Tuoksuuko juuri pesty puhdas pyykkisi tunkkaiselle? Jos tuoksuu, todennäköisesti syynä on likainen pesukone, niin hassulta kuin ajatus tuntuukin.

Nykyiset pyykinpesuaineet ovat ympäristöystävällisiä ja hellävaraisia. Pesulämpötiloja on voitu alentaa, mikä on hyvä. Haittapuolena on, että fosfaatittomista pesuaineista jää koneeseen sakkaa, joka alkaa aikaa myöten tuoksahtaa. 

Ratkaisu löytyy apteekista. Sitruunahapolla pesukone puhdistuu helposti raikkaaksi. Laita sata grammaa sitruunahappoa pesuainelokeroon. Pese kone tyhjillään kuumimmalla mahdollisella pesuohjelmalla ilman esipesua. Pese kone vielä kerran tyhjänä kuumimmalla ohjelmalla. 

Puhdista koneen täyttöaukon tiivisteet ja pesuainelokerot tiskiharjalla ja desinfioivalla pesuaineella. Pyyhi kone vielä ulkopuolelta yleispuhdistusaineella. 

Koneen pyörittäminen kuumimmalla ohjelmalla tyhjänä aina silloin tällöin ehkäisee sakan kerääntymistä. Muista myös puhdistaa koneen nukkasihti aika ajoin.

Kiinnitä huomiota pesuaineen annosteluun, sillä liika pesuaine lisää jäämiä vaatteissa ja koneessa. Muista jättää koneen luukku auki aina pesun jälkeen, jotta tiivisteet kuivuvat käyttökertojen välillä.

Teksti Hanna Haavisto, kuvat iStockphoto