Ohjeessa on kohotusaineena ruokasooda, mutta kaapissa on vain leivinjauhetta. Tuorehiivaa ei löydy, kuivahiivaa kylläkin. Ei hätää: puuttuvia aineksia voi korvata toisilla.

Tuorehiiva

Leivinhiiva on elävä mikrobi. Hiivan kohottava vaikutus perustuu sen kykyyn hajottaa taikinan tärkkelystä ja lisättyä sokeria alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. Silloin taikina kuohkeutuu ja kohoaa. Taikinaan ei tarvitse lisätä sokeria, sillä hiiva pystyy tekemään sitä itse jauhojen tärkkelystä hajottamalla. Pieni sokerin lisäys suolaiseenkin taikinaan nopeuttaa silti hiivan toimintaa.

Tuorehiiva murennetaan kädenlämpöiseen nesteeseen ja sekoitetaan, kunnes hiiva on liuennut ja vasta sitten lisätään jauhot sekä muut aineet. Jos lämpötila ylittää 40 astetta, hiivan toiminta heikkenee ja 50 asteessa hiivasolut tuhoutuvat. Liian kylmässä hiivan toiminta hidastuu.

Säilytä tuorehiiva jääkaapissa. Sen voi myös pakastaa. Sulata jäinen hiiva hitaasti kääreessään kohmeiseksi ja käytä heti sulatuksen jälkeen.

Tuorehiivaa käytetään yleensä 50 grammaa eli 1 paketti viiteen desilitraan nestettä. Runsaasti rasvaa, sokeria ja munia sisältäviin taikinoihin voit käyttää 75 grammaa. Sämpylä- ja vähärasvaiseen leipätaikinaan riittää 25 grammaa hiivaa viiteen desilitraan nestettä.

Kuivahiiva

Kuivahiiva on jauhemaista, kuivattua hiivaa. Se tarvitsee kunnolla toimiakseen lämpimämmän taikinanesteen kuin tuorehiiva. Sopiva lämpötila on 40–45 astetta. Yli 50 asteessa se tuhoutuu. Kuivahiiva sekoitetaan jauhojen joukkoon ja sitten vasta nesteeseen. Pullataikinoihin käytetään yleensä 2 pussia (a 11 g) / 5 dl nestettä. Leipä- ja sämpylätaikinoihin riittää usein 1 pussi / 5 dl nestettä. Varmista annosteluohje pakkauksesta.

Leivinjauhe

Leivinjauhe sisältää yleensä ruokasoodaa, hapanta natriumpyrofosfaattia sekä hiukan tärkkelystä. Happo aktivoituu vasta lämmön vaikutuksesta, joten leivinjauheella kohotettava leivonnainen kestää hetken odottelua ennen uuniin pääsyä. Leivinjauhetta käytetään yleensä 1 tl / 2 dl jauhoja. Leivinjauhe ei jaksa kohottaa taikinaa, jossa on paljon sitkoa, kuten pullataikinassa. Siksi sitä ei voi käyttää hiivan tilalla.

Hirvensarvisuola

Joissakin ruotsalaisissa tai vanhemmissa rieska- ja pikkuleipäohjeissa saattaa olla kohotusaineena hirvensarvisuola. Sen voi hyvin korvata leivinjauheella. 1 tl hirvensarvisuolaa = 2 tl leivinjauhetta.

Ruokasooda

Ruokasooda eli natriumvetykarbonaatti tai natriumbikarbonaatti on emäksistä. Se aktivoituu sekä nesteen että lämmön vaikutuksesta. Se vaatii myös happoa toimiakseen kunnolla. Jos taikinassa ei ole hapanta ainesta, esimerkiksi piimää, tai laitat ruokasoodaa liikaa, leivonnaiseen tulee lipeän makua ja vihertävä väri. Ruokasoodan voi kakku-, pikkuleipä- ja muissa pikataikinoissa korvata leivinjauheella. 1 tl ruokasoodaa = 2 tl leivinjauhetta.

Lue myös:

Yksi desilitra sokeria painaa 80 grammaa

Tunnetko jauhojen ominaisuudet?

Jos et ehdi leipoa laskiaiseksi, ratkaisu on vuokapulla, joka yhdistää suloisesti pullan ja köyhät ritarit.

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Laskiaisen vuokapulla

Leikkaa leipä 3 cm:n kuutioiksi ja levitä kuivahtamaan 3 tunniksi.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Laita voi uunivuokaan (n. 20 x 30 cm) ja vuoka uuniin lämpenemisen ajaksi.

Yhdistä maito, munat, sokeri, kardemumma ja suola.

Ota vuoka uunista ja kääntele leipäpalat voissa. Notkista marmeladi ja piilota marmeladinokareita leipäpalojen väliin. Murustele halutessasi joukkoon myös mantelimassaa. Kaada munamaito leivänpalojen päälle.

Kypsennä vuokaa uunin keskitasossa noin 30 minuuttia, kunnes munamaito jähmettyy ja leipäpalojen pinta ruskistuu.

Tarjoa vuokapulla haaleana kermavaahtonokareen kanssa. Säilytä jääkaapissa.

1
ranskanleipä
50
g
voita
5
dl
täysmaitoa
2
kananmunaa
1
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
½ tl suolaa
1
dl
vadelmamarmeladia
½ pkt mantelimassaa
Lisäksi
kermavaahtoa

Talvi ei estä retkeilyä. Nuotiolla lämmitetyt eväät maistuvat aivan gurmeelta. Tässä tärkeimmät vinkit talviretkeilyyn.

Pukeudu kerroksittain

Varaa reppuun tilaa, jotta voit vähentää ja lisätä vaatteita. Kun pysähdyt tauolle, pue esimerkiksi fleecepusero takin alle. Varaa ohuet hanskat tai sormikkaat paksumpien käsineiden alle, jotta kädet eivät palellu, kun riisut paksummat hanskat. 

Esivalmistele

Esivalmistele ruoka kotona ja tee loput luonnossa. Siten saat perillä hyvää ruokaa näppärästi. Vastapaistettu lohi tai juuri käristetty poro maistuu paremmalta, kuin pelkästään repussa kulkenut. Kotona paistetut ja folioon käärityt uunibataatit tai -perunat pysyvät lämpiminä jopa pari tuntia. 

Käytä nuotiopaikkoja

Tulenteko vaatii maanomistajan luvan, joten sytytä nuotio vain sille tarkoitettuun paikkaan. Kaasukeitintä, trangiaa ja risukeitintä saa käyttää missä vain, mutta varovaisuus on tärkeää.

Anjovis on pienen pieni filee, mutta makua siinä on runsaasti.

Tee jääkaappiin kulhollinen anjovistahnaa. Sitten vain päätät, minkä kanssa sen syöt.

Anjovis ei olekaan kala

Tiesitkö, että anjovis ei ole kalalaji? Se on mausteisiin säilöttyä kilohailia, jonka esi-isä saksalaisten anchosen: pikkukaloista tehty säilyke, jota on muhiteltu suolassa, mausteissa ja käymisen avulla.

Kokeile myös Välimeren anjovista eli öljyyn säilöttyjä sardellifileitä. Purkki on vähän kalliimpi, mutta makua on niin paljon, että ruokaan ei tarvita kuin muutama pikkufilee.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Anjovistahna

Hienonna anjovis. Säästä liemi.

Leikkaa sipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi.

Hienonna tilli.

Sekoita ainekset ranskankerman joukkoon, notkista anjovisliemellä.

Mausta valkopippurilla.

1
prk
(100 g) anjovisfileitä
1
punasipuli
1
nippu tilliä
1
prk
(200 g) ranskankermaa
¼ tl valkopippuria
Vierailija

Anjovistahna on saaristolaisleivän, uuniperunan ja paistetun kalan kaveri

Aivan liian paljon sipulia näihin muihin aineisiin suhteutettuna. Tein ohjeen mukaan ja sipuli oli pienehkö. Pieneksi käsin paloittelin. Valmis tahna ei maistunut kuin pelkältä sipulilta. Lisäsin kaksi keitettyä munaa pieneksi hakattuna ja se hieman lievensi sipulin hallitsevaisuutta tahnassa. Kehoittaisin laittamaan vain puolikkaan sipulia jos sitäkään
Lue kommentti

Päivän tärkeät kasvikset, marjat ja pähkinät on kätevä popsia puurossa.

Resepti

Annoksia:
2
Vaikeustaso:
Helppo

Porkkanakakun makuinen kaurapuuro

Kuori ja raasta porkkana hienoksi raasteeksi. Paloittele aprikoosit.

Siirrä porkkana ja aprikoosi pieneen kattilaan. Lisää myös vesi ja mausteet. Keitä aineksia viisi minuuttia.

Sekoita joukkoon kaura- ja kookoshiutaleet. Keitä viidestä kymmeneen minuuttia välillä sekoitellen.

Mausta suolalla.

Tarjoa puuro maidon kanssa tai tuikkaa lautaselle nokare maustamatonta tuorejuustoa.

1
dl
porkkanaraastetta
1
dl
kuivattuja aprikooseja
5
dl
vettä
2
tl
kanelia
1
tl
jauhettua inkivääriä
2
dl
kaurahiutaleita
½ dl kookoshiutaleita
½ tl suolaa
2
rkl
maustamatonta tuorejuustoa tai maitoa