Ohjeessa on kohotusaineena ruokasooda, mutta kaapissa on vain leivinjauhetta. Tuorehiivaa ei löydy, kuivahiivaa kylläkin. Ei hätää: puuttuvia aineksia voi korvata toisilla.

Tuorehiiva

Leivinhiiva on elävä mikrobi. Hiivan kohottava vaikutus perustuu sen kykyyn hajottaa taikinan tärkkelystä ja lisättyä sokeria alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. Silloin taikina kuohkeutuu ja kohoaa. Taikinaan ei tarvitse lisätä sokeria, sillä hiiva pystyy tekemään sitä itse jauhojen tärkkelystä hajottamalla. Pieni sokerin lisäys suolaiseenkin taikinaan nopeuttaa silti hiivan toimintaa.

Tuorehiiva murennetaan kädenlämpöiseen nesteeseen ja sekoitetaan, kunnes hiiva on liuennut ja vasta sitten lisätään jauhot sekä muut aineet. Jos lämpötila ylittää 40 astetta, hiivan toiminta heikkenee ja 50 asteessa hiivasolut tuhoutuvat. Liian kylmässä hiivan toiminta hidastuu.

Säilytä tuorehiiva jääkaapissa. Sen voi myös pakastaa. Sulata jäinen hiiva hitaasti kääreessään kohmeiseksi ja käytä heti sulatuksen jälkeen.

Tuorehiivaa käytetään yleensä 50 grammaa eli 1 paketti viiteen desilitraan nestettä. Runsaasti rasvaa, sokeria ja munia sisältäviin taikinoihin voit käyttää 75 grammaa. Sämpylä- ja vähärasvaiseen leipätaikinaan riittää 25 grammaa hiivaa viiteen desilitraan nestettä.

Kuivahiiva

Kuivahiiva on jauhemaista, kuivattua hiivaa. Se tarvitsee kunnolla toimiakseen lämpimämmän taikinanesteen kuin tuorehiiva. Sopiva lämpötila on 40–45 astetta. Yli 50 asteessa se tuhoutuu. Kuivahiiva sekoitetaan jauhojen joukkoon ja sitten vasta nesteeseen. Pullataikinoihin käytetään yleensä 2 pussia (a 11 g) / 5 dl nestettä. Leipä- ja sämpylätaikinoihin riittää usein 1 pussi / 5 dl nestettä. Varmista annosteluohje pakkauksesta.

Leivinjauhe

Leivinjauhe sisältää yleensä ruokasoodaa, hapanta natriumpyrofosfaattia sekä hiukan tärkkelystä. Happo aktivoituu vasta lämmön vaikutuksesta, joten leivinjauheella kohotettava leivonnainen kestää hetken odottelua ennen uuniin pääsyä. Leivinjauhetta käytetään yleensä 1 tl / 2 dl jauhoja. Leivinjauhe ei jaksa kohottaa taikinaa, jossa on paljon sitkoa, kuten pullataikinassa. Siksi sitä ei voi käyttää hiivan tilalla.

Hirvensarvisuola

Joissakin ruotsalaisissa tai vanhemmissa rieska- ja pikkuleipäohjeissa saattaa olla kohotusaineena hirvensarvisuola. Sen voi hyvin korvata leivinjauheella. 1 tl hirvensarvisuolaa = 2 tl leivinjauhetta.

Ruokasooda

Ruokasooda eli natriumvetykarbonaatti tai natriumbikarbonaatti on emäksistä. Se aktivoituu sekä nesteen että lämmön vaikutuksesta. Se vaatii myös happoa toimiakseen kunnolla. Jos taikinassa ei ole hapanta ainesta, esimerkiksi piimää, tai laitat ruokasoodaa liikaa, leivonnaiseen tulee lipeän makua ja vihertävä väri. Ruokasoodan voi kakku-, pikkuleipä- ja muissa pikataikinoissa korvata leivinjauheella. 1 tl ruokasoodaa = 2 tl leivinjauhetta.

Lue myös:

Yksi desilitra sokeria painaa 80 grammaa

Tunnetko jauhojen ominaisuudet?

Joulun tunnelma löytyy piparintuoksuisesta kuusimetsästä. Mikä parasta, metsä on helpompi tehdä kuin perinteinen piparitalo.

Veikeä lyhtymetsä syntyy ilman muotteja ja onnistuu, vaikka et olisi pipareita ennen leiponutkaan. Jos haluat oikaista, käytä pipariaskarteluun valmistaikinaa.

Kuusimetsä

500 g piparitaikinaa

Lisäksi

pikeeriä

hienoa sokeria

tomusokeria

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli puolet taikinasta suoraan leivinpaperille soikeaksi levyksi, joka on kooltaan noin 20 x 25 cm. Siitä tulee kuusimetsän pohja.

Paista levyä uunin keskitasolla 10 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kauniin ruskea. Iso pipari vaatii pidemmän paistoajan kuin pieni.

Kauli toinen puoli taikinasta jauhotetulla työpöydällä levyksi. Leikkaa terävällä veitsellä taikinasta kuusi erikokoista piparikuusta, joissa on kahdesta viiteen sakaraa. Kuusien ei tarvitse olla symmetrisia, sillä ne näyttävät hauskemmilta vapaalla kädellä muotoiltuina.

Siirrä piparit leivinpaperille lastan avulla. Tee pipareihin reikiä pilliä apuna käyttäen. Niin tuikkujen valo kuultaa niistä läpi.

Paista isoja kuusia 8–10 minuuttia ja pieniä 4–6 minuuttia. Jäähdytä kuuset ritilällä, sillä kuuma pelti kypsyttää niitä uunista ottamisen jälkeenkin.

Tee pikeeri. Koristele kuuset pikeerillä.

Anna kovettua yön yli. 

Sulata sokeria pannulla ja kiinnitä kuuset alustaan sulalla sokerilla. Mittaa kuusien välit niin, että niihin mahtuu kynttilä tai tuikkulyhty. Käytä liimatessasi runsaasti sulaa sokeria. Pidä kuusesta kiinni, kunnes se kiinnittyy tukevasti alustaan.

Tupsuttele kuusien oksille tomusokeria.

Vinkki! Pikeeri on kuivuttuaan tomusokerikuorrutetta kestävämpää.

Paloittele haukifile oikein ja saat käyttöösi kolme (lähes) ruodotonta osaa.

Ruodoton vatsaosa, anopin pala ja ohut selkäpala

Tavoitteena on saada hauesta käyttöön ruodoton vatsaosa, jonka voi paistaa sellaisenaan pannulla. Palan saa irti leikkaamalla hauesta pois y-ruodon.

Selkäosan kapea pala on periaatteessa myös ruodoton, koska siihen jäävät pienet ruodot yleensä pehmenevät kypsennettäessä. Pala sopii myös hyvin osaksi mureketaikinaa, koska sen voi hienontaa monitoimikoneen leikkurissa.

Keskipalaan jää ruotoja, mutta taitava hauenkäsittelijä osaa poistaa myös ne.

Ruodot tuntuvat sormenpäällä

Ruotorivi sijaitsee haukifileen selässä. Etsi ruodot vetämällä sormenpäätä fileen pinnalla. Leikkaa ruotorivin yläpuolelle ruotoihin asti ulottuva viilto. Ruodot tuntuvat veitsen kärjessä, mutta terä ei mene niistä läpi. Parhaiten palan saa irti työntämällä veistä kevyesti.

Keskipalasta eli niin kutsutusta anopin palasta ruodot saa irti, kun kääntää palan ympäri ja leikkaa alustaa vasten irti lihasruodoissa kiinni olevan pienen lihassuikaleen. Videolla näet, miten se tapahtuu, vaikka ruokatoimittaja ei tällä kertaa aivan onnistunut lopputuloksessa.

Vinkki – kostea talouspaperi pitää leivinlaudan paikallaan

Kalan käsittelyä helpottaa, kun leivinlauta pysyy paikallaan. Muovinen lauta ei luisu pöydällä, kun laitat sen alle kostean paperin. Videolta näet myös tämän.

Aprikoosimarmeladista ja pehmeäksi vatkatusta mantelimassasta syntyy pullakranssin mehevä täyte.

Katso videoilta kolme tapaa letittää pulla:

Perinteinen pullapitko

Kierteellä kieputettu pitko

Saksilla leikattu

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Helppo

Aprikoosimantelikranssi

Tee taikina

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja liuota sekoittaen. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna.

Alusta jauhoja taikinaan vähitellen. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen tai sulatettu voi. Vaivaa taikina kimmoisaksi niin, että se irtoaa sormista ja kulhon reunoista.

Kohota taikina lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, vähintään puoli tuntia.

Tee täyte

Vatkaa mantelimassa ja aprikoosimarmeladi sähkövatkaimella tasaiseksi. Sekoita joukkoon hienonnetut aprikoosit ja mantelirouhe.

Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen iso levy (n. 25 x 60 cm).

Rullaa kranssi

Levitä levylle täyte. Rullaa levy tiukaksi rullaksi. Leikkaa rulla terävällä veitsellä tai saksilla kahtia pituussuunnassa. 

Kieputa puolikkaat toistensa ympäri leikkuupinta ylöspäin. Pyöräytä letti kranssiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Nipistä liitos kiinni.

Kohota ja paista

Anna kranssin kohota leivinliinalla peitettynä vähintään puoli tuntia.

Voitele pulla munalla ja ripottele päälle mantelilastuja.

Paista 175-asteisen uunin alatasolla 25–30 minuuttia, kunnes kranssi vaikuttaa kypsältä ja pinta saa väriä.

Ainekset

2 ½ dl maitoa
25
g
tuorehiivaa
1
dl
sokeria
½ rkl kardemummaa
½ tl suolaa
1
pieni muna
7–8 dl vehnäjauhoja
75
g
voita
Aprikoosi-mantelitäyte
150
g
mantelimassaa
200
g
paistonkestävää aprikoosimarmeladia
1
dl
kuivattuja aprikooseja hienonnettuna
1
dl
mantelirouhetta
Päälle
1
muna
2
rkl
mantelilastuja

Saksilla leikattu pitkä on nätin näköinen ja mehevän makuinen.

Näin onnistut

Kaada pullataikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois.

Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen iso levy (n. 25 x 60 cm). 

Levitä levylle täyte reunoja myöten.

Vinkki, miten saat rullasta tiukan

Rullaa levy tiukaksi rullaksi. Rullausta helpottaa se, kun käännät aluksi leveämmän kaistaleen taikinaa täytteen päälle ja taputtelet sen tiukaksi.

Leikkaa saksilla noin sentin levyisiä pätkiä. Jätä palat kiinni toisiinsa alaosasta.

Kun koko rulla on leikattu, käännä viipaleet limittäin niin, että joka toinen viipale kääntyy toiselle ja toinen toiselle puolelle.

Pullapitkon reseptiin pääset tästä.