Silakkapihveihin sopivat monenlaiset täytteet. Kokeile ja kehitä omia suosikkeja.
Perkaa kokonaiset silakat. Leikkaa keittiösaksilla pää pois ja maha auki. Poista sisälmykset.
Työnnä peukalot selkäruodon kylkilihan väliin melkein nahkaan asti ja vedä toinen peukalo pyrstöä ja toinen niskaa kohti. Poista selkäruoto toiselta kyljeltä työntämällä peukalo selkäruodon alle. Vedä ruoto pois peukalon avulla.
Tee samankokoisista kalanpuolikkaista pareja. Levitä fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Valmista seuraavaksi täyte ja se joka toiselle fileelle. Nosta toinen filee kanneksi.
Pyörittele silakkafileet korppujauhoissa.
Paista pihvit rauhallisesti keskilämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
Tarjoile perunasoseen kanssa.

Silakkapihvit ovat halpaa herkkua, ja ne valmistuvat nopeasti. Perkaa kalat itse tai valmista pihvit valmiista fileistä.

25-30 kpl

1,2 kg kokonaisia silakoita tai 600 g silakkafileitä
1½ dl korppujauhoja
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria myllystä
2–3 rkl voita paistamiseen

Täyte
150 g sulatejuustoa (Koskenlaskija)
1 punasipuli
1 dl tuoretta tillisilppua

1. Perkaa kokonaiset silakat. Leikkaa keittiösaksilla pää pois ja maha auki. Poista sisälmykset.

2. Työnnä peukalot selkäruodon kylkilihan väliin melkein nahkaan asti ja vedä toinen peukalo pyrstöä ja toinen niskaa kohti. Silakasta muodostuu ”pihvi”. Poista selkäruoto toiselta kyljeltä työntämällä peukalo selkäruodon alle. Vedä ruoto pois peukalon avulla. Älä välitä, vaikka ruodon mukana lähtisi hieman lihaa.

3. Lajittele tuoreet silakkafileet pareittain siten, että samankokoiset muodostavat pihvin. Levitä fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Valmista seuraavaksi täyte. Leikkaa juusto kuutioiksi tai viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna tilli. Jaa täytteet joka toiselle fileelle. Nosta toinen filee kanneksi.

4. Pyörittele silakkafileet korppujauhoissa.

5. Sulata voi paistinpannussa. Kun voi vaahtoaa tasaisesti, nosta 4–6 pihviä kerralla paistumaan. Täytä pannusta vain noin 2/3, jotta se ei jäähdy liikaa. Paista pihvit rauhallisesti keskilämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Tarjoile perunasoseen kanssa.

Vinkit!

  • Silakoiden tuoreuden tunnistaa parhaiten tuoksusta ja väristä. Tuore kala tuoksuu raikkaalta ja liha punertaa.

  • Kokonaiset silakat ovat usein hieman tuoreempia kuin fileet, joiden matkaa merestä kalatiskille pidentää koneellinen fileointi tehtaalla.

  • Valmista fileet mieluiten ostopäivänä. Kokonaiset silakat voi valmistaa vielä seuraavanakin päivänä, jos ne on säilytetty jääkaapissa lähellä nollaa.

  • Pihvit voi paistaa myös uunissa. Voitele pinta ensin öljyllä ja ripota päälle korppujauhoja tai hapankorppumuruja. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Kannattaa kokeilla

  • Yksinkertaisimmillaan silakkapihvit voi paistaa ilman täytettä. Aseta fileet ”lihapuolet” vastakkain. Mausta leivitysjauhot reilusti suolalla ja pippurilla. Pyörittele pihvit jauhoissa ja paista.

  • Rukiinen maku tuo ripauksen lisää suomalaisuutta silakkapihveihin. Leivitä silakat ruis- tai ruiskorppujauhoilla tai murenna hapankorpuista karkea ja rapea leivite silakoille.

  • Kelta-, ruoho-, kevät- ja punasipuli sekä tilli raikastavat täytteessä.

  • Juustojen sijaan täytteeseen saa uutta ideaa ja juhlavuutta lisäämällä kirjolohenmätiä, anjovista tai kylmäsavulohta.

  • Nopean ja helpon mausteen ja täytteen saat sinapista, tomaattipyreestä tai mätitahnasta.

  • Seuraavana päiväna silakkapihvit voi lämmittää mikrossa ja tarjota rapeaksi paahdetun ja voidellun ruisleivän päällä.

Ruokakaupan koko ajan kasvava vegetarjonta pistää pään pyörälle. Mistä uudesta tuotteesta syntyy kanaruuan kasvisversio ja mikä korvaisi jauhelihan? Näin erotat uudet kasvisproteiinit.

Täysipainoinen kasvisateria sisältää proteiinia. Luonnostaan sitä saa esimerkiksi pavuista, pähkinöistä ja linsseistä. Kokkauksen helpottamiseksi markkinoilla on monta uutta käyttövalmista kasviproteiinia. Joko erotat kuvan kaverukset? Ne ovat vasemmalta oikealle oumph, härkis, mifu, nyhtökaura ja quorn.

Lihaisa oumph

Ruotsissa oumph aiheutti nyhtökauran kaltaisen buumin. Helppokäyttöinen soijaproteiini oumph on rakenteeltaan lihaisa ja sopii myös haudutettaviin pataruokiin. Oumphia saa pakasteena kahdeksassa muodossa: maustamattomina paloina (The chunk), suikaleina (The strip) ja fileinä (The filet) sekä viidessä eri maustekastikkeessa.

Jauhelihamainen härkis

Nyhtökauran tavoin kotimainen härkis korvaa mukavasti jauhelihan arkikokkauksissa. Sen etu on helppo saatavuus pienistäkin ruokakaupoista. Härkäpavusta ja herneproteiinista valmistetussa murumaisessa härkiksessä on makua ja se maistuu jopa sellaisenaan, vaikka tuote ei sisällä varsinaista maustekastiketta. Makua selittää myös härkiksen suolapitoisuus (1,5 %), joten siitä kokatessa voi vähentää hieman suolan määrää. Härkiksen yksi hyvä puoli on se, että sen voi jauhaa pihvien ja pyöryköiden raaka-aineeksi.

Helppo Mifu

Mifu on maidosta valmistettu, kuumennusta kestävä ruokarae, jolla saa lisää ruokaisuutta ja proteiinipitoisuutta ruokiin. Mifu ei sovi vegaaniruokavalioon, mutta sekasyöjä voi kokeilla mifua lihan vaihtoehdoksi. Mifun voi lisätä suoraan vaikkapa makaronilaatikkoon tai kastikkeeseen, mutta sen voi myös paistaa ensin pannulla, jolloin pintaan saa hieman makua ja suutuntumaa. Erityisen hyvin mifu sopii intialaistyyppiseen palak paneer -curryyn. Mifua saa sekä maustamattomana että eri maustekastikkeissa.

Proteiinipommi nyhtökaura

Kaurasta, pavuista ja keltaherneestä valmistettu nyhtökaura käy erityisesti jauhelihan korvikkeeksi monenlaiseen ruuanlaittoon. Maku on miedon kaurainen ja rakenne todella muistuttaa nyhdettyä lihaa. Nyhtökaura on käyttövalmis sellaisenaan. Hyvä tapa käsitellä nyhtökauraa on paistaa se rapeaksi rasvassa kuumalla pannulla ja lisätä se ruokaan paistettuna. Nyhtökauran proteiinipitoisuus on kasviproteiinille huikea: noin 30 g / 100 g. Nyhtökaura on riittoisaa ja täyttävää: 250 gramman paketista valmistuu ruoka neljälle.

Broilerin kaltainen quorn

Kun haluat korvata broilerin, kokeile lihaisaa quornia. Quorn valmistetaan sieni- eli mykoproteiinista käymismenetelmällä kuten jugurtti tai olut. Quornia voit noukkia ostoskoriin pakastealtaasta rouheena, kuutiona tai fileenä. Tarjolla on myös valmiita pihvejä ja nugetteja. Esimerkiksi filee-quorn toimii hyvin niissä ruuissa, jotka olet tottunut tekemään broilerifileistä. Quornin on sellaisenaan käyttövalmista ja sopii kuumennettaviin ruokiin.

Tiesitkö, että mikroa ei ole pakko jynssätä, jotta töhnät saa haihtumaan?

Kodin Kuvalehden ruokakuvauksissa ollut ysiluokkalainen tet-harjoittelija Antton kertoi mikron putsaukseen laittamattoman vinkin.

Lämmitä vedellä täytettyä laakeaa kulhoa mikrossa seitsemän minuuttia. Vesihöyry pehmittää pinttyneet tahrat, ja ne voi vain pyyhkäistä pois.

Kannattaa kokeilla!

Vinkki on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2016.

Pastan keittämisessä tärkeintä on iso kattila, jossa on runsaasti vettä. Jos kattila on liian pieni ja vettä liian vähän, tarttuu pasta ikäväksi möykyksi.

Pastan keittämisen nyrkkisääntö on, että keitinvettä tulisi olla litra annosta kohti. Neljän hengen pasta-annokseen tulee siis vettä 4 litraa.

Suola lisätään vasta kiehuvaan veteen. 

Öljy jakaa mielipiteet

Yhden koulukunnan mukaan öljyä ei kannata lisätä keitinveteen, sillä se tekee pastan pinnan liukkaaksi ja kastike tarttuu huonosti pastaan kiinni. Toiset taas sanovat, että valmiin pastan sekaan voi lorauttaa tilkan hyvää oliiviöljyä, jolloin pasta ei tartu, mutta saa hyvää makua öljystä.

Kuivapasta vaatii purutuntuman, tuorepasta saa olla pehmeää

Kuivapastan keittämisessä kannattaa olla tarkka ja noudattaa pussin keitto-ohjetta. Pastan pitää jäädä pureskeltavaksi eli kypsyysaste on al dente.

Tuorepasta sen sijaan keitetään täysin pehmeäksi, mutta ei sitäkään pidä kypsentää muusiksi.

Pasta ei odota

Keitä pasta juuri ennen tarjoilua. Se ei pidä odottelusta.

Tämä keino tuli suoraan isoäidin varastosta! Läikät lähtevät teräksisistä aterimista, kun keität ne pesujauhevedessä.

Ottaako päähän, kun teräksisiin veitsiin, haarukoihin ja lusikoihin ilmaantuu läikkiä ja tummentumia, vaikka niitä miten pesisi tiskikoneessa?

Minua ainakin otti. Onneksi asia tuli puheeksi, kun kävin kylässä mummin luona. Hän esitteli omia tahrattomia ruokailuvälineitään ja paljasti niiden salaisuuden.

Näin se tapahtuu:

  • Pane aterimet isoon kattilaan ja täytä kattila vedellä.
  • Lisää tupsaus pyykinpesujauhetta (tupsaus on isoäidin mittayksikkö, joka vastaa noin kahvimitallista). Myös konetiskijauhe käy.
  • Keitä aterimia pesujauhevedessä 5-10 minuuttia.
  • Huuhtele aterimet hyvin ja kuivaa ne.