KK kaivautuu arkiston aarteisiin. Nämä lukijoiden kirjeet on julkaistu Ihmisten kesken -palstalla Kodin Kuvalehdissä vuonna 1977. 

Ihmisten kesken on Kodin Kuvalehden pitkäikäisimpiä palstoja. Suomalaiset ovat lähettäneet jo vuosikymmenten ajan KK:lle kirjeitä, joissa näkyy ihmisten ja elämän kirjo. 

Nykyään palstalla mietitään esimerkiksi sitä, mitä tehdä kun mummille ei kelpaa mikään tai miten patistaa peräkammarin poikaa elämässä eteenpäin. 

Vaan toisin oli ennen. Vuonna 1977 Ihmisten palstalla vallitsi miesten ja naisten välinen sota. Nimimerkki Matkusteleva mies kaatoi kuraa suomalaisten naisten niskaan – ja siitäkös naislukijat pillastuivat.

Tässä alkuperäinen kirjoitus ja yksi sen vastineista:

Hankitaan vaimo ulkomailta

"KK:ssa numero 9 Lumikki Tammi lainasi SPR:n työntekijän näkökantaa suomalaisista miehistä. Hän on aivan oikeassa, että suomalaiset miehet ovat epäsosiaalisia, omistushaluisia, äreitä, tappeluun halukkaita jne. Syyksi sanotaan suomalaiset naiset. Aivan oikein!

Lisäisin vielä, että useat suomalaiset miehet ovat tyhmiä. Suomi on ainoa Euroopan maa, jossa miesten koulutus- ja sivistystaso on alhaisempi kuin naisten!?

Syy tähänkin on suomalaisten äitien. Suomalaiset äidit eivät kannusta poikiaan opiskelemaan, kuten tyttöjä. Emansipaatiota!? Jokainen tuntee kommentin: "Meidän tytöllä on niin hyvä kielipää, että se menee lukioon..." Perheen pojalle, peruskoulun alimmat tasokurssit valinneelle, suositellaan menoa ammattikouluun. Maalla tämä ero näkyy parhaiten.

Ehkä ainoa tapa parantaa tilannetta on hankkia suomalaiselle miehelle ulkomaalainen vaimo. Näin edes seuraava poikasukupolvi saisi paremmat lähtömahdollisuudet.

Sillä muualla Euroopassa ja Euroopan ulkopuolella on vielä paljon maita, joissa naisten emansipaatio ei ole edennyt niin pitkälle, että poikia ja miehiä vihattaisiin kuten täällä.

Muissa maissa äidit ja vaimot huolehtivat pojistaan ja miehistään paljon paremmin kuin Suomessa. Asenteet eivät ole yhtä miesvihamielisiä kuin täällä. Päinvastoin. Perheissä on kunnia-asiana, että pojatkin saavat mahdollisimman hyvän koulutuksen.

Olen huomannut em. Asenne-erot tutustuttuani myös ulkomaalaisiin naisiin. Voi meitä suomalaisia miesparkoja! Minkälaisten pirujen kanssa joudumme täällä elämään!

Suomalaisten naisten osuus miesten korkeisiin itsemurhalukuihin ei ole aivan olematon. Sama koskee alhaista elinikää.

Uskottomat ja epäluotettavat suomalaiset tyttöystävät ja vaimot tekevät suomalaisista miehistä aggressiivisia ja epäluotettavia. Jokainen, jolla on ollut tilaisuus vertailuihin tietää, että suomalainen nainen on Euroopan uskottomin."

Matkusteleva mies

 

Kuulehan matkusteleva mies,

panttaisin kihlasormuksenikin, jos vain voisin saada sinut kosketusetäisyydelle, repiäkseni silmät päästäsi! Että tuollaista tekstiä pitää lukea vielä A.D. 1977. Olen koettanut etsiä motiivia mokomalle sepustukselle ja pikkuhiljaa alan epäillä älykkyysosamäärääsi.

1. Suomalainen mies ei ole tyhmä (sinun kaltaisiasi lukuun ottamatta) siksi, että hänen koulutustasonsa olisi naisten vastaavaa alhaisempi. Oppiarvot ja järkevyys eivät aina käy käsi kädessä.

2. Isät eivät lotkauta korvaansakaan lastensa kasvatuskysymyksille, mutta jos jokin menee vikaan, heidän onkin helppo pestä kätensä kaikesta vastuusta. Vaativasta ja vastuunalaisesta työstään äiti saa haukkumiset palkaksi. Missä on isä, kun murrosikäinen poika pitäisi saada ymmärtämään, että hän voi mainiosti mennä lukioon?

3. Suomessa ei ole naisasialiikettä nimeksikään, joten nousua miehiä ja poikia vastaan ei ole koskaan tapahtunut. Se, että suomalainen nainen ei kumarra miestä ei ole miesten vihaamista. Me suomalaiset naiset haluamme olla yhdenvertaisia miestemme ja poikiemme kanssa, jotta voisimme rakastaa heitä vertaisinamme.

4. Sanot, että ulkomailla perheissä on kunnia-asia, että pojatkin saavat mahdollisimman hyvän koulutuksen. Koska olet läpinäkyvä kuin vanha koiden syömä karvalakki, sivulauseesi pitäisi kuulua: että POJAT saavat mahdollisimman hyvän koulutuksen. Mielestäsi maat, joissa tyttöjen koulutus katsotaan turhaksi, ovat Suomea parempia.

5. Asenne-eroista et muutaman yön perusteella tiedä mitään. Tietysti puputytöt ja muut sellaiset pitävät miestä hyvänä – ikään, vyötärönseutuun ja kansallisuuteen katsomatta. Sinulla olisi ahtaat paikat, jos olisit naimisissa vaikka tulisen ja sisukkaan espanjattaren kanssa. Siinä olisi huolenpito kaukana ja vasta silloin tietäisit, ”minkälaisen pirun kanssa joudutkaan täällä elämään”.

Yksi suomalainen sarvipää

Lukijoiden kirjeet on julkaistu Kodin Kuvalehdissä vuonna 1977. 

Olen nelikymppinen nainen, enkä kelpaa miehille.

Olen nelikymppinen nainen, joka on itkenyt teini-iästä saakka monet itkut siksi, ettei kelpaa.

Aika ei ole tuonut asiaan helpotusta, sillä edes kuusikymppiselle miehelle ei kelpaa kuin hoikka, viimeisen päälle meikattu ja laitettu kolmekymppinen. Näillä miehillä itsellään on kyllä mahaa, kaljua ja huonoja hampaita.

Ylijäämänainen

Kyllä kelpaa

Lukijan kirje: Miehille kelpaa vain hoikka ja nuori

Tuo nyt ei pidä paikkaansa...ainakaan minun kohdallani. Olen noin viiskymppinen parikymmentä ylimääräistä kiloani ylpeästi kantava sinkkunainen, joka sää hätistellä miehiä pois kimpustaan - myös niitä varattuja miehiä, joilla on kotona sellainen nainen, jonka vain väität kelpaavan. Moni mies on päinvastoin sanonut, että on ihanaa tuntea käsissään pehmeys eikä luisevat luut - ja ei ole ollut merkitystä sillä, onko mies kolme-, neli-, viisi-, vai kuusikymppinen. Voisiko nyt olla niin, että...
Lue kommentti
Veerailija

Lukijan kirje: Miehille kelpaa vain hoikka ja nuori

No eipäs nyt taas yleistetä. Itse olen ainakin kelvannut vaikka olen ylipainoinen ja jos en kelpaa tällaisena kuin olen, niin ei se mies ole ollut mun arvoiseni. Mielummin yksin kuin miehen kanssa joka ei hyväksy sua omana itsenä. Kun onhan niitä sellaisiakin miehiä jotka painostavat naista pudottamaan painoa, meikkaamaan enemmän jne. Nuo kun on asioita jotka nainen päättää itse, ei se puoliso. Jos ei kelpaa, niin painelkoot sinne missä pippuri kasvaa. Itse olen 37-vuotias ja olen naimisissa 53...
Lue kommentti

Ensin minut otettiin rakkaudella vastaan, mutta kun oli sisällä yhteisössä, alettiin ladella vaatimuksia.

Olen viimeinkin pääsemässä eroon eräästä niin sanotusta kristillisestä yhteisöstä, mutta prosessi on ollut vaikea.

Ensin minut otettiin rakkaudella vastaan, mutta kun olin päässyt sisäpuolelle, alettiin ladella vaatimuksia, mitä saa tehdä ja mitä ei. Misään muussa seurakunnassa ei esimerkiksi saanut käydä, koska niissä oli väärää oppia. Yhteisö halusi sitoa itseensä, eikä se ollut enää rakkautta.

Yhteisössä vaadittiin myös, että pitäisi noudattaa tiettyä ruokavaliota. Kahvia ei olisi saanut nauttia ollenkaan. Itse join kahvia, enkä tehnyt sitä salassa, vaan se tiedettiin seurakunnassa, ja minulle toistettiin, että kahvista pitää päästä eroon.

Erään kerran vastasin, että jätän kahvin heti, kun joku näyttää minulle Raamatusta kohdan, jossa lukee Älä juo kahvia. Siihen ei kukaan ei vastannut mitään, mutta sen jälkeen olin mustalla listalla, koska olin hankala.

Kun erosin kyseisestä yhteisöstä, sain kadotustuomioita. Onneksi löysin uuden seurakunnan, joka on aivan ihana ja ymmärtäväinen. Silti on ollut vaikea päästä eroon noista kadotuksella pelotteluista. Miten voin parhaiten päästä eroon vanhan yhteisön aiheuttamista traumoista?

Katja

Vierailija

Lukijan kirje: Pääsin eroon ahdistavasta yhteisöstä

Katja, meitä ja yhteisöjä on monenlaisia. Onneksi kaikki eivät ole yhtä tiukkoja, kuten itsekin sanoit. On hyvä, että pidit oman linjasi. Raamattu on siinä aivan hyvä ohjenuora. Kahvinkin suhteen (hymy). Seuraknnat antavat meille monelle tukea ja rohkaisua. Ja auttavat vaikeiden asioiden ja aikojen yli elämässä. Mutta jostain syystä joissain seurakunnissa lakihenkisyys ja kontrolli jyräävät alkuperäisen armon sanoman. Ilmeisesti homma oli yhtä inhimillistä jo alkuseurakunnassa. Siksi myös...
Lue kommentti
Vierailija

Lukijan kirje: Pääsin eroon ahdistavasta yhteisöstä

Historia osoittaa, että me ihmiset pystymme kääntämään minkä tahansa hyvänkin asian ja aatteen palvelemaan omia vääriä päämääriä, esimerkiksi omaa vallanhimoa. Vallanhimo, ahneus ja kateus ovat syövän kaltaisia. Niihin lankeavat kaikki ennen pitkää, jos tulee tilaisuuss. Uskonnollisissa yhteisöissä valta yli toisen ihmisen on vienyt turmioon monta alun alkaen hyvää tarkoittavaa liikettä.
Lue kommentti

Miksei kukaan enää ota minua sydänystäväksi, kuten nuorena? Vika on ilmeisesti täysin minussa. Miten muuttua taas näkyväksi?

Muutin yli kymmenen vuotta sitten toiselle paikkakunnalle miehen perässä. Ystävät jäivät, ja jotkut heistä muuttivat itsekin kauemmas.

Nykyisin näen kahta ystävääni enää kerran kuussa, jos silloinkaan. Välimatkaa on liikaa. Sekin vaikuttaa, että toinen elää kiireistä lapsiperhearkea ja toinen aloitti seurustelun. Seurani ei kelpaa enää.

Huomaan olevani tylsä ja tylsistynyt. Elämästäni puuttuu särmä. Olen kotona lapsen kanssa, elämä pyörii mahtavan tytöntyllerön ympärillä, mutta se ei riitä elämän sisällöksi. Haluaisin ystävän, joka soittaisi, että nyt mennään, haen sinut kohta, ole valmiina.

Kukaan ei enää soita minulle eikä tule apuun, kun uppoan jälleen oman kuoreni sisään. Olen näkymätön niille, joiden haluaisin näkevän minut.

Mitä voin tehdä? Yritän ystävystyä ihmisten kanssa, mutta turhaan. Miksei kukaan enää ota minua sydänystäväksi, kuten nuorena? Vika on ilmeisesti täysin minussa. Miten muuttua taas näkyväksi?

Koo

Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Lukijan kirje: Miksen enää kelpaa?

Hei Ninna, kiitos kun kirjoitit ja rohkaisit viestin lähettäjää. Voisikohan vapaaehtoistyö jossain olla yksi sellainen tapa, jonka kautta voisit löytää ystäviä? On paljon sellaisia ihmisiä, jotka arvostaisivat kovasti esimerkiksi vapaaehtoistyöntekijää seurakseen, nuoria ja vanhoja. Joskus myös harrastuksista löytyy ystäviä tai vaikka ei ihan läheiseksi tulevia, kuitenkin kivaa seuraa. Hyvää jatkoa sinulle, koskaan ei tiedä, mitä elämässä vielä tapahtuu!
Lue kommentti

Nuori mies kohtelee tyttöystäväänsä rumasti ja heittää “läppää” tämän ominaisuuksista, puheista ja ulkonäöstä. Jos tyttö loukkaantuu, vastaus on, että eiksulla oo huumorintajua.

Olen seurannut pari vuotta lähipiiriini kuuluvan nuoren naisen seurustelua. Poikaystävä kohtelee häntä rumasti, on epäkohtelias ja heittää usein “läppää” tyttöystävän ominaisuuksista, puheista ja jopa ulkonäöstä. Läppä on ilkeitä piikkejä, jotka on puettu ikään kuin vitseiksi. Jos tyttöystävä loukkaantuu, vastaus on, että eiks sulla oo huumorintajua.

Niinpä tyttöystävä hymyilee ikään kuin kyseessä olisi vitsi, vaikka kaikki läsnäolijat näkevät alla olevan ilkeyden. Olen kerran sanonut tytölle, ettei hänen pitäisi alistua sellaiseen. Tyttö vastasi, että ei se tarkoita pahaa, sillä on vain sellainen huumorintaju.

Olen eri mieltä, ja tuntuu ikävältä nähdä, miten nuori nainen alistuu sellaiseen kohteluun. Ihmettelen myös, mistä tuollainen nuoren miehen käytös nousee?

Olen miettinyt, voinko tehdä mitään muuta, kun ei keskustelu tytön kanssa auttanut? Pitäisikö ottaa asia puheeksi poikaystävän kanssa? Pelkään että nuoren naisen itsetunto rapisee tuollaisesta kohtelusta, ja hän osaa yhä vähemmän pitää puoliaan joko tämän poikaystävän tai myöhemmin jonkun muun miehen kanssa.

Huolestunut äiti-ihminen

Mutsimutsi

Lukijan kirje: Huumoriin piilotetut piikit

Kuulostaa luonnevikaiselta mieheltä. Paras ottaa jalat alle ja nopeasti. Kun tuollaista sietää, kierre syvenee ja pahenee. Lopulta tytöstä ei jää jäljelle kuin lattiariepu, itsetunnoton ja muserrettu. Jos taas yrittää saada miehen lopettamaan järkeä puhuen, ei viesti mene perille vaan muuttuu salakavalammaksi. Sivusta seuraajat ovat osasyyllisiä, mahdollistajia, jos he eivät puutu miehen käytökseen ja aseta sille rajoja. Usein vain tilanne on niin hämmentävä, että toiset -ja kohde- jäävät...
Lue kommentti
Liian kauan

Lukijan kirje: Huumoriin piilotetut piikit

Ymmärrän hyvin mitä tarkoitit. Olen itse keski-ikäinen nainen, joka on koko ikänsä "joutunut" kuuntelemaan sisarensa vitsiksi tehtyjä ilkeyksiä. Nyt olen lopultakin tehnyt sukulaisuudestamme lopun. Tuli vain piste i:n päälle. Toivottavasti saat pojan lopettamaan, jos tyttö ei ole valmis kuuntelemaan ja ymmärtämään, että pojan käytös on väärin. Itse odotin liian pitkään. Olisi pitänyt olla rohkeampi. Nyt voin paljon paremmin, kun mieli ei enään ole pahana.
Lue kommentti