Ohjeessa on kohotusaineena ruokasooda, mutta kaapissa on vain leivinjauhetta. Tuorehiivaa ei löydy, kuivahiivaa kylläkin. Ei hätää: puuttuvia aineksia voi korvata toisilla.

Tuorehiiva

Leivinhiiva on elävä mikrobi. Hiivan kohottava vaikutus perustuu sen kykyyn hajottaa taikinan tärkkelystä ja lisättyä sokeria alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. Silloin taikina kuohkeutuu ja kohoaa. Taikinaan ei tarvitse lisätä sokeria, sillä hiiva pystyy tekemään sitä itse jauhojen tärkkelystä hajottamalla. Pieni sokerin lisäys suolaiseenkin taikinaan nopeuttaa silti hiivan toimintaa.

Tuorehiiva murennetaan kädenlämpöiseen nesteeseen ja sekoitetaan, kunnes hiiva on liuennut ja vasta sitten lisätään jauhot sekä muut aineet. Jos lämpötila ylittää 40 astetta, hiivan toiminta heikkenee ja 50 asteessa hiivasolut tuhoutuvat. Liian kylmässä hiivan toiminta hidastuu.

Säilytä tuorehiiva jääkaapissa. Sen voi myös pakastaa. Sulata jäinen hiiva hitaasti kääreessään kohmeiseksi ja käytä heti sulatuksen jälkeen.

Tuorehiivaa käytetään yleensä 50 grammaa eli 1 paketti viiteen desilitraan nestettä. Runsaasti rasvaa, sokeria ja munia sisältäviin taikinoihin voit käyttää 75 grammaa. Sämpylä- ja vähärasvaiseen leipätaikinaan riittää 25 grammaa hiivaa viiteen desilitraan nestettä.

Kuivahiiva

Kuivahiiva on jauhemaista, kuivattua hiivaa. Se tarvitsee kunnolla toimiakseen lämpimämmän taikinanesteen kuin tuorehiiva. Sopiva lämpötila on 40–45 astetta. Yli 50 asteessa se tuhoutuu. Kuivahiiva sekoitetaan jauhojen joukkoon ja sitten vasta nesteeseen. Pullataikinoihin käytetään yleensä 2 pussia (a 11 g) / 5 dl nestettä. Leipä- ja sämpylätaikinoihin riittää usein 1 pussi / 5 dl nestettä. Varmista annosteluohje pakkauksesta.

Leivinjauhe

Leivinjauhe sisältää yleensä ruokasoodaa, hapanta natriumpyrofosfaattia sekä hiukan tärkkelystä. Happo aktivoituu vasta lämmön vaikutuksesta, joten leivinjauheella kohotettava leivonnainen kestää hetken odottelua ennen uuniin pääsyä. Leivinjauhetta käytetään yleensä 1 tl / 2 dl jauhoja. Leivinjauhe ei jaksa kohottaa taikinaa, jossa on paljon sitkoa, kuten pullataikinassa. Siksi sitä ei voi käyttää hiivan tilalla.

Hirvensarvisuola

Joissakin ruotsalaisissa tai vanhemmissa rieska- ja pikkuleipäohjeissa saattaa olla kohotusaineena hirvensarvisuola. Sen voi hyvin korvata leivinjauheella. 1 tl hirvensarvisuolaa = 2 tl leivinjauhetta.

Ruokasooda

Ruokasooda eli natriumvetykarbonaatti tai natriumbikarbonaatti on emäksistä. Se aktivoituu sekä nesteen että lämmön vaikutuksesta. Se vaatii myös happoa toimiakseen kunnolla. Jos taikinassa ei ole hapanta ainesta, esimerkiksi piimää, tai laitat ruokasoodaa liikaa, leivonnaiseen tulee lipeän makua ja vihertävä väri. Ruokasoodan voi kakku-, pikkuleipä- ja muissa pikataikinoissa korvata leivinjauheella. 1 tl ruokasoodaa = 2 tl leivinjauhetta.

Lue myös:

Yksi desilitra sokeria painaa 80 grammaa

Tunnetko jauhojen ominaisuudet?

KK:n ruokatoimittaja Riikka Kaila kertoo parhaat tarjoiluvinkit yo- ja valmistujaisjuhliin.

Tee salaattibuffetti

"Laita tarjolle vihreää salaattia ja reilusti erilaisia herkullisia höysteitä, kuten marinoituja kasviksia, juustoja, kalaa ja lihaa. Siitä kukin voi koota itselleen sopivat herkut lautaselle. Myös erikoisruokavalioita noudattavat saavat näppärästi koottua salaattibuffetista syötävää."

Hanki osa valmiina

"Harkitse, että hankit jotain valmiina - esimerkiksi savukalan, juustot ja kakun. Valmista niiden ympärille herkullisia kotitekoisia lisäkkeitä ja makeita pikkupaloja. Tällöin ei kiire yllätä juhlia valmisteltaessa."

Suosi juhlittavan omaa suosikkiruokaa

"Jos nuorella on oma suosikkiruokansa - esimerkiksi sushi tai italialainen ruoka - on sen ympärille hauska ja helppo rakentaa tarjoilu. Yo-juhlien ja valmistujaisten tarjoilu saakin mahdollisuuksien mukaan olla nuorekas ja trendikäs!"

Suolainen maistuu makeaa paremmin

"Varaa reilusti suolaista tarjottavaa. Yleensä salaatit, piirakat ja sen sellaiset maistuvat vieraille parhaiten. Makean osalta riittää mielestäni pari, kolme erityisherkullista tarjottavaa."

Muista vesi

"Huolehdi, että juotavaa on tarjolla ihan vesikannuista lähtien, erityisesti hellekelillä."

Huolehdi säilyvyydestä

"Tarjottavat seisovat pöydässä helposti useita tunteja. Itse ajattelen hampaita kiristellen, että tarjottavat sen pari tuntia kestävät, mutta jos mahdollista, nostaisin ne välillä kylmään.

Jos vieraat tulevat tipoittain, yhtä isoa kakkua mieluummin valmistan pari pientä, jolloin voin säilyttää toista kylmässä ja vaihtaa tarpeen mukaan pöytään. Jos tiedän, että kakku joutuu seisomaan, valitsen kuorrutteeksi kerman sijaan suklaan, marsipaanin tai sokerimassan, joka kestää paremmin lämmössä ja eristää kakun sisäosia viileämmäksi.

Asettelen myös piirakkapalat, kalaruuat jne. parille vaihtovadille kylmään odottamaan ja nostaisin tarjolle sitä mukaa kun tarvitaan."

Leivo parhaat juhlat!

KK:n leivontaekstrasta löydät testatut huippureseptit juhliin

Soppa365: Parhaat reseptit juhlien tarjottaviin

Eikö muka ole mitään syötävää? Jo parista kananmunasta taiot ohimennen mitä maukkaimman aterian.

Munakas on helppo pikaruoka. Yhden hengen perusmunakkaaseen riittää 2-3 munaa, tilkka vettä ja ripaus suolaa. Täytteeksi voit soveltaa sitä, mitä kaapista sattuu löytymään.

Muna sisältää rasvaliukoisia vitamiineja, runsaasti B-vitamiineja ja monipuolisesti kivennäisaineita. Enää kanamunien syömistä ei myöskään pidetä niin haitallisena kolesteroliarvoille kuin aiemmin on luultu.

1. Ranskalainen munakas

Ranskalainen munakas on munakkaiden aatelia! Ranskalaiseen ei lisätä ollenkaan nestettä. Totuus kuitenkin on, että neste tekee munakkaasta kuohkeamman. Pieni nestetillka kuuluu nykymunakkaisiin.

2. Ruotsalainen munakas

Uunissa kypsennettävää munakasta nimitetään ruotsalaiseksi munakkaaksi. Taikinaan lisätään usein vehnäjauhoja ja munakas paistetaan 200 asteessa.

3. Suomalainen munakas

Perusmunakas kahdelle vaatii 4 munaa, 4 rkl vettä, ripauksen suolaa ja pippuria. Sekoita munakkaan aineet kulhossa. Kuumenna rasvaa pannulla ja kaada munakasmassa pannulle. Työntele massaa lastalla reunoilta keskelle niin kauan, että massa hyytyy tasaisesti. Tarjoile heti.

4. Monia makuja

Perusmunakkaan voi maustaa melkein millä tahansa: pippureilla, paprikajauheella, chilillä, yrteillä tai juustoraasteilla.

Jos käytät kypsennettäviä aineita kuten perunaa, paprikaa, sieniä, kesäkurpitsaa tai makkaraa, kuullota niitä ensin pannulla rasvassa ja lisää munakasmassa sen jälkeen niiden päälle.

Juustoraasteen ja tomaatit voi lisätä pannulle hyytymättömän massa päälle ja kypsentää samalla, kun munakas muhii valmiiksi.

Kommentit (0)

Broilerinkoivista tulee pikaruokaa, kun ne valmistaa mikrossa.

Mikrokoivet nopeuttavat erityisesti yhden tai kahden hengen talouden ruuanlaittoa. Video-ohjeen mukaan koivet valmistuvat neljälle, mutta voit marinoida ja kypsentää samaan tapaan myös yhden tai kaksi koipea.

Liha saa väriä grillistä

Maukkaimmat koivet saat itse marinoiden, mutta myös valmiiksi marinoidut koivet valmistuvat samalla mikromenetelmällä.

Liha kypsyy jo mikrossa, mutta jos haluat lihan pintaan väriä, käytä kovet vielä nopeasti uunin grillivastuksien alla tai grillissä.

Broilerinkoipien tarkka resepti Soppa365:ssä.

Markku Kopra ja Sari Tammikari: Voileipäkakkukirja (Teos 2016)

Uutuuskirja kertoo kaiken voileipäkakuista. Tilaa omasi 23 euron hintaan.

Etu sinulle:

KK-keittiöläiset voivat tilata Markku Kopran Voileipäkakkukirjan Teoksen verkkokaupasta 23 euron hintaan (ovh 33 e). Käytä tilatessasi kampanjakoodia VOILEIPÄ. Etu on voimassa kesäkuun loppuun saakka. Teoksen verkkokauppaan pääset tästä.

KK: ruokatoimittaja Riikka Kaila suosittelee

"Perinteinen voileipäkakku kuuluu juhlaan ja on taas mitä trendikkäin tarjottava. Uutuuskirja johdattaa aloittelijat voileipäkakkujen saloihin aina leivän valinnasta koristeiden asetteluun. Vanhat konkarit puolestaan saavat resepteistä uusia ideoita makuyhdistelmiin. Kirja sisältää yli 40 kakkuohjetta, ja mukana on niin kasviksia, kalaa kuin lihaakin.

Komeaa nyhtöpossukakkua valmistan varmasti veljeni valmistujaisiin ja herkkiä päärynä-timjamileivoksia ihan vain omaksi ilokseni."