Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.

Tee kastike pastan kypsyessä. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää joukkoon pinaatti ja jatka paistamista, kunnes pinaatti on sulanut ja lämmennyt. Lisää kerma ja anna sen kiehahtaa. Murustele joukkoon feta. Voit säästää osan fetamuruista koristelua varten. Mausta kastike chilillä ja mustapippurilla. Suolaa ei välttämättä tarvita, sillä feta on suolaista.

Yhdistä keitetty, valutettu pasta ja kastike. Viimeistele paahdetuilla siemenillä ja halutessasi juustolla. Voit halutessasi lisätä pastan pinnalle vielä basilikanlehtiä tai hienonnettua lehtipersiljaa.

Siementen paahtaminen: Mittaa siemenet kuivalle, kuumalle paistinpannulle. Paista käännellen, kunnes siemenet saavat kauniin värin.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Resepti

400
g
täysjyväpastaa

Kastike

3
kpl
valkosipulinkynttä
3
rkl
pakastesipulia
tai
1
kpl
sipulia
1
rkl
öljyä
150
g
pakastepinaattia
2
dl
kuohukermaa
tai
2
dl
ruokakermaa
200
g
fetaa
chilirouhetta
suolaa
mustapippuria

Tarjoiluun

4
rkl
pinjansiemeniä paahdettuna
4
rkl
parmesaania

Leipäpaistos on tuhdin brunssin pääruoka ja aikainen lounas. Mikä parasta, sen voi koota jo illalla. 

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Pekoni-pinaatti-leipäpaistos

Tee näin

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paloittele pekoni. Huuhdo ja valuta pinaatti.

Laita pekoni paistinpannulle ja kuumenna pannu. Ruskista pekoni omassa rasvassaan rapeaksi. Nosta pekoni talouspaperin päälle ja anna rasvan valua paperiin.

Kuullota sipulia ja valkosipulia muutaman minuutin ajan tilkassa öljyä. Lisää pinaatti ja jatka paistamista, kunnes pinaatti kutistuu.

Kuutioi leipä.

Raasta juustot.

Kokoa paistos voideltuun uunivuokaan latomalla leipäkuutioita, pekonia, pinaattipaistosta ja juustoraasteita kerroksittain.

Sekoita munamaidon aineet keskenään. Kaada munamaito leipävuokaan ja anna imeytyä vähintään puoli tuntia tai jääkaapissa seuraavaan päivään.

Paista vuokaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin puoli tuntia, kunnes munamaito on hyytynyt ja pinta on ruskistunut.

Ainekset

1
sipuli
4
100
g
tuoretta pinaattia
1
rkl
rypsiöljyä
100
g
gruyère-juustoa
75
g
parmesaania
Munamaito
5
dl
maitoa
6
munaa
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Smoothieen voi surauttaa mitä vain, mutta tällä kaavalla siitä tulee herkullisempi ja terveellisempi kuin koskaan. Kokeile varmoja yhdistelmiä.

Täydellisen smoothien kaava on tässä:

1. Maku

Raikkaus: omena, päärynä, appelsiini, sitruunan- ja limetinmehu

Makeus: hunaja, banaani, melonit, mango, taateli ja muut kuivatut hedelmät

Mausteet: inkivääri, kaneli, kardemumma, vanilja, minttu, basilika, kaakao, chili

2. Rakenne

Kermaisuus: banaani, avokado, maapähkinävoi, pähkinät, kookosmaito, jugurtti, rahka, pehmeä tofu

Neste: maito, piimä, vesi, mehu, kookosvesi, manteli- tai kauramaito

3. Ravinteet

Proteiini: rahka, jugurtti, tofu, soijamaito, valkuainen, proteiinijauhe, siemenet ja pähkinät

Kuitu: leseet, hiutaleet, siemenet, talkkuna, hedelmät ja marjat

Vitamiinit: hedelmät, marjat ja vihreät vihannekset

4. Rouheus

Sattumat päälle: pähkinät, siemenet, granola, mysli, kuivatut hedelmät, tuoreet hedelmäpalat ja marjat

Hyviä makuyhdistelmiä – katso kuvat ja lue vinkit

Herauttava herukka

kourallinen mustaherukoita, lusikallinen leseitä, desilitra jugurttia, lohkottu appelsiini, kuutioitu avokadon puolikas
kourallinen mustaherukoita, lusikallinen leseitä, desilitra jugurttia, lohkottu appelsiini, kuutioitu avokadon puolikas

Tyrni tropiikissa

vajaa kourallinen tyrnimarjoja, kourallinen kuutioitua ananasta, kourallinen kuutioitua mangoa, kourallinen  cashewpähkinöitä
vajaa kourallinen tyrnimarjoja, kourallinen kuutioitua ananasta, kourallinen kuutioitua mangoa, kourallinen  cashewpähkinöitä

Vihreä vitamiinimalja

tupsu tuoretta minttua, puolikas kuutioitu avokado, kuutioitu omena, kuutioitu kiivi, kourallinen tuoretta pinaattia
tupsu tuoretta minttua, puolikas kuutioitu avokado, kuutioitu omena, kuutioitu kiivi, kourallinen tuoretta pinaattia

Sallittu pähkinäsuklaaherkku

puolikas banaani, lusikallinen kaakaojauhetta, kourallinen kaurahiutaleita, reilu desi mantelimaitoa, lusikallinen maapähkinävoita
puolikas banaani, lusikallinen kaakaojauhetta, kourallinen kaurahiutaleita, reilu desi mantelimaitoa, lusikallinen maapähkinävoita

 

Jokaiselle omansa! Jäädykkeen voi valmistaa myös useaan vuokaan.

Resepti

Vaikeustaso:
Helppo

Luumujäädyke

Tee näin

Pilko luumut ja laita kattilaan kiehumaan veden ja sokerin kanssa. Keitä hiljalleen sekoitellen, kunnes seos on tasaista.

Mausta kanelilla, kardemummalla ja sitruunamehulla. Soseuta ja jäähdytä.

Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Vaahdota kerma erikseen.

Sekoita kaikki aineet yhteen. Kaada jäädykemassa vedellä kasteltuun litran vetoiseen vuokaan. Anna jäätyä vähintään yön yli.

Kastele jäädykevuoka kuumaan veteen ja kumoa napauttamalla tarjoiluvadille. Koristele taateleilla, viikunoilla, kirsikoilla tai muulla haluamallasi tavalla.

Vinkki!

Voit valmistaa jäädykkeen hyvissä ajoin pakkaseen odottamaan joulua. Luumusoseen voi keittää valmiiksi etukäteen ja säilyttää jääkaapissa.

Ainekset

1 ps (250 g) kuivattuja luumuja
4
dl
vettä
1 ½–2 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
½–1 sitruunan mehu
2
keltuaista
½ dl sokeria
4 dl vispikermaa

Päärynän ja sinihomejuuston liitto toimii aina.

Resepti

Annoksia:
8
Vaikeustaso:
Helppo

Salaattikranssi

Tee näin

Huuhdo ja valuta vuonankaali. Paloittele juustot. Perkaa granaattiomenan siemenet. Pese ja viipaloi päärynät.

Sekoita kastikkeen aineet keskenään.

Varaa salaatille suuri pyöreä vati.

Nosta kastike pienessä kulhossa vadin keskelle.

Asettele vuonankaalia kulhon ympärille. Laita juustopaloja ja päärynäviipaleita tasaisesti salaatin päälle. Ripottele pinnalle granaattiomenan siemeniä.

Vinkki!

Salaattipetiin voit käyttää muitakin salaattilajikkeita. Sattumiksi sopivat myös omenalohkot, viinirypäleet ja viikunat.

Ainekset

100 g vuonankaalia
150 g valkohomejuustoa
150 g sinihomejuusto
1 granaattiomenan siemenet
2 päärynää
Kastike
¾ dl oliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
¾ tl suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna