
Lihapadan voi antaa muhia miedossa lämmössä parikin tuntia, sillä maku vain syvenee hauduttaessa.
Lihapata
Ainekset
Työvaiheet
- Leikkaa liha 2 x 2 sentin kuutioiksi. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi. Kuori sipulit ja jätä niihin kanta, jotta sipulit säilyvät kokonaisina. Leikkaa suuremmat sipulit kahtia ja jätä pienemmät kokonaisiksi. Puhdista herkkusienet.
- Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla ja ruskista lihat 2–3 erässä. Siirrä ruskistunut erä pataan. Ruskista pannulla kevyesti myös kasvikset ja sienet.
- Ripottele vehnäjauhot ruskistettujen kasvisten ja lihojen päälle pataan. Sekoita kevyesti. Huuhtele paistinpannun aromit talteen desilitralla vettä, ja kaada liemi pataan.
- Nosta pata liedelle ja lisää kaikki mausteet sekä fondi ja pyree. Kaada lopuksi punaviiniä pataan niin, että lihat ja kasvikset lähes peittyvät.
- Kun pata kiehahtaa, laske lämpöä hieman alle keskilämmön. Nosta kansi päälle ja anna ruuan hautua lihan sitkeydestä riippuen 1–1 1/2 tuntia. Sekoittele välillä. Lisää tarvittaessa. suolaa. Padan voi hauduttaa myös uunissa kannen alla 150 asteessa.
Vinkit!
- Murea sisä- ja paahtopaisti maksavat enemmän kuin hieman sitkeämmät ulko- ja kulmapaisti. Rauhallinen haudutus pehmentää kaikki lihalaadut.
- Varaa sisä- ja paahtopaistin hauduttamiseen aikaa noin 1 tunti ja ulko- ja kulmapaistille reilu 1 1/2 tuntia.
- Hauduta aina kannen alla ja tarkista silloin tällöin nesteen määrä padassa. Lisää tarvittaessa vettä tai viiniä.
- Jos pata tuntuu lopuksi liian nestemäiseltä, ota kansi pois ja anna ylimääräisen nesteen haihtua ilmaan padan poreillessa. Lisää suola vasta lähes valmiiseen pataan.
Kannattaa kokeilla
- Käytä naudanlihan sijaan lampaanpaistia.
- Voit korvata punaviinin kokonaan tai osaksi tomaattimurskalla. Jätä silloin vehnäjauhot pois, sillä murskan rakenne riittää saostamaan padan. Jos käytät tomaattimurskaa, padan lisäkkeeksi sopii murennettu fetajuusto.
- Punaviinin voi korvata kokonaan myös lihaliemellä, jonka voi valmistaa fondista tai liemikuutiosta.
- Korvaa osa lihasta juureksilla: sellerillä, palsternakalla ja lantulla. Jätä juurekset reiluiksi paloiksi ja leikkaa liha puolestaan melko pieneksi, jotta kaikki kypsyvät yhtä aikaa.
- Tuo pataan hieman tulista vivahdetta lisäämällä ripaus chiliä ja viilennä lopputulos nokareella paksua jogurttia, ranskankermaa tai smetanaa.
- Jeera, korianteri, kardemumma ja kaneli tuovat pataan Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan makumaailmaa.
Hyvä ohje. Oikein maukasta tuli!