Kuori perunat ja sipuli. Raasta raastimen karkealla terällä. Sekoita kaikki aineet kulhossa pihvimassaksi.

Kuumenna voita pannulla. Muotoile löysästä massasta vedellä kostutetuin käsin litteitä pihvejä suoraan pannulle. Voit nostella niitä pannulle myös pikkukauhalla. Paista pihvit miedolla lämmöllä molemmin puolin kypsiksi.

Kuori lisäkesipulit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Paista keskilämmöllä voissa pannulla pehmeiksi ja vaaleanruskeiksi. Mausta. suolalla ja pippurilla.

Nosta paistetut sipulirenkaat jauhemaksapihvien päälle. Tarjoa pihvit perunamuusin ja puolukoiden kanssa.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Resepti

300
g
perunaa
1
kpl
sipulia
300
g
naudan maksaa jauhettuna
1
kpl
kananmunia
2
tl
suolaa
1
tl
meiramia
pippuria
voita

Lisäksi

4
kpl
sipulia
voita
suolaa
mustapippuria
puolukoita

Aprikoosimarmeladista ja pehmeäksi vatkatusta mantelimassasta syntyy pullakranssin mehevä täyte.

Katso videoilta kolme tapaa letittää pulla:

Perinteinen pullapitko

Kierteellä kieputettu pitko

Saksilla leikattu

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Helppo

Aprikoosimantelikranssi

Tee taikina

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja liuota sekoittaen. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna.

Alusta jauhoja taikinaan vähitellen. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen tai sulatettu voi. Vaivaa taikina kimmoisaksi niin, että se irtoaa sormista ja kulhon reunoista.

Kohota taikina lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, vähintään puoli tuntia.

Tee täyte

Vatkaa mantelimassa ja aprikoosimarmeladi sähkövatkaimella tasaiseksi. Sekoita joukkoon hienonnetut aprikoosit ja mantelirouhe.

Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen iso levy (n. 25 x 60 cm).

Rullaa kranssi

Levitä levylle täyte. Rullaa levy tiukaksi rullaksi. Leikkaa rulla terävällä veitsellä tai saksilla kahtia pituussuunnassa. 

Kieputa puolikkaat toistensa ympäri leikkuupinta ylöspäin. Pyöräytä letti kranssiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Nipistä liitos kiinni.

Kohota ja paista

Anna kranssin kohota leivinliinalla peitettynä vähintään puoli tuntia.

Voitele pulla munalla ja ripottele päälle mantelilastuja.

Paista 175-asteisen uunin alatasolla 25–30 minuuttia, kunnes kranssi vaikuttaa kypsältä ja pinta saa väriä.

Ainekset

2 ½ dl maitoa
25
g
tuorehiivaa
1
dl
sokeria
½ rkl kardemummaa
½ tl suolaa
1
pieni muna
7–8 dl vehnäjauhoja
75
g
voita
Aprikoosi-mantelitäyte
150
g
mantelimassaa
200
g
paistonkestävää aprikoosimarmeladia
1
dl
kuivattuja aprikooseja hienonnettuna
1
dl
mantelirouhetta
Päälle
1
muna
2
rkl
mantelilastuja

Saksilla leikattu pitkä on nätin näköinen ja mehevän makuinen.

Näin onnistut

Kaada pullataikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois.

Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen iso levy (n. 25 x 60 cm). 

Levitä levylle täyte reunoja myöten.

Vinkki, miten saat rullasta tiukan

Rullaa levy tiukaksi rullaksi. Rullausta helpottaa se, kun käännät aluksi leveämmän kaistaleen taikinaa täytteen päälle ja taputtelet sen tiukaksi.

Leikkaa saksilla noin sentin levyisiä pätkiä. Jätä palat kiinni toisiinsa alaosasta.

Kun koko rulla on leikattu, käännä viipaleet limittäin niin, että joka toinen viipale kääntyy toiselle ja toinen toiselle puolelle.

Pullapitkon reseptiin pääset tästä.

Pullapitko saa uutta ilmettä, kun leikkaat taikinaan saksilla hapsuja ja käännät ne täytteen päälle.

Näin onnistut

Kaada pullataikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois.

Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen iso levy (n. 25 x 60 cm). 

Levitä täytettä suorakaiteen keskelle, noin kolmanneksen alueella.

Leikkaa taikinan reunat parin sentin paksuisiksi suikaleiksi saksilla. Kääntele suikaleet täytteen yli vuorotellen.

Pullapitkon reseptiin pääset tästä.

Kierteelle kieputettu pitko on näyttävä pulla. Pitkä pitko on helppo kiepauttaa lopuksi meheväksi kranssiksi.

Näin onnistut

Kaada pullataikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois.

Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen iso levy (n. 25 x 60 cm). 

Levitä levylle täyte reunoja myöten.

Vinkki, miten saat rullasta tiukan

Rullaa levy tiukaksi rullaksi. Rullausta helpottaa se, kun käännät aluksi leveämmän kaistaleen taikinaa täytteen päälle ja taputtelet sen tiukaksi.

Kierre kieputetaan kahdesta pötköstä

Leikkaa rulla terävällä veitsellä tai saksilla kahtia pituussuunnassa. 

Kieputa puolikkaat toistensa ympäri leikkuupinta ylöspäin.

Pyöräytä letti kranssiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Nipistä liitos kiinni.

Pullapitkon reseptiin pääset tästä.