Kolme kummallista suomalaisorkesteria herättäa mielenkiintoa ulkomailla. Kuuntele, miten renessanssinokkahuilut, huuliharput ja käsikellot soivat.

    

Renesanssi- ja barokkinokkahuiluja soittava Bravade-yhtye vie kuulijansa musiikilliselle matkalle historiaan. Bravaden soittimet ovat tarkkoja kopioita 1500-luvun alussa käytetyistä nokkahuiluista. Renessanssinokkahuilujen ääni yllättää. Voisi kuvitella, että kaksimetrisestä, paksusta huilusta lähtevä ääni olisi kova ja tuubamainen, mutta se soikin yllättäen hiljaisena ja pehmeänä. Yhdessä huilujen ääni on lempeä.

Kuuntele, miten
Bravaden renessanssinokkahuilut soivat

Yhtyeen kotisivu: http://www.bravade.net/

Huuliharppuyhtye Sväng on tehnyt parhaansa parantaakseen huuliharpun vaatimatonta mainetta. Yhtyeen ohjelmistossa kuullaan uutta kansanmusiikkia, tangoa ja balkanilaisia rytmejä. Yhtye on myös levyttänyt huuliharpulle sovittamiaan Chopinin sävellyksiä. Vuodesta 2003 saakka yhdessä soittanut Sväng on keikkaillut kotimaan lisäksi paljon myös ulkomailla, ja faneja löytyy etenkin Japanista ja Saksasta.

Kuuntele, mihin kaikkeen
Svängin huuliharput taipuvat

Yhtyeen kotisivu: http://www.svang.fi/

Käsikelloyhtye Kide koostuu yhdestätoista naisesta ja noin neljästäkymmenestä erikokoisesta kellosta. Käsikellojen historia juontaa 1600-luvun Englantiin, ja nykyään käsikellot ovat erityisen suosittuja Yhdysvalloissa ja Japanissa. Kolme vuotta yhdessä soittanut Kide-orkesteri kiertää soittamassa sekä Suomessa että ulkomailla. Läsikello on soittimena melko vaikea, eikä se sovellu sooloilijalle. Musiikin kauneus syntyy siitä, että yhtye soittaa kellojaan tarkasti samassa tahdissa ja samalla voimakkuudella.

Kuuntele, miten
Kide saa käsikellot soimaan

Yhtyeen kotisivu: http://www.kasikellot.com/

Teksti Leeni Salonen, kuvat Jakke Nikkarinen

Lue lisää Kodin Kuvalehdestä 24/2010!