Silakkapihveihin sopivat monenlaiset täytteet. Kokeile ja kehitä omia suosikkeja.
Perkaa kokonaiset silakat. Leikkaa keittiösaksilla pää pois ja maha auki. Poista sisälmykset.
Työnnä peukalot selkäruodon kylkilihan väliin melkein nahkaan asti ja vedä toinen peukalo pyrstöä ja toinen niskaa kohti. Poista selkäruoto toiselta kyljeltä työntämällä peukalo selkäruodon alle. Vedä ruoto pois peukalon avulla.
Tee samankokoisista kalanpuolikkaista pareja. Levitä fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Valmista seuraavaksi täyte ja se joka toiselle fileelle. Nosta toinen filee kanneksi.
Pyörittele silakkafileet korppujauhoissa.
Paista pihvit rauhallisesti keskilämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
Tarjoile perunasoseen kanssa.

Silakkapihvit ovat halpaa herkkua, ja ne valmistuvat nopeasti. Perkaa kalat itse tai valmista pihvit valmiista fileistä.

25-30 kpl

1,2 kg kokonaisia silakoita tai 600 g silakkafileitä
1½ dl korppujauhoja
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria myllystä
2–3 rkl voita paistamiseen

Täyte
150 g sulatejuustoa (Koskenlaskija)
1 punasipuli
1 dl tuoretta tillisilppua

1. Perkaa kokonaiset silakat. Leikkaa keittiösaksilla pää pois ja maha auki. Poista sisälmykset.

2. Työnnä peukalot selkäruodon kylkilihan väliin melkein nahkaan asti ja vedä toinen peukalo pyrstöä ja toinen niskaa kohti. Silakasta muodostuu ”pihvi”. Poista selkäruoto toiselta kyljeltä työntämällä peukalo selkäruodon alle. Vedä ruoto pois peukalon avulla. Älä välitä, vaikka ruodon mukana lähtisi hieman lihaa.

3. Lajittele tuoreet silakkafileet pareittain siten, että samankokoiset muodostavat pihvin. Levitä fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Valmista seuraavaksi täyte. Leikkaa juusto kuutioiksi tai viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna tilli. Jaa täytteet joka toiselle fileelle. Nosta toinen filee kanneksi.

4. Pyörittele silakkafileet korppujauhoissa.

5. Sulata voi paistinpannussa. Kun voi vaahtoaa tasaisesti, nosta 4–6 pihviä kerralla paistumaan. Täytä pannusta vain noin 2/3, jotta se ei jäähdy liikaa. Paista pihvit rauhallisesti keskilämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Tarjoile perunasoseen kanssa.

Vinkit!

  • Silakoiden tuoreuden tunnistaa parhaiten tuoksusta ja väristä. Tuore kala tuoksuu raikkaalta ja liha punertaa.

  • Kokonaiset silakat ovat usein hieman tuoreempia kuin fileet, joiden matkaa merestä kalatiskille pidentää koneellinen fileointi tehtaalla.

  • Valmista fileet mieluiten ostopäivänä. Kokonaiset silakat voi valmistaa vielä seuraavanakin päivänä, jos ne on säilytetty jääkaapissa lähellä nollaa.

  • Pihvit voi paistaa myös uunissa. Voitele pinta ensin öljyllä ja ripota päälle korppujauhoja tai hapankorppumuruja. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Kannattaa kokeilla

  • Yksinkertaisimmillaan silakkapihvit voi paistaa ilman täytettä. Aseta fileet ”lihapuolet” vastakkain. Mausta leivitysjauhot reilusti suolalla ja pippurilla. Pyörittele pihvit jauhoissa ja paista.

  • Rukiinen maku tuo ripauksen lisää suomalaisuutta silakkapihveihin. Leivitä silakat ruis- tai ruiskorppujauhoilla tai murenna hapankorpuista karkea ja rapea leivite silakoille.

  • Kelta-, ruoho-, kevät- ja punasipuli sekä tilli raikastavat täytteessä.

  • Juustojen sijaan täytteeseen saa uutta ideaa ja juhlavuutta lisäämällä kirjolohenmätiä, anjovista tai kylmäsavulohta.

  • Nopean ja helpon mausteen ja täytteen saat sinapista, tomaattipyreestä tai mätitahnasta.

  • Seuraavana päiväna silakkapihvit voi lämmittää mikrossa ja tarjota rapeaksi paahdetun ja voidellun ruisleivän päällä.

Suodatinkahvinkin keitossa on niksinsä, joilla laatua voi parantaa. Kokeile näitä neljää vinkkiä!

1. Kastele suodatinpussi ennen puruilla lastaamista. Kuiva paperi päästää kahviin makua.

2. Tasoita purut lusikalla ennen tiputusta. Sekoita puruja kertaalleen varovasti vielä suodatuksen aikana.

3. Sekoita myös valmista juomaa, jotta ensimmäiset juojat eivät saisi laihaa kahvia.

4. Mietoa maustekahvia on helppo tehdä itse ripottamalla suodattimeen kahvin lisäksi kanelia tai appelsiininkuorta. Ripaus kardemummaa auttaa jopa kahvipullan kaipuuseen. 

Älä suotta yritä kuoria kiiviä veitsellä.

Kiivin kuoriminen on yksi keittiön pienistä, suttuisista kiusoista. Paitsi jos siihen käyttää lusikkaa.

Kuori näin

Leikkaa hedelmän päät pois veitsellä. Kiepauta sitten lusikalla kierros kuoren ja kypsän hedelmän välissä. Koska lusikka on juuri sopivan muotoinen ja hedelmä riittävän pehmeä, jäljelle jää siististi kuorittu kiivi ja yhtenäinen kuoririnkula.

Kokeile kikkaa myös inkiväärille

Kuulemma lusikka voittaa veitsen myös tuoreen inkiväärin kuorimisessa. Rapsuttelin, ja onnistuihan se. En tosin hoksaa, miksei veitsi toimisi yhtä hyvin.

Sokerimassalla tai marsipaanilla kuorrutettu täytekakku on pinnaltaan sileä ja reunoiltaan siisti. Tässä kuusi vinkkiä, joiden avulla onnistut varmasti. 

1. Kuorruta kakku sokerikreemillä ennen kuin nostat kaulittavan massan kakun päälle. Sokerikreemi eristää kakusta kosteutta ja toimii liimana kakun ja massan välillä.

2. Varaa massaa reilusti. Halkaisijaltaan 24-senttiseen kakkuun tarvitset noin 500 grammaa marsipaania tai sokerimassaa.

3. Kauli massa kakkua suuremmaksi levyksi, jolloin se asettuu kauniisti kakun päälle eikä jää rypyille. Älä kauli levyä liian ohueksi, jolloin se repeilee helposti kakun päällä. Levy saa olla suunnilleen yhtä paksu kuin joulupiparitaikinalevy.

4. Käytä tomusokeria apuna kaulimisessa, jos massa uhkaa tarttua kiinni alustaan. Varo läträämästä tomusokerin kanssa: se kuivattaa massaa.

5. Nosta kaulittu levy varovasti kaksin käsin kakun päälle. Painele massa vähitellen ylhäältä alaspäin tasaisesti kakun pintaan.

6. Siisti alareuna leikkaamalla ylimääräinen massa pois. Älä leikkaa liian läheltä kakkua: silloin kakun alaosaan tulee helposti reikä, jota on vaikea paikata.

Videolta näet myös, miten koristelet kakun liitutauluksi candy melts -napeilla.

Liitutaulukakun reseptin löydät Kodin Kuvalehden numerosta 9/2016.

Kermakakku on juhlapöydän suosikki. Tässä ruokatoimittajan kahdeksan vinkkiä, joiden avulla kermavaahto säilyy kakun päällä siistinä koko tarjoilun ajan.

1. Valitse mieleisesi kerma.

Kakun vaahdotukseen käyvät sekä vispikerma että kuohukerma. Vispikermasta syntyy kestävämpi ja kiinteämpi vaahto, eikä se vatkaudu niin herkästi voiksi. Kuohukermasta tehty vaahto taas maistuu ihanan täyteläiseltä.

2. Jäähdytä kerma. 

Vatkaa kerma aina jääkaappikylmänä. Kesällä kermapurkit voi jopa käyttää nopeasti pakastimessa kylmyyden varmistamiseksi. Älä kuitenkaan anna kerman jäätyä.

3. Valitse tomusokeri. 

Mausta kermavaahto tomusokerilla, joka liukenee nopeasti ja jämäköittää vaahtoa kidesokeria paremmin. Lisää sokeri vaahdotuksen lopussa.

4. Vahvista kermaa. 

Jatka valmista kermavaahtoa maitorahkalla tai tuorejuustolla. Jatkettu kermavaahto kestää kuorrutuksessa tavallista kermavaahtoa paremmin. Voit värjätä kermavaahdon esimerkiksi marjajauheella.

5. Hanki lasta.

Tasaisimman levityspinnan saat sivelemällä kuorrutuksen isolla palettiveitsellä tai lastalla.

6. Tasoita ensin. 

Aloita tilkitsemällä kakun epätasaisuudet. ja levitä kermavaahtoa ohut kerros koko kakun pintaan. Jatka sitten levittämällä tai pursottamalla loput kermavaahdosta.

7. Pidä näpit irti. 

Kun pursotat koristeita pursotuspussilla, vältä koskettelemasta pussia käsin, jottei kermavaahto lämpene ja muutu kokkareiseksi. Ota toisella kädellä näppiote tyllasta eli pursotusterästä ja paina toisella kädellä pussin yläosasta. Pussin sulkemiseen voit käyttää näppärää pussinsulkijaa.

8. Pidä taukoja.

Tee pursotus mieluummin useassa erässä. Siistin lopputuloksen takaavat tuore kermavaahto ja puhdas pursotuspussi.