Äitini passasi appivanhempiaan ja isäni sukua joka joulu elämänsä ajan. Meillä oli niin suuri asunto, että vieraat saattoivat majoittua useammaksi yöksi. Sukulaiset tulivat aina valmiiseen jouluun.

Isästä oli mukavaa tavata sukulaisiaan. Äiti olisi varmaan halunnut viettää edes yhden joulun oman perheensä kesken.

Nykyisin perheeni on velvoitettu järjestämään joulun myös eräälle vanhalle sukulaisellemme. Se ahdistaa minua jo kesästä lähtien. Muutaman joulun olemme viettäneet karussa ulkomailla.

Sukulaiset eivät välttämättä ole se porukka, jonka kanssa halutaan viettää joulua. Siksi olemme päättäneet luoda lasteni kanssa uutta traditiota. He saavat olla jouluna miten ja missä tahtovat.

He ovat tervetulleita lapsuuskotiinsa, mutta ymmärrän, jos he haluavat jotain muuta. Kunnioitamme valinnanvapautta.

Hämäläinen

itsekäskö?

Lukijan kirje: Lapset saavat olla joulun poissa

Olen 5-kymppinen, työssäkäyvä, kolmen aikuisen lapsen äiti. Lapsenlapsia ei vielä ole, kaksi nelijalkaista "lapsenlasta" kylläkin. Työni on fyysisesti raskasta. Joulu alkaa painostaa mielessä jo kesäloman jälkeen. Tunnen olevani huono äiti, kun en varsinaisesti nauti siitä, että kolme lasta puolisoineen tulee jouluvapaiksi meille. Jouluvalmistelut ja ruuanlaitto ei ole sinänsä mikään ongelma, mieheni auttaa niissä, mutta milloin minulla on se jouluvapaa? 3:n jouluvapaapäivän jälkeen tulen...
Lue kommentti

Poika käyttäytyy huonosti isällä ollessaan.

Olen eronnut neljä vuotta sitten, ja minulla on kaksi lasta. Poika on nyt 8, tyttö 6. Exäni löysi vuosi sitten uuden naisen ja näyttää vakiintuneen vaihtuvien tyttöystävien jälkeen. Se on minusta hyvä. Naisystävä vaikuttaa fiksulta ja mukavalta.

Lapset ovat isällään joka toinen viikonloppu torstaista maanantaihin. Ongelmaksi on tullut poikamme, joka kapinoi exän naisystävää vastaan. Lapset joutuvat exäni työn johdosta olemaan välillä jonkun aikaa pelkästään naisystävän kanssa. Poika kieltäytyy tottelemasta häntä, käyttäytyy huonosti ja sanoo että sä et mua määrää, kun isä on poissa, minä määrään, koska tää on mun isän koti.

Naisystävällä on oma koti, mutta käytännössä hän asuu exäni luona. Hänellä ei ole omia lapsia, eikä ehkä tulekaan, hänellä on sen verran ikää.

Exäni sanoo, että olen kasvattanut pojan huonosti, koska olen päävastuussa lasten kasvatuksesta. Olen puhunut pojan kanssa asiasta, ja hän lupaa käyttäytyä kunnolla, mutta se kuulemma unohtuu taas, kun hän menee isälleen. Mikä on oikea tapa saada asia kuntoon?

Reetta

Vierailija

Lukijan kirje: “Sä et mua määrää”

Ihan ymmärrettävää käytöstä lapselta. Harva aikuinen ymmärtää kuinka mullistavaa se uuden puolison tulo lapselle on. On monia keinoja vähentää lapsen mustasukkaisuutta ja hallita perhe elämää, mutta se että eksä syyttää sua on naurettavaa. Hän on lapsista vastuussa kun ovat siellä ja kasvattaminen kuuluu hänelle. Sen sijaan että lasta käsketään vaan käyttäytyä olisko paha kysyä miltä hänestä tuntuu. Miettiä asioita. Isän tehtävä olisi kertoa lapsille mitä odottaa ja mitkä ovat perheen säännöt...
Lue kommentti
Neljän lapsen eronnut äiti

Lukijan kirje: “Sä et mua määrää”

Äitix4 kirjoitti: Onko lasten pakko mennä isänsä luo, kun tämä ei ole paikalla??? Isäähän he menevät tapaamaan, eivät uutta naisystävää. Itse pitäisin lapset silloin kotona ja vaihtaisin viikonloppua/päivää. Ei mikään ihme, että lapsi kapinoi. Todella paksua tekstiä myös isältä, joka näyttää edelleen (olosuhteiden pakosta?) paikoilevan kasvatusvastuuta ja siirtävän sen nyxälle. Ehkä tilanne aikaa myöten rauhoittuu.. Eli annetaan lapsen edelleen määrätä mikä on marssin tahti?!? Olenkin...
Lue kommentti