On kamalaa, jos joutuu jouluna risteilemään muiden ihmisten odotusten välillä.

Minua hämmästyttää joulunvietossa se, että osa ihmisistä ei huomioi muita: pariskunnillahan on sukua kahdelta puolelta. On kamalaa, jos jouluna joutuu risteilemään muiden odotusten välillä.

Äitini on saanut naimisiin mentyään viettää vain kaksi joulua omien vanhempiensa kanssa, koska isäni äiti dominoi juhlapyhiä. Oman perheen kesken joulua on vietetty kerran.

Nyt olen jättänyt muutaman kerran perinteet vähemmälle, ja olemme viettäneet joulun mieheni kanssa. Koska sukulaisemme asuvat kaukana toisistaan, joudumme mieheni kanssa viettämään joulun erillään, jos kierrämme kaikilla sukulaisilla.

Äitini on ymmärtänyt asian erittäin hyvin omista kokemuksistaan johtuen, mutta mummo ei.

Luon omat perinteet

Ihme pomottelua

Lukijan kirje: Mummo tahtoo suvun luokseen

Ensimmäiseksi pistää silmään sanavalinta "saanut viettää". Miksi äitisi pyytää lupaa vierailla pyhinä omien vanhempiensa luona? Keneltä hän pyytää lupaa? Mieheltäänkö, isältäsi? Aikuinen nainen! Toiseksi, jos "lupa" ei heltiä ei mieheltä ei anopilta, miksi hän alistuu ja taipuu heidän tahtoonsa? Miksi hän ylipäätään anoo lupaa tehdä jotain niin harmitonta ja luonnollista kuin tavata pyhinä omia rakkaita vanhempiaan? Perherauhanko vuoksi? Millaiset despootit oletkaan saanut isäksi ja toiseksi...
Lue kommentti

Poika käyttäytyy huonosti isällä ollessaan.

Olen eronnut neljä vuotta sitten, ja minulla on kaksi lasta. Poika on nyt 8, tyttö 6. Exäni löysi vuosi sitten uuden naisen ja näyttää vakiintuneen vaihtuvien tyttöystävien jälkeen. Se on minusta hyvä. Naisystävä vaikuttaa fiksulta ja mukavalta.

Lapset ovat isällään joka toinen viikonloppu torstaista maanantaihin. Ongelmaksi on tullut poikamme, joka kapinoi exän naisystävää vastaan. Lapset joutuvat exäni työn johdosta olemaan välillä jonkun aikaa pelkästään naisystävän kanssa. Poika kieltäytyy tottelemasta häntä, käyttäytyy huonosti ja sanoo että sä et mua määrää, kun isä on poissa, minä määrään, koska tää on mun isän koti.

Naisystävällä on oma koti, mutta käytännössä hän asuu exäni luona. Hänellä ei ole omia lapsia, eikä ehkä tulekaan, hänellä on sen verran ikää.

Exäni sanoo, että olen kasvattanut pojan huonosti, koska olen päävastuussa lasten kasvatuksesta. Olen puhunut pojan kanssa asiasta, ja hän lupaa käyttäytyä kunnolla, mutta se kuulemma unohtuu taas, kun hän menee isälleen. Mikä on oikea tapa saada asia kuntoon?

Reetta

Kun sain kolmannen tyttäreni, äitini sanoi minulle, että voi harmi, kun ei vieläkään onnistanut.

Äitini ei ole koskaan hyväksynyt minua. En tiedä, mistä se johtuu. Olen kysynyt asiasta äidiltä, mutta hän ei vastaa. Mielessäni on käynyt, olisiko hän toivonut minusta poikaa?

Kun sain kolmannen tyttäreni, äitini sanoi minulle, että voi harmi, kun ei vieläkään onnistanut. Loukkaannuin valtavasti, sillä yhtäkään lapsistani en vaihtaisi toiseen. Olen äitini ainut lapsi, ja luulisi hänen olevan tyytyväinen, kun on saanut edes yhden.

Tytär