Silakkapihveihin sopivat monenlaiset täytteet. Kokeile ja kehitä omia suosikkeja.
Perkaa kokonaiset silakat. Leikkaa keittiösaksilla pää pois ja maha auki. Poista sisälmykset.
Työnnä peukalot selkäruodon kylkilihan väliin melkein nahkaan asti ja vedä toinen peukalo pyrstöä ja toinen niskaa kohti. Poista selkäruoto toiselta kyljeltä työntämällä peukalo selkäruodon alle. Vedä ruoto pois peukalon avulla.
Tee samankokoisista kalanpuolikkaista pareja. Levitä fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Valmista seuraavaksi täyte ja se joka toiselle fileelle. Nosta toinen filee kanneksi.
Pyörittele silakkafileet korppujauhoissa.
Paista pihvit rauhallisesti keskilämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
Tarjoile perunasoseen kanssa.

Silakkapihvit ovat halpaa herkkua, ja ne valmistuvat nopeasti. Perkaa kalat itse tai valmista pihvit valmiista fileistä.

25-30 kpl

1,2 kg kokonaisia silakoita tai 600 g silakkafileitä
1½ dl korppujauhoja
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria myllystä
2–3 rkl voita paistamiseen

Täyte
150 g sulatejuustoa (Koskenlaskija)
1 punasipuli
1 dl tuoretta tillisilppua

1. Perkaa kokonaiset silakat. Leikkaa keittiösaksilla pää pois ja maha auki. Poista sisälmykset.

2. Työnnä peukalot selkäruodon kylkilihan väliin melkein nahkaan asti ja vedä toinen peukalo pyrstöä ja toinen niskaa kohti. Silakasta muodostuu ”pihvi”. Poista selkäruoto toiselta kyljeltä työntämällä peukalo selkäruodon alle. Vedä ruoto pois peukalon avulla. Älä välitä, vaikka ruodon mukana lähtisi hieman lihaa.

3. Lajittele tuoreet silakkafileet pareittain siten, että samankokoiset muodostavat pihvin. Levitä fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Valmista seuraavaksi täyte. Leikkaa juusto kuutioiksi tai viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna tilli. Jaa täytteet joka toiselle fileelle. Nosta toinen filee kanneksi.

4. Pyörittele silakkafileet korppujauhoissa.

5. Sulata voi paistinpannussa. Kun voi vaahtoaa tasaisesti, nosta 4–6 pihviä kerralla paistumaan. Täytä pannusta vain noin 2/3, jotta se ei jäähdy liikaa. Paista pihvit rauhallisesti keskilämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Tarjoile perunasoseen kanssa.

Vinkit!

  • Silakoiden tuoreuden tunnistaa parhaiten tuoksusta ja väristä. Tuore kala tuoksuu raikkaalta ja liha punertaa.

  • Kokonaiset silakat ovat usein hieman tuoreempia kuin fileet, joiden matkaa merestä kalatiskille pidentää koneellinen fileointi tehtaalla.

  • Valmista fileet mieluiten ostopäivänä. Kokonaiset silakat voi valmistaa vielä seuraavanakin päivänä, jos ne on säilytetty jääkaapissa lähellä nollaa.

  • Pihvit voi paistaa myös uunissa. Voitele pinta ensin öljyllä ja ripota päälle korppujauhoja tai hapankorppumuruja. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Kannattaa kokeilla

  • Yksinkertaisimmillaan silakkapihvit voi paistaa ilman täytettä. Aseta fileet ”lihapuolet” vastakkain. Mausta leivitysjauhot reilusti suolalla ja pippurilla. Pyörittele pihvit jauhoissa ja paista.

  • Rukiinen maku tuo ripauksen lisää suomalaisuutta silakkapihveihin. Leivitä silakat ruis- tai ruiskorppujauhoilla tai murenna hapankorpuista karkea ja rapea leivite silakoille.

  • Kelta-, ruoho-, kevät- ja punasipuli sekä tilli raikastavat täytteessä.

  • Juustojen sijaan täytteeseen saa uutta ideaa ja juhlavuutta lisäämällä kirjolohenmätiä, anjovista tai kylmäsavulohta.

  • Nopean ja helpon mausteen ja täytteen saat sinapista, tomaattipyreestä tai mätitahnasta.

  • Seuraavana päiväna silakkapihvit voi lämmittää mikrossa ja tarjota rapeaksi paahdetun ja voidellun ruisleivän päällä.

Lojuuko keittiössäsi vempeleitä, joita et ole aikoihin käyttänyt, salaattilingosta samppanjavispilään? Uudessa Keittiön turhakkeet -verkkosarjassa esittelemme turhakkeille uusia käyttötarkoituksia. Lisää listaan oma ideasi ja jaa!

Salaattilingon kolme käyttötapaa

1. Monitoimikulho

Salaattilingon säilytysosa toimii monitoimikulhona kuiva-aineiden sekoittamiseen tai vaikka salaatin tarjoiluunkin, jos tarjoiluastioita on niukalti.

2. Perunapesin

Multaiset perunat voi hyvin huuhdella ja kiepsautella salaattilingossa lavuaarin sijaan.

3. Pastaerotin

Spaghetti ja pasta paakkuuntuvat helposti, kun kaadat keitinveden pois. Kaada pasta keittämisen jälkeen salaattilinkoon, lorauta öljyä joukkoon ja pyöräytä! Ei tule könttiä.

Mihin muuhun salaattilinkoa voisi käyttää? Kerro ideasi!

 

Banaanikärpänen on vain millimetrin kokoinen, mutta silti todella rasittava riesa. Jos iniäiset häiritsevät, kokeile häätää ne näillä KK:n lukijoiden mainioilla vinkeillä.

Banaani on mahtava ansahedelmä

"Laita kuppiin pala hedelmää ja pingota päälle kelmu. Pistele hammastikulla reikiä kelmuun ja odota muutama päivä. Kärpäset menevät kuppiin, mutta eivät osaa ulos.

Banaani ja aprikoosi toimivat parhaina ansahedelminä. Paras astia on jugurttikuppi: sen voi heittää avaamatta roskiin kärpäsineen kaikkineen."

Hedelmien kuoret houkuttelevat

"Jätä hedelmien kuoret ja muut vastaavat lautaselle kuivumaan yön tai kahden yli, jos mahdollista. Kärpäset takertuvat kuoriin, jotka voi heittää pois. Lautasen taas pesee helposti tiskikoneessa muiden tiskien kanssa."

Tomaatinlohkoja valkoviinissä

"Laita pieneen lasiin loraus valkoviiniä. Kärpäset tykkäävät: menevät uimaan, mutta menehtyvät. Kun viini ei enää kiinnosta, lisää sekaan pari pientä lohkoa tomaattia."

Punaviiniä soijapullossa

"Välillä ihan pelkkä liraus punaviiniä pullon pohjalla houkuttelee näitä siivekkäitä. Kikkomanin soijapullo toimii parhaiten: korkin reiästä kärpäset menevät sisään, mutteivät osaa tulla ulos."

Etikkaa Fairyn kera

"Laita lasiin omenaviinietikkaa, valkoviinietikkaa, valkoista balsamicoa, kaikki käy. Vettä ei tarvita, mutta pari tippaa Fairya on välttämätöntä."

Imurilla ongelmaa kohti

"Käytä banaanikärpästen häätämiseen imuria. Putkipäällä tähtäät istuvaa kärpästä. Imuri imaisee vierailijat sisuksiina nopeasti ja tehokkaasti."

Hedelmien pesu

"Huuhtele hedelmät heti, kun tulet kaupasta. Hedelmäkärpäset huuhtoutuvat siinä samalla."

Lojuuko keittiössäsi vempeleitä, joita et ole aikoihin käyttänyt, salaattilingosta samppanjavispilään? Uudessa Keittiön turhakkeet -verkkosarjassa esittelemme turhakkeille uusia käyttötarkoituksia. Lisää listaan oma ideasi ja jaa!

Viime syksynä sain teeherätyksen. Ajattelin, että kupillinen teetä aamulla tekee arjestani levollisemman kuin kiiressä ryystetty kahvi. Ostin teepallon. Itse asiassa toisenkin. Ja sihdin. Erilaisia välineitä levollisuuteni tekemiseen. Mutta: palasin jo marraskuussa kahvinjuojaksi ja pallot jäivät laatikkoon.

Kunnes koitti kuivakakkuaika, vähän ennen joulua. Nappasin teepallon täyteen tomusokeria ja sirottelin kakkujen päälle huurteen sillä - kätevää! Pari muutakin käyttötarkoitusta kehittelin.

Teepallon kolme käyttötapaa

1. Tomusokerin sirottaja

Koppaa palloon sokeri ja varistele koristeeksi.

Sokeri pysyy melko hyvin pallon sisällä tymäkän koostumuksensa ansiosta.

Pienellä pallolla on helppo sihdata.

2. Soppamaustin

Laita palloon pippurit tai voimakkaat yrtit, sellaiset mausteet, joista et halua suuhun keittoa lusikoidessasi tai jotka pitäisi nostella keitosta pois.

Mausteet antavat makunsa, mutta saat ne siististi pois, kun soppa on valmis.

3. Kaakaosihti

Kauhaise pallon sisään kaakaota ja laita mukiin lämpimään maitoon. Kun huljuttelet sihtiä maidossa, saat tasaista ja kuohkeaa kaakaota ilman klönttejä!

Mihin teepalloa voisi käyttää? Kerro ideasi!

 

Helpoin kikka säilöä sato: tee karviaisista jääpaloja.

Olet ehkä kokeillut tätä kätevää kikkaa kylmentää viini: Laita valkoviinilasiin pakastimessa jäädytettyjä viinirypäleitä, niin viini jäähtyy hetkessä mutta ei vetisty kuten jääpaloista.

Vielä hauskemmin viinin jäähdyttävät pihapensaan karviaiset. Samalla saat hyödynnettyä hyvän satsin sadosta.

Jäiset karviaiset toimivat myös makuveden ja boolin koristeena.