Odottaako sinua juhannuksena tuttu mökkiranta? Vietätkö keskikesää reissussa? Nautitko kaupungin rauhasta? Lataa kuva näkymästä, josta aiot juhannuksena nauttia.

Arvomme kaikkien juhannusmaisemastaan kuvan ladanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken kolme Kodin Kuvalehden uutuustuotetta Ihanat juhlat - 44 huippureseptiä. Lataa kuva viimeistään 20.6.2017.

Kokoamme kuvia Kodin Kuvalehden nettisivuilla ilmestyvään juttuun juhannukseksi. Kerro kuvan latauksen yhteydessä, mistä kuva on ja mitä juhannusohjelmaasi kuuluu.

Kuvan lähettämällä vakuutat, että olet sen itse ottanut ja annat Kodin Kuvalehdelle oikeuden käyttää kuvaa Kodin Kuvalehden aineistoissa tai että sinulla on oikeus luovuttaa Kodin Kuvalehdelle edellä mainitut oikeudet.

Puutarhassa kukkivalla syreenillä on myös toinen virallinen nimi, sireeni. Kumpaa sinä käytät?

Syreenit kukkivat kauniisti. Vai onko pihamaan hempeän värinen, kukkiva kasvi sittenkin sireeni? Jos kahvipöydässä kasvin nimestä syntyy riitaa, on tyydyttävä tasapeliin. Molemmat tavat kutsua kasvia ovat oikein.  

Kotimaisten kielten keskus toteaa, että sekä syreeni että sireeni ovat oikeita tapoja. Kielitoimiston sanakirja kertoo sireenin olevan arkikielessä käytetty ilmaus. Syreeni on yleiskielisempi. Sana syreeni juontuu ruotsista, syren, sekä kasvin latinankielisestä nimityksestä, syringa vulgaris. Kysymys on siis siitä, kumpaa sanaa on tottunut käyttämään.

Kuinka itse kutsut kasvia? Kukkiiko kotonasi syreeni vai sireeni?

Kysely

Kutsutko kasvia syreeniksi vai sireeniksi?

Muistostasi voi tulla KK:n sivuille nettijuttu.

Etsimme Kodin Kuvalehden nettijuttuihin koskettavia muistoja. Hetkestä, joka muutti elämäsi. Tilanteesta, joka ei koskaan unohdu. Tapahtumasta, josta alkoi jotain uutta. Tai sanoista, jotka jäivät pysyvästi mieleesi.

Voit kuvata muistoasi joko sanoin tai myös kuvalla. Valituista muistoista teemme nettiin isompia juttuja: toimittajamme ottaa sinuun yhteyttä, jos muistosi valitaan juttusarjaan mukaan. Jos haluat vain kirjoittaa etkä ladata kuvaa, rullaa sivua alaspäin, niin löydät kirjoituskentän. Kiitos, että jaat elämääsi!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ystäväni sanoo, että jään nykymaailmassa joka junasta, jos en opi tekemään nopeita päätöksiä.

Olen harkitseva ihminen, ja minua ahdistaa, jos joudun tekemään liian nopeita päätöksiä. Hyvä ystäväni on päinvastainen. Hän nappaa asiat kiinni lennossa, on vaihtanut monta kertaa työpaikkaa ja tekee päätöksen vaikka saman tien. Hän on tehnyt monia hyviä päätöksiä, mutta myös huonoksi osoittautuneita valintoja.

Olen katsellut uutta työpaikkaa, ja joku aika sitten minulta kysyttiin, olisinko kiinnostunut työpaikasta, joka on tulossa auki. Pohdin asiaa, ja vaikka työ oli kiinnostava, siinä oli muutama puoli, joiden vuoksi halusin miettiä asian kunnolla. Sitten kävi niin, että paikka meni toiselle ennen kuin ehdin vastata.

Ystäväni ei tunnu pääsevän yli asiasta. Hän moittii minua yhä uudelleen hidastelusta ja sanoo, että nykymaailmassa jään jokaisesta junasta, jos en opettele tekemään päätöksiä nopeammin.

Mutta miten sellaista voi opetella, kun ei se ole minulle luontaista? Voiko ihminen muuttua perusluonteeltaan? Voiko kasvaa irti omasta itsestään?

Hitauteensa kyllästynyt

Vierailija

Lukijan kirje: Olenko liian hidas?

Voisitko ajatella niin, että on asioita, joissa voit luonteenomaiseen tapaasi käyttää aikaa miettimiseen, ja on asioita, jotka eivät odota. Ikäänkuin asettaisit kiireellisyysjärjestykseen päätöksentekosi, ja toimisit sen mukaisesti. Esimerkkisi työpaikan vaihdosta kuvaa varmasti hyvin ristiriitaa: Päätös on hyvin tärkeä, sitä tekee mieli vatvoa, ja toisaalta liika miettiminen vie mahdollisuuden sivu suun. Vastauksena kysymykseesi: En usko että perusluonnettaan voi paljon muuttaa, mutta joskus...
Lue kommentti

Itäsuomalaiset tunnetaan vastojina ja länsisuomalaiset vihtojina. Selvitämme, löytyykö lukijoistamme enemmän vihtojia vai vastojia.

Kun koivunlehdillä läiskitään selkää, puhutaan itäsuomalaisittain vastomisesta ja länsisuomalaisittain vihtomisesta. Kielitoimiston sanakirjasta, joka on Kotimaisten kielten keskuksen laatima yleiskielen sanakirja, löytyvät sekä vihta että vasta. Suomen saunaseuran mukaan maantieteellinen raja, joka erottaa vihdankäyttäjät vastankäyttäjistä, kulkee suunnilleen Päijänteen halki Suomen pituussuunnassa.

Vihdotko vai vastotko? Vastaa pikakyselyymme ja näet, löytyykö lukijoistamme enemmän vihdan- vai vastankäyttäjiä.

Kysely

Käytätkö saunassa vihtaa vai vastaa?