4 hengelle

500 g haukea ruodottomana fileenä
1–1½ tl merisuolaa
maun mukaan sitruuna- tai valkopippuria
1 keltuainen
1 valkuainen
2 rkl korppujauhoa
2 dl kuohukermaa
silputtua tuoretta tilliä tai persiljaa

---


1. Valmista mureke kylmistä raaka-aineista. Pane kala paloina monitoimikoneen kulhoon ja käytä seos tasaiseksi massaksi. Lisää suola. Nosta kulho viileään puoleksi tunniksi, jotta massa kiinteytyy.

2. Lisää keltuaiset koneen käydessä. Mausta seos valkopippurilla ja lisää halutessasi tillisilppua. Käytä tasaiseksi.

3. Vaahdota valkuaiset ja kääntele lastalla lopuksi murekemassan joukkoon. Kumoa seos leivinpaperilla vuorattuun murekevuokaan, peitä pinta foliolla ja pane vuoka vesihauteessa uuniin.

4. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia, kypsäksi ja kiinteäksi. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja rapean salaatin kanssa.

Vinkki! Saat helpon vesihauteen, kun täytät reunallisen uunipellin vedellä ja asetat murekevuoan pellille.

Teksti Marja Samuli, kuva Sami Repo

Joulun tunnelma löytyy piparintuoksuisesta kuusimetsästä. Mikä parasta, metsä on helpompi tehdä kuin perinteinen piparitalo.

Veikeä lyhtymetsä syntyy ilman muotteja ja onnistuu, vaikka et olisi pipareita ennen leiponutkaan. Jos haluat oikaista, käytä pipariaskarteluun valmistaikinaa.

Kuusimetsä

500 g piparitaikinaa

Lisäksi

pikeeriä

hienoa sokeria

tomusokeria

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli puolet taikinasta suoraan leivinpaperille soikeaksi levyksi, joka on kooltaan noin 20 x 25 cm. Siitä tulee kuusimetsän pohja.

Paista levyä uunin keskitasolla 10 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kauniin ruskea. Iso pipari vaatii pidemmän paistoajan kuin pieni.

Kauli toinen puoli taikinasta jauhotetulla työpöydällä levyksi. Leikkaa terävällä veitsellä taikinasta kuusi erikokoista piparikuusta, joissa on kahdesta viiteen sakaraa. Kuusien ei tarvitse olla symmetrisia, sillä ne näyttävät hauskemmilta vapaalla kädellä muotoiltuina.

Siirrä piparit leivinpaperille lastan avulla. Tee pipareihin reikiä pilliä apuna käyttäen. Niin tuikkujen valo kuultaa niistä läpi.

Paista isoja kuusia 8–10 minuuttia ja pieniä 4–6 minuuttia. Jäähdytä kuuset ritilällä, sillä kuuma pelti kypsyttää niitä uunista ottamisen jälkeenkin.

Tee pikeeri. Koristele kuuset pikeerillä.

Anna kovettua yön yli. 

Sulata sokeria pannulla ja kiinnitä kuuset alustaan sulalla sokerilla. Mittaa kuusien välit niin, että niihin mahtuu kynttilä tai tuikkulyhty. Käytä liimatessasi runsaasti sulaa sokeria. Pidä kuusesta kiinni, kunnes se kiinnittyy tukevasti alustaan.

Tupsuttele kuusien oksille tomusokeria.

Vinkki! Pikeeri on kuivuttuaan tomusokerikuorrutetta kestävämpää.

Aprikoosimarmeladista ja pehmeäksi vatkatusta mantelimassasta syntyy pullakranssin mehevä täyte.

Katso videoilta kolme tapaa letittää pulla:

Perinteinen pullapitko

Kierteellä kieputettu pitko

Saksilla leikattu

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Helppo

Aprikoosimantelikranssi

Tee taikina

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja liuota sekoittaen. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna.

Alusta jauhoja taikinaan vähitellen. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen tai sulatettu voi. Vaivaa taikina kimmoisaksi niin, että se irtoaa sormista ja kulhon reunoista.

Kohota taikina lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, vähintään puoli tuntia.

Tee täyte

Vatkaa mantelimassa ja aprikoosimarmeladi sähkövatkaimella tasaiseksi. Sekoita joukkoon hienonnetut aprikoosit ja mantelirouhe.

Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen iso levy (n. 25 x 60 cm).

Rullaa kranssi

Levitä levylle täyte. Rullaa levy tiukaksi rullaksi. Leikkaa rulla terävällä veitsellä tai saksilla kahtia pituussuunnassa. 

Kieputa puolikkaat toistensa ympäri leikkuupinta ylöspäin. Pyöräytä letti kranssiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Nipistä liitos kiinni.

Kohota ja paista

Anna kranssin kohota leivinliinalla peitettynä vähintään puoli tuntia.

Voitele pulla munalla ja ripottele päälle mantelilastuja.

Paista 175-asteisen uunin alatasolla 25–30 minuuttia, kunnes kranssi vaikuttaa kypsältä ja pinta saa väriä.

Ainekset

2 ½ dl maitoa
25
g
tuorehiivaa
1
dl
sokeria
½ rkl kardemummaa
½ tl suolaa
1
pieni muna
7–8 dl vehnäjauhoja
75
g
voita
Aprikoosi-mantelitäyte
150
g
mantelimassaa
200
g
paistonkestävää aprikoosimarmeladia
1
dl
kuivattuja aprikooseja hienonnettuna
1
dl
mantelirouhetta
Päälle
1
muna
2
rkl
mantelilastuja

Saksilla leikattu pitkä on nätin näköinen ja mehevän makuinen.

Näin onnistut

Kaada pullataikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois.

Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen iso levy (n. 25 x 60 cm). 

Levitä levylle täyte reunoja myöten.

Vinkki, miten saat rullasta tiukan

Rullaa levy tiukaksi rullaksi. Rullausta helpottaa se, kun käännät aluksi leveämmän kaistaleen taikinaa täytteen päälle ja taputtelet sen tiukaksi.

Leikkaa saksilla noin sentin levyisiä pätkiä. Jätä palat kiinni toisiinsa alaosasta.

Kun koko rulla on leikattu, käännä viipaleet limittäin niin, että joka toinen viipale kääntyy toiselle ja toinen toiselle puolelle.

Pullapitkon reseptiin pääset tästä.

Pullapitko saa uutta ilmettä, kun leikkaat taikinaan saksilla hapsuja ja käännät ne täytteen päälle.

Näin onnistut

Kaada pullataikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois.

Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen iso levy (n. 25 x 60 cm). 

Levitä täytettä suorakaiteen keskelle, noin kolmanneksen alueella.

Leikkaa taikinan reunat parin sentin paksuisiksi suikaleiksi saksilla. Kääntele suikaleet täytteen yli vuorotellen.

Pullapitkon reseptiin pääset tästä.