Kun kevätaurinko pilkistelee ja kerrostalo ahdistaa, pitäisi päästä ulos, työntää sormet multaan ja vetää keuhkot täyteen raikasta ilmaa. Kyllä, mökkikuume on iskenyt.

Oikaisu

Kodin Kuvalehdessä 6/2011 olleessa artikkelissa Mökinostajan abc oli vanhentunutta tietoa koskien panttikirjojen ja lainhuudon hakemista. Panttikirjat ja lainhuudatus ym. kirjaamisasiat on vuoden 2010 alusta asti pitänyt hakea kärjäoikeuden sijaan maanmittauslaitoksesta.


Alkukartoitus

Kartoita eri vaihtoehdot. Kelpaisiko oman mökin sijaan vuokramökki tai kenties siirtolapuutarhapalsta?

Aloita mökkeihin tutustuminen nettisivuilta. Etuovi.comissa tai oikotiellä voi tehdä erilaisia hakuja eri perustein: hinta, neliömäärä, tontin koko, rannalla vai ilman, sijaintikunta tai -maakunta.

Lähde liikkeelle omasta budjetista. Tarvittavan lainan suuruutta, kuukausierää ja omaa maksukykyä voi arvioida pankkien sivuilta löytyvillä lainalaskureilla.

Kun ostopäätös on kiteytynyt edes jollain tavalla, varaa pankista aika lainaneuvottelua varten.

Lainaneuvottelujen jälkeen kannattaa tehdä lisää internetkartoitusta. Lisäksi kannattaa panna sana kiertämään tuttavapiirissä ja ottaa yhteyttä kiinteistönvälittäjiin.

Kaiken tämän jälkeen voit alkaa kiertää näyttöjä. Varaudu kuitenkin siihen, että aikaa kuluu ja ajamista riittää, vaikka netti auttaakin karsimaan vaihtoehtoja.

Huomaa, että mökin kustannukset eivät suinkaan jää kiinteistön ostohintaan ja lainanhoitokuluihin, sillä myös omaisuuden kunnossapidosta pitää maksaa: lämmityksestä, sähköistä ja vesistä kertyy kuukaudessa ja vuodessa sievoinen summa, jonka suuruus on hyvä selvittää etukäteen.

Muista myös rasitteet ja tienhoitomaksut, talviauraus sekä jätehuolto. Vaikka mökki ei vaatisikaan välitöntä remonttia, on silti hyvä arvioida sille jonkinlainen kunnossapitosuunnitelma.

Ennen kaupantekoa

Ennen kaupan solmimista pitää saada vastauksia lukuisiin kysymyksiin. Kysy rohkeasti myyjältä ja kiinteistönvälittäjältä. Omasta pankista saa neuvoja.

Käy tontin rajat läpi myyjän kanssa. Kuuluuko tonttiin rantaviivaa, rantaoikeutta tai veneenpitopaikkaa? Onko sinilevää?

Selvitä mahdolliset rakennuskiellot ja -oikeus. Voiko tontille rakentaa uudisrakennuksia tai laajentaa vanhaa? Muista, että rantarakentamisen määräyksiä on kiristetty takavuosista.

Entä vesi ja sähkö: onko kunnan johto vai oma kaivo, onko vesi tutkittu? Jos sähköliittymää ei ole, niin mitä sellainen maksaisi? 

Miten jätehuolto on järjestetty ja mitä se maksaa? Haja-asutusalueiden jätevesiasiat ovat luku sinänsä, sillä ne eivät ole tuntuneet olevan selvillä edes päättäjille. Useimmiten soitto kunnan edustajille hälventää epätietoisuutta siitä, millainen viemäröinnin pitää olla.

Tarvitseeko mökki remonttia mukavuussyistä tai ehkä jopa lakisääteisesti? Kuinka paljon korjauksiin tarvitaan rahaa? Miten mökki ja tontti sijoittuvat maisemaan? Mistä suunnasta aurinko milloinkin paistaa ja kuinka esteettömästi? Pääseekö tietä perille asti? Kuka vastaa tien ylläpidosta ja kustannuksista, löytyykö auramiestä talvisin? Ja missä olivatkaan lähin kauppa, Alko ja muut yleiset palvelut?

Mökkikaupassa myyjällä on laaja tiedonantovelvollisuus. Myyjän pitää kertoa ostajalle kaikki kaupan kannalta olennaiset tiedot kohteesta ennen kaupan tekemistä. Kiinteistönvälittäjän tiedonantovelvollisuus on yhtä laaja ja vastuu tiedoista jopa kovempi. Ostajalla on silti myös oma selonottovelvollisuutensa. On syytä tutustua huolellisesti siihen, mitä on ostamassa.

Olennaisia tietoja kaupan kannalta ovat alueen pinta-ala ja rajat, rakennusten ikä ja rakennusmateriaalit, kaava-alue, mahdolliset rakennuskiellot ja muut rasitteet sekä velkakirjakiinnitykset.

Asiakirjoista ostajan on nähtävä ainakin lainhuutotodistus, rasitustodistus, kiinteistörekisteriote, kiinteistökartta, selvitys muista rasituksista ja rasitteista, selvitys kaavoituksesta, rakennusoikeus, rakennuksen piirustukset, selvitys rakennusluvasta ja rakennustarkastuksesta sekä vuokramaasta maanvuokrasopimus ja rasitustodistus vuokraoikeudesta.

Maanmittaustoimistoissa on kauppahintarekisteri, johon on koottu kaikki toteutuneet maakaupat. Sieltä löytyy kunkin alueen
hintahaarukka, jolloin myyjät ja ostajat tietävät, ovatko pyynnöt tai oma tarjous alueella kohdallaan.

Maanmittaustoimistossa kannattaa myös käydä tutustumassa
ko. kiinteistön tietoihin, mmrasitteisiin ja oikeuksiinKiinteistöllä voi
vaikka olla
oikeus uimarantaan, josta myyjä/kiinteistövälittäjä ei välttämättä edes tiedä.

Kaupantekotilaisuus

Voit sopia kaupantekotilaisuuden vaikkapa pankkiin. Kiinteistökaupassa laki edellyttää aina julkisen kaupanvahvistajan läsnäoloa.

Kauppakirja on laadittava kirjallisesti. Sitä tehtäessä tulee myyjän, ostajan ja julkisen kaupanvahvistajan olla yhtä aikaa läsnä. Kaupanvahvistaja todistaa kaupan ja tekee siitä ilmoituksen viranomaisille.

Mökkilainan vakuutena voivat olla kaupunkiasunnon osakekirjat, mutta mökkikiinteistö ei sellaisenaan kelpaa vakuudeksi. Tarvitaan kiinteistöön kohdistuvia kiinnityksiä eli panttikirjoja. Myyjä voi luovuttaa panttikirjat kaupantekotilaisuudessa ostajan pankille vakuudeksi tai niitä voidaan hakea maanmittauslaitoksesta. Kiinteistöllä ei ole rahoittajalle arvoa ennen kuin kiinnitykset on vahvistettu, sillä rahoittaja ei voi ilman asiakirjaa osoittaa kiinteistön olevan velkojen panttina.

Ostajan tulee maksaa kaupasta varainsiirtovero, joka on mökkikaupassa neljä prosenttia kauppahinnasta. Se on maksettava ennen lainhuudon hakemista, joka on tehtävä kuuden kuukauden sisällä kaupanteosta. Lainhuuto tarkoittaa uuden omistajan merkitsemistä julkiseen rekisteriin kiinteistön omistajaksi.

Kiinteistöverosta vastaavat ostovuonna sekä ostaja että myyjä, joten kauppakirjassa sovittava, kumpi veron maksaa. Jatkossa kiinteistövero on ostajan vastuulla.

Oletko ostamassa kiinteistöä vai määräalaa? Useimmiten myydään kokonaista kesämökkikiinteistöä, jolla tarkoitetaan yleensä tilaa tai tonttia. Kiinteistön määräalalla taas tarkoitetaan jostakin toisesta kiinteistöstä, kantatilasta, luovutettavaa rajoiltaan määrättyä aluetta, josta ei kuitenkaan ole vielä muodostettu erillistä kiinteistöä tai tonttia. Määräalan kaupassa on määritettävä ostettavan alueen rajat ja liitettävä kartta kauppakirjan liitteeksi. Kantatilaa saattaa rasittaa velkakiinnitys, joka on poistettava määräalan osalta.

Teksti Kyösti Pärssinen, kuva Milla Risku