Kysyimme asiantuntijoilta, milloin vaihtamalla paranee. He kertoivat.

LAKANOIDEN VAIHTO:
”Moni asia vaikuttaa: käytätkö yöpukua tai päiväpeittoa, syötkö sängyssä, onko samoissa lakanoissa lemmikkieläimiä. Yleinen marttasuositus voisi olla, että lakanat vaihdetaan tyynyliinaa harvemmin eli vaikka kolmen viikon välein.”
Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku

SUKKIEN VAIHTO:
”Päivittäin. Useammin, jos jalat hikoilevat. Likaiset sukat hiertävät ihon helpommin rikki kuin ehjät.”
Jalkaterapeutti Mari Hernesniemi

KÄSIPYYHKEEN VAIHTO:
”Itse vaihdan viikon välein. Kaikilla perheenjäsenillä kannattaa olla omat pyyhkeet, sillä mikrobit leviävät helposti. Pyyhe kannattaa pestä mieluummin liian usein kuin liian harvoin.”
Helsingin yliopiston yleisen mikrobiologian vastuuprofessori Benita Westerlund-Wikström

ALUSHOUSUJEN VAIHTO:
”Tämä ei ole lääketieteellinen kysymys. En tiedä ketään, joka olisi sairastunut kalsareiden vaihtamattomuudesta. Kyse on toisten huomioimisesta. Mittariksi sopii anglosaksien sniff test, jonka voisi suomentaa nuuhkaisutestiksi."
Lääkäri Jukka Arajärvi

KYLPYPYYHKEEN VAIHTO:
”Pari kertaa kuukaudessa on hyvä. Treenipyyhettä voi pestä useammin, jos sitä kuljettelee märkänä kassissa.”
Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku

TYYNYLIINAN VAIHTO:
”Jos samalla tyynyllä ei nuku koira tai kissa, parin viikon vaihtoväli voisi olla hyvä.”
Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku

HAMMASHARJAN VAIHTO:
”Parin euron harja pitää vaihtaa, kun harjakset alkavat harottaa. On ihme, jos ne eivät kolmessa kuukaudessa harota. Sähköhammasharjat pitävät kuosinsa paremmin.”
Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen

TYYNYN VAIHTO:
”Noin kahden vuoden välein. Tyyny pitää pestä 1–2 kertaa vuodessa. Epäsiistit vuodevaatteet voivat aiheuttaa nuhaa, silmäoireita ja ihottumaa ja pahentaa astmaoireita.”
Allergia- ja astmaliiton terveysasiantuntija Johanna Värmälä

PEITON VAIHTO:
”Vaihda peitto viimeistään neljän vuoden jälkeen ja pese se vähintään kerran vuodessa.”
Allergia- ja astmaliiton terveysasiantuntija Johanna Värmälä

PATJAN VAIHTO:
”Patja kannatta vaihtaa vähintään 10 vuoden välein. Jouset eivät kestä niinkään kauan, jos vaikka lapset hyppivät sängyllä. Patja kannattaa vaihtaa heti, jos nukkuminen on vaikeaa tai selkä on aamulla jäykkä. Jos patja on kuopalla, se ei tue riittävästi.”
Selkäliiton asiantuntija Pirjo Ailanto

Poimimme Kodin Kuvalehden lukijoiden lähettämistä kuvista kolme toimituksen suosikkia. Valitse niistä kaunein!

Äänestäminen tapahtuu klikkaamalla kuvan alla olevaa sinistä ympyrää.


 

Olen nelikymppinen nainen, enkä kelpaa miehille.

Olen nelikymppinen nainen, joka on itkenyt teini-iästä saakka monet itkut siksi, ettei kelpaa.

Aika ei ole tuonut asiaan helpotusta, sillä edes kuusikymppiselle miehelle ei kelpaa kuin hoikka, viimeisen päälle meikattu ja laitettu kolmekymppinen. Näillä miehillä itsellään on kyllä mahaa, kaljua ja huonoja hampaita.

Ylijäämänainen

Kyllä kelpaa

Lukijan kirje: Miehille kelpaa vain hoikka ja nuori

Tuo nyt ei pidä paikkaansa...ainakaan minun kohdallani. Olen noin viiskymppinen parikymmentä ylimääräistä kiloani ylpeästi kantava sinkkunainen, joka sää hätistellä miehiä pois kimpustaan - myös niitä varattuja miehiä, joilla on kotona sellainen nainen, jonka vain väität kelpaavan. Moni mies on päinvastoin sanonut, että on ihanaa tuntea käsissään pehmeys eikä luisevat luut - ja ei ole ollut merkitystä sillä, onko mies kolme-, neli-, viisi-, vai kuusikymppinen. Voisiko nyt olla niin, että...
Lue kommentti
Veerailija

Lukijan kirje: Miehille kelpaa vain hoikka ja nuori

No eipäs nyt taas yleistetä. Itse olen ainakin kelvannut vaikka olen ylipainoinen ja jos en kelpaa tällaisena kuin olen, niin ei se mies ole ollut mun arvoiseni. Mielummin yksin kuin miehen kanssa joka ei hyväksy sua omana itsenä. Kun onhan niitä sellaisiakin miehiä jotka painostavat naista pudottamaan painoa, meikkaamaan enemmän jne. Nuo kun on asioita jotka nainen päättää itse, ei se puoliso. Jos ei kelpaa, niin painelkoot sinne missä pippuri kasvaa. Itse olen 37-vuotias ja olen naimisissa 53...
Lue kommentti

Ensin minut otettiin rakkaudella vastaan, mutta kun oli sisällä yhteisössä, alettiin ladella vaatimuksia.

Olen viimeinkin pääsemässä eroon eräästä niin sanotusta kristillisestä yhteisöstä, mutta prosessi on ollut vaikea.

Ensin minut otettiin rakkaudella vastaan, mutta kun olin päässyt sisäpuolelle, alettiin ladella vaatimuksia, mitä saa tehdä ja mitä ei. Misään muussa seurakunnassa ei esimerkiksi saanut käydä, koska niissä oli väärää oppia. Yhteisö halusi sitoa itseensä, eikä se ollut enää rakkautta.

Yhteisössä vaadittiin myös, että pitäisi noudattaa tiettyä ruokavaliota. Kahvia ei olisi saanut nauttia ollenkaan. Itse join kahvia, enkä tehnyt sitä salassa, vaan se tiedettiin seurakunnassa, ja minulle toistettiin, että kahvista pitää päästä eroon.

Erään kerran vastasin, että jätän kahvin heti, kun joku näyttää minulle Raamatusta kohdan, jossa lukee Älä juo kahvia. Siihen ei kukaan ei vastannut mitään, mutta sen jälkeen olin mustalla listalla, koska olin hankala.

Kun erosin kyseisestä yhteisöstä, sain kadotustuomioita. Onneksi löysin uuden seurakunnan, joka on aivan ihana ja ymmärtäväinen. Silti on ollut vaikea päästä eroon noista kadotuksella pelotteluista. Miten voin parhaiten päästä eroon vanhan yhteisön aiheuttamista traumoista?

Katja

Vierailija

Lukijan kirje: Pääsin eroon ahdistavasta yhteisöstä

Katja, meitä ja yhteisöjä on monenlaisia. Onneksi kaikki eivät ole yhtä tiukkoja, kuten itsekin sanoit. On hyvä, että pidit oman linjasi. Raamattu on siinä aivan hyvä ohjenuora. Kahvinkin suhteen (hymy). Seuraknnat antavat meille monelle tukea ja rohkaisua. Ja auttavat vaikeiden asioiden ja aikojen yli elämässä. Mutta jostain syystä joissain seurakunnissa lakihenkisyys ja kontrolli jyräävät alkuperäisen armon sanoman. Ilmeisesti homma oli yhtä inhimillistä jo alkuseurakunnassa. Siksi myös...
Lue kommentti

Miksei kukaan enää ota minua sydänystäväksi, kuten nuorena? Vika on ilmeisesti täysin minussa. Miten muuttua taas näkyväksi?

Muutin yli kymmenen vuotta sitten toiselle paikkakunnalle miehen perässä. Ystävät jäivät, ja jotkut heistä muuttivat itsekin kauemmas.

Nykyisin näen kahta ystävääni enää kerran kuussa, jos silloinkaan. Välimatkaa on liikaa. Sekin vaikuttaa, että toinen elää kiireistä lapsiperhearkea ja toinen aloitti seurustelun. Seurani ei kelpaa enää.

Huomaan olevani tylsä ja tylsistynyt. Elämästäni puuttuu särmä. Olen kotona lapsen kanssa, elämä pyörii mahtavan tytöntyllerön ympärillä, mutta se ei riitä elämän sisällöksi. Haluaisin ystävän, joka soittaisi, että nyt mennään, haen sinut kohta, ole valmiina.

Kukaan ei enää soita minulle eikä tule apuun, kun uppoan jälleen oman kuoreni sisään. Olen näkymätön niille, joiden haluaisin näkevän minut.

Mitä voin tehdä? Yritän ystävystyä ihmisten kanssa, mutta turhaan. Miksei kukaan enää ota minua sydänystäväksi, kuten nuorena? Vika on ilmeisesti täysin minussa. Miten muuttua taas näkyväksi?

Koo

Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Lukijan kirje: Miksen enää kelpaa?

Hei Ninna, kiitos kun kirjoitit ja rohkaisit viestin lähettäjää. Voisikohan vapaaehtoistyö jossain olla yksi sellainen tapa, jonka kautta voisit löytää ystäviä? On paljon sellaisia ihmisiä, jotka arvostaisivat kovasti esimerkiksi vapaaehtoistyöntekijää seurakseen, nuoria ja vanhoja. Joskus myös harrastuksista löytyy ystäviä tai vaikka ei ihan läheiseksi tulevia, kuitenkin kivaa seuraa. Hyvää jatkoa sinulle, koskaan ei tiedä, mitä elämässä vielä tapahtuu!
Lue kommentti