Ohjeessa on kohotusaineena ruokasooda, mutta kaapissa on vain leivinjauhetta. Tuorehiivaa ei löydy, kuivahiivaa kylläkin. Ei hätää: puuttuvia aineksia voi korvata toisilla.

Tuorehiiva

Leivinhiiva on elävä mikrobi. Hiivan kohottava vaikutus perustuu sen kykyyn hajottaa taikinan tärkkelystä ja lisättyä sokeria alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. Silloin taikina kuohkeutuu ja kohoaa. Taikinaan ei tarvitse lisätä sokeria, sillä hiiva pystyy tekemään sitä itse jauhojen tärkkelystä hajottamalla. Pieni sokerin lisäys suolaiseenkin taikinaan nopeuttaa silti hiivan toimintaa.

Tuorehiiva murennetaan kädenlämpöiseen nesteeseen ja sekoitetaan, kunnes hiiva on liuennut ja vasta sitten lisätään jauhot sekä muut aineet. Jos lämpötila ylittää 40 astetta, hiivan toiminta heikkenee ja 50 asteessa hiivasolut tuhoutuvat. Liian kylmässä hiivan toiminta hidastuu.

Säilytä tuorehiiva jääkaapissa. Sen voi myös pakastaa. Sulata jäinen hiiva hitaasti kääreessään kohmeiseksi ja käytä heti sulatuksen jälkeen.

Tuorehiivaa käytetään yleensä 50 grammaa eli 1 paketti viiteen desilitraan nestettä. Runsaasti rasvaa, sokeria ja munia sisältäviin taikinoihin voit käyttää 75 grammaa. Sämpylä- ja vähärasvaiseen leipätaikinaan riittää 25 grammaa hiivaa viiteen desilitraan nestettä.

Kuivahiiva

Kuivahiiva on jauhemaista, kuivattua hiivaa. Se tarvitsee kunnolla toimiakseen lämpimämmän taikinanesteen kuin tuorehiiva. Sopiva lämpötila on 40–45 astetta. Yli 50 asteessa se tuhoutuu. Kuivahiiva sekoitetaan jauhojen joukkoon ja sitten vasta nesteeseen. Pullataikinoihin käytetään yleensä 2 pussia (a 11 g) / 5 dl nestettä. Leipä- ja sämpylätaikinoihin riittää usein 1 pussi / 5 dl nestettä. Varmista annosteluohje pakkauksesta.

Leivinjauhe

Leivinjauhe sisältää yleensä ruokasoodaa, hapanta natriumpyrofosfaattia sekä hiukan tärkkelystä. Happo aktivoituu vasta lämmön vaikutuksesta, joten leivinjauheella kohotettava leivonnainen kestää hetken odottelua ennen uuniin pääsyä. Leivinjauhetta käytetään yleensä 1 tl / 2 dl jauhoja. Leivinjauhe ei jaksa kohottaa taikinaa, jossa on paljon sitkoa, kuten pullataikinassa. Siksi sitä ei voi käyttää hiivan tilalla.

Hirvensarvisuola

Joissakin ruotsalaisissa tai vanhemmissa rieska- ja pikkuleipäohjeissa saattaa olla kohotusaineena hirvensarvisuola. Sen voi hyvin korvata leivinjauheella. 1 tl hirvensarvisuolaa = 2 tl leivinjauhetta.

Ruokasooda

Ruokasooda eli natriumvetykarbonaatti tai natriumbikarbonaatti on emäksistä. Se aktivoituu sekä nesteen että lämmön vaikutuksesta. Se vaatii myös happoa toimiakseen kunnolla. Jos taikinassa ei ole hapanta ainesta, esimerkiksi piimää, tai laitat ruokasoodaa liikaa, leivonnaiseen tulee lipeän makua ja vihertävä väri. Ruokasoodan voi kakku-, pikkuleipä- ja muissa pikataikinoissa korvata leivinjauheella. 1 tl ruokasoodaa = 2 tl leivinjauhetta.

Lue myös:

Yksi desilitra sokeria painaa 80 grammaa

Tunnetko jauhojen ominaisuudet?

Nälkäkiukku uhkaa automatkalla – näin pidät takapenkin tyytyväisenä

"Koska me ollaan perillä? Mulla on nälkä!"

Kesän pitkät automatkat hoituvat huomattavasti leppoisemmissa tunnelmissa, kun varaat mukaan tarpeeksi hyvät eväät. Nämä välipalat valmistuvat vikkelästi, eivätkä ne pääse sotkemaan autoa (kovin) pahasti. Muista silti varata mukaan tarpeeksi lautasliinoja!

Jauhelihapannarirulla on kätevä tehdä etukäteen ja pakata muovirasiaan annospaloiksi. Pannari pysyy hyvin koossa pienissäkin käsissä, eikä täyte pääse valumaan pitkin takapenkkiä. Ainakaan suurimmilta osin. Matkaevääksi tuleva pannarirulla kannattaa jättää kuorruttamatta, niin syöjien sormet pysyvät puhtaampina.

Kalapuikkohampurilainen kukistaa vähän isommankin nälän. Kokoa hampurilaiset jo kotona, pakkaa vaikkapa voipaperiin ja pane kylmälaukkuun. Burgeri pysyy mehevänä tartarkastikkeen ansiosta, mutta jos haluat erityisen maukkaan hampurilaisen, siivuta väliin vähän kurkkua tai tomaattia.

Dippipurkki on varsinainen tunnelmankohottaja ja hauska välipala myös etupenkkiläisille! Pyöräytä ensin nopea hernedippi. Lusikoi soosi pienten kannellisten purkkien pohjalle. Leikkaa kurkkua ja porkkanaa tikuiksi, lado dipin päälle ja pane purkki kiinni. Maistuu hyvältä myös hummusversiona.

Gazpacho eli kylmä tomaattikeitto on siitä kätevä eväs, että sen voi siemailla suoraan purkista. Sopan valmistamiseen kuluu vain muutama minuutti, mutta sen olisi hyvä tekeytyä viileässä yön yli. Sitten vain keitto purkkeihin, kannet kiinni ja purkit kylmään odottamaan nälän hetkeä.

Gluteenittomat juustosarvet eivät vaadi kylmäsäilytystä ja ovat siten oivia eväitä automatkalle. Saat sarvista ruokaisampia, jos lisäät täytteeseen vähän pieneksi pilkottua palvikinkkua. Halutessasi voit myös halkaista valmiit sarvet ja täyttää ne voileipien tapaan.

Jäätelön tekeminen ei ole koskaan ollut näin helppoa! Kurkkaa ohje Lentävä lautanen –videolta.

Lentävä lautanen -sarjassa valmistuu nyt helppoakin helpompi jäätelö ilman jäätelökonetta. Sen salaisuus on kondensoitu maito, joka antaa täyteläisen rakenteen. Höystä jäätelöannokset mielesi mukaan marjoilla, hedelmillä, kastikkeilla, koristerakeilla tai keksimurulla.

Maailman paras pikajäätelö

6 annosta / 6 tuntia

4 dl kuohukermaa

1 prk (n. 400 g) kondensoitua maitoa

1 tl vaniljasokeria

Tarjoiluun

marjoja

lakritsikastiketta

 

Kaada kerma isoon kulhoon. Jos sinulla on kannellinen kulho, käytä sitä. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi.

Kaada kondensoitu maito kermavaahdon joukkoon. Lisää myös vaniljasokeri kermavaahtoon. Sekoita ainekset kaapimella sekaisin.

Peitä kulho kannella tai tuorekelmulla ja siirrä pakastimeen vähintään 6 tunniksi, kunnes jäätelö on jäätynyt.

Kauho valmista jäätelöä jälkiruokakulhoihin ja ripottele päälle marjoja. Valuta annosten päälle lakritsikastiketta.

Lehtipihvejä ja katkarapukasaria - viikon 27 ruokalista

Viikon 27 ruokalistalta löytyy ruokia, jotka olivat suosikkeja jo 80-luvulla: katkarapukasari ja lehtipihvit.

Maanantai: parsakeitto

Koristele keitto parsannupuilla ja yrteillä.

 

 

Tiistai: makkara-kaalipaistos

Filotaikinaan leivotaan ihanan mehevää, rapeaa kesäkaalia ja grillimakkaraa.

 

 

Keskiviikko: linssi-kasvispata

Tarjoa kasvispadan kanssa halloumijuustoa!

 

 

Torstai: pikainen pastakastike

Tämä kastike valmistuu siinä ajassa kun keität pastan.

 

 

Perjantai: lohi-perunalaatikko

Laatikko valmistuu nopeasti ja vaivatta, jos käytät pakasteperunoita.

 

 

Lauantai: lehtipihvit ja lohkoperunat

Lehtipihvien kanssa maistuvat lohkoperunat tai vihreä salaatti.

 

 

Sunnuntai: katkarapukasari

Katkarapukasari on ehtaa kasariruokaa!

 

 

 

Kotitekoinen viili kuljettaa makumatkalle lapsuuteen

Kotiviilin tekemiseen tarvitsee vain kaksi raaka-ainetta ja tarpeeksi aikaa.

Monelle meistä viili edustaa nimenomaan lapsuuden muistoja; lämpimiä kesiä mummolassa, vastapoimittujen marjojen makeutta ja kukkasin koristeltuja posliinikulhoja.

Kaupan viili ajaa asiansa aamupalapöydässä, mutta kunnon retromakumatkalle pääsee valmistamalla viilin itse. Se ei ole vaikeaa!

Oikeastaan viili valmistaa itse itsensä.

Toimi näin

Ideana on laittaa nokare valmista viiliä kulhoon "siemeneksi". Kaada viilin päälle maitoa, sekoita varovasti ja peitä liinalla.

Viili saa tekeytyä huoneenlämmössä kaikessa rauhassa puolentoista vuorokauden verran. Sitä ei tarvitse sekoitella tai muutenkaan vahtia tekeytymisen aikana. Maitohappobakteerit tekevät työn puolestasi.

Kun viili on valmis, nosta se jääkaappiin viilenemään.

Marjoja vai leseitä?

Kotiviili maistuu parhaalta tuoreiden marjojen kanssa, mielellään juuri sellaisesta kukkasin koristellusta posliinikulhosta syötynä.

Halutessasi voit sekoittaa viiliin myös leseitä, pähkinöitä tai vaikkapa auringonkukansiemeniä.

Mitä sinä syöt mieluiten viilin kanssa? Kerro kommenttiosiossa!

Saat kotiviilin tarkan reseptin Kodin Kuvalehden Soppa365-keittokirjasta.

Kommentit ([comment_count])