4 hengelle

500 g haukea ruodottomana fileenä
1–1½ tl merisuolaa
maun mukaan sitruuna- tai valkopippuria
1 keltuainen
1 valkuainen
2 rkl korppujauhoa
2 dl kuohukermaa
silputtua tuoretta tilliä tai persiljaa

---


1. Valmista mureke kylmistä raaka-aineista. Pane kala paloina monitoimikoneen kulhoon ja käytä seos tasaiseksi massaksi. Lisää suola. Nosta kulho viileään puoleksi tunniksi, jotta massa kiinteytyy.

2. Lisää keltuaiset koneen käydessä. Mausta seos valkopippurilla ja lisää halutessasi tillisilppua. Käytä tasaiseksi.

3. Vaahdota valkuaiset ja kääntele lastalla lopuksi murekemassan joukkoon. Kumoa seos leivinpaperilla vuorattuun murekevuokaan, peitä pinta foliolla ja pane vuoka vesihauteessa uuniin.

4. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia, kypsäksi ja kiinteäksi. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja rapean salaatin kanssa.

Vinkki! Saat helpon vesihauteen, kun täytät reunallisen uunipellin vedellä ja asetat murekevuoan pellille.

Teksti Marja Samuli, kuva Sami Repo

Kesäpasta valmistuu ilman kastikkeen keittelyä

Kun lämpömittari huitelee ennätyslukemissa, ei hellan ääressä huvita huhkia. Onneksi helppo kesäpasta on pöydässä alle puolessa tunnissa!

Simppelit pastaruuat lunastavat paikkansa myös kesäkokin keittiössä. Ne ovat nopeita, helppoja, täyttäviä ja yleensä myös edullisia ruokia.

Mutta mikä on kesäpastan ydin?

Tietenkin se, ettei sen parissa tarvitse rehkiä hiki hatussa. Hellesää ei houkuttele hohkaavan hellan ääreen.

Kesäpastan kastiketta ei keitetä

Helpoimmillaan kesäpasta tarkoittaa sitä, että keitetyn pastan sekaan pilkotaan sopivia makuaineita. Varsinaista kastiketta ei tarvita, jos sattumat ovat tarpeeksi maukkaita ja meheviä.

Kesäaikaan pastaan sekoitetaan tietty reilusti tuoreita kasviksia. Mehevät ja makeat tomaatit, rouskuvat kevätsipulinvarret ja raastettu kesäkurpitsa tuovat pastaan makua ja ruokaisuutta.

Jos mielit tuhdimpaa pastaa, lisää savukalaa, hyvää kinkkua tai keitettyä kananmunaa. Kuuma pasta lämmittää sattumat syöntikuntoon kuin itsestään!

Erilaiset yrtit kuten basilika, persilja, timjami ja jopa tilli ovat omiaan tuomaan makua kesäpastoihin. Valkosipulin ystävä lisää luonnollisesti kynsilaukkaa joko raastettuna tai ohuina viipaleina. Muista, että raa'an valkosipulin maku on varsin tymäkkä. Annostele varovasti!

Juusto ja pasta kuuluvat ehdottomasti yhteen: pieni nokare raastettua parmesaania tai pari fetamurusta tuovat kesäpastaan ihanaa makua. Kokeile myös sinihomejuustoa.

Koska kesäpastan ydin on kepeys, kastikkeeksi riittää pieni loraus öljyä ja tiraus sitruunaa. Pesto on aina hyvä valinta pastan seuraksi. Myös lusikallinen ranskankermaa maistuu mahtavalta vaikka savukalapastan seassa.

Usein ne parhaat kesäpastat syntyvät kaapissa lojuvista aineista. Jos kuitenkin kaipaat resepti-inspiraatiota, löydät liudan helppoja ja hauskoja kesäpastaohjeita Kodin Kuvalehden Soppa365-keittokirjasta.

Klikkaa tästä itsesi Kodin Kuvalehden kesäpastareseptien pariin!

Tutut lihapullat saavat potkua tacomausteesta. Lentävä lautanen -videosarja näyttää, miten helposti pyörykät syntyvät.

Pyöräytä tuttuihin lihapulliin vähän ekstramakua tacomausteella. Lounas tai välipala syntyy puolessa tunnissa lapseltakin. 

Texmex-pyörykät

25 pyörykkää, 30 minuuttia

 

1 dl korppujauhoja

2 dl vettä

400 g jauhelihaa

1 ps (40 g) taco-mausteseosta (esim. Santa Maria)

1 kananmuna

 

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Mittaa korppujauhot, mausteseos ja vesi kulhoon ja sekoita hyvin. Anna ainesten turvota noin 5 minuuttia.

2.  Lisää liha ja muna korppujauhoseoksen joukkoon. Sekoita hyvin esimerkiksi puuhaarukalla.

3. Muotoile massasta kostutetuin käsin pieniä lihapyöryköitä. Siirrä pyörykät leivinpaperin päälle uunipellille.

4. Paista pyöryköitä uunissa 10–15 minuuttia.

5. Tarjoa pyörykät esimerkiksi maissilastujen ja salsakastikkeen kera.

 

Nälkäkiukku uhkaa automatkalla – näin pidät takapenkin tyytyväisenä

"Koska me ollaan perillä? Mulla on nälkä!"

Kesän pitkät automatkat hoituvat huomattavasti leppoisemmissa tunnelmissa, kun varaat mukaan tarpeeksi hyvät eväät. Nämä välipalat valmistuvat vikkelästi, eivätkä ne pääse sotkemaan autoa (kovin) pahasti. Muista silti varata mukaan tarpeeksi lautasliinoja!

Jauhelihapannarirulla on kätevä tehdä etukäteen ja pakata muovirasiaan annospaloiksi. Pannari pysyy hyvin koossa pienissäkin käsissä, eikä täyte pääse valumaan pitkin takapenkkiä. Ainakaan suurimmilta osin. Matkaevääksi tuleva pannarirulla kannattaa jättää kuorruttamatta, niin syöjien sormet pysyvät puhtaampina.

Kalapuikkohampurilainen kukistaa vähän isommankin nälän. Kokoa hampurilaiset jo kotona, pakkaa vaikkapa voipaperiin ja pane kylmälaukkuun. Burgeri pysyy mehevänä tartarkastikkeen ansiosta, mutta jos haluat erityisen maukkaan hampurilaisen, siivuta väliin vähän kurkkua tai tomaattia.

Dippipurkki on varsinainen tunnelmankohottaja ja hauska välipala myös etupenkkiläisille! Pyöräytä ensin nopea hernedippi. Lusikoi soosi pienten kannellisten purkkien pohjalle. Leikkaa kurkkua ja porkkanaa tikuiksi, lado dipin päälle ja pane purkki kiinni. Maistuu hyvältä myös hummusversiona.

Gazpacho eli kylmä tomaattikeitto on siitä kätevä eväs, että sen voi siemailla suoraan purkista. Sopan valmistamiseen kuluu vain muutama minuutti, mutta sen olisi hyvä tekeytyä viileässä yön yli. Sitten vain keitto purkkeihin, kannet kiinni ja purkit kylmään odottamaan nälän hetkeä.

Gluteenittomat juustosarvet eivät vaadi kylmäsäilytystä ja ovat siten oivia eväitä automatkalle. Saat sarvista ruokaisampia, jos lisäät täytteeseen vähän pieneksi pilkottua palvikinkkua. Halutessasi voit myös halkaista valmiit sarvet ja täyttää ne voileipien tapaan.

Kommentit ([comment_count])
Juhani Mäkinen

"Painele niiden pinta kuivaksi talouspaperilla"

ei mikään erityisen terveellinen tapa,  jos omaa terveyttä ajattelee. vaikka paperi on valkoista, sisältää se paljon myrkkyjä

vielä vaarallisempaa on wc paperi, siitä lähtee heti liimoja, sehä sulaa vedessä

Jäätelön tekeminen ei ole koskaan ollut näin helppoa! Kurkkaa ohje Lentävä lautanen –videolta.

Lentävä lautanen -sarjassa valmistuu nyt helppoakin helpompi jäätelö ilman jäätelökonetta. Sen salaisuus on kondensoitu maito, joka antaa täyteläisen rakenteen. Höystä jäätelöannokset mielesi mukaan marjoilla, hedelmillä, kastikkeilla, koristerakeilla tai keksimurulla.

Maailman paras pikajäätelö

6 annosta / 6 tuntia

4 dl kuohukermaa

1 prk (n. 400 g) kondensoitua maitoa

1 tl vaniljasokeria

Tarjoiluun

marjoja

lakritsikastiketta

 

Kaada kerma isoon kulhoon. Jos sinulla on kannellinen kulho, käytä sitä. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi.

Kaada kondensoitu maito kermavaahdon joukkoon. Lisää myös vaniljasokeri kermavaahtoon. Sekoita ainekset kaapimella sekaisin.

Peitä kulho kannella tai tuorekelmulla ja siirrä pakastimeen vähintään 6 tunniksi, kunnes jäätelö on jäätynyt.

Kauho valmista jäätelöä jälkiruokakulhoihin ja ripottele päälle marjoja. Valuta annosten päälle lakritsikastiketta.