika huimaa suositella tuosta vaan, että päiväunia ei saisi ottaa. Jos öisen unen määrä jää jatkuvasti viiden katkonaisen tunnin hujakoille (päiväunilla TAI ilman), pitäisin suoranaisena riskinä, jos en täydentäisi lepoa siellä missä voin. Olennaista on, että päiväunet eivät ole liian pitkät ja sotke koko sitä unirytmiä, josta epätoivoisesti yrittää pitää kiinni. En tietenkään voi yleistää, mutta ainakin ehdottaisin, että selvitetään onko kyse vain iltavirkun vaikeudesta sopeutua rytmiin vai onko taustalla myös muutoin heikko unen laatu. 

Psykologi Vesa Nevalainen: Kiusaaja on tahallaan ilkeä

Kukaan ei kiusaa vain siksi, että on ajattelematon. Kiusaaminen vaatii suunnitelmallisuutta, sosiaalisia taitoja ja ilkeyttä.

Hän tietää, mitä tekee

Kiusaaja on ilkeä tahallaan. Hän huomaa, että kiusatulle tulee paha mieli, mutta ei välitä. Hän jatkaa, koska kiusaamisesta saa ihailua ja vallan tunteen. Hän voi nauttia siitäkin, että muut pelkäävät häntä.

Missään tapauksessa hän ei aina ole tyhmä reppana, joka kiusaa ajattelemattomuuttaan. Satuttavan herjan keksiminen tai ilkeilyn lataaminen nettiin vie aikaa. Siinä ehtii jo ajatella, miltä herjan kohteesta tuntuu.

Siinä onkin kiusaajan heikko kohta: hän on huono eläytymään toisen osaan. Hän on heikko, sillä vahvan ihmisen ei tarvitse nostaa itsetuntoaan toisten kustannuksella.

Isku sattuu varmasti

Kiusaaja on sosiaalisesti taitava. Hän osaa valita uhrin, joka soveltuu kiusattavaksi. Hän ei mene räkyttämään isolle jätkälle, joka pistäisi häntä saman tien turpiin.

Hän osaa myös iskeä asioihin, jotka satuttavat uhria kaikkein pahiten. Eihän kiusaaminen toimi, jos haukkuu jonninjoutavuuksista.

Kiusaaminen on tuntunut pahalta aina, mutta sosiaalinen media on tehnyt siitä totaalista sodankäyntiä. Netin kautta kiusaaja saa häväistyksi toisen ihmisen puolen maailman silmissä. Ihminen kestää kipuakin paremmin kuin häpäisyä.

Muut vaikenevat

Koska kiusaaja on taitava puhumaan, hän saa uhrinsa uskomaan, että huonosti käy, jos valittaa eteenpäin. Kiusaajan kaveritkin pysyvät hiljaisina. Jotkut naureskelevat mukana, etteivät joutuisi itse kiusatuiksi, toiset siksi, että kiusaaja on heidän kaverinsa. Koska kiusaajalla on hyvät sosiaaliset taidot, hän osaa olla tarvittaessa mukava, lempeä ja auttavainen.

Jos kiusaaja kaikesta huolimatta jää kiinni kaverin rääkkäämisestä, hän osaa selittää tilanteen parhain päin: Leikkiähän se vain oli, sattui huono päivä, en yhtään ajatellut.

Tekijää ymmärretään

On inhimillistä, että ulkopuoliset haluavat ymmärtää kiusaajaa, vaikka hän tekee väärin. Tuntuu liian vastenmieliseltä ajatella, että joku rääkkää ilkeyttään. Vielä kauheampaa on, jos rääkkääjä on lapsi. Jos kyse on omasta lapsesta, sitä on melkein mahdoton hyväksyä. Joutuisi miettimään, onko kasvattanut lapsestaan sellaisen.

Vanha sanonta ”riitaan tarvitaan aina kaksi” ei pidä paikkaansa. Jos ihminen haluaa, hän osaa kehitellä riidan aivan omassa päässään. Kiusaamisessa ei edes ole kyse riitelystä vaan johdonmukaisesta alistamisesta.

Uhri kärsii aina

Kiusatun elämä olisi parempaa, jos häntä ei olisi kiusattu. Kiusattu kokee olevansa huonompi ja tyhmempi kuin muut. Se voi näkyä opinnoissa, ihmissuhteissa ja työelämässä.

Kiusaajasta sen sijaan voi tulla menestyjä, koska hän on usein älykäs ja pidetty. Hän vain joutuu elämään sen tiedon kanssa, että hänessä on vikaa: ihminen ei saa olla ilkeä!

Vesa Nevalainen

54-vuotias psykologi tietää kouluvuosien kokemuksistaan, millaista on kiusata ja olla kiusattavana.

Kommentit (41)
Sakke Sakamoto
Viesti

Toivoisin, että ihmiset lopettaisivat kiusaaminen-sanan käytön ja korvaisivat sen sanalla "pahoinpitely", koska sitä se on.

Silja Kosola
Viesti

Tutkimus ei tue tätä näkökulmaa. Mitä pienemmistä lapsista on kyse, sitä varmemmin kiusaaminen on oire omasta pahoinvoinnista, johon lapsi tarvitsee aikuisen apua. Kiusaajan demonisointi ei sitä ole. Tutkimusten mukaan kiusaajan ennuste on yleensä huonompi kuin uhrin niin mielenterveysongelmien, päihteiden käytön kuin työllisyydenkin suhteen. Lapset tarvitsevat tuekseen välittäviä aikuisia, jotka opettavat heille ihmissuhdetaitoja. Kannustetaan siis lapsia puhumaan kiusaamisesta aikuisille esim. KiVa-koulunalkua mukaan!

Silja Kosola, LT, koululääkäri