Silakkapihveihin sopivat monenlaiset täytteet. Kokeile ja kehitä omia suosikkeja.
Perkaa kokonaiset silakat. Leikkaa keittiösaksilla pää pois ja maha auki. Poista sisälmykset.
Työnnä peukalot selkäruodon kylkilihan väliin melkein nahkaan asti ja vedä toinen peukalo pyrstöä ja toinen niskaa kohti. Poista selkäruoto toiselta kyljeltä työntämällä peukalo selkäruodon alle. Vedä ruoto pois peukalon avulla.
Tee samankokoisista kalanpuolikkaista pareja. Levitä fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Valmista seuraavaksi täyte ja se joka toiselle fileelle. Nosta toinen filee kanneksi.
Pyörittele silakkafileet korppujauhoissa.
Paista pihvit rauhallisesti keskilämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
Tarjoile perunasoseen kanssa.

Silakkapihvit ovat halpaa herkkua, ja ne valmistuvat nopeasti. Perkaa kalat itse tai valmista pihvit valmiista fileistä.

25-30 kpl

1,2 kg kokonaisia silakoita tai 600 g silakkafileitä
1½ dl korppujauhoja
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria myllystä
2–3 rkl voita paistamiseen

Täyte
150 g sulatejuustoa (Koskenlaskija)
1 punasipuli
1 dl tuoretta tillisilppua

1. Perkaa kokonaiset silakat. Leikkaa keittiösaksilla pää pois ja maha auki. Poista sisälmykset.

2. Työnnä peukalot selkäruodon kylkilihan väliin melkein nahkaan asti ja vedä toinen peukalo pyrstöä ja toinen niskaa kohti. Silakasta muodostuu ”pihvi”. Poista selkäruoto toiselta kyljeltä työntämällä peukalo selkäruodon alle. Vedä ruoto pois peukalon avulla. Älä välitä, vaikka ruodon mukana lähtisi hieman lihaa.

3. Lajittele tuoreet silakkafileet pareittain siten, että samankokoiset muodostavat pihvin. Levitä fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Valmista seuraavaksi täyte. Leikkaa juusto kuutioiksi tai viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna tilli. Jaa täytteet joka toiselle fileelle. Nosta toinen filee kanneksi.

4. Pyörittele silakkafileet korppujauhoissa.

5. Sulata voi paistinpannussa. Kun voi vaahtoaa tasaisesti, nosta 4–6 pihviä kerralla paistumaan. Täytä pannusta vain noin 2/3, jotta se ei jäähdy liikaa. Paista pihvit rauhallisesti keskilämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Tarjoile perunasoseen kanssa.

Vinkit!

  • Silakoiden tuoreuden tunnistaa parhaiten tuoksusta ja väristä. Tuore kala tuoksuu raikkaalta ja liha punertaa.

  • Kokonaiset silakat ovat usein hieman tuoreempia kuin fileet, joiden matkaa merestä kalatiskille pidentää koneellinen fileointi tehtaalla.

  • Valmista fileet mieluiten ostopäivänä. Kokonaiset silakat voi valmistaa vielä seuraavanakin päivänä, jos ne on säilytetty jääkaapissa lähellä nollaa.

  • Pihvit voi paistaa myös uunissa. Voitele pinta ensin öljyllä ja ripota päälle korppujauhoja tai hapankorppumuruja. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Kannattaa kokeilla

  • Yksinkertaisimmillaan silakkapihvit voi paistaa ilman täytettä. Aseta fileet ”lihapuolet” vastakkain. Mausta leivitysjauhot reilusti suolalla ja pippurilla. Pyörittele pihvit jauhoissa ja paista.

  • Rukiinen maku tuo ripauksen lisää suomalaisuutta silakkapihveihin. Leivitä silakat ruis- tai ruiskorppujauhoilla tai murenna hapankorpuista karkea ja rapea leivite silakoille.

  • Kelta-, ruoho-, kevät- ja punasipuli sekä tilli raikastavat täytteessä.

  • Juustojen sijaan täytteeseen saa uutta ideaa ja juhlavuutta lisäämällä kirjolohenmätiä, anjovista tai kylmäsavulohta.

  • Nopean ja helpon mausteen ja täytteen saat sinapista, tomaattipyreestä tai mätitahnasta.

  • Seuraavana päiväna silakkapihvit voi lämmittää mikrossa ja tarjota rapeaksi paahdetun ja voidellun ruisleivän päällä.

Hopea-aterimilla kelpaa ruokailla, kunhan ne on hoidettu ja puhdistettu oikein. Näillä ohjeilla hopeat pysyvät kuosissaan.

1. Muista, että hopea-aterimet eivät sovi joka aterialle.

Erityisesti rikkipitoiset ruuat altistavat hopeat tummumiselle. Sellaisia ovat muun muassa sinappi, keitetty kala, lipeäkala, kaali, kananmuna ja sipuli. Jos tarjolla on jotain näistä, harkitse toisia aterimia.

2. Pese varoen.

Älä koskaan pese hopeaesineitä tai -aterimia astianpesukoneessa. Se kuluttaa ja naarmuttaa arvokkaita esineitä turhaan. Vahvat pesuaineet voivat kuluttaa hopeoidun esineen hopeakerrosta pois.

Vanhoissa hopea-aterimissa varsi on usein hopeaa mutta teräosa terästä. Tällaisten aterimien puhdistuksessa pitää olla huolellinen, jotta terä- ja varsiosan liimaus ei irtoa.

Hopeisia ruokailuvälineitä ei myöskään kannata sitoa nipuksi kuminauhalla, sillä kumi jättää pidemmän päälle hopeaan lähtemättömät jäljet.

3. Kiillota kauniiksi

Kiillotusaineiden tuoma kiilto perustuu hankaukseen. Kiillotusaineita saa nestemäisinä, tahnoina, pulvereina, vanulappuina ja liinoina. Kaikki nämä sisältävät hienojakoista hankaavaa ainetta, synteettisiä tensidejä ja liuotteita.

Tutustu tarkasti kiillotusaineen käyttöohjeisiin ja varmista, että ostat oikeaa ainetta. Suojaa kiillotusalusta esimerkiksi sanomalehdillä ja pue suojaesiliina ja -käsineet.

Käytä kiillottamiseen puhtaita puuvillariepuja tai puuvillastrasselia. Pidä esine tiukasti itseäsi tai pöytää vasten, ja hankaa varovasti yhdensuuntaisin liikkein. Kiillota esine sen jälkeen puhtaalla rievulla, jolla hankaat sen kauttaaltaan puhtaaksi.

Pese kaikki aterimet ja tarjoiluastiat huolellisesti kiillotuksen jälkeen.

Ei ole samantekevää, missä järjestyksessä hampurilainen kannattaa lautaselle kasata. Kun noudatat tätä kaavaa, saat helposti haukattavan ja joka puraisulla mahtavalta maistuvan burgerin.

  1. Ota lautaselle ensin sämpylän alapuoli. Paahda sämpylät, jolloin hampurilaisesta tulee rapea eivätkä kastikkeet imeydy pohjaan niin helposti.
  2. Asettele sämpylälle salaatti. Se suojaa sämpylää pihvin ja kastikkeiden kosteudelta eikä sämpylä muutu mössöksi.
  3. Nosta pihvi paikalleen ja pihvin päälle juusto. Juusto sulaa herkullisesti kuuman pihvin päällä.
  4. Sulanut juusto liimaa kätevästi seuraavaan kerrokseen tomaatin ja sipulin.
  5. Maukas kastike tulee lopuksi kaiken päälle ja se myös liimaa sämpylän yläpuolikkaan paikoilleen.

Kuvan mehevän pekoni-gorgonzolaburgerin, avokado-kanahampurilaisen, portobello-vuohenjuustoburgerin ja mahtavien lisukkeiden ohjeet löydät lehdestä KK11/2017.

Suklaa maistuu lähes jokaiselle, mutta tätä et ehkä herkustasi tiennyt.

1. Suomalainen syö suklaata noin seitsemän kiloa vuodessa.

2. Tarkista suklaapaketista: jos suklaa on tehty Trinitario- tai Criollo-nimisistä pavuista, se on superlaadukasta.

3. Kurkuma on muotia. Vuoden trendikkäin mauste on myös suklaamakujen kärjessä.

4. Japanissa muotisuklaa maustetaan wasabilla, misolla ja soijakastikkeella. Haluaisitko maistaa?

5. Fazerin Sinisen valmistukseen kuluu vuodessa 20 miljoonaa litraa maitoa.

6. Ghana ja Norsunluurannikko tuottavat yli 60 prosenttia maailman kaakaosta.

7. Venezuela on suklaan Champagne. Sieltä tulevat laadukkaimmat kaakaopavut.

8. Maailmaa kohauttanut tuhti jälkiruoka, friteerattu Mars-patukka sisältää lähes 1000 kaloria.

9. Suklaa säilyy parhaiten 16-20 asteen lämmössä. Älä siis pidä sitä jääkaapissa.

10. Raakasuklaata voi tehdä näin yksinkertaisesti: sekoita raakakaakaojauhetta ja hunajaa sulatettuun kaakaovoihin sekä kookosöljyyn.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 24/2016.

Juhlavaan kattaukseen ei tarvita täydellistä serviisiä. Eripariset astiat ja ripaus luovuutta riittävät hyvin.

Juhlapöydän kukka-asetelmaan saa näyttävyyttä käyttämällä erikokoisia ja -korkuisia maljakoita.
Juhlapöydän kukka-asetelmaan saa näyttävyyttä käyttämällä erikokoisia ja -korkuisia maljakoita.

Tarjottavien asetteleminen eri korkeuksille näyttää juhlavalta. Jos jalallisia vateja ei ole, ne voi rakentaa itse.
Tarjottavien asetteleminen eri korkeuksille näyttää juhlavalta. Jos jalallisia vateja ei ole, ne voi rakentaa itse.

Ei haittaa mitään, jos astiat ovat erilaisia. Eriparisten lasien ja lautasten joukosta vieraiden on helppo erottaa omansa.
Ei haittaa mitään, jos astiat ovat erilaisia. Eriparisten lasien ja lautasten joukosta vieraiden on helppo erottaa omansa.

Vedestä saa juhlajuoman koristelemalla sen tuoreilla yrteillä ja pakastemarjoilla.
Vedestä saa juhlajuoman koristelemalla sen tuoreilla yrteillä ja pakastemarjoilla.

Alkukeiton voi tarjota kauniista juomalaseista.
Alkukeiton voi tarjota kauniista juomalaseista.

Vanha lasitölkki sopii boolimaljaksi.
Vanha lasitölkki sopii boolimaljaksi.

Juhlapöytä ei tarvitse muuta koristelua kuin ison kimpun kukkia.
Juhlapöytä ei tarvitse muuta koristelua kuin ison kimpun kukkia.

Rennoissa juhlissa saa olla eripariset viinilasit.
Rennoissa juhlissa saa olla eripariset viinilasit.