Hyvä olo

Pieni vitamiiniopas

Taru Jussila kuva KK:n kuva-arkisto |
150537

Mistä mitäkin vitamiineja saadaan ja mihin niitä tarvitaan?

A-vitamiini tukee elimistön vastustuskykyä ja vaikuttaa ihon sekä limakalvojen kuntoon. Sen puute voi häiritä kasvua ja lisääntymiskykyä. Se vaikuttaa myös näkemiseen, etenkin hämäränäköön.

A-vitamiinia saa, kun syö keltaisia, punaisia ja vihreitä kasviksia. Muista siis porkkana päivässä. A-vitamiinia on myös maksassa, kananmunassa, maidossa ja vitaminoiduissa ravintorasvoissa.

 

B-vitamiineilla on lukuisia tehtäviä alkaen aineenvaihdunnan säätelemisestä elimistössämme.

B-vitamiineja saa vihanneksista, viljasta, hedelmistä, maidosta, kananmunista, kalasta ja lihasta. B12-vitamiinia on vain eläinpeäisessä ruuassa eli vegaanien tulee turvata vitamiinin saanti ravintolisällä.

 

C-vitamiini on tärkeä antioksidantti eli hapettumisen estäjä. Antioksidantit hidastavat muun muassa solujen vanhenemista ja ehkäisevät sairauksia, muun muassa sydän- ja verisuonitauteja.

C-vitamiinia on vain marjoissa, hedelmissä ja kasviksissa. C-vitamiini tuhoutuu helposti kuumennettaessa.

 

D-vitamiinin ainoa säätelykohde ei ole luusto. Sen puutos on nykyisin yhdistetty lukuisiin sairauksiin. Se vaikuttaa sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin.

D-vitamiinia muodostuu auringonvalon vaikutuksesta iholla. Sen tarve riippuu auringonvalon määrästä. D-vitamiinia saa myös kalasta, kananmunasta, D-vitaminoiduista maitovalmisteista ja ravintorasvoista. Myös suppilovahvero ja kanttarelli ovat hyviä D-vitamiinilähteitä.

 

E-vitamiini toimii C-vitamiinin tavoin entioksidanttina estäen muun muassa solujen vanhenemista.

E-vitamiinia saa kasviöljyistä, täysjyväviljasta, pähkinöistä ja manteleista.

 

K-vitamiinilla on olennainen rooli veren hyytymisessä.

Suolistomme mikrobit valmistavat K-vitamiinia. Sitä syntyy, kun syö vihreitä lehtikasviksia ja nauttii kasviöljyä.

 

 

 


Avainsanat




Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä