Silakkapihveihin sopivat monenlaiset täytteet. Kokeile ja kehitä omia suosikkeja.
Perkaa kokonaiset silakat. Leikkaa keittiösaksilla pää pois ja maha auki. Poista sisälmykset.
Työnnä peukalot selkäruodon kylkilihan väliin melkein nahkaan asti ja vedä toinen peukalo pyrstöä ja toinen niskaa kohti. Poista selkäruoto toiselta kyljeltä työntämällä peukalo selkäruodon alle. Vedä ruoto pois peukalon avulla.
Tee samankokoisista kalanpuolikkaista pareja. Levitä fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Valmista seuraavaksi täyte ja se joka toiselle fileelle. Nosta toinen filee kanneksi.
Pyörittele silakkafileet korppujauhoissa.
Paista pihvit rauhallisesti keskilämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
Tarjoile perunasoseen kanssa.

Silakkapihvit ovat halpaa herkkua, ja ne valmistuvat nopeasti. Perkaa kalat itse tai valmista pihvit valmiista fileistä.

25-30 kpl

1,2 kg kokonaisia silakoita tai 600 g silakkafileitä
1½ dl korppujauhoja
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria myllystä
2–3 rkl voita paistamiseen

Täyte
150 g sulatejuustoa (Koskenlaskija)
1 punasipuli
1 dl tuoretta tillisilppua

1. Perkaa kokonaiset silakat. Leikkaa keittiösaksilla pää pois ja maha auki. Poista sisälmykset.

2. Työnnä peukalot selkäruodon kylkilihan väliin melkein nahkaan asti ja vedä toinen peukalo pyrstöä ja toinen niskaa kohti. Silakasta muodostuu ”pihvi”. Poista selkäruoto toiselta kyljeltä työntämällä peukalo selkäruodon alle. Vedä ruoto pois peukalon avulla. Älä välitä, vaikka ruodon mukana lähtisi hieman lihaa.

3. Lajittele tuoreet silakkafileet pareittain siten, että samankokoiset muodostavat pihvin. Levitä fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Valmista seuraavaksi täyte. Leikkaa juusto kuutioiksi tai viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna tilli. Jaa täytteet joka toiselle fileelle. Nosta toinen filee kanneksi.

4. Pyörittele silakkafileet korppujauhoissa.

5. Sulata voi paistinpannussa. Kun voi vaahtoaa tasaisesti, nosta 4–6 pihviä kerralla paistumaan. Täytä pannusta vain noin 2/3, jotta se ei jäähdy liikaa. Paista pihvit rauhallisesti keskilämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Tarjoile perunasoseen kanssa.

Vinkit!

 • Silakoiden tuoreuden tunnistaa parhaiten tuoksusta ja väristä. Tuore kala tuoksuu raikkaalta ja liha punertaa.

 • Kokonaiset silakat ovat usein hieman tuoreempia kuin fileet, joiden matkaa merestä kalatiskille pidentää koneellinen fileointi tehtaalla.

 • Valmista fileet mieluiten ostopäivänä. Kokonaiset silakat voi valmistaa vielä seuraavanakin päivänä, jos ne on säilytetty jääkaapissa lähellä nollaa.

 • Pihvit voi paistaa myös uunissa. Voitele pinta ensin öljyllä ja ripota päälle korppujauhoja tai hapankorppumuruja. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Kannattaa kokeilla

 • Yksinkertaisimmillaan silakkapihvit voi paistaa ilman täytettä. Aseta fileet ”lihapuolet” vastakkain. Mausta leivitysjauhot reilusti suolalla ja pippurilla. Pyörittele pihvit jauhoissa ja paista.

 • Rukiinen maku tuo ripauksen lisää suomalaisuutta silakkapihveihin. Leivitä silakat ruis- tai ruiskorppujauhoilla tai murenna hapankorpuista karkea ja rapea leivite silakoille.

 • Kelta-, ruoho-, kevät- ja punasipuli sekä tilli raikastavat täytteessä.

 • Juustojen sijaan täytteeseen saa uutta ideaa ja juhlavuutta lisäämällä kirjolohenmätiä, anjovista tai kylmäsavulohta.

 • Nopean ja helpon mausteen ja täytteen saat sinapista, tomaattipyreestä tai mätitahnasta.

 • Seuraavana päiväna silakkapihvit voi lämmittää mikrossa ja tarjota rapeaksi paahdetun ja voidellun ruisleivän päällä.

Maidon käyttäminen kokkauksessa on välillä kinkkistä. Tästä löydät vinkit, joiden avulla maitosi ei pala pohjaan, juoksetu tai kuohu yli.

Ongelma: maito palaa pohjaan

Maito palaa pohjaan, jos sen sisältämä proteiini eli valkuainen saostuu kuumentaessa kattilan pohjalle. Näin vältät pohjaan palamisen:

Käytä ruuanlaitossa kevyt- tai täysmaitoa, sillä rasvaton maito tarttuu herkemmin pohjaan.

Valitse iso, paksupohjainen teräskattila tai pinnoitettu kattila. Käytä matalia lämpötiloja.

Kun keität maitoa, kiehauta ensin vettä kattilan pohjalla ja lisää maito vasta kiehuvaan veteen. Alenna heti lieden lämpöä ja sekoita keitosta. Veden sijaan voit kuumentaa voita kattilan pohjalla ennen maidon lisäämistä.

Sekoita mieluummin puulastalla kuin puuhaarukalla tai vispilällä. Lasta osuu paremmin pohjaan.

Vähälaktoosinen maito kärähtää pohjaan herkemmin kuin laktoositon maitojuoma. 

Ongelma: maito juoksettuu

Maidon proteiinit voivat saostua suolan, mausteiden, happamien marjojen, tomaatin, sitruunan tai pinaatin vaikutuksesta. Sitä sanotaan juoksettumiseksi. Näin vältät juoksettumisen:

Mausta maitoruoka aina vasta valmiina.

Suurusta keitto tai kastike ennen kuin lisäät siihen hapanta raaka-ainetta.

Ongelma: maito kuohuu yli

Maito kuohuu helposti, koska kuumentaessa sen pintaan muodostuu kalvo, joka estää höyrystyvän nesteen haihtumisen. Näin vältät ylikuohumisen:

Älä käytä kattilassa kantta. Muista sekoittaa maitoa pohjia myöten.

 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 13/2015.

  Järvenpääläinen Raija Seppälä tuli sienimetsästä umpiväsyneenä ja keksi uuden, vaivattoman keinon käsitellä saaliin.

  Sinä iltana Raija Seppälän sienikoriin oli päätynyt iso keko tatteja ja kantarelleja, mutta Raija oli metsässä kävelyn jälkeen aivan puhki. Koska etenkin tatit pitää saada nopeasti pakkaseen, Raija päätti kokeilla uutta keinoa valmistella sienisaaliinsa.

  Hän levitti uunipannulle ison leivinpaperin ja kumosi sienet sen päälle paksuksi kerrokseksi. Hän ei pilkkonut sieniä silpuksi, korkeintaan halkaisi isoimmat.

  Sitten vain pannu 160-asteiseen uuniin, ensin 20 minuutiksi.

  Sitten vain pannu 160-asteiseen uuniin, ensin 20 minuutiksi ja sienten varovaisen kääntelyn jälkeen vielä noin 10 minuutiksi.

  "Sienistä ei edes lähtenyt paljon vettä pannulle. Jäähdytin ne ja panin pakastimeen", Raija Seppälä kertoo.

  Tulos: kauniimpia ja maukkaampia sieniä

  Uusi keino osoittautui niin toimivaksi, ettei Raija Seppälä ole palannut perinteiseen. Siis siihen, jossa sienistä haihdutetaan vesi paistinpannussa ennen pakastamista.

  Uunissa sienet pysyvät napakoina, ja värikin säilyy.

  "Paistinpannulla valmistelluista sienistä tulee velttoja ja maku haihtuu vesihöyryn mukana. Uunissa sienet pysyvät napakoina ja herkullisina, ja niiden värikin säilyy kauniina. Tosin punikkitatit mustuvat vääjäämättä myös uunissa", Raija Seppälä sanoo.

  Sopii lähes kaikille lajeille

  Raija Seppälä on käsitellyt uunissa tattien ja kantarellien lisäksi muun muassa mustiatorvisieniä, kehnäsieniä ja suppilovahveroita. Ainoastaan rouskut hän on keittänyt vanhaan tapaan vedessä: niiden kitkeryys ei muuten katoa.

  "Jos kesä on kovin kuiva, myös kantarellit ovat kuivia ja vaarassa muuttua kitkeriksi. Silloin lisään uunipannulle vähän vettä", Raija kertoo.

  Uunissa on helppo käsitellä jokainen sienilaji erikseen.

  Uunissa on helppo käsitellä jokainen sienilaji erikseen. Jos saaliin joukossa on vain pari kehnäsientä tai mustavahakasta, Raija pudottaa ne omiin pieniin vuokiinsa. Käsittelyn jälkeen hän pakkaa sienet lajin mukaan pakastuspusseihin.

  Uunissa voi myös ruskistaa

  Toisinaan Raija Seppälä myös ruskistaa sienet valmiiksi uunissa.

  "Kun olen pitänyt niitä 20-30 minuuttia 160 asteessa, nostan uunin lämpötilan 200:aan ja annan sienten saada väriä. Silloin vain pitää olla tarkkana, etteivät sienet pala", Raija sanoo.

  Myös uunissa ruskitetut sienet voi pakastaa.

  Myös ruskistetut sienet voi pakastaa. Sulatuksen jälkeen Raija pyöräyttää ne voissa paistinpannulla sipuleiden kanssa niin kuin ruskistamattomatkin.

  "Suurkeittiöidenkin kannattaisi kokeilla sienten uunikäsittelyä ja kehitellä sitä eteenpäin. Esimerkiksi ravintoloilla voisi olla käyttöä sienille, jotka pysyvät käsittelyn jälkeen kauniisti sienen muotoisina", Raija vinkkaa.

  Näin käsittelet sienet pakkaseen

  Lämmitä uuni noin 160 asteeseen.

  Levitä uunipannulle (eli syvälle uunipellille) iso leivinpaperi ja sen päälle kokonaiset, roskista puhdistetut sienet paksuksi kerrokseksi. Isoimmat sienet kannattaa puolittaa.

  Pane pannu uuniin aluksi 20 minuutiksi. Kurkkaa välillä, etteivät sienet pala.

  Kääntele sieniä varovasti ja pidä niitä uunissa vielä noin 10 minuuttia.

  Jäähdytä sienet ja pakasta pusseissa tai rasioissa.

  Pienet sienierät voit käsitellä pienissä vuoissa.

  Keino ei sovi rouskuille, koska ne vaativat keittämisen ennen käyttöä.

  Arja - Kodin Kuvalehti
  Seuraa 
  Liittynyt12.8.2014

  Hei nimimerkki Mimanu, juttuun haastateltu henkilö ehdotti tällaista aikaa, mutta kannattaa kokeilla itse hiukan eri pituisia aikoja. Maku ja koostumus säästyvät haastatellun mukaan tällä keinoin parhaana, eikä ilmeisesti haittaa, vaikka siihen hiukan nestettä jäisikin.

  Jos inkivääri tuppaa nahistumaan jääkaapissa, kokeile tätä vinkkiä.

  Käsi ylös, kenen muun jääkaappiin inkiväärinokareet unohtuvat ajelehtimaan, kunnes ovat nahkeassa roskiskunnossa.

  Hävikki harmittaa joka kerta, joten kokeile pakastaa yli jäänyt inkivääri kuorittuna pienessä pussissa. Jäisestä juuresta on yllättävän helppo raastaa tarpeen tullen pannulle pari ruoka­lusikallista. Sitkeät säikeetkin silppuuntuvat toisin kuin sulaa inkivääriä raastaessa.

  Raasteenkin voi pakastaa

  Raasteen voi toki myös tehdä valmiiksi ja pakastaa sopivina annoksina jääkuutio­rasiassa.

  Tuore inkivääri säilyy pakkasessa yhden vuoden.

  Kekkerit ystävien kesken ovat elämän suola, mutta kaikissa meissä ei ole suurtalouskokin ja supermartan geenejä. Näin pidät ruokajuhlat ilman paniikkia.

  1. Unohda Pinterest-paineet.

  Jos tule kiire, älä väkerrä viirinauhoja tai silkkipaperipalloja juuri ennen vieraiden saapumista. Tee valmisteluista niin helpot, että sinulla aikaa on irrottaa se viimeinenkin papiljotti ja nauttia lasi kuohuvaa.

  2. Tee vähän mutta hyvää.

  Keskity seitsemän sortin menun sijasta yhden bravuurisi valmistukseen. Kaikille maistuu sosekeitto, simppeli pasta tai ruokaisa salaatti. Kukaan vieraista ei tiedä tai piittaa, vaikka tekisit samaa joka tiistai.

  3. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse.

  Kun hankit kastikkeen tai kakun valmiina, osta vain parasta. Siirrä sitten tuote sievään tarjoiluastiaan ja myhäile, kun reseptiä udellaan.

  4. Keskity viime silauksiin.

  Leivän taittaminen on tyylikkäämpää kuin valmisviipaleen nappaaminen, ja vierasta ilahduttaa enemmän soppa-annos kauniilla lautasella korianterisilpun koristamana kuin ison kattilan kauhominen.

  Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 10/2015.