Näin teet caesarsalaatin - katso kuvat!

Caesarsalaatti sopii lisäkkeeksi kanalle, lohelle ja katkaravuille.
Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.
Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.
Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.
Vuole salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.
Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Mehevä varhaiskaali sopii mainiosti salaatin tilalle tai korvaamaan osaa siitä.

Caesarsalaatin juju on kastike, josta löytyy etikkaa, anjovista, valkosipulia ja öljyä. Salaattia on helppo muunnella tykötarpeiden mukaan.

1. Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.

2. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta hiljalleen ylöspäin. Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi. Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

3. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.

4. Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.

5. Vuole kuorimaveitsellä tai juustohöylällä salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.

6. Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Salaatti sopii lisäkkeeksi grillatulle tai paistetulle broilerille, lohelle tai naudanlihapihville.


Muista tämä:

Käytä majoneesin valmistukseen aina huoneenlämpöisiä munia ja öljyä. Jos jompikumpi on jääkaappikylmää, majoneesi juoksettuu.

Näinkin sen voi tehdä:

* Romaine- eli roomansalaatin voi korvata myös jäävuorisalaatilla. Oleellista on, että salaatti on rapeaa.

* Korvaa parmesaanilastut tarvittaessa raastetulla parmesaanilla.

* Parmesaanin hyvä kotimainen vastine on mustaleimaemmental. Lisää sekin salaattiin raasteena.

* Majoneesin voi valmistaa myös käsivatkaimella. Erottele kulhon pohjalle keltuainen ja lisää sinappi. Tiputa kulhoon ensin vain muutama tippa öljyä ja sekoita koko ajan. Lisää öljy loppuun ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

* Kevennä majoneesia maustamalla se ensin runsaammin sinapilla, anjoviksella, sitruunalla ja muilla mausteilla. Lisää sitten joukkoon 1–2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia.

* Majoneesin maustamiseen sopii myös anjovisten liemi. Lisää pieni tilkka kerrallaan, sillä liemi on suolaista.

* Voit myös oikaista ja maustaa valmismajoneesin anjoviksella, valkosipulilla, sitruunalla ja suolalla.

* Jos haluat kastikkeesta ohuempaa, sekoita valmiiseen kastikkeeseen 1/2 dl kylmää vettä ja 1 rkl anjovisten lientä.

Lue myös:

Nizzansalaatti

Kana-avokadosalaatti

Resepti

Reseptin osat
4
Reseptin vaikeustaso
Kohtalainen

Resepti

4
kpl
romainesalaattiruukkua
100
g
parmesaania

Kastike

1
kpl
kananmunaa
2
tl
dijonsinappia
2
dl
rypsiöljyä
1
kpl
valkosipulinkynttä
5
kpl
anjovisfileetä
1
rkl
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Krutongit

6
kpl
leipäviipaletta
1
rkl
kasvisöljyä
1
rkl
voita

Näin syntyy maukas pesto morttelilla

Morttelilla hienontaminen ei ole vaikeaa. Katso videolta, kuinka survot kotitekoisen herkkupeston itse!

18. kesäkuuta ilmestyvästä Kodin Kuvalehdestä löydät aromikkaan peston ohjeen, ruokatoimittaja Riikka Kailan morttelivinkit sekä kolme kätevää kaupasta löytyvää morttelia.

Sydämenmuotoinen kuvio kahvin pinnalla on kaunis rakkaudenosoitus ja arjen piristys. Taiteile sellainen äidillesi tai omalle kullalle!

Maitovaahdosta kahviin muotoiltavilla kuvioilla on oma nimensä: maitotaide, latte art. Maitotaiteilun voi aloittaa klassikosta eli sydänkuviosta.
* Maitovaahtokuviot onnistuvat, jos espresson pinnalla on vahva crema eli vaalea vaahto. Vanhan tai heikkolaatuisen espresson päällä kuvio ei pysy. 
* Hyvä taiteilumaito on rasvaista, 65 astetta lämmintä ja kaadetaan juuri oikealta korkeudelta: ensin korkeammalta, sitten lähempää.
* Ennen kaatamista maitovaahto tulee ”kiillottaa” kuplattomaksi pyöräyttämällä maitovaahtoa teräskannun reunoja vasten.
* Sydämen piirtäminen alkaa keskeltä. Kaada maitovaahtoa pienellä, jatkuvalla heijausliikkeellä kahvin pinnalle. Kun kuppi alkaa täyttyä, siirrä maitovana lähemmäs kupin reunaa. Viimeistele sydän vetämällä vana läpi koko vaahtokeon.
Vinkit antoi Fazer Café Munkkivuori.

Lue myös:

Tällaista kahvia juovat tunnetut suomalaiset

Kahvi on todellinen onnenjuoma

Kahvi-mantelikiekkojen resepti

Ylä- vai alatasolle? Opi käyttämään uuniasi oikein

Kärähtävätkö leipomuksesi uunissa turhan usein tai jääkö joku osa pikemminkin raa'aksi? Katso tästä, mihin mitäkin kannattaa uunissa laittaa.

* Uunin alimmalla tasolla paistetaan

- leivät

- kakut

- pullapitkot ja

- paksut, runsastäytteiset piirakat.

Paiston loppupuolella ne voi nostaa astetta ylemmäksi, jos pinta uhkaa jäädä liian vaaleaksi.

* Uunin keskimmäisellä ritilätasolla paistetaan

- pikkupullat

- sämpylät

- sarvet ja

- ohuet piirakat, joissa ei ole kovin runsaasti täytettä.

* Ylimmällä tasolla voi paistaa

- pikkuleivät

- rieskat

- pizzat ja

- karjalanpiirakat.

Lue myös:

Näin leivot onnistuneet pullat

8 vinkkiä alumiinifolion käyttöön

Tunnetko jauhojen ominaisuudet? Lue pieni jauho-opas

Voiko vehnäjauhot korvata hiivaleipäjauhoilla? Miten leseet sopivat leipäreseptiin? Tutustu jauhoihin ja mihin ne parhaiten sopivat.

* Vehnäjauhoilla on paras sitko-ominaisuus, joten niillä syntyvät kuohkeat leivonnaiset. Periaatteessa voit käyttää leivonnaisissa mitä vehnäjauhoja tahansa. Vehnäjauhot voi korvata osin tai kokonaan muilla jauhoilla.

* Puolikarkeat, niin kutsutut leivontakarkeat vehnäjauhot, jauhetaan hienommaksi kuin erikoisvehnäjauhot. Ne sopivat hyvin käsin alustettaviin hiivataikinoihin sekä pikkuleipätaikinoihin ja voitaikinoihin.

* Erikois- eli ydinvehnäjauhot jauhetaan jyvän sisimmästä ydinosasta. Ne ovat karkeampia ja valkoisempia kuin puolikarkeat vehnäjauhot ja sisältävät sitkoainetta eniten. Ne sopivat leivonnaisiin, joihin tulee runsaasti rasvaa ja sokeria. Käytä erikoisvehnäjauhoja, jos leivot hiivataikinaa leipä- tai yleiskoneella. Vähennä silloin jauhojen määrää 1–2 desilitraa, sillä erikoisvehnäjauhot turpoavat vielä kohotusvaiheessa.

* Karkeat vehnäjauhot sopivat hyvin sitkottomien, munavaahtotaikinoiden valmistukseen, kuten täytekakkupohjaan tai kääretorttutaikinaan.

* Täysjyvävehnäjauhoihin eli grahamjauhoihin käytetään koko vehnänjyvä. Siksi ne ovat hiukan tummempia. Ne ovat myös kuitu- ja ravintorikkaampia kuin vehnäjauhot. Leivonnassa ne käyttäytyvät lähes vehnäjauhojen tavoin, mutta niiden sitko-ominaisuus on huonompi. Ne myös turpoavat enemmän, joten käytä niitä noin 2/3 vähemmän kuin vehnäjauhoja. Grahamjauhoilla taikinasta tulee tiiviimpi kuin vehnäjauhoilla.

* Hiivaleipäjauhot jauhetaan vehnänjyvän kuorikerrosta lähellä olevasta osasta. Niillä voit korvata vehnäjauhot osittain tai kokonaan kaikessa leivonnassa, mutta niillä ei esimerkiksi hiivataikinoihin synny yhtä hyvää sitkoa kuin vehnäjauhoilla. Käytä hiivaleipävehnäjauhoja saman verran kuin käyttäisit vehnäjauhoja. Hiivataikinoissa voit käyttää niitä 1–2 desilitraa vähemmän.

* Speltti on vanha, vehnälle sukua oleva viljalaji. Voit korvata vehnäjauhot niillä kokonaan tai osittain. Laita spelttijauhoja aluksi taikinaan hiukan vähemmän kuin vehnäjauhoja, sillä spelttijauhojen sitko ja kosteusprosentti voivat vaihdella jauhoerittäin.

* Ohra-, ruis- ja kaurajauhoilla on huono sitko, joten pelkästään niillä leivonnaisista ei tule kovin kuohkeita. Voit korvata leivontaohjeen vehnäjauhoista osan tai kaikki jollakin näistä jauhoista. Käytä saman verran kuin vehnäjauhoja.

* Sämpyläjauhot ovat jauhoseoksia, joissa on eri viljalajeja jauhoina, rouheina tai leseinä. Voit korvata niillä 1/3–1/2 vehnäjauhoista myös makeissa arkileivonnaisissa. Käytä saman verran kuin vehnäjauhoja.

* Leseillä ja hiutaleilla voi parantaa niin suolaisten kuin makeiden leivonnaisten kuitupitoisuutta, kun korvaa niillä osan jauhoista. Jätä hiivataikinat hiukan pehmeämmäksi, sillä hiutaleet tai leseet turpoavat taikinan kohotessa.

* Pähkinärouheella ja kookoshiutaleilla voi korvata osan vehnäjauhoista niin pikkuleivissä, piirakkapohjissa kuin kakuissakin.

* Maissijauho valmistetaan jauhamalla maissinjyviä, joista on poistettu rasvaisin alkio-osa. Kullankeltainen maissijauho sopii monenlaiseen leivontaan vehnäjauhon jatkeena. Maissijauhosta valmistuvat myös esimerkiksi ohukaiset ja leivitykset. Karkeampi maissijauho on eri tuote kuin hienojakoinen maissitärkkelys (esim. Maizena), jota puolestaan käytettään perunajauhon tapaan suurusteena.

* Riisijauhot valmistetaan yleensä pitkäjyväisestä riisistä. Saatavilla on hienoa, karkeaa ja täysjyväriisijauhoja. Hienot riisijauhot sopivat leivontaan ja esimerkiksi pannari- ja lettutaikinaan. Karkeampia riisijauhoja voi kokeilla esimerkiksi puuroihin, velleihin tai leivitykseen. Riisijauhoja voi käyttää myös suurustamiseen.

Periaatteessa vehnäjauhot voi korvata ruoka- ja leivontaohjeissa samalla määrällä maissi- tai riisijauhoa. Useimmiten muunnos ei kuitenkaan tuo toivottua lopputulosta, varsinkaan leivonnassa. Gluteenittomina tuotteina maissi- ja riisijauhot eivät muodosta sitkoa taikinaan. Gluteenittomissa leivonnaisissa suositaan useimmiten jauhojen yhdistelmiä parhaan rakenteen saavuttamiseksi. Maissi- ja riisijauhoon kannattaakin leivonnaisia valmistettaessa yhdistää muita gluteenittomia jauhoja ja apuaineeksi psyllium- ja/tai ksantaanijauhetta. Apuaineet parantavat taikinan rakennetta ja leipoutuvuutta.

Lue myös:

Gluteenittomat jauhot

Painomittojen muuntaminen

Näin kohotat taikinan