Ohjeessa on kohotusaineena ruokasooda, mutta kaapissa on vain leivinjauhetta. Tuorehiivaa ei löydy, kuivahiivaa kylläkin. Ei hätää: puuttuvia aineksia voi korvata toisilla.

Tuorehiiva

Leivinhiiva on elävä mikrobi. Hiivan kohottava vaikutus perustuu sen kykyyn hajottaa taikinan tärkkelystä ja lisättyä sokeria alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. Silloin taikina kuohkeutuu ja kohoaa. Taikinaan ei tarvitse lisätä sokeria, sillä hiiva pystyy tekemään sitä itse jauhojen tärkkelystä hajottamalla. Pieni sokerin lisäys suolaiseenkin taikinaan nopeuttaa silti hiivan toimintaa.

Tuorehiiva murennetaan kädenlämpöiseen nesteeseen ja sekoitetaan, kunnes hiiva on liuennut ja vasta sitten lisätään jauhot sekä muut aineet. Jos lämpötila ylittää 40 astetta, hiivan toiminta heikkenee ja 50 asteessa hiivasolut tuhoutuvat. Liian kylmässä hiivan toiminta hidastuu.

Säilytä tuorehiiva jääkaapissa. Sen voi myös pakastaa. Sulata jäinen hiiva hitaasti kääreessään kohmeiseksi ja käytä heti sulatuksen jälkeen.

Tuorehiivaa käytetään yleensä 50 grammaa eli 1 paketti viiteen desilitraan nestettä. Runsaasti rasvaa, sokeria ja munia sisältäviin taikinoihin voit käyttää 75 grammaa. Sämpylä- ja vähärasvaiseen leipätaikinaan riittää 25 grammaa hiivaa viiteen desilitraan nestettä.

Kuivahiiva

Kuivahiiva on jauhemaista, kuivattua hiivaa. Se tarvitsee kunnolla toimiakseen lämpimämmän taikinanesteen kuin tuorehiiva. Sopiva lämpötila on 40–45 astetta. Yli 50 asteessa se tuhoutuu. Kuivahiiva sekoitetaan jauhojen joukkoon ja sitten vasta nesteeseen. Pullataikinoihin käytetään yleensä 2 pussia (a 11 g) / 5 dl nestettä. Leipä- ja sämpylätaikinoihin riittää usein 1 pussi / 5 dl nestettä. Varmista annosteluohje pakkauksesta.

Leivinjauhe

Leivinjauhe sisältää yleensä ruokasoodaa, hapanta natriumpyrofosfaattia sekä hiukan tärkkelystä. Happo aktivoituu vasta lämmön vaikutuksesta, joten leivinjauheella kohotettava leivonnainen kestää hetken odottelua ennen uuniin pääsyä. Leivinjauhetta käytetään yleensä 1 tl / 2 dl jauhoja. Leivinjauhe ei jaksa kohottaa taikinaa, jossa on paljon sitkoa, kuten pullataikinassa. Siksi sitä ei voi käyttää hiivan tilalla.

Hirvensarvisuola

Joissakin ruotsalaisissa tai vanhemmissa rieska- ja pikkuleipäohjeissa saattaa olla kohotusaineena hirvensarvisuola. Sen voi hyvin korvata leivinjauheella. 1 tl hirvensarvisuolaa = 2 tl leivinjauhetta.

Ruokasooda

Ruokasooda eli natriumvetykarbonaatti tai natriumbikarbonaatti on emäksistä. Se aktivoituu sekä nesteen että lämmön vaikutuksesta. Se vaatii myös happoa toimiakseen kunnolla. Jos taikinassa ei ole hapanta ainesta, esimerkiksi piimää, tai laitat ruokasoodaa liikaa, leivonnaiseen tulee lipeän makua ja vihertävä väri. Ruokasoodan voi kakku-, pikkuleipä- ja muissa pikataikinoissa korvata leivinjauheella. 1 tl ruokasoodaa = 2 tl leivinjauhetta.

Lue myös:

Yksi desilitra sokeria painaa 80 grammaa

Tunnetko jauhojen ominaisuudet?

Näin onnistut! 5 vinkkiä ruisleivän leipomiseen

Juureen leivottu ruisleipä on aito suomalainen herkku. 

Ei ole taikinajuureen leivotun ruisleivän voittanutta! Juureen leivotut leivät ovat nyt suurinta huutoa. Juuren avulla saadaan aikaan ruisleivän rakenne, sillä rukiista puuttuu vehnän sitko. Juuren sisältämät happobakteerit antavat leivälle tutun, happaman maun.

Yksinkertaisessa juurireseptissä puolet on vettä ja puolet jauhoja.

6 vinkkiä ruisleivän leipomiseen

1. Kun alustat taikinaa, lisää jauhoja vähitellen, jotta ne ehtivät turvota hetken. Näin et lisää jauhoja vahingossa liikaa, eikä ruisleipätaikinasta tule liian kovaa.

2. Ruisleipä onnistuu mainiosti myös sähköuunissa. Lämpötilan säätely on sähköuunissa puulämmitteistä uunia helpompaa.

3. Jos uuninpelti on 50 tai 60 cm leveä, pellillä saa kerralla paistettua kaksi reilun kokoista pyöreää leipää, kun ne asettelee kulmittain uunipellille. Näin jää parhaiten tilaa kohoamiselle, sillä kohotessaan kartiomaiseksi leivotut leivät leviävät melkoisesti samalla hieman madaltuen.

4. Jos haluat leipoa samalla kertaa neljä isompaa leipää, leivo kohonneesta taikinasta ensin puolet kahdeksi leiväksi ja jätät puolet vielä leipomatta. Kohota leipiä liinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa. Kun kohoamassa olevat leivät ovat lähes kohonneita, leivo jäljellä olevasta taikinasta kaksi leipää. Laita myös ne kohoamaan samalla kun alat paistamaan ensin kohotettuja leipiä.

5. Ennen paistamista pistele leipiin reikiä haarukalla. Paista ensin noin 225-250 asteessa 15-20 minuuttia. Alenna lämpö sen jälkeen 180-200 asteeseen ja paista vielä noin 40 minuuttia, leipien koosta riippuen.

6. Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat pohjaan koputettaessa. Peittele paistuneet leivät hyvin leivinliinoilla. Paista toinen erä leivistä.

Vinkit antoi Helena Velin Maa- ja kotitalousnaisten keskuksesta

Kommentit ([comment_count])

Supernopea nuudeliwokki on arjen pelastaja. Kurkkaa Lentävä lautanen -videolta, miten sen teko onnistuu.

2 annosta

20 minuuttia

 

2 pkt pikanuudeleita

1/2 ps wokkikasviksia

1 ps pakastekatkarapuja

1/2 dl makeaa chilikastiketta

tuoretta korianteria

 

Kuumenna reilusti vettä vedenkeittimessä. Laita nuudelit kulhon pohjalle ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna nuudeleiden kypsyä muutama minuutti. Valuta nuudelit lävikössä ja jätä odottamaan.

Kuumenna öljy paistinpannulla liedellä. Lisää jäiset kasvikset pannulle ja paista sekoitellen kovalla lämmöllä noin viisi minuuttia.

Lisää nuudelit, katkaravut ja chilikastike wokkiin ja jatka paistamista sekoitellen vielä muutaman minuutin ajan, kunnes ravut lämpenevät.

Jaa wokki lautasille ja koristele korianterin lehdillä.

Avokadosalaattia ja pestolohta - viikon 31 ruokalista

Lauantain koko ateria valmistuu uunissa yhdellä kertaa.

Maanantai: lihaisa avokadosalaatti

Salaattia voi käyttää vaikkapa tortillan täytteenä.

 

 

Tiistai: pasta con limone

Jos haluat pastasta ruokaisamman, lisää siihen paistettua kanaa.

 

 

Keskiviikko: tonnikala-riisilaatikko

Laatikkoa on helppo tuunata, voit vaihtaa tonnikalan savuloheen ja lisätä aurajuustomuruja.

 

 

Torstai: välimeren munakoisopiirakka

Itketä munakoisoja riittävästi!

 

 

Perjantai: maa-artisokkakeitto

Koristele keitto rapeaksi paistetulla kinkulla.

 

Lauantai: punastuva pestolohi

Levitä lohen pintaan pestoa ja tuorejuustoa.

 

 

Sunnuntai: possua tomaattikastikkeessa

Mausta tomaattimurska hunajalla ja soijakastikkeella.

 

 

 

Kommentit ([comment_count])

Kokkaa kesäkurpitsasta - 13 herkullista reseptiä

Tuottiko kasvimaa satoa? Kesäkurpitsa sopii niin grillattavaksi, hillopurkkiin kuin pastan sekaan. 

Kesäkurpitsa on suosittu kasvimaan herkku, joka tuottaa monille runsaasti satoa. Kodin Kuvalehti keräsi yhteen parhaat kesäkurpitsareseptit.

Uuniin

Uunissa kesäkurpitsa muuttuu moneksi. Täytä koverretut kurpitsat jauhelihalla ja pavuilla päivälliseksi tai ruokaisaksi iltapalaksi. Siivuta kesäkurpitsa vuokaan sipulin, munien ja tomaatin kanssa, niin saat ihanan Provencen kesäkurpitsapaistoksen. Parmesanilla kuorrutetut kesäkurpitsatikut ovat ihania majoneesiin dipattuina. 

Grilliin

Leikkaa kesäkurpitsat pitkittäin siivuiksi, grillaa ja täytä tuorejuustolla ja savulohella. Kokonaisten grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi sopii sienimuhennos ja oheen hauska gribiche-kastike. 

Pastaan

Jamie Oliverin kesäkurpitsa carbonara on oivallista kotiruokaa. Herkullinen pasta syntyy myös, kun yhdistät kesäkurpitsan ja vuohenjuuston. Tähän kesäkurpitsa-pinaattilasagneen vaihtelua tuo puolestaan pestolla maustettu créme fraîche. Kirjolohi-kesäkurpitsapastassa maistuu kesä. 

Hillopurkkiin

Kesäkurpitsa sopii myös hillottavaksi. Kesäkurpitsa-omenahillo maustetaan kardemummalla, tämä hillo puolestaan saa piristyksen mintusta. 

Iltapalaksi

Pikkunälkään maistuu kesäkurpitsa-vuohenjuustofrittata eli italialainen munakas. Tämä sitruunasta raikkautta saava kesäkurpitsa-minttupiirakka syntyy helposti, jos käytät apuna valmispohjaa.