Silakkapihveihin sopivat monenlaiset täytteet. Kokeile ja kehitä omia suosikkeja.
Perkaa kokonaiset silakat. Leikkaa keittiösaksilla pää pois ja maha auki. Poista sisälmykset.
Työnnä peukalot selkäruodon kylkilihan väliin melkein nahkaan asti ja vedä toinen peukalo pyrstöä ja toinen niskaa kohti. Poista selkäruoto toiselta kyljeltä työntämällä peukalo selkäruodon alle. Vedä ruoto pois peukalon avulla.
Tee samankokoisista kalanpuolikkaista pareja. Levitä fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Valmista seuraavaksi täyte ja se joka toiselle fileelle. Nosta toinen filee kanneksi.
Pyörittele silakkafileet korppujauhoissa.
Paista pihvit rauhallisesti keskilämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
Tarjoile perunasoseen kanssa.

Silakkapihvit ovat halpaa herkkua, ja ne valmistuvat nopeasti. Perkaa kalat itse tai valmista pihvit valmiista fileistä.

25-30 kpl

1,2 kg kokonaisia silakoita tai 600 g silakkafileitä
1½ dl korppujauhoja
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria myllystä
2–3 rkl voita paistamiseen

Täyte
150 g sulatejuustoa (Koskenlaskija)
1 punasipuli
1 dl tuoretta tillisilppua

1. Perkaa kokonaiset silakat. Leikkaa keittiösaksilla pää pois ja maha auki. Poista sisälmykset.

2. Työnnä peukalot selkäruodon kylkilihan väliin melkein nahkaan asti ja vedä toinen peukalo pyrstöä ja toinen niskaa kohti. Silakasta muodostuu ”pihvi”. Poista selkäruoto toiselta kyljeltä työntämällä peukalo selkäruodon alle. Vedä ruoto pois peukalon avulla. Älä välitä, vaikka ruodon mukana lähtisi hieman lihaa.

3. Lajittele tuoreet silakkafileet pareittain siten, että samankokoiset muodostavat pihvin. Levitä fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Valmista seuraavaksi täyte. Leikkaa juusto kuutioiksi tai viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna tilli. Jaa täytteet joka toiselle fileelle. Nosta toinen filee kanneksi.

4. Pyörittele silakkafileet korppujauhoissa.

5. Sulata voi paistinpannussa. Kun voi vaahtoaa tasaisesti, nosta 4–6 pihviä kerralla paistumaan. Täytä pannusta vain noin 2/3, jotta se ei jäähdy liikaa. Paista pihvit rauhallisesti keskilämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Tarjoile perunasoseen kanssa.

Vinkit!

  • Silakoiden tuoreuden tunnistaa parhaiten tuoksusta ja väristä. Tuore kala tuoksuu raikkaalta ja liha punertaa.

  • Kokonaiset silakat ovat usein hieman tuoreempia kuin fileet, joiden matkaa merestä kalatiskille pidentää koneellinen fileointi tehtaalla.

  • Valmista fileet mieluiten ostopäivänä. Kokonaiset silakat voi valmistaa vielä seuraavanakin päivänä, jos ne on säilytetty jääkaapissa lähellä nollaa.

  • Pihvit voi paistaa myös uunissa. Voitele pinta ensin öljyllä ja ripota päälle korppujauhoja tai hapankorppumuruja. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Kannattaa kokeilla

  • Yksinkertaisimmillaan silakkapihvit voi paistaa ilman täytettä. Aseta fileet ”lihapuolet” vastakkain. Mausta leivitysjauhot reilusti suolalla ja pippurilla. Pyörittele pihvit jauhoissa ja paista.

  • Rukiinen maku tuo ripauksen lisää suomalaisuutta silakkapihveihin. Leivitä silakat ruis- tai ruiskorppujauhoilla tai murenna hapankorpuista karkea ja rapea leivite silakoille.

  • Kelta-, ruoho-, kevät- ja punasipuli sekä tilli raikastavat täytteessä.

  • Juustojen sijaan täytteeseen saa uutta ideaa ja juhlavuutta lisäämällä kirjolohenmätiä, anjovista tai kylmäsavulohta.

  • Nopean ja helpon mausteen ja täytteen saat sinapista, tomaattipyreestä tai mätitahnasta.

  • Seuraavana päiväna silakkapihvit voi lämmittää mikrossa ja tarjota rapeaksi paahdetun ja voidellun ruisleivän päällä.

Paloittele haukifile oikein ja saat käyttöösi kolme (lähes) ruodotonta osaa.

Ruodoton vatsaosa, anopin pala ja ohut selkäpala

Tavoitteena on saada hauesta käyttöön ruodoton vatsaosa, jonka voi paistaa sellaisenaan pannulla. Palan saa irti leikkaamalla hauesta pois y-ruodon.

Selkäosan kapea pala on periaatteessa myös ruodoton, koska siihen jäävät pienet ruodot yleensä pehmenevät kypsennettäessä. Pala sopii myös hyvin osaksi mureketaikinaa, koska sen voi hienontaa monitoimikoneen leikkurissa.

Keskipalaan jää ruotoja, mutta taitava hauenkäsittelijä osaa poistaa myös ne.

Ruodot tuntuvat sormenpäällä

Ruotorivi sijaitsee haukifileen selässä. Etsi ruodot vetämällä sormenpäätä fileen pinnalla. Leikkaa ruotorivin yläpuolelle ruotoihin asti ulottuva viilto. Ruodot tuntuvat veitsen kärjessä, mutta terä ei mene niistä läpi. Parhaiten palan saa irti työntämällä veistä kevyesti.

Keskipalasta eli niin kutsutusta anopin palasta ruodot saa irti, kun kääntää palan ympäri ja leikkaa alustaa vasten irti lihasruodoissa kiinni olevan pienen lihassuikaleen. Videolla näet, miten se tapahtuu, vaikka ruokatoimittaja ei tällä kertaa aivan onnistunut lopputuloksessa.

Vinkki – kostea talouspaperi pitää leivinlaudan paikallaan

Kalan käsittelyä helpottaa, kun leivinlauta pysyy paikallaan. Muovinen lauta ei luisu pöydällä, kun laitat sen alle kostean paperin. Videolta näet myös tämän.

Lojuuko keittiössäsi vempeleitä, joita et ole aikoihin käyttänyt tai käytät sitä vain yhteen asiaan? Keittiön turhakkeet -verkkosarjassa esittelemme keittiötavaroille uusia käyttötarkoituksia. Lisää listaan oma ideasi ja jaa.

Piparimuotti on tarpeellinen kapistus muuallakin kuin leivontapuuhissa. Se sopii esimerkiksi lautasliinarenkaaksi, korttiaskartelun avuksi ja pieneksi valokuva­kehykseksi.

Joku kaunis aamu voi panna elämän risaiseksi ja pistellä aamiaiseksi reunattomia, kukan muotoisia paahtoleipiä hillolla. Joulun jälkeenkin perhe ilahtuu sydämen muotoisista pepperoneista pizzassa ja tähdeksi muotoilluista vesimelonin siivuista. 

Mikä parasta, leikkuupuuhista jää paljon sattumia kokille.

Lojuuko keittiössäsi vempeleitä, joita et ole aikoihin käyttänyt? Keittiön turhakkeet -verkkosarjassa esittelemme keittiötavaroille uusia käyttötarkoituksia. Lisää listaan oma ideasi ja jaa.

Neljä tapaa hyödyntää raastinta:

1. Raasta voita

Murotaikinaa tai munavoita tehdessä voita ei aina muista ottaa ajoissa lämpenemään. Hyvä keino saada notkeaa voita on raastaa se. Helpoiten raastaminen onnistuu, kun voipalan laittaa hetkeksi pakkaseen.

2. Raasta juureksia

Juurekset, erityisesti punajuuri kannattaa raastaa, koska näin sen maku paranee ja kypsymisaika lyhenee. Raasteen voi myös pakastaa. 

3. Raasta sitruunaa

Sitruunan kuoresta saa ruokiin ihanan aromin. Hienon kuoriraasteen saa kätevästi pois raastimesta, kun suojaa raastimen leivinpaperilla ja riipii sitten raasteen irti paperista.

4. Raasta juustoa

Valmiin juustoraasteen kilohinta on tuplasti suurempi kuin saman juuston palana. Pehmeänkin juuston raastaminen onnistuu, kun sen laittaa hetkeksi pakkaseen. Anna juuston kohmettua ja raasta vasta sitten.

Riiassa syöt hyvin ja edullisesti. Mikä parasta, lennot Riikaan saa alle satasella, ja matka kestää vajaan tunnin.

1. Hurmioidu hallissa

Kun merkkaat pakolliset nähtävyydet karttaan, aloita Riian kauppahallista. Viidestä hallista muodostuneessa upeassa kokonaisuudessa on 30 000 myyntipaikkaa. Negyu iela 7

2. Herkuttele paahtimossa

Jos pidät hyvästä kahvista, lounaspaikkojen ykkönen on kahvipaahtimo-ravintola Rocket Bean Roastery hipsterikadulla. Neljän ruokalajin huippuherkullinen lounas maksaa 23 euroa. Miera iela 29

3. Shoppaile torilla

Aidoimmat tuliaiset löydät lauantaisin maatilatorilta. Osta ainakin paikallista siideriä, raakakarkkeja ja leivonnaisia. Kalnciema iela 35

4. Kilistele kattojen yllä

Riga balsam on latvialainen alkoholijuoma, jota on pakko maistaa kerran. Nauti se cocktailina (8 e) Skyline Barissa ja ihaile vanhaa kaupunkia tornihotellin ylimmästä kerroksesta. Radisson Blu Hotel, Elizabetes iela 55

5. Ihastu illallisella

Riian kiinnostavin ravintola on "kolmen kokin" 3 Pavaru Restorans vanhassa kaupungissa. Seuraa, kuinka kokit loihtivat herkkuja avokeittiössä. Torna iela 4

Vinkit on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.