Kylmänä kautena on ihana syödä pitkään hautunutta pataruokaa. Muista hoitaa pataasi huolella, jotta se hauduttaa herkkuja ensi talvenakin!

Pata on paras astia, kun uunissa tai liedellä laitettava ruoka vaatii pitkän haudutuksen. Padalle tyypillisiä ominaisuuksia ovat paksut seinät ja paksu pohja, joiden ansiosta ruoka kypsyy lempeästi eikä pala herkästi pohjaan. Kypsennyslämpötilakin voi olla näiden ominaisuuksien vuoksi alhaisempi, sillä lämpö pysyy hyvin paksujen seinien suojassa.

Älä koskaan kuumenna pataa tyhjänä äläkä siirrä sitä suoraan kuumasta viileälle, sillä kaikki padat ovat herkkiä halkeamaan suurten lämmönvaihtelujen seurauksena. Käytä mieluiten puisia tai muovisia työvälineitä.

Perinteisin pata on valurautapata. Se sitoo hyvin lämpöä, ja siinä voi myös ruskistaa. Älä säilytä ruokaa päivätolkulla padassa äläkä pidä pataa kosteassa tai liota pitkään, sillä valurautapata ruostuu herkästi. Kuivaa heti käytön jälkeen ja rasvaa silloin tällöin öljyllä padan sisäpuoli. Emaloitu valurautapata ei ruostu emalin ansiosta, mutta naarmuuntuu melko herkästi. Kumpikaan pata ei kestä mikroaaltouunia eikä astianpesukonetta.

Keraaminen pata kestää sekä mikron että astianpesukoneen. Varmista, kestääkö patasi liedenkin. Myös keraamisen padan sisäpuoli kannattaa öljytä silloin tällöin. Osa lasipadoista kestää lieden, mutta varmista asia. Lasipatojen etu on, että pohja- ja kansiosia voi melkein aina käyttää erillisinä uunivuokina. Sekä keraamisessa padassa että lasipadassa voi useimmiten pakastaa ruuan.

Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg

Kodin Kuvalehden reseptiarkistossa on monia herkullisia pataruokaohjeita!
Kokeile hakua.