Näin teet caesarsalaatin - katso kuvat!

Caesarsalaatti sopii lisäkkeeksi kanalle, lohelle ja katkaravuille.
Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.
Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.
Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.
Vuole salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.
Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Mehevä varhaiskaali sopii mainiosti salaatin tilalle tai korvaamaan osaa siitä.

Caesarsalaatin juju on kastike, josta löytyy etikkaa, anjovista, valkosipulia ja öljyä. Salaattia on helppo muunnella tykötarpeiden mukaan.

Resepti

Kuinka monelle hengelle resepti on
4
Reseptin vaikeustaso
Kohtalainen

Resepti

4
kpl
romainesalaattiruukkua
100
g
parmesaania

Kastike

1
kpl
kananmunaa
2
tl
dijonsinappia
2
dl
rypsiöljyä
1
kpl
valkosipulinkynttä
5
kpl
anjovisfileetä
1
rkl
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Krutongit

6
kpl
leipäviipaletta
1
rkl
kasvisöljyä
1
rkl
voita

1. Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.

2. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta hiljalleen ylöspäin. Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi. Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

3. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.

4. Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.

5. Vuole kuorimaveitsellä tai juustohöylällä salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.

6. Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Salaatti sopii lisäkkeeksi grillatulle tai paistetulle broilerille, lohelle tai naudanlihapihville.


Muista tämä:

Käytä majoneesin valmistukseen aina huoneenlämpöisiä munia ja öljyä. Jos jompikumpi on jääkaappikylmää, majoneesi juoksettuu.

Näinkin sen voi tehdä:

* Romaine- eli roomansalaatin voi korvata myös jäävuorisalaatilla. Oleellista on, että salaatti on rapeaa.

* Korvaa parmesaanilastut tarvittaessa raastetulla parmesaanilla.

* Parmesaanin hyvä kotimainen vastine on mustaleimaemmental. Lisää sekin salaattiin raasteena.

* Majoneesin voi valmistaa myös käsivatkaimella. Erottele kulhon pohjalle keltuainen ja lisää sinappi. Tiputa kulhoon ensin vain muutama tippa öljyä ja sekoita koko ajan. Lisää öljy loppuun ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

* Kevennä majoneesia maustamalla se ensin runsaammin sinapilla, anjoviksella, sitruunalla ja muilla mausteilla. Lisää sitten joukkoon 1–2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia.

* Majoneesin maustamiseen sopii myös anjovisten liemi. Lisää pieni tilkka kerrallaan, sillä liemi on suolaista.

* Voit myös oikaista ja maustaa valmismajoneesin anjoviksella, valkosipulilla, sitruunalla ja suolalla.

* Jos haluat kastikkeesta ohuempaa, sekoita valmiiseen kastikkeeseen 1/2 dl kylmää vettä ja 1 rkl anjovisten lientä.

Lue myös:

Nizzansalaatti

Kana-avokadosalaatti

Näin pelastat arkesi: Poista mansikan kannat helposti

Mansikoiden kannan saa pois näppärästi tavallisen muovisen juomapillin avulla.

Säästä sormiasi punastumiselta pillin avulla. Kun pillin työntää mansikan läpi ”terävästä päästä”, pilli nappaa vastapuolelta karan matkaansa kuin lennokkaan lierihatun. Helppoa ja nopeaa!

Näin pelastat arkesi: Munanleikkurista monitoimisilppuri

Keittiössä viihtyminen on joskus pienestä kiinni. Tämän juttusarjan vinkkien avulla säästät aikaa ja hermoja.

Munaleikkuri on keittiön pienin monitoimisilppuri.

Mansikat, kiivit, banaanit, herkkusienet ja keitetyt perunat viipaloituvat sillä nopeasti ja siististi. Mozzarellasalaatti ei ole koskaan ennen ollut yhtä tasalaatuista.

Munavoita tehdessä siivuta keitetyt kananmunat ensin pystyyn ja sitten vaakaan, ja herkku on voita vaille valmis.

Panosta pari euroa jykevään leikkuriin. Ahkerassa käytössä vanhan leikkurin siimat voivat poksahtaa poikki kuin kitaran kielet.

Näin pelastat arkesi -juttusarjassa esitellään keittiön pieniä niksejä. 

 

Onko sinulla mahtava keittiöniksi, josta ajattelet olevan hyötyä muillekin? Kerro siitä kommenteissa. Jutuksi asti päätyneen vinkin lähettäjä saatetaan palkita kirjalla!

 

Kommentit (3)
Marceline

Koska en ole mikään veitsitaituri hapsutan  paprikat saksilla ensin pystysuoraan ja lyhentelen sitten vaakasuoraan pieniksi kuutioiksi. 

Korvapuustien sisälle levitän juoksevaa margariinia pullasudilla - tulee puustit nopeasti.

Iso määrä munavoita syntyy rikkomalla munat vatkaimella ja voi sinne sekaan sekoittamalla

Näin käärit vietnamilaisen kesärullan

Riisipaperiin käärityt katkaravut ja vihannekset ovat lyömätön kesäherkku.

Kun salaatti kyllästyttää, tee vietnamilaisia kesärullia. Se tapahtuu näin:

Marinoi katkaravut mieleisiksesi ja yhdistä vihannessuikaleisiin. Porkkana, kyssäkaali, retiisi  ja kesäkurpitsa toimivat hyvin yhdessä. Anna molempien vetäytyä yön yli ja valuta ennen käyttöä. 

Liota riisipapereita 10-15 sekuntia lämpimässä vedessä. Laita sen jälkeen täytteet paperin päälle: katkarapujen ja vihannessuikaleiden kanssa sopivat avokado, herneenversot, korianteri ja thaibasilika sekä salaatinlehdet.

Nosta riisipaperin reunat täytteiden yli ja pyöritä rullaksi.

Dippaa maapähkinäkastikkeeseen.

Tarkan ohjeen löydät Kodin Kuvalehden numerosta 14/2015, joka ilmestyy 9. heinäkuuta.

 

Näin syntyy maukas pesto morttelilla

Morttelilla hienontaminen ei ole vaikeaa. Katso videolta, kuinka survot kotitekoisen herkkupeston itse!

18. kesäkuuta ilmestyvästä Kodin Kuvalehdestä löydät aromikkaan peston ohjeen, ruokatoimittaja Riikka Kailan morttelivinkit sekä kolme kätevää kaupasta löytyvää morttelia.