Silakkapihveihin sopivat monenlaiset täytteet. Kokeile ja kehitä omia suosikkeja.
Perkaa kokonaiset silakat. Leikkaa keittiösaksilla pää pois ja maha auki. Poista sisälmykset.
Työnnä peukalot selkäruodon kylkilihan väliin melkein nahkaan asti ja vedä toinen peukalo pyrstöä ja toinen niskaa kohti. Poista selkäruoto toiselta kyljeltä työntämällä peukalo selkäruodon alle. Vedä ruoto pois peukalon avulla.
Tee samankokoisista kalanpuolikkaista pareja. Levitä fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Valmista seuraavaksi täyte ja se joka toiselle fileelle. Nosta toinen filee kanneksi.
Pyörittele silakkafileet korppujauhoissa.
Paista pihvit rauhallisesti keskilämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
Tarjoile perunasoseen kanssa.

Silakkapihvit ovat halpaa herkkua, ja ne valmistuvat nopeasti. Perkaa kalat itse tai valmista pihvit valmiista fileistä.

25-30 kpl

1,2 kg kokonaisia silakoita tai 600 g silakkafileitä
1½ dl korppujauhoja
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria myllystä
2–3 rkl voita paistamiseen

Täyte
150 g sulatejuustoa (Koskenlaskija)
1 punasipuli
1 dl tuoretta tillisilppua

1. Perkaa kokonaiset silakat. Leikkaa keittiösaksilla pää pois ja maha auki. Poista sisälmykset.

2. Työnnä peukalot selkäruodon kylkilihan väliin melkein nahkaan asti ja vedä toinen peukalo pyrstöä ja toinen niskaa kohti. Silakasta muodostuu ”pihvi”. Poista selkäruoto toiselta kyljeltä työntämällä peukalo selkäruodon alle. Vedä ruoto pois peukalon avulla. Älä välitä, vaikka ruodon mukana lähtisi hieman lihaa.

3. Lajittele tuoreet silakkafileet pareittain siten, että samankokoiset muodostavat pihvin. Levitä fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Valmista seuraavaksi täyte. Leikkaa juusto kuutioiksi tai viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna tilli. Jaa täytteet joka toiselle fileelle. Nosta toinen filee kanneksi.

4. Pyörittele silakkafileet korppujauhoissa.

5. Sulata voi paistinpannussa. Kun voi vaahtoaa tasaisesti, nosta 4–6 pihviä kerralla paistumaan. Täytä pannusta vain noin 2/3, jotta se ei jäähdy liikaa. Paista pihvit rauhallisesti keskilämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Tarjoile perunasoseen kanssa.

Vinkit!

  • Silakoiden tuoreuden tunnistaa parhaiten tuoksusta ja väristä. Tuore kala tuoksuu raikkaalta ja liha punertaa.

  • Kokonaiset silakat ovat usein hieman tuoreempia kuin fileet, joiden matkaa merestä kalatiskille pidentää koneellinen fileointi tehtaalla.

  • Valmista fileet mieluiten ostopäivänä. Kokonaiset silakat voi valmistaa vielä seuraavanakin päivänä, jos ne on säilytetty jääkaapissa lähellä nollaa.

  • Pihvit voi paistaa myös uunissa. Voitele pinta ensin öljyllä ja ripota päälle korppujauhoja tai hapankorppumuruja. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Kannattaa kokeilla

  • Yksinkertaisimmillaan silakkapihvit voi paistaa ilman täytettä. Aseta fileet ”lihapuolet” vastakkain. Mausta leivitysjauhot reilusti suolalla ja pippurilla. Pyörittele pihvit jauhoissa ja paista.

  • Rukiinen maku tuo ripauksen lisää suomalaisuutta silakkapihveihin. Leivitä silakat ruis- tai ruiskorppujauhoilla tai murenna hapankorpuista karkea ja rapea leivite silakoille.

  • Kelta-, ruoho-, kevät- ja punasipuli sekä tilli raikastavat täytteessä.

  • Juustojen sijaan täytteeseen saa uutta ideaa ja juhlavuutta lisäämällä kirjolohenmätiä, anjovista tai kylmäsavulohta.

  • Nopean ja helpon mausteen ja täytteen saat sinapista, tomaattipyreestä tai mätitahnasta.

  • Seuraavana päiväna silakkapihvit voi lämmittää mikrossa ja tarjota rapeaksi paahdetun ja voidellun ruisleivän päällä.

Sinäkin voit vaikuttaa ruokavalinnoillaan ekologiseen jalanjälkeensä, omaan lähipiiriinsä ja esimerkiksi kauppojen valikoimaan. 

Muutosten tekeminen ei ole vaikeaa, mutta ne kannattaa aloittaa vähitellen.

Korvaa osa lihasta kasviksilla

Suomalaiset syövät enemmän lihaa kuin olisi terveellistä meille tai maapallolle. Eläinperäisen ruuan tuotanto aiheuttaa kasvituotantoa enemmän hiilidioksidipäästöjä, vesistön saastumista ja luonnon monimuotoisuuden hupenemista. Ruuantuotanto kiihdyttää ilmastonmuutosta yhtä voimakkaasti kuin liikenne.

Hyvä alku on valita lounaalla kasvisvaihtoehto tai pitää välillä kasvisruokapäivä. Uusia kasvisruokareseptejä voi kokeilla yhdessä ystävien kanssa tai tuunata vanhoja lempi-ruokia kasvispainotteisiksi. 

Esimerkiksi puolet reseptin jauhelihasta voi korvata soijarouheella ja pakastaa loput jauhelihat seuraavaa kertaa varten. Ruuasta tulee terveellisempää helposti ja halvalla.

Älä heitä ruokaa roskiin

Suomessa heitetään päivittäin pois noin miljoona kiloa ruokaa. Silloin ruuan ympäristövaikutukset ovat syntyneet turhaan.

Etsi ympäristömerkintä

Maatalouden ja lihantuotannon tieltä raivataan tärkeitä savanneja ja sademetsiä, jolloin luonto köyhtyy ja lajeja uhkaa sukupuutto. Ruuantuotanto kuitenkin takaa toimeentulon monille köyhien maiden asukkaille, joten pelkästään kotimaista ruokaa ei tarvitse ostaa. Suosi siis vastuullisesti tuotettua, ympäristömerkittyä ruokaa. 

Kysy lähikaupassa ja ravintoloissa tietoa ruuan alkuperästä ja sertifioinnista.

Vinkit antoi WWF:n asiantuntija Stella Höynälänmaa.

Kiinnostaako gluteeniton leivonta, mutta vehnäjauhottomuus mietityttää? Tutustu vaihtoehtoihin ja onnistut varmasti.

Jos ohjeessa on desilitra vehnäjauhoja, sen tilalle sopii:

2/3 dl perunajauhoja

1 dl maissitärkkelystä

1 dl riisijauhoja

¾ dl täysjyväriisijauhoja

¾ dl maissijauhoja

¾ dl tattarijauhoja

1 dl hirssijauhoja

1 dl gluteenitonta jauhoseosta

2/3 dl Jytte-jauhoja

Leivo näin!

Gluteenittomat jauhot leipoutuvat muita huonommin, koska gluteeni antaa taikinoille sitkon. Käytä taikinanesteenä jotain proteiinia sisältävää kuten kermaa, jogurttia, soijamaitoa, piimää tai maitoa. Taikinaan voi laittaa myös rahkaa tai soijajauhoja.

Gluteenittomiin leivonnaisiin kannattaa lisätä psylliumia eli plantago-kasvin siemenistä jauhettua jauhetta. Luontaistuotekaupasta saatava aine antaa sitkoa ja kuohkeuttaa, eivätkä leivonnaiset murene niin helposti. Hiivataikinoihin tarvitaan 1–2 ruokalusikallista psylliumjauhetta nestelitraa kohti.

Leivinjauheleivonnaisissa psylliumia lisätään teelusikallinen kolmeen desiin jauhoja. Psylliumin lisäksi leipoutuvuutta parantavat myös perunahiutaleet.

Gluteenittomiin, vaaleisiin leivonnaisiin saa väriä esimerkiksi kasvissoseilla. Leipoutuvuus, maku ja ulkonäkö paranevat, kun lisäät taikinaan rouheita, hiutaleita tai siemeniä.

Gluteeniton taikina vaatii pidemmän vaivauksen kuin tavallinen. Näin leivonnaisista tulee hieman kuohkeampia.

Muotoile sämpylät kostutetuin käsin. Syö leivonnaiset tuoreina ja pakasta ylimääräiset, sillä ne kuivuvat herkästi.

Vieläkö piparimuotit pyörivät esillä keittiössä? Älä laita niitä pois. Niille on nyt uutta käyttöä.

Piparimuotti on tarpeellinen kapistus muuallakin kuin leivontapuuhissa. Siitä syntyy helposti myös jotain näistä.

1. Lautasliinarengas

Kietaise sopivan paksuinen lautasliina piparimuotin sisään. Pystymalliset ja melko pienet muotit sopivat tarkoitukseen parhaiten, paksulle lautasliinalle käy suurikin muotti.

2. Paahtoleivän muotoilija

Joku kaunis aamu voi panna elämän risaiseksi ja pistellä aamiaiseksi reunattomia, sydämen muotoisia paahtoleipiä hillolla. 

3. Pieni valokuvankehys

Teippaa läpinäkyvällä teipillä piparimuotin taakse haluamasi valokuva ja leikkaa reunat muotin mukaisesti. Kehys pysyy pystyssä pöydällä tai sen voi naputella pienillä nauloilla seinään.

Meneekö sormi suuhun kaupan pakastetaikinahyllyn edessä? KK selvitti, mikä pakastetaikina sopii parhaiten joulutortuille, pasteijoille ja piiraiden pohjaksi.

Valitse taikina käyötarkoituksen mukaan ja tutustu huolellisesti valmistusohjeisiin. Vaikka nimike olisi sama, eri valmistajien taikinoissa on eroja. Tarkista esimerkiksi maidottomuus ja munattomuus.

 

Voitaikina

 

Mistä tehty, millainen? Yleisnimitys lehtevälle taikinalle, joka on valmistettu aidosta voista.

Missä parhaimmillaan? Joulutortuissa ja pasteijoissa; sellaisissa leivonnaisissa, joihin haluaa voin aromia.

Mitä erikoista? Voitaikinalla leivonnaisesta tulee maukkaampi kuin margariinilla leivotusta.

Tiesitkö tämän? Mitä kylmemmästä voitaikinasta leivot, sitä lehtevämpi on tulos.

 

Lehtitaikina

 

Mistä tehty, millainen? Myydään ohuemmiksi kaulittuina levyinä kuin torttutaikina. Valmistettu margariinista.

Missä parhaimmillaan? Leivonnaisissa, joissa on täytettä, mutta myös piirakoissa, viinereissä ja croissanteissa, tortuissa ja pasteijoissa.

Mitä erikoista? Leivonnaiset eivät kohoa uunissa yhtä korkeiksi kuin torttutaikinasta valmistetut.

Tiesitkö tämän? Täytetyt pasteijat eivät nouse liian pulleiksi, vaan pysyvät suuhun sopivina.

 

Torttutaikina

 

Mistä tehty, millainen? Lehteväksi kaulittu taikina, joka on valmistettu margariinista.

Missä parhaimmillaan? Viinereissä, tortuissa ja pasteijoissa.

Mitä erikoista? Lehtevä torttutaikina nousee uunissa korkeammaksi kuin voi- tai torttutaikina. Näyttävimmät joulutortut!

Tiesitkö tämän? Torttutaikinassa voi olla jopa sata lehtevää kerrosta.

 

Murotaikina, kauramurotaikina

 

Mistä tehty, millainen? Nypitty taikina, joka sisältää sokeria. Murotaikinassa ei ole juurikaan nestettä.

Missä parhaimmillaan? Makeissa piirakoissa. 

Mitä erikoista? Sopii erinomaisesti myös erilaisten pikkuleipien tekoon.

Tiesitkö tämän? Kauramurotaikinan kauran kuitu imee mukavasti marjatäytteen kosteutta.

 

Suolainen ja makea piirakkataikina

 

Mistä tehty, millainen? Sekoitettu taikina on kostea, ei hajoa kovin helposti. Makeaan taikinaan lisätty sokeria.

Missä parhaimmillaan? Suolaisissa ja makeissa piirakoissa. 

Mitä erikoista? Pohjaa kannattaa esipaistaa viisi minuuttia ja lisätä täytteet vasta sen jälkeen

Tiesitkö tämän? Piirakkataikinassa on vähän nestettä ja vähemmän rasvaa kuin murotaikinassa.

 

Ruisperunataikina, ruistaikina, ruis-kaurataikina, rukiinen piirakkataikina

 

Mistä tehty, millainen? Kuitupitoisempi kuin piirakkataikina. Mehevä ja viljaisa maku.

Missä parhaimmillaan? Suolaisissa piirakoissa ja pasteijoissa, joiden ei tarvitse olla lehteviä.

Mitä erikoista? Esikypsennä pohjaa hetki ja lisää täytteet vasta sen jälkeen. Näin pohja kypsyy varmasti.

Tiesitkö tämän? Kokeile taikinaa myös erilaisiin kukkoihin ja kinkun kuorena.