Bangladeshissa tavis saa hetken olla supertähti, huomasi toimitussihteeri Susanna Lehmuskoski.

Terveiset Bangladeshista. Olin viime viikon työmatkalla Pohjois-Bangladeshissa, pikkukaupungissa lähellä Intian rajaa. Seudulla ei käy turisteja juuri koskaan ja kaikenlaiset huvit ja poikkeukset arkisesta ahertamisesta ovat vähissä, joten seitsemän hengen suomalaisseurueemme oli kylillä kulkiessaan varsinainen nähtävyys.

Sain muutaman päivän ajan kokea, miltä tuntuu olla Madonna. Homma toimii näin: menet kioskille ostamaan kolajuomaa, ihmiset havahtuvat siihen, että siinähän sinä olet, ja he alkavat vaivihkaa kerääntyä ympärillesi. Kasvava joukko pysähtyy metrin päähän ja tuijottaa, tuijottaa, tuijottaa. Joku ottaa kännykkäkameralla kuvan. Sitten räpsähtää toinenkin salama. Pian opit, että jos haluat tässä maassa olla rauhassa, sinun on parempi pitää huivia ja aurinkolaseja. Lonely Planet tästä varoitti, mutta en uskonut, ennen kuin koin asian itse.

Mutta toisin kuin Madonna, minä olen kiinnostunut tuijottajistani yhtä paljon kuin he minusta. Siispä reilu peli menee näin: siinä me seisomme vastakkain, me suomalaiset valkeanaamat ja paikallinen nuoriso, ja tuijotamme ja otamme kuvia toisistamme. Kun aika on kypsä, lähdemme omiin suuntiimme. Että tällainen kulttuurien kohtaaminen.

Made in Bangladesh

Matkan aikana mietin myös, millaista olisi, jos olisin sattunut syntymään Bangladeshiin. Jos en olisikaan suomalainen nelikymppinen nainen, vaan bangladeshilainen. Ainakaan en olisi yhden lapsen äiti, vaan monen, monen lapsen mummo. Jos olisin sattunut syntymään köyhään perheeseen, niin kuin suurin osa bangladeshilaisista syntyy, olisin tämän ikäisenä lukuisien raskauksien, kovan työn ja huonon ruuan takia pahimmillaan ihmisraunio.

Sen sijaan, että olisin matkaani varten käynyt ostamassa halpavaateketjusta muutaman euron t-paitoja, jotka ovat "Made in Bangladesh", olisin ehkä ommellut nuo paidat joissain maan lukuisista tekstiilitehtaista. Kuukausipalkkani olisi noin 30 euroa.

JOS olisin töissä! Bangladeshissa on nimittäin perheelle kunnia-asia pitää naiset kotona. Ei vain poissa työelämästä, vaan todellakin kotona kokonaisvaltaisesti. Bangladeshin katukuvaa hallitsevat miehet ja pojat; naisten poissaolo pistää heti matkailijan silmään.

Jos olisin bangladeshilainen nainen, en todennäköisesti osaisi lukea, sillä vain joka kolmas paikallinen nainen on lukutaitoinen. Mutta iloinen olisin siitä, että lapsenlapseni oppisivat todennäköisesti lukemaan, sillä lapsityövoiman käytön luvatussa maassa on päästy siihen, että 80 prosenttia lapsista käy ainakin jonkin verran koulua.

Tällaisia asioita mietin matkallani. Mutta oli minulla siellä ihan järkevääkin tekemistä. Olin matkalla paitsi toimittajana myös suomalaisen optikkoryhmän apulaisena, kun he työskentelivät huonosti näkevien auttamiseksi. Lue laaja reportaasini ryhmämme työstä Kodin Kuvalehdestä toukokuussa.

Susanna Lehmuskoski