Silakkapihveihin sopivat monenlaiset täytteet. Kokeile ja kehitä omia suosikkeja.
Perkaa kokonaiset silakat. Leikkaa keittiösaksilla pää pois ja maha auki. Poista sisälmykset.
Työnnä peukalot selkäruodon kylkilihan väliin melkein nahkaan asti ja vedä toinen peukalo pyrstöä ja toinen niskaa kohti. Poista selkäruoto toiselta kyljeltä työntämällä peukalo selkäruodon alle. Vedä ruoto pois peukalon avulla.
Tee samankokoisista kalanpuolikkaista pareja. Levitä fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Valmista seuraavaksi täyte ja se joka toiselle fileelle. Nosta toinen filee kanneksi.
Pyörittele silakkafileet korppujauhoissa.
Paista pihvit rauhallisesti keskilämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
Tarjoile perunasoseen kanssa.

Silakkapihvit ovat halpaa herkkua, ja ne valmistuvat nopeasti. Perkaa kalat itse tai valmista pihvit valmiista fileistä.

25-30 kpl

1,2 kg kokonaisia silakoita tai 600 g silakkafileitä
1½ dl korppujauhoja
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria myllystä
2–3 rkl voita paistamiseen

Täyte
150 g sulatejuustoa (Koskenlaskija)
1 punasipuli
1 dl tuoretta tillisilppua

1. Perkaa kokonaiset silakat. Leikkaa keittiösaksilla pää pois ja maha auki. Poista sisälmykset.

2. Työnnä peukalot selkäruodon kylkilihan väliin melkein nahkaan asti ja vedä toinen peukalo pyrstöä ja toinen niskaa kohti. Silakasta muodostuu ”pihvi”. Poista selkäruoto toiselta kyljeltä työntämällä peukalo selkäruodon alle. Vedä ruoto pois peukalon avulla. Älä välitä, vaikka ruodon mukana lähtisi hieman lihaa.

3. Lajittele tuoreet silakkafileet pareittain siten, että samankokoiset muodostavat pihvin. Levitä fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Valmista seuraavaksi täyte. Leikkaa juusto kuutioiksi tai viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna tilli. Jaa täytteet joka toiselle fileelle. Nosta toinen filee kanneksi.

4. Pyörittele silakkafileet korppujauhoissa.

5. Sulata voi paistinpannussa. Kun voi vaahtoaa tasaisesti, nosta 4–6 pihviä kerralla paistumaan. Täytä pannusta vain noin 2/3, jotta se ei jäähdy liikaa. Paista pihvit rauhallisesti keskilämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Tarjoile perunasoseen kanssa.

Vinkit!

  • Silakoiden tuoreuden tunnistaa parhaiten tuoksusta ja väristä. Tuore kala tuoksuu raikkaalta ja liha punertaa.

  • Kokonaiset silakat ovat usein hieman tuoreempia kuin fileet, joiden matkaa merestä kalatiskille pidentää koneellinen fileointi tehtaalla.

  • Valmista fileet mieluiten ostopäivänä. Kokonaiset silakat voi valmistaa vielä seuraavanakin päivänä, jos ne on säilytetty jääkaapissa lähellä nollaa.

  • Pihvit voi paistaa myös uunissa. Voitele pinta ensin öljyllä ja ripota päälle korppujauhoja tai hapankorppumuruja. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Kannattaa kokeilla

  • Yksinkertaisimmillaan silakkapihvit voi paistaa ilman täytettä. Aseta fileet ”lihapuolet” vastakkain. Mausta leivitysjauhot reilusti suolalla ja pippurilla. Pyörittele pihvit jauhoissa ja paista.

  • Rukiinen maku tuo ripauksen lisää suomalaisuutta silakkapihveihin. Leivitä silakat ruis- tai ruiskorppujauhoilla tai murenna hapankorpuista karkea ja rapea leivite silakoille.

  • Kelta-, ruoho-, kevät- ja punasipuli sekä tilli raikastavat täytteessä.

  • Juustojen sijaan täytteeseen saa uutta ideaa ja juhlavuutta lisäämällä kirjolohenmätiä, anjovista tai kylmäsavulohta.

  • Nopean ja helpon mausteen ja täytteen saat sinapista, tomaattipyreestä tai mätitahnasta.

  • Seuraavana päiväna silakkapihvit voi lämmittää mikrossa ja tarjota rapeaksi paahdetun ja voidellun ruisleivän päällä.

Talvi ei estä retkeilyä. Nuotiolla lämmitetyt eväät maistuvat aivan gurmeelta. Tässä tärkeimmät vinkit talviretkeilyyn.

Pukeudu kerroksittain

Varaa reppuun tilaa, jotta voit vähentää ja lisätä vaatteita. Kun pysähdyt tauolle, pue esimerkiksi fleecepusero takin alle. Varaa ohuet hanskat tai sormikkaat paksumpien käsineiden alle, jotta kädet eivät palellu, kun riisut paksummat hanskat. 

Esivalmistele

Esivalmistele ruoka kotona ja tee loput luonnossa. Siten saat perillä hyvää ruokaa näppärästi. Vastapaistettu lohi tai juuri käristetty poro maistuu paremmalta, kuin pelkästään repussa kulkenut. Kotona paistetut ja folioon käärityt uunibataatit tai -perunat pysyvät lämpiminä jopa pari tuntia. 

Käytä nuotiopaikkoja

Tulenteko vaatii maanomistajan luvan, joten sytytä nuotio vain sille tarkoitettuun paikkaan. Kaasukeitintä, trangiaa ja risukeitintä saa käyttää missä vain, mutta varovaisuus on tärkeää.

Kuivattu poblano eli ancho on rantautumassa Suomeen.

Ei anjovis vaan ancho. Trendikkäiden savugrillaajien suosikkichiliä kannattaa hankkia nyt kotiin. Kuivattu ancho-chili on melko mietoa ja makeaa, ja sitä voi ripauttaa jopa valmiin ruuan päälle.

Kokeile ancho-maustevoita grilliruuan kanssa!

Maustepurkin löydät isosta ruokakaupasta Santa Marian hyllystä.

Terveellisin ruoka kerätään luonnosta.

Terveellisyys on yhä voimistuva megatrendi. Terveellisin ruoka kerätään luonnosta, ja villiyrttien keräilystä innostuneet noukkivat koreihinsa yhä useampia lajeja. Viime vuonna nokkosta alkoi saada kaupasta ruukussa ja koivunlehtiä sekä voikukkaa kuivattuina.

Tulevan kevään trendikkäimmäksi villiyrtiksi veikataan Ruotsin mallin mukaisesti litulaukkaa. Länsinaapurissa sitä saa jo ruukkuyrttinä.
 

Ruokakaupan koko ajan kasvava vegetarjonta pistää pään pyörälle. Mistä uudesta tuotteesta syntyy kanaruuan kasvisversio ja mikä korvaisi jauhelihan? Näin erotat uudet kasvisproteiinit.

Täysipainoinen kasvisateria sisältää proteiinia. Luonnostaan sitä saa esimerkiksi pavuista, pähkinöistä ja linsseistä. Kokkauksen helpottamiseksi markkinoilla on monta uutta käyttövalmista kasviproteiinia. Joko erotat kuvan kaverukset? Ne ovat vasemmalta oikealle oumph, härkis, mifu, nyhtökaura ja quorn.

Lihaisa oumph

Ruotsissa oumph aiheutti nyhtökauran kaltaisen buumin. Helppokäyttöinen soijaproteiini oumph on rakenteeltaan lihaisa ja sopii myös haudutettaviin pataruokiin. Oumphia saa pakasteena kahdeksassa muodossa: maustamattomina paloina (The chunk), suikaleina (The strip) ja fileinä (The filet) sekä viidessä eri maustekastikkeessa.

Jauhelihamainen härkis

Nyhtökauran tavoin kotimainen härkis korvaa mukavasti jauhelihan arkikokkauksissa. Sen etu on helppo saatavuus pienistäkin ruokakaupoista. Härkäpavusta ja herneproteiinista valmistetussa murumaisessa härkiksessä on makua ja se maistuu jopa sellaisenaan, vaikka tuote ei sisällä varsinaista maustekastiketta. Makua selittää myös härkiksen suolapitoisuus (1,5 %), joten siitä kokatessa voi vähentää hieman suolan määrää. Härkiksen yksi hyvä puoli on se, että sen voi jauhaa pihvien ja pyöryköiden raaka-aineeksi.

Helppo Mifu

Mifu on maidosta valmistettu, kuumennusta kestävä ruokarae, jolla saa lisää ruokaisuutta ja proteiinipitoisuutta ruokiin. Mifu ei sovi vegaaniruokavalioon, mutta sekasyöjä voi kokeilla mifua lihan vaihtoehdoksi. Mifun voi lisätä suoraan vaikkapa makaronilaatikkoon tai kastikkeeseen, mutta sen voi myös paistaa ensin pannulla, jolloin pintaan saa hieman makua ja suutuntumaa. Erityisen hyvin mifu sopii intialaistyyppiseen palak paneer -curryyn. Mifua saa sekä maustamattomana että eri maustekastikkeissa.

Proteiinipommi nyhtökaura

Kaurasta, pavuista ja keltaherneestä valmistettu nyhtökaura käy erityisesti jauhelihan korvikkeeksi monenlaiseen ruuanlaittoon. Maku on miedon kaurainen ja rakenne todella muistuttaa nyhdettyä lihaa. Nyhtökaura on käyttövalmis sellaisenaan. Hyvä tapa käsitellä nyhtökauraa on paistaa se rapeaksi rasvassa kuumalla pannulla ja lisätä se ruokaan paistettuna. Nyhtökauran proteiinipitoisuus on kasviproteiinille huikea: noin 30 g / 100 g. Nyhtökaura on riittoisaa ja täyttävää: 250 gramman paketista valmistuu ruoka neljälle.

Broilerin kaltainen quorn

Kun haluat korvata broilerin, kokeile lihaisaa quornia. Quorn valmistetaan sieni- eli mykoproteiinista käymismenetelmällä kuten jugurtti tai olut. Quornia voit noukkia ostoskoriin pakastealtaasta rouheena, kuutiona tai fileenä. Tarjolla on myös valmiita pihvejä ja nugetteja. Esimerkiksi filee-quorn toimii hyvin niissä ruuissa, jotka olet tottunut tekemään broilerifileistä. Quornin on sellaisenaan käyttövalmista ja sopii kuumennettaviin ruokiin.