KK:n toimitus kertoo ensimmäisistä koulupäivistään. Mitä sinä muistat omasta tai lapsen koulun aloituksesta?

Helsingissä ja monissa muissa kaupungeissa kadut ovat tänä aamuna täyttyneet pienistä ja isommista koululaisista. Esimerkiksi Vantaalla ja Oulussa reppuselät aloittavat lukuvuotensa huomenna, Lahdessa vasta torstaina. 

Kodin Kuvalehden toimitus muisteli omia aivan ensimmäisiä koulupäivään. 

"Muistan ensimmäisen koulupäivän aamusta nimenhuudon. Superinnokkaana koulunaloittajana pinkautin käteni heti ylös, kun kysyttiin kenen nimi alkaa A:lla. Selvisikin, että ope tarkoitti sukunimeä… Pikkuisen nolotti, muttei niin paljon että olisi vaikuttanut innokkuuteeni. Menin myös aluksi koulun pihalle joskus jo tuntia ennen koulun alkua. No, se piirre hävisi kyllä sittemmin."

"Vanhempani tajusivat jossain vaiheessa ensimmäistä kouluviikkoani, että minusta ei ollut otettu yhtään valokuvaa. Isä halusi korjata tilanteen ja pyysi illalla, että laittaisin repun selkään ja kävelisin kotiovesta sisään kuin olisin tulossa koulusta. Minusta ajatus oli tyhmä, joten ainoa kuva ekalta viikolta on sellainen, missä irvistän ja näytän kieltä ­- reppu kädessä."

"Saksassa asuva tätini oli ostanut minulle sikäläisen neliskanttisen, salkkumaisen repun. Se oli väriltään kirkkaan vaaleanpunainen ja täynnä neonvärisiä, heijastavia tähtikuvioita. Se oli varmasti Heinolan räikein reppu ja muistan hieman punastelleeni niin silmiinpistävää kapistusta."

Erään toimituksen jäsenen koulutaival alkoi näin hurjasti:

"Ensimmäisenä koulupäivänäni myöhästyin koulutaksista. Onneksi isoveljellä oli mopo, keltainen Tunturi Sport. Hän komensi minut taakseen istumaan ja päristi koulun suuntaan niin kovaa kuin pölisevällä maantiellä pääsi. Koululaukku vain liiteli vaakasuorana perässäni, siltä minusta tuntui. Mopokypärää ei ollut vielä keksitty. Vanhojen valokuvien perusteella kampaukseni kyllä näytti kypärältä. Isä oli sen muotoillut itse teroittamillaan taloussaksilla.

Veli jarrutti kaupan kohdalla – kyläkauppaa ei vielä 70-luvun alussa ollut lakkautettu, eikä kyläkoulua. Taksi näkyi parkissa sen pihalla. Kuski oli soittamassa kauppiaan puhelimesta meille, kysymässä, olinko sairas vai miksi en ollut ilmaantunut tien risteykseen."

 

Mitä sinä muistat omasta tai lapsen ensimmäisestä koulupäivästä? Miltä tuntui, mitä oli päällä? Kerro kommenteissa! 

Tuula Iinatti

Koulu alkaa! Mitä muistat ensimmäisestä koulupäivästä?

Mieleeni on jäänyt ennen varsinaista kouluunlähtemistä ne pari kertaa kun pääsin kuunteluoppilaaksi kaksi vuotta vanhemman siskoni luokalle. Olin 6-vuotias kun sain viettää "tokaluokalla" olevan siskoni luokassa koulupäivän. Ruoaksi oli pinaattikeittoa ja lautasella oli keiton lisäksi puolikas keitetty kananmuna. Sellaista en ollut koskaan maistanut, joten sujautin sen vaivihkaa pöydän alle, lattialle. Tämä tapahtui vuonna 1970.
Lue kommentti
Ria Hafren

Koulu alkaa! Mitä muistat ensimmäisestä koulupäivästä?

Ensimmäistä koulupäivää en muista, mutta ensimmäisestä kouluvuodesta aika paljon. Ummikkosuomalainen äitini pani minut ja veljeni ruotsinkieliseen kouluun. Minut jo 6-vuotiaana, vuonna 1954. Meitä ruotsinkielisiä oppilaita oli lohjalla niin vähän, että olimme kaikki samassa luokkahuoneessa (2 vuotta vanhempi veljenikin). Kävellessäni eränä aamuna kouluun, jouduin onnettomuuteen. Ylittäessäni Lohjan pääkatua, Laurinkatua, pyöräilija ajoi päälleni niin rajusti, että menetin tajuntani. Minut oli...
Lue kommentti

Poimimme Kodin Kuvalehden lukijoiden lähettämistä kuvista kolme toimituksen suosikkia. Valitse niistä kaunein!

Äänestäminen tapahtuu klikkaamalla kuvan alla olevaa sinistä ympyrää.


 

Olen nelikymppinen nainen, enkä kelpaa miehille.

Olen nelikymppinen nainen, joka on itkenyt teini-iästä saakka monet itkut siksi, ettei kelpaa.

Aika ei ole tuonut asiaan helpotusta, sillä edes kuusikymppiselle miehelle ei kelpaa kuin hoikka, viimeisen päälle meikattu ja laitettu kolmekymppinen. Näillä miehillä itsellään on kyllä mahaa, kaljua ja huonoja hampaita.

Ylijäämänainen

Kyllä kelpaa

Lukijan kirje: Miehille kelpaa vain hoikka ja nuori

Tuo nyt ei pidä paikkaansa...ainakaan minun kohdallani. Olen noin viiskymppinen parikymmentä ylimääräistä kiloani ylpeästi kantava sinkkunainen, joka sää hätistellä miehiä pois kimpustaan - myös niitä varattuja miehiä, joilla on kotona sellainen nainen, jonka vain väität kelpaavan. Moni mies on päinvastoin sanonut, että on ihanaa tuntea käsissään pehmeys eikä luisevat luut - ja ei ole ollut merkitystä sillä, onko mies kolme-, neli-, viisi-, vai kuusikymppinen. Voisiko nyt olla niin, että...
Lue kommentti
Veerailija

Lukijan kirje: Miehille kelpaa vain hoikka ja nuori

No eipäs nyt taas yleistetä. Itse olen ainakin kelvannut vaikka olen ylipainoinen ja jos en kelpaa tällaisena kuin olen, niin ei se mies ole ollut mun arvoiseni. Mielummin yksin kuin miehen kanssa joka ei hyväksy sua omana itsenä. Kun onhan niitä sellaisiakin miehiä jotka painostavat naista pudottamaan painoa, meikkaamaan enemmän jne. Nuo kun on asioita jotka nainen päättää itse, ei se puoliso. Jos ei kelpaa, niin painelkoot sinne missä pippuri kasvaa. Itse olen 37-vuotias ja olen naimisissa 53...
Lue kommentti

Ensin minut otettiin rakkaudella vastaan, mutta kun oli sisällä yhteisössä, alettiin ladella vaatimuksia.

Olen viimeinkin pääsemässä eroon eräästä niin sanotusta kristillisestä yhteisöstä, mutta prosessi on ollut vaikea.

Ensin minut otettiin rakkaudella vastaan, mutta kun olin päässyt sisäpuolelle, alettiin ladella vaatimuksia, mitä saa tehdä ja mitä ei. Misään muussa seurakunnassa ei esimerkiksi saanut käydä, koska niissä oli väärää oppia. Yhteisö halusi sitoa itseensä, eikä se ollut enää rakkautta.

Yhteisössä vaadittiin myös, että pitäisi noudattaa tiettyä ruokavaliota. Kahvia ei olisi saanut nauttia ollenkaan. Itse join kahvia, enkä tehnyt sitä salassa, vaan se tiedettiin seurakunnassa, ja minulle toistettiin, että kahvista pitää päästä eroon.

Erään kerran vastasin, että jätän kahvin heti, kun joku näyttää minulle Raamatusta kohdan, jossa lukee Älä juo kahvia. Siihen ei kukaan ei vastannut mitään, mutta sen jälkeen olin mustalla listalla, koska olin hankala.

Kun erosin kyseisestä yhteisöstä, sain kadotustuomioita. Onneksi löysin uuden seurakunnan, joka on aivan ihana ja ymmärtäväinen. Silti on ollut vaikea päästä eroon noista kadotuksella pelotteluista. Miten voin parhaiten päästä eroon vanhan yhteisön aiheuttamista traumoista?

Katja

Vierailija

Lukijan kirje: Pääsin eroon ahdistavasta yhteisöstä

Katja, meitä ja yhteisöjä on monenlaisia. Onneksi kaikki eivät ole yhtä tiukkoja, kuten itsekin sanoit. On hyvä, että pidit oman linjasi. Raamattu on siinä aivan hyvä ohjenuora. Kahvinkin suhteen (hymy). Seuraknnat antavat meille monelle tukea ja rohkaisua. Ja auttavat vaikeiden asioiden ja aikojen yli elämässä. Mutta jostain syystä joissain seurakunnissa lakihenkisyys ja kontrolli jyräävät alkuperäisen armon sanoman. Ilmeisesti homma oli yhtä inhimillistä jo alkuseurakunnassa. Siksi myös...
Lue kommentti
Vierailija

Lukijan kirje: Pääsin eroon ahdistavasta yhteisöstä

Historia osoittaa, että me ihmiset pystymme kääntämään minkä tahansa hyvänkin asian ja aatteen palvelemaan omia vääriä päämääriä, esimerkiksi omaa vallanhimoa. Vallanhimo, ahneus ja kateus ovat syövän kaltaisia. Niihin lankeavat kaikki ennen pitkää, jos tulee tilaisuuss. Uskonnollisissa yhteisöissä valta yli toisen ihmisen on vienyt turmioon monta alun alkaen hyvää tarkoittavaa liikettä.
Lue kommentti

Miksei kukaan enää ota minua sydänystäväksi, kuten nuorena? Vika on ilmeisesti täysin minussa. Miten muuttua taas näkyväksi?

Muutin yli kymmenen vuotta sitten toiselle paikkakunnalle miehen perässä. Ystävät jäivät, ja jotkut heistä muuttivat itsekin kauemmas.

Nykyisin näen kahta ystävääni enää kerran kuussa, jos silloinkaan. Välimatkaa on liikaa. Sekin vaikuttaa, että toinen elää kiireistä lapsiperhearkea ja toinen aloitti seurustelun. Seurani ei kelpaa enää.

Huomaan olevani tylsä ja tylsistynyt. Elämästäni puuttuu särmä. Olen kotona lapsen kanssa, elämä pyörii mahtavan tytöntyllerön ympärillä, mutta se ei riitä elämän sisällöksi. Haluaisin ystävän, joka soittaisi, että nyt mennään, haen sinut kohta, ole valmiina.

Kukaan ei enää soita minulle eikä tule apuun, kun uppoan jälleen oman kuoreni sisään. Olen näkymätön niille, joiden haluaisin näkevän minut.

Mitä voin tehdä? Yritän ystävystyä ihmisten kanssa, mutta turhaan. Miksei kukaan enää ota minua sydänystäväksi, kuten nuorena? Vika on ilmeisesti täysin minussa. Miten muuttua taas näkyväksi?

Koo

Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Lukijan kirje: Miksen enää kelpaa?

Hei Ninna, kiitos kun kirjoitit ja rohkaisit viestin lähettäjää. Voisikohan vapaaehtoistyö jossain olla yksi sellainen tapa, jonka kautta voisit löytää ystäviä? On paljon sellaisia ihmisiä, jotka arvostaisivat kovasti esimerkiksi vapaaehtoistyöntekijää seurakseen, nuoria ja vanhoja. Joskus myös harrastuksista löytyy ystäviä tai vaikka ei ihan läheiseksi tulevia, kuitenkin kivaa seuraa. Hyvää jatkoa sinulle, koskaan ei tiedä, mitä elämässä vielä tapahtuu!
Lue kommentti