Historiantutkija, emeritusprofessori Matti Klinge on Suomen tunnetuimpia tyyliniekkoja, ja hänen julkinen päiväkirjansa on aina syksyn tapaus. Mutta hänelläkin on paheensa.

Kun Suomi putos puusta, Matti Klinge tuli hissillä! Lohkaisu kuvaa sitä, että tapahtuipa mitä tahansa, emeritusprofessori pitää tyylinsä. Kravattia hän on käyttänyt 12-vuotiaasta asti. Mutta hänet tunnetaan myös kansakuntaa kasvattamaan pyrkivästä asenteestaan ja kommenteistaan, joita hän laukoo kuvia kumartamatta. Maailmalla hänet tunnetaan kirjastaan Lyhyt Suomen historia, joka on käännetty yli 20 kielelle.

Klinge, 74, hoiti Helsingin yliopiston ruotsinkielistä historian professuuria 26 vuotta. Senkin jälkeen hän on jatkanut opettajana ja tutkijana. Sarkastisen ja laajasti sivistyneen Klingen julkinen päiväkirja on fanien mielestä parasta suomenkielistä asiaviihdettä, aina syksyn tapaus. Että noinkin asiat voi nähdä!

Koulussa hän oli kahdeksikon tasoa, lukiossa taso nousi. Nuorukaisena Klinge retkeili Kuhmon erämaiden metsäpeurakorvissa, metsähanhisoilla ja karhunpesäkuusikoissa. Nyt hän maalaa akvarelleja tutkimustensa ja kirjoittamisensa ohessa ja juoksee ympäri asuntoa, jos seitsemänvuotias pojantytär niin haluaa.

Ranskan Kunnialegioonan ritari inhoaa sä-puhuttelua sekä kaikenlaista hyödyn ja voiton tavoittelua. Hänen suosikkilistallaan ovat hiihtäminen, lehmuksenkukkatee ja Suomen painottaminen vanhana, eurooppalaisena kulttuurimaana.

Klinge huomauttaa, että meillä oli jo sata kivikirkkoa, kun Kolumbus rantautui Amerikkaan. Yhden miehen maabrändivaltuuskuntana hän korostaisi Suomen yhtäläisyyksiä muun Euroopan kanssa. 

- Yhtäläisyys on vaikka se, että jokainen ehtoollisella käynyt suomalainenkin on juonut ehtoollisviiniä. Ei siis mitään piimää.

Yksi pahekin Klingellä on, mutta se ei ole kirjat, joita asunnossa on yli 15 000. Pahe paljastuu uusimmassa Kodin Kuvalehdessä 3/2011.

Teksti Vellamo Vehkakoski, kuva Kimmo Räisänen

Uusimmassa Kodin Kuvalehdessä 3/2011 myös:

Työkaverini oeläin>

Näin karkotat kuivuuden iholtasi >

Kaupunkikaksioon tuli vauva >