Kuori perunat ja sipuli. Raasta raastimen karkealla terällä. Sekoita kaikki aineet kulhossa pihvimassaksi.

Kuumenna voita pannulla. Muotoile löysästä massasta vedellä kostutetuin käsin litteitä pihvejä suoraan pannulle. Voit nostella niitä pannulle myös pikkukauhalla. Paista pihvit miedolla lämmöllä molemmin puolin kypsiksi.

Kuori lisäkesipulit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Paista keskilämmöllä voissa pannulla pehmeiksi ja vaaleanruskeiksi. Mausta. suolalla ja pippurilla.

Nosta paistetut sipulirenkaat jauhemaksapihvien päälle. Tarjoa pihvit perunamuusin ja puolukoiden kanssa.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Resepti

300
g
perunaa
1
kpl
sipulia
300
g
naudan maksaa jauhettuna
1
kpl
kananmunia
2
tl
suolaa
1
tl
meiramia
pippuria
voita

Lisäksi

4
kpl
sipulia
voita
suolaa
mustapippuria
puolukoita

Pehmeä pottu-pekonisoppa on parhaimmillaan ulkona termarista nautittuna.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Pottu-pekonisoppa

Kuumenna paistinpannu ja paista pekonit rapeiksi. Nosta valumaan talouspaperille.

Kuori ja pilko sipulit. Paista ne pekonirasvassa.

Kuori perunat ja suikaloi tikuiksi. Paista pannulla muutama minuutti.

Kiehauta vesi ja murenna siihen liemikuutio. Lisää veteen sipulit, perunat ja sellerit. Keitä pehmeiksi ja jäähdytä keittoa ennen kuin kaadat sen tehosekoittimeen. Siivilöi neste perunoista ja ota talteen.

Pyöritä tehosekoittimessa ensin pekoni ja sitten peruna-sipuliseos. Lisää varovasti kerma. Käytä konetta vain sen verran, että saat seoksesta sileän.

Kaada keitto kattilaan. Lisää keitinliemi ja kuumenna. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä.

Hienonna sekaan lehtipersilja. Lorauta päälle kurpitsansiemenöljyä ja ripota pintaan siemeniä.

1
pkt pekonia
2
valkosipulinkynttä
1
pieni sipuli
5
perunaa
1
l
vettä
2
kanaliemikuutiota
2
sellerinvartta
1
dl
kermaa
1
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
1
tl
chilihiutaleita
Päälle
lehtipersiljaa
2
rkl
kurpitsansiemenöljyä
½ dl kurpitsansiemeniä

Sellerin maku miedontuu, kun juureksia keittää ennenpaistoa. Vahvoja aromeja pehmentää myös sinihomejuustolla maustettu kermakastike.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Leivitetyt selleripihvit

Kuori ja halkaise selleri. Leikkaa puolen sentin viipaleiksi. Keitä suolatussa vedessä noin neljä minuuttia. Valuta hyvin.

Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki.

Sekoita korppujauhojen joukkoon kaikki mausteet. Pyöritä sellerisiivuja ensin munassa ja sitten korppujauhoissa.

Paista siivut voissa kullanruskeiksi molemmin puolin.

Vinkki! Kuorrutukseen sopivat myös seesamin- tai kurpitsansiemenet. 

1
iso selleri
2
munaa
2
dl
korppujauhoja tai pankokorppujauhoja
1
tl
suolaa
½ tl mustapippuria
½ tl paprikajauhetta
½ tl valkosipulijauhetta
voita paistamiseen

Saksanpähkinä-sinihomejuustokastike

Kuumenna kerma kattilassa. Lisää murustettu sinihomejuusto ja anna sulaa niin, että kastike vähän paksunee.

Lisää lopuksi rouhitut saksanpähkinät. Tarkista suolaisuus ja lisää mustapippuria. 

2
dl
kermaa
½ pkt sinihomejuustoa
1
dl
saksanpähkinöitä
(suolaa)
¼ tl mustapippuria

Jos et ehdi leipoa laskiaiseksi, ratkaisu on vuokapulla, joka yhdistää suloisesti pullan ja köyhät ritarit.

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Laskiaisen vuokapulla

Leikkaa leipä 3 cm:n kuutioiksi ja levitä kuivahtamaan 3 tunniksi.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Laita voi uunivuokaan (n. 20 x 30 cm) ja vuoka uuniin lämpenemisen ajaksi.

Yhdistä maito, munat, sokeri, kardemumma ja suola.

Ota vuoka uunista ja kääntele leipäpalat voissa. Notkista marmeladi ja piilota marmeladinokareita leipäpalojen väliin. Murustele halutessasi joukkoon myös mantelimassaa. Kaada munamaito leivänpalojen päälle.

Kypsennä vuokaa uunin keskitasossa noin 30 minuuttia, kunnes munamaito jähmettyy ja leipäpalojen pinta ruskistuu.

Tarjoa vuokapulla haaleana kermavaahtonokareen kanssa. Säilytä jääkaapissa.

1
ranskanleipä
50
g
voita
5
dl
täysmaitoa
2
kananmunaa
1
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
½ tl suolaa
1
dl
vadelmamarmeladia
½ pkt mantelimassaa
Lisäksi
kermavaahtoa

Anjovis on pienen pieni filee, mutta makua siinä on runsaasti.

Tee jääkaappiin kulhollinen anjovistahnaa. Sitten vain päätät, minkä kanssa sen syöt.

Anjovis ei olekaan kala

Tiesitkö, että anjovis ei ole kalalaji? Se on mausteisiin säilöttyä kilohailia, jonka esi-isä saksalaisten anchosen: pikkukaloista tehty säilyke, jota on muhiteltu suolassa, mausteissa ja käymisen avulla.

Kokeile myös Välimeren anjovista eli öljyyn säilöttyjä sardellifileitä. Purkki on vähän kalliimpi, mutta makua on niin paljon, että ruokaan ei tarvita kuin muutama pikkufilee.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Anjovistahna

Hienonna anjovis. Säästä liemi.

Leikkaa sipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi.

Hienonna tilli.

Sekoita ainekset ranskankerman joukkoon, notkista anjovisliemellä.

Mausta valkopippurilla.

1
prk
(100 g) anjovisfileitä
1
punasipuli
1
nippu tilliä
1
prk
(200 g) ranskankermaa
¼ tl valkopippuria
Vierailija

Anjovistahna on saaristolaisleivän, uuniperunan ja paistetun kalan kaveri

Aivan liian paljon sipulia näihin muihin aineisiin suhteutettuna. Tein ohjeen mukaan ja sipuli oli pienehkö. Pieneksi käsin paloittelin. Valmis tahna ei maistunut kuin pelkältä sipulilta. Lisäsin kaksi keitettyä munaa pieneksi hakattuna ja se hieman lievensi sipulin hallitsevaisuutta tahnassa. Kehoittaisin laittamaan vain puolikkaan sipulia jos sitäkään
Lue kommentti