Oiva on rodultaan Bichon Frise, ja hänellä on värikäs menneisyys.

Oiva katsoo ruskeilla silmillään ja ymmärtää toisen tunteet. Terapiakoirana töitä tehnyt Oiva elelee nyt rauhassa maalla.

Oivan tarina

Oiva, viralliselta nimeltään Snow White täyttää pian 10 vuotta. Oiva on rodultaan Bichon Frise, ja hänen menneisyytensä on värikäs.

Tyttäreni hankki Oivan itselleen, toisen samanrotuisen koiransa kaveriksi. Kun Oiva oli vuoden ikäinen, häneltä petti lonkka ja koiraparka joutui isoon leikkaukseen. Siitä selvittiin ajan kanssa, onneksi oli lemmikkivakuutus.

Oiva oli hieno terapiakoira

Oivan luonne on mahtava, hän ymmärtää vastapuolen tunnetilat aisteillaan, katsoo ruskeilla silmillään. Koira aistii myös sen, kuka hänestä pitää oikeasti ja ketä rakastaa eniten maailmassa.

Oiva on toiminut koirakoulun mallioppilaana ja erään monivammaisen tytön terapiakoirana. Sama tyttö piristyi ja kehittyi oleellisesti.

Myös tytön totinen olemus muuttui; koiran pehmeä turkki ja syvä kiintymys Oivaan saivat tytön hymyilemään ja onnellisen näköiseksi. Oivalle riitti tytön sylissä istuminen ja annetut pienet makupalat.

Ja Oiva on myös koulukoira ja lukukoira

Oiva on toiminut myös koulukoirana parissa eri koulussa. Ensin vilkkaiden lasten oppituntien rauhoittajana ja myöhemmin vanhetessaan lukukoirana.

Oiva makoili sohvalla ja lapset lukivat vuoronperään kirjaa koiran kuunnellessa. Koira ei tuomitse eikä korjaa virheitä, se vain nauttii.

Oiva pääsee maaseudulle

Viiden vuoden ikäisenä Oiva alkoi vältellä vasemman takajalan käyttöä. Eräänä syyskuisena päivänä Oiva ei noussut enää petiltään, uikutti vain surkeasti. Lemmikki oli halvaantunut ja kärsi kovista kivuista.

Onneksi Helsingin seudulla saa apua nopeasti. Lääkärit eivät luvanneet mitään, mutta vaikea leikkaus onnistui ja toipuminen alkoi. Eläinfysioterapeutti kuntoutti Oivaa 6 viikon ajan muun muassa vesialtaassa.

Tämän jälkeen sain Oivan omakseni. Eläinlääkärit kertoivat, että Oiva ei selviäisi paikassa, jossa on muitakin koiria temmeltämässä ja asunnossa paljon portaita. Niinpä Oiva tuotiin minulle maaseudulle eläkepäiviään viettämään.

Ensimmäinen viikko oli hankala, kun Oiva etsi omaa paikkaansa. Löytyihän se ikioma lempituoli täältäkin.

Teimme pieniä lenkkejä pururadalla. Kärsin itsekin kroonisista selkävaivoista ja yhdessä tallasimme lempeitä metsälenkkejä.

Koiran eroahdistus iskee

Leikkaus ja pitkittyneet kivut olivat kuitenkin jättäneet Oivan mieleen arven. Sitä kutsutaan eroahdistukseksi. Tämä koira voi olla yksin korkeintaan tunnin kerrallaan. Olin jäänyt pois jo työelämästä, joten yksinolosta ei tullut ongelmaa.

Oiva vie minut aamuisin lenkille, kostealla ilmalla se on kummallekin hieman vastenmielistä. Mutta lenkin jälkeen olo on ihmeen piristynyt.

Tuttavat sanovat, että olemme Oivan kanssa samannäköisiä. Minulla on yleensä kihara vaalea tukka, samanoloinen kuin Oivan turkki. Kun avasin Facebook-tilin, laitoin profiilikuvakseni Oivan kasvokuvan. Ja täydestä on mennyt.

Jääkiekkoa televisiosta

Eräänä iltana palasin asioilta ja ihmettelin, kun koira ei tullut enää eteiseen tervehtimään. Säikähdin kovasti mutta rauhoituin, kun löysin Oivan katsomassa jääkiekkoa miehen kanssa. Siinä ne kumpikin telkkaria tuijottivat vierekkäisillä tuoleilla.

Tämän koiran kanssa on erityisen helppoa matkustaa. Kun juna nytkähtää liikkeelle, Oiva nukahtaa saman tien.

Näitä kaikkia kivoja juttuja ajattelen, nyt kun koiranpäivänä matkustan takaisin kohti Etelä-Karjalaa. Oiva nukkuu junan lattialla ja näkee koiranunta.

Toivon hänelle terveyttä ja pitkää ikää!

Rakastan Sinua Oivaseni!   

Anne Birschin

Lähetä sinäkin meille oman koirasi tarina!
Tai tunnetko jonkun muun sankarikoiran, joka auttaa ihmisiä, toimii vaikkapa pelastustehtävissä tai jonka tarina muuten ansaitsee tulla julkaistuksi?

Lue myös Tessan tarina.
Ja täältä löydät Tikon tarinan.

 

Poimimme Kodin Kuvalehden lukijoiden lähettämistä kuvista kolme toimituksen suosikkia. Valitse niistä kaunein!

Äänestäminen tapahtuu klikkaamalla kuvan alla olevaa sinistä ympyrää.


 

Olen nelikymppinen nainen, enkä kelpaa miehille.

Olen nelikymppinen nainen, joka on itkenyt teini-iästä saakka monet itkut siksi, ettei kelpaa.

Aika ei ole tuonut asiaan helpotusta, sillä edes kuusikymppiselle miehelle ei kelpaa kuin hoikka, viimeisen päälle meikattu ja laitettu kolmekymppinen. Näillä miehillä itsellään on kyllä mahaa, kaljua ja huonoja hampaita.

Ylijäämänainen

Kyllä kelpaa

Lukijan kirje: Miehille kelpaa vain hoikka ja nuori

Tuo nyt ei pidä paikkaansa...ainakaan minun kohdallani. Olen noin viiskymppinen parikymmentä ylimääräistä kiloani ylpeästi kantava sinkkunainen, joka sää hätistellä miehiä pois kimpustaan - myös niitä varattuja miehiä, joilla on kotona sellainen nainen, jonka vain väität kelpaavan. Moni mies on päinvastoin sanonut, että on ihanaa tuntea käsissään pehmeys eikä luisevat luut - ja ei ole ollut merkitystä sillä, onko mies kolme-, neli-, viisi-, vai kuusikymppinen. Voisiko nyt olla niin, että...
Lue kommentti
Veerailija

Lukijan kirje: Miehille kelpaa vain hoikka ja nuori

No eipäs nyt taas yleistetä. Itse olen ainakin kelvannut vaikka olen ylipainoinen ja jos en kelpaa tällaisena kuin olen, niin ei se mies ole ollut mun arvoiseni. Mielummin yksin kuin miehen kanssa joka ei hyväksy sua omana itsenä. Kun onhan niitä sellaisiakin miehiä jotka painostavat naista pudottamaan painoa, meikkaamaan enemmän jne. Nuo kun on asioita jotka nainen päättää itse, ei se puoliso. Jos ei kelpaa, niin painelkoot sinne missä pippuri kasvaa. Itse olen 37-vuotias ja olen naimisissa 53...
Lue kommentti

Ensin minut otettiin rakkaudella vastaan, mutta kun oli sisällä yhteisössä, alettiin ladella vaatimuksia.

Olen viimeinkin pääsemässä eroon eräästä niin sanotusta kristillisestä yhteisöstä, mutta prosessi on ollut vaikea.

Ensin minut otettiin rakkaudella vastaan, mutta kun olin päässyt sisäpuolelle, alettiin ladella vaatimuksia, mitä saa tehdä ja mitä ei. Misään muussa seurakunnassa ei esimerkiksi saanut käydä, koska niissä oli väärää oppia. Yhteisö halusi sitoa itseensä, eikä se ollut enää rakkautta.

Yhteisössä vaadittiin myös, että pitäisi noudattaa tiettyä ruokavaliota. Kahvia ei olisi saanut nauttia ollenkaan. Itse join kahvia, enkä tehnyt sitä salassa, vaan se tiedettiin seurakunnassa, ja minulle toistettiin, että kahvista pitää päästä eroon.

Erään kerran vastasin, että jätän kahvin heti, kun joku näyttää minulle Raamatusta kohdan, jossa lukee Älä juo kahvia. Siihen ei kukaan ei vastannut mitään, mutta sen jälkeen olin mustalla listalla, koska olin hankala.

Kun erosin kyseisestä yhteisöstä, sain kadotustuomioita. Onneksi löysin uuden seurakunnan, joka on aivan ihana ja ymmärtäväinen. Silti on ollut vaikea päästä eroon noista kadotuksella pelotteluista. Miten voin parhaiten päästä eroon vanhan yhteisön aiheuttamista traumoista?

Katja

Vierailija

Lukijan kirje: Pääsin eroon ahdistavasta yhteisöstä

Katja, meitä ja yhteisöjä on monenlaisia. Onneksi kaikki eivät ole yhtä tiukkoja, kuten itsekin sanoit. On hyvä, että pidit oman linjasi. Raamattu on siinä aivan hyvä ohjenuora. Kahvinkin suhteen (hymy). Seuraknnat antavat meille monelle tukea ja rohkaisua. Ja auttavat vaikeiden asioiden ja aikojen yli elämässä. Mutta jostain syystä joissain seurakunnissa lakihenkisyys ja kontrolli jyräävät alkuperäisen armon sanoman. Ilmeisesti homma oli yhtä inhimillistä jo alkuseurakunnassa. Siksi myös...
Lue kommentti

Miksei kukaan enää ota minua sydänystäväksi, kuten nuorena? Vika on ilmeisesti täysin minussa. Miten muuttua taas näkyväksi?

Muutin yli kymmenen vuotta sitten toiselle paikkakunnalle miehen perässä. Ystävät jäivät, ja jotkut heistä muuttivat itsekin kauemmas.

Nykyisin näen kahta ystävääni enää kerran kuussa, jos silloinkaan. Välimatkaa on liikaa. Sekin vaikuttaa, että toinen elää kiireistä lapsiperhearkea ja toinen aloitti seurustelun. Seurani ei kelpaa enää.

Huomaan olevani tylsä ja tylsistynyt. Elämästäni puuttuu särmä. Olen kotona lapsen kanssa, elämä pyörii mahtavan tytöntyllerön ympärillä, mutta se ei riitä elämän sisällöksi. Haluaisin ystävän, joka soittaisi, että nyt mennään, haen sinut kohta, ole valmiina.

Kukaan ei enää soita minulle eikä tule apuun, kun uppoan jälleen oman kuoreni sisään. Olen näkymätön niille, joiden haluaisin näkevän minut.

Mitä voin tehdä? Yritän ystävystyä ihmisten kanssa, mutta turhaan. Miksei kukaan enää ota minua sydänystäväksi, kuten nuorena? Vika on ilmeisesti täysin minussa. Miten muuttua taas näkyväksi?

Koo

Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Lukijan kirje: Miksen enää kelpaa?

Hei Ninna, kiitos kun kirjoitit ja rohkaisit viestin lähettäjää. Voisikohan vapaaehtoistyö jossain olla yksi sellainen tapa, jonka kautta voisit löytää ystäviä? On paljon sellaisia ihmisiä, jotka arvostaisivat kovasti esimerkiksi vapaaehtoistyöntekijää seurakseen, nuoria ja vanhoja. Joskus myös harrastuksista löytyy ystäviä tai vaikka ei ihan läheiseksi tulevia, kuitenkin kivaa seuraa. Hyvää jatkoa sinulle, koskaan ei tiedä, mitä elämässä vielä tapahtuu!
Lue kommentti