Syksy tuoksuu kanelille. Osaathan käyttää sitä monipuolisesti niin makeisiin kuin suolaisiin herkkuihin?

 • Kaneli on yksi rakastetuimmista mausteistamme. Se on kanelipuun oksien vaalean punaruskeaa sisäkuorta, jonka maku on voimakas ja hieman makea.
   
 • Kanelia käytetään joko kierteisinä, kuivattuina tankoina tai jauhettuna. Tankoja käytetään hillojen, marmeladien, juomien ja ruokien maustamiseen. Useimmiten tanko poistetaan, kun tuote on valmis. Tällöin kaneli on jo antanut ruualle tai juomalle makunsa.
   
 • Jauhettuna kaneli sopii erityisen hyvin leivonnaisten ja jälkiruokien maustamiseen, esimerkiksi korvapuusteihin. Sillä voi maustaa myös keittoja, kastikkeita, puuroja, hedelmäkeittoja ja jälkiruokia.
   
 • Kaneli maustaa myös monia etnisiä ruokia. Sitä ei pidä annostella liikaa, ettei ruuan maku muutu pistäväksi. Pohjois-Afrikassa kanelia käytetään lammasruuissa, Kreikassa lihapiirakassa. Se on myös yksi aasialaisen curry-mausteseoksen ainesosa.
   
 • Kaneli on hyvä mauste pikkujoulujen ja joulun odotuksen aikaan. Tuoksuvaa ja maistuvaa kahvia saa laittamalla hieman kanelijauhetta suodatinpussiin kahvin sekaan. Teehen ja glögiin se antaa parhaiten makua tankona. Kanelia voi ripotella myös joulupuuron ja viilin päälle.
   

Teksti Kiia Renko Kuva Pia inberg